Om te bepalen hoe scherp een peper is wordt de Scovilleschaal gebruikt. Er wordt gemeten hoe hoog de concentratie van capsaïcine is. Een gemiddelde Nederlander vindt een gerecht met 500 tot 1.000 Scoville-eenheden (SHU) pittig. Het in Nederland populaire Sambal oelek scoort 2.000 op de Scovilleschaal, tabascosaus 5.000 en Jalapeños ongeveer 6.000. De pittigheid van deze pepers stelt niks voor bij de scherpste pepers in de wereld, er zijn pepers met meer dan 2 miljoen Scoville-eenheden, vergelijkbaar met de scherpte van Pepperspray! De pepers in deze lijst zijn allen gecultiveerde pepers, in het wild komen ze niet voor.
10. Rocoto – 175.000 SHU
De Rocoto, of ook wel bekend onder de naam Locoto, is een peper die groeit in Midden en Zuid-Amerika. De soort is herkenbaar door zijn harige bladeren en de zwarte zaden.
9. Oranje Habanero – 250.000 SHU
De Oranje Habanero is 2 tot 6 centimeter lang en wordt veel gebruikt in de Mexicaanse en Caribische keuken. Als het je lukt om iets te proeven, schijnt deze peper te smaken als tropisch fruit.
8. Scotch Bonnet – 350.000 SHU
De Scotch Bonnet is bekend onder vele namen: Boabs Bonnet, Scotty Bons, Bonney peppers, of Caribbean red peppers. Ook deze peper wordt gebruikt in de Caribische keuken. De peper heeft ook veel weg van de Habanero, maar is zoeter.
7. Rode Savina Habanero – 500.000 SHU
https://www.youtube.com/watch?v=vepS88_9-HE
Tussen 1994 en 2006 stond de Rode Savina Habanero in het Guinness Record boek vermeld als heetste peper. In 2007 nam de Naga Bhut Jolokia de titel over. Volgens redsavina.com is 1 gram van deze peper genoeg om 500 kilogram hete saus te maken.
6. Chocolade Habanero – 700.000
Chocolade Habenero of ook wel bruine habanero is nog net iets scherper dan zijn anders gekleurde broertjes.
[criteo]5. Rode Trinidad 7 Pot – 780.000
In Trinidad zijn ze gek op scherp eten, veel van de scherpste pepers worden hier gekweekt. De naam 7 Pot is gekozen omdat deze peper scherp genoeg is om zeven stoofpotten pittig te maken.
4. Naga Jolokia – 1 miljoen SHU
In 2007 werd de Naga Bhut Jolokia (ghost pepper) uitgeroepen tot de scherpste peper in de wereld. Deze pepers groeien in India en zijn ongeveer 7 centimeter lang. De laatste jaren zijn er een aantal soorten ontwikkeld die nog scherper zijn.
3. Infinity chilli – 1 miljoen SHU
Het kweken van de scherpste peper is een prestigestrijd, en zoals we eerder al zagen bij de strijd om het sterkste bier houden de Britten daar wel van. Zo had de Infinity Chilli uit Engeland in 2011 twee weken het record van scherpste peper met een score van 1.067.286 Scoville-eenheden.
2. Naga Viper peper – 1.4 miljoen SHU
Twee weken later was er echter de Naga Viper peper die nog scherper was, ook deze peper is ontwikkeld in Engeland.
1. Trinidad Moruga Scorpion – 2 miljoen SHU
Al snel werd het Engelse record gebroken door de Trinidad Scorpion Butch T, die verder is doorontwikkeld tot de Trinidad Moruga Scorpion. Stel je voor dat je en jalapeño peper in één keer opeet, en multipliceer dat gevoel nu met 400, dat is hoe het moet voelen om een Moruga Scorpion op te eten. Het is zelfs zo erg dat de koks die met deze peper koken gasmaskers en veiligheidspakken aan doen. Na het werken met de pepers hebben ze vaak nog twee dagen last van gevoelloze handen.
Update: Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Er is weer een scherpere peper gekweekt, de Carolina Reaper. Deze heeft ook een plekje verworven in het Guinness record boek. Op de Scovilleschaal, die de ‘heetheid’ van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld 1.569.300 eenheden, maar een uitschieter haalde zelfs de 2,2 miljoen.
[adsenseo]
24 reacties
Ik eet graag pikant maar dit gaat echt te ver
Zou je kunnen overlijden aan een scherpe peper? (Ook als je niet alergisch bent?)
