Vertel je collega eens dat je gisteren weer ‘postelein’ hebt gegeten! De kans is groot dat hij een enorm verbaasd gezicht laat zien. Ooit stond deze groente regelmatig op het menu van veel mensen in Nederland. Nu kent praktisch niemand deze zogenaamde vergeten groenten.
Teltower raap
foto: Wikicommons
Tot de familie van de meiraapjes behoort ook de ‘teltower raap’. Dit knolletje werd graag genuttigd door niemand minder dan Goethe. De ‘teltower raap’ staat bekend om zijn romige smaak. Gekookt in een stamppot of in een ovenschotel komt de smaak van de raap het beste tot zijn recht. Overigens is de kans op een spontane ontmoeting met deze bijna vergeten groente erg klein. Met wat geluk vindt je ‘m in de vitrine bij een speciaalzaak.
Aardpeer
Galwaygirl / wikicommons
De ‘aardpeer’ luistert ook wel naar de namen ‘topinamboer’ en ‘Jeruzalemartisjok’. Mogelijk zoek je het in de hoek van de aardappelen. Mis! Het gaat hier om de knol van een zonnebloemachtige plant. Een voordeel van de ‘aardpeer’ is dat deze plant elk jaar terugkomt. Om er jarenlang van te kunnen eten, hoef je hem dus maar een keer te planten. Houd de ‘aardpeer’ wel in de gaten; voor je het weet, beslaat hij je gehele tuin. In Nieuw-Zeeland zijn ze trouwens gek op aardperen. Hier worden ze zowel rauw, als ook gekookt of gebakken gegeten.
Teunisbloem
Rasbak / wikicommons
In Frankrijk noemt men de ‘teunisbloem’ ook wel ‘jambon végétal’, oftewel plantaardige ham. De smaak doet simpelweg denken aan ham. Daar komt bij dat de kleur van de knollen mooi zachtroze van binnen is. Gelukkig gaat lekker ook samen met gezond. Zo bevatten de zaden van de ‘teunisbloem’ waardevolle spijsolie. Als het gaat om de bereiding, kun je de knollen van de ‘teunisbloem’ gebruiken in alles waar je ham in zou verwerken. Heerlijk als garnering in soep en door de pasta.
Palmkool
Met zijn omhoog groeiende bladeren, lijkt de ‘palmkool’ inderdaad wat op een palmboom. Daar komt bij dat deze plant van het Middellandse Zee klimaat houdt. In Nederland koop je ‘palmkool’ bij een biologische winkel of op een boerenmarkt. Overigens niet als kool, maar als losse bladeren. Die zijn dan ook vrij groot. Je kunt ‘palmkool’ klaarmaken als boerenkool, dus in een stamppotje. De jonge blaadjes laten zich rauw goed smaken.
Peterseliewortel
‘Peterseliewortel’ wordt niet zozeer gekweekt om het blad, maar om de grote witte wortel. Deze kan maar liefst 15 cm lang worden. De smaak van de ‘peterseliewortel’ lijkt op die van pastinaak en knolselderij. De plant wordt vanaf maart gezaaid. Een half jaar later worden de wortels geoogst. De toevoer duurt tot en met februari. Overigens kan het blad van deze groente worden gebruikt als peterselie. ‘Peterseliewortel’ wordt dus nagenoeg geheel geconsumeerd.
Blauwe aardappel
Paebi / Wikicommons
Misschien heb je de ‘blauwe aardappel’ wel eens als chips gegeten? Vroeger werden deze aardappels regelmatig geserveerd. ‘Blauwe aardappels’ bevatten namelijk veel magnesium. Overigens zijn er verschillende soorten; zo zijn er ‘blauwe aardappels’, die een blauwe schil hebben, maar van binnen wit zijn. Dan is er ook nog een soort, zowel van buiten als binnen blauw, die tijdens het koken wit wordt. Deze kameleon onder de aardappels zorgt in elk geval voor wat kleur op je bord.
Pastinaak
Zyance / Wikicommons
‘Pastinaak’ is begonnen aan een rentree, en dus misschien binnenkort niet meer zo vereten. Niet alleen is deze witte wortel zeer mineraalrijk, ook is ‘pastinaak’ uitermate geschikt voor diabetici. Deze groente bevat namelijk inuline, een koolhydraat, die bij splitsing fructose oplevert. Verder valt de omvang van de ‘pastinaak’ op; deze wortel kan wel 300 gram per stuk wegen. Liefhebbers typeren de smaak wel als die van knolselderij