Denk je aan wijn, dan denk je aan Frankrijk. In dit land worden misschien wel de lekkerste wijnen ter wereld gemaakt. Wijnsoorten worden vaak vernoemd naar de regio waarin ze gemaakt zijn, waardoor je veel van deze streken wel van naam zult herkennen. Je leest er meer over in de top 10 beroemde wijnregio’s in Frankrijk.

10. Elzas

elzas wijn

Niet ver van de Duitse grens vind je de Elzas. Deze wijnstreek staat bekend om zijn witte wijnen. De zon schijnt volop in deze regio, wat ervoor zorgt dat er ontzettend droge wijnen ontstaan. Naast droog zijn deze wijnen ook fruitig met een rijke smaak. Je kunt deze wijnregio goed leren kennen wanneer je de wijnroute door de Elzas volgt, waarbij je langs de mooiste wijnvelden en landschappen geleid wordt.

9. Bordeaux

Bordeaux wijn

Bordeaux is niet zomaar de naam van een bekende wijnsoort. Deze naam heeft de wijn namelijk te danken aan de streek waar hij verbouwd wordt. De wijnstreek Bordeaux is een van de populairste wijnregio’s van Frankrijk en staat vooral bekend om zijn rode wijnen. Er zijn verschillende soorten Bordeaux, waarbij er een combinatie van verschillende soorten druiven wordt gebruikt. Iedere wijnbouwerij heeft weer zijn eigen recept, waardoor je hier de meest uiteenlopende wijnen kunt proeven.

8. Bourgondië

Bourgogne

Een bourgondiër is iemand die volop van lekker eten en drinken kan genieten. Het is niet gek dat deze term gebaseerd is op een streek uit Frankrijk. Bourgondië heeft een ontzettend divers landschap, wat er uiteindelijk voor zorgt dat de wijnen uit deze streek erg lekker smaken. De donkere smaak van de wijnen komt van druiven als de pinot noir en chardonnay.

7. Beaujolais

Beaujolais

Ten noorden van de stad Lyon vind je de wijnstreek Beaujolais. Het werd lange tijd als deel van Bourgondië gezien, maar inmiddels heeft Beaujolais zichzelf op de kaart gezet. Dat komt onder andere doordat hier op de derde donderdag van november de eerste beaujolais primeur verkocht wordt. Dat is wijn van de eerste oogst van dat jaar, waarbij meteen de kwaliteit van de laatste oogst beoordeeld kan worden.

6. Champagne

Champagne

Heb je iets te vieren, dan haal je wijn uit deze streek tevoorschijn. Champagne is misschien wel de bekendste wijnstreek van Frankrijk, wat natuurlijk te danken is aan de bubbelende wijn uit deze streek. Hier schijnt de zon niet altijd, waardoor de druiven zich niet volop kunnen ontwikkelen. Dat zorgt voor een frisse en heldere smaak. De wijn wordt deels in de fles gefermenteerd, wat ook voor een unieke smaak zorgt.

5. Rhônevallei

Rhônevallei

Langs de oevers van rivier de Rhône liggen talloze wijngaarden. Hier worden verschillende soorten wijnen gemaakt, van rode tot witte. De rode wijnen smaken er zoet, fruitig en een klein beetje pittig. Ze zijn bij uitstek geschikt om te combineren met kaas of vlees. De witte wijnen zijn ook zoet en fruitig, maar smaken veel lichter. Daardoor gaan ze goed samen met visgerechten.

4. Languedoc-Roussillon

Languedoc

In het zuiden van Frankrijk vind je de regio Languedoc-Roussillon, met een prachtige ligging aan zee. Dit is een van de grootste wijnregio’s van Frankrijk, die dankzij zijn diverse landschap ook veel verschillende soorten wijn kan produceren. Tientallen jaren geleden werden hier vooral de goedkopere wijnsoorten gemaakt, maar inmiddels kun je er ontzettend rijke rode wijnen en droge rosé kopen.

3. Loiredal

Loiredal

Het Loiredal staat niet alleen bekend om zijn vele kastelen, maar ook om de lekkere wijn die er geproduceerd wordt. De vele wijngaarden zorgen er zelfs voor dat dit als een van de mooiste streken van Frankrijk beschouwd wordt. Je kunt hier een tour door een kasteel combineren met een wijnproeverij, zodat je je helemaal onderdompelt in de cultuur van het Loiredal. De bekendste wijn die hier gemaakt wordt is de Sauvignon Blanc.

2. Provence

Provence

Warme zomers, sfeervolle landelijke gebieden en heerlijk eten: het ontbreekt je in de Provence aan niets. Je vindt hier niet veel grote steden, maar je bevindt je wel in een van de beste wijnregio’s van Frankrijk. Hier worden vooral veel lichte roséwijnen geproduceerd, die perfect zijn voor de warme zomers in Frankrijk. De beroemdste is waarschijnlijk de miraval rose. Deze wijn gemaakt van de druiven van de wijngaarden rondom de villa Château Miraval is in handen van niemand minder dan Brad Pitt en Angelina Jolie.

1. Zuidwesten

Zuidwesten

Het Zuidwesten wordt in het Frans ook wel Sud-Ouest genoemd en is de algemene term voor de wijnregio in dit deel van het land. Hier groeien maar liefst 300 verschillende druifsoorten, waarvan er 120 van oorsprong alleen in deze streek voorkomen. Hierdoor kunnen er ontzettend veel verschillende soorten wijn geproduceerd worden, allemaal met een andere combinatie van druifsoorten. De wijnen uit het Zuidwesten zijn bovendien erg betaalbaar, waardoor je er als toerist gemakkelijk veel verschillende flessen kunt kopen om de rijke smaken van de streek te proeven.