Beste ikweethetbeter,
Sorry, ik wilde iets weten over een nieuwe peper die hebben we gekocht vanmiddag bij een albert Heijn in Arnhem. Ik wilde weten of ie scherp of heel heet is. want ik weet de naam niet meer.
Ik zal U een verhaal vertellen mijn man en ik hadden een keertje bij een mexicaans restaurant gegeten in Nijmegen toen, en we hadden om wat pepers gevraagt ze kwamen met een schaaltje pepers aan en ik nam klein beetje van ik vroeg aan een serveerster heel veel glazen water met ijsklontjes een schaaltje suiker want zo scherp ik nog nooit gegeten. Van heel scherp eten ga je echt niet dood hoor.
Mocht U als nog heel scherp gegeten hebben dan is Suiker altijd goed (geen bier bij drinken, Dat maakt de scherpte nog erger omdat alcohol in zit. ) Wij hebben heel wat ervaring mee gehad.
Moet U eens kijken naar aziatische-oosterse mensen die nemen de echte scherpste peper en dat eten ze gewoon rauw op en hun hebben het ook over leeft. Van scherpe peper eten ga je niet dood aan.
Een beetje late reactie van mij.
met Vriendelijke Groet Shiranie langeveld (vrouw) uit Arnhem.
Ja zeker weten omdat je lichaam de scherpte niet kan verwerken
Nee.
Ik heb twee hele carolina reapers op in een keer, het enigste wat gebeurden was 4 uur huilen :p
Ik heb net nummer 1 denk ik gegeten lijkt er vreselijk veel op! En van de geur ga je al knock-out.. Hou van pikant maar dit zit niet goed in m’n maag :////
Ik heb de moruga scorpion gekweekt en gebruik hem wekelijks.
Voor geïnteresseerden verkoop deze aan 3 euro per 5 st.
heb jij nog Trinidad Moruga Scorpion peper ? zo ja mail dan
kun je me miss een mailtje sturen als je ze nog hebt want ik heb ook peppersaus daarvan en wil er nog ook wel een paar echte bij hebben
Waar kan ik die verkrijgen.
vreemd dat hier hele andere cijfers staan als op deze pagina https://www.crazyhotseeds.com/top-10-worlds-hottest-peppers/
moet je dat berekenen ?
De Carolina Reaper is op dit moment officieel de heetste peper ter wereld
Ik heb een mandje vol met, volgens mij, Scotsh Bonnet. Voor belangstelling gaarne reactie op deze site
Ik zou gewoon een mes gebruiken als je iets moet snijden, het is scherper en werkt dus beter
hey ik hou van scherpte en wil de red savina habanero eten de pikantste peper die ik tot nu toe heb gegeten was de oranje peper als je een vingertopje habaneropoeder hebt en dat in je mond steekt vind ik de scherpte nog wel best goed meevallen en wou dan een red savina habanero eten maar weet ni waar daarna ben ik naar een frituur gegaan heb ik gevraagd voor spaghetti met habanerosaus dan waren we aan het praten over die pepers en zij die die ghost pepers zijn pas pikant ! ik dacht yes ghost peppers ! dan vraagde ik kan ik die hier kopen ? hij zij ja ik was super tevreden dat staat hier op de lijst als naga jolokia maar ik ga de challenge doen over een paar weken maar wil daarna een carolina reaper eten iemand die hier misschien carolina reaper verkoopt ?
is dat egt waar
Ik daag iedereen uit om deze peper te eten.
9.000.000 shu
http://www.hotsauce.com/Mad-Dog-357-Plutonium-9-Million-Scoville-Extract-p/9003.htm
Wat is heet of scherp dan ik heb nog geen pepers gevonden die aan deze eisen voldoen maw er zijn geen hete of scherpe pepers als die er wel zijn dan hoor ik het graag groet stephan
Net die red Habenero geprobeerd. Wel heet maar nog geen blaren op mijn tong.
ik eet heet ,erg heet wel te verstaan adjuma pepers, ik zou best de heetst e peer willen eten,ps mexicaanse peper dat is snoepgoed voor mijEn voor de meeeste Surinamers
Waar is Carolina Reaper te verkrijgen????
Zelf kweken is niet te koop in de handel
je kunt ze nu wel kopen in de handel bij wesdlandpepers
daar zijn de carolina reapers wel te koop ik heb zelf een kilo gekocht en sambal er van gemaakt
Hallo , is er iemand die akchote peper kent , en waar ik die kan kopen ? ( ben een leek in kruiden )