Om te bepalen hoe scherp een peper is wordt de Scovilleschaal gebruikt. Er wordt gemeten hoe hoog de concentratie van capsaïcine is. Een gemiddelde Nederlander vindt een gerecht met 500 tot 1.000 Scoville-eenheden (SHU) pittig. Het in Nederland populaire Sambal oelek scoort 2.000 op de Scovilleschaal, tabascosaus 5.000 en Jalapeños ongeveer 6.000. De pittigheid van deze pepers stelt niks voor bij de scherpste pepers in de wereld, er zijn pepers met meer dan 2 miljoen Scoville-eenheden, vergelijkbaar met de scherpte van Pepperspray! De pepers in deze lijst zijn allen gecultiveerde pepers, in het wild komen ze niet voor.

10. Rocoto – 175.000 SHU

De Rocoto, of ook wel bekend onder de naam Locoto, is een peper die groeit in Midden en Zuid-Amerika. De soort is herkenbaar door zijn harige bladeren en de zwarte zaden.

9. Oranje Habanero – 250.000 SHU

De Oranje Habanero is 2 tot 6 centimeter lang en wordt veel gebruikt in de Mexicaanse en Caribische keuken. Als het je lukt om iets te proeven, schijnt deze peper te smaken als tropisch fruit.

8. Scotch Bonnet – 350.000 SHU

De Scotch Bonnet is bekend onder vele namen: Boabs Bonnet, Scotty Bons, Bonney peppers, of Caribbean red peppers. Ook deze peper wordt gebruikt in de Caribische keuken. De peper heeft ook veel weg van de Habanero, maar is zoeter.

7. Rode Savina Habanero – 500.000 SHU

https://www.youtube.com/watch?v=vepS88_9-HE

Tussen 1994 en 2006 stond de Rode Savina Habanero in het Guinness Record boek vermeld als heetste peper. In 2007 nam de Naga Bhut Jolokia de titel over. Volgens redsavina.com is 1 gram van deze peper genoeg om 500 kilogram hete saus te maken.

6. Chocolade Habanero – 700.000

Chocolade Habenero of ook wel bruine habanero is nog net iets scherper dan zijn anders gekleurde broertjes.

5. Rode Trinidad 7 Pot – 780.000

In Trinidad zijn ze gek op scherp eten, veel van de scherpste pepers worden hier gekweekt. De naam 7 Pot is gekozen omdat deze peper scherp genoeg is om zeven stoofpotten pittig te maken.

4. Naga Jolokia – 1 miljoen SHU

In 2007 werd de Naga Bhut Jolokia (ghost pepper) uitgeroepen tot de scherpste peper in de wereld. Deze pepers groeien in India en zijn ongeveer 7 centimeter lang. De laatste jaren zijn er een aantal soorten ontwikkeld die nog scherper zijn.

3. Infinity chilli – 1 miljoen SHU

Het kweken van de scherpste peper is een prestigestrijd, en zoals we eerder al zagen bij de strijd om het sterkste bier houden de Britten daar wel van. Zo had de Infinity Chilli uit Engeland in 2011 twee weken het record van scherpste peper met een score van 1.067.286 Scoville-eenheden.

2. Naga Viper peper – 1.4 miljoen SHU

Twee weken later was er echter de Naga Viper peper die nog scherper was, ook deze peper is ontwikkeld in Engeland.

1. Trinidad Moruga Scorpion – 2 miljoen SHU

Al snel werd het Engelse record gebroken door de Trinidad Scorpion Butch T, die verder is doorontwikkeld tot de Trinidad Moruga Scorpion. Stel je voor dat je en jalapeño peper in één keer opeet, en multipliceer dat gevoel nu met 400, dat is hoe het moet voelen om een Moruga Scorpion op te eten. Het is zelfs zo erg dat de koks die met deze peper koken gasmaskers en veiligheidspakken aan doen. Na het werken met de pepers hebben ze vaak nog twee dagen last van gevoelloze handen.

Update: Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU

Er is weer een scherpere peper gekweekt, de Carolina Reaper. Deze heeft ook een plekje verworven in het Guinness record boek. Op de Scovilleschaal, die de ‘heetheid’ van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld 1.569.300 eenheden, maar een uitschieter haalde zelfs de 2,2 miljoen.