Noord-Korea is waarschijnlijk niet het eerste land waar je aan denkt om naar toe op vakantie gaan. Toch zijn we allemaal reuze benieuwd hoe het er aan toe gaat in het meest geheimzinnige land ter wereld. Verwacht in Noord-Korea geen normale vakantie, want in het dictatoriale land wordt er precies verteld waar je als toerist wel en niet mag komen. Zomaar een praatje maken met een ‘local’ is ook uit den boze.
Bijna alle ‘attracties’ zijn te vinden in de hoofdstad Pyongyang. Deze stad is vrijwel compleet opnieuw gebouwd na de Koreaanse Oorlog (1950 – 1953). De stad moest het symbool worden van het nieuwe, socialistische Noord-Korea. De stad bestaat dan ook voornamelijk uit gebouwen in de ‘stalinistische’ stijl en de typische communistische betonnen flats. Op bijna iedere straathoek zijn posters, beelden, en/of andere vormen van propaganda te vinden ter ere van de grote leiders van het land, de “Eeuwig President van de Republiek” Kim II-Sung, zijn zoon Kim Jong-il en kleinzoon Kim Jong-un.

Ben je serieus geïnteresseerd in een reis naar Noord-Korea, dan kun je die bijvoorbeeld hier boeken. De volgende tien plaatsen zijn dan een must-see!

Mansudae Grand Monument

Mansudae Grand Monument
Bron

Het Mansudae Grand Monument is een 20 meter hoog bronzen standbeeld van Kim II-Sung, premier van 1948 tot 1972, en nog steeds “Eeuwig President van de Republiek”. Te vinden op de Mansudae-heuvel middenin Pyongyang. In 2012 heeft het standbeeld een ‘update’ gekregen, zoon Kim Jong-il heeft een plekje naast zijn papa gekregen.

Juche Toren

Juche toren
Bron

De Juche toren is een monument gelegen aan de Taedong rivier in Pyongyang. Het werd voltooid in 1982 ter ere van de 70ste verjaardag van Kim II-Sung. De naam heeft de toren te danken aan de Noord-Koreaanse staatsideologie Juche. De toren zou ontworpen zijn door de Kim II-Sung zoon Kim Jong-il, wat kon hij niet!

Kumsusan Palace of the Sun

Kumsusan Palace of the Sun
Joseph Ferris

De oude woonplaats van Kim Il-Sung is nu zijn mausoleum. Net als zijn communistische broeders Vladmir Lenin, Ho Chi Minh en Mao Zedong is hij gebalsemd en ligt hij in een Sarcofaag met glazen plaat. Er zijn plannen om zijn zoon, Kim Jong-il, die in 2011 is overleden naast zijn vader tentoon te stellen.

Monument voor de oprichting van de arbeiderspartij

Monument to the Foundation of the Workers Party
Bron

Gebouwd in 1995 om de 50ste verjaardag te vieren van de Koreaanse Arbeiderspartij. De symbolen van het communisme, de hamer en de sikkel zijn beide meer dan 50 meter hoog.

Arch of Triumph

Arch of Triumph
Bron

Wat Frankrijk kan, kunnen wij beter moeten ze in Noord Korea gedacht hebben. Deze ark is een copy van de ark in Parijs, maar dan natuurlijk wel 10 meter hoger! De ark was voltooid in 1982 voor de 70ste verjaardag van Kim Il-Sung. Hij is gebouwd op de plek waar de grote leider sprak nadat de Japanse invasie in 1945 was afgelopen. In totaal bestaat het monument uit 25.550 stenen, eentje voor iedere dag uit Kim’s leven tot op dat moment.

Ryugyonghotel

Ryugyonghotel
Bron

Ook het Ryugyonghotel is weer te vinden in de hoofdstad Pyongynag. De bouw van het hotel begon in 1987, maar is nooit voltooid. Het idee was om het grootste hotel ter wereld bouwen. En met een hoogte van 330 meter en 105 verdiepingen had het gebouw ook zeker die potentie, mits het ooit voltooid was. De bouw is stilgelegd wegens problemen met bouwmethoden en slechte materialen. Overigens schijnt het hotel in 2013 nu toch open te gaan na renovaties. Het gebouw staat ook bekend als de “Hotel of Doom”

Three Charters for National Reunification Monument

Three Charters for National Reunification Monument
Bron

Dit monument uit 2001 drukt het verlangen uit om weer één gezamenlijk Korea te vormen. Uiteraard wel onder het bewind van Kim Jong-un. Het beeld staat over de Tongil snelweg, een verlaten vierbaansweg tussen Panmunjom en Pyongyang.

Pyongyang Stadion

Pyongyang Stadium
Bron

Het Pyongyang stadion, ook wel bekend als het Rungnado May Day Stadium of het 1 Mei stadion is met een capaciteit van 150.000 bezoekers het grootste stadion ter wereld. Het wordt gebruikt voor voetbal- en atletiekwedstrijden, maar vooral voor Arirang festivals, ook wel bekend als de “Mass Games”. Met duizenden mensen synchroon gymmen en dansen is een belangrijk onderdeel van de Noord-Koreaanse leer, aldus bedenker Kim Jong II:

Developing mass gymnastics is important in training children to be fully developed communist people, to be fully developed communist man, one must acquire a revolutionary ideology, the knowledge of many fields, rich cultural attainments and a healthy and strong physique. These are the basic qualities required of a man of the communist type. Mass gymnastics play an important role in training schoolchildren to acquire these communist qualities. Mass gymnastics foster particularly healthy and strong physiques, a high degree of organization, discipline and collectivism in schoolchildren. The schoolchildren, conscious that a single slip in their action may spoil their mass gymnastic performance, make every effort to subordinate all their thoughts and actions to the collective

Pyongyang Subway

Pyongyang Subway
Bron

De Metrolijn van Pyongyang is 50 jaar geleden gebouwd, en sindsdien niet meer geüpdatet. Het lijkt alsof je in een tijdmachine stapt.

DMZ: Demilitarized Zone

DMZ
Bron

Eén van de zwaarst bewapende grenzen in de wereld, de grens tussen Noord en Zuid Korea. Het wordt dan ook wel de ‘scariest place on earth’ genoemd. De grens is 248 kilometer lang en 4 kilometer breed. De DMZ is ontstaan aan het eind van de Koreaanse Oorlog in 1953, aan weerszijden van de grens werden veel troepen gestationeerd: Noord-Koreaanse aan de ene kant, en Zuid-Koreaanse en Amerikaanse troepen aan de andere kant. Momenteel zijn er nog wat Amerikanen aanwezig, maar niet meer zoveel als toen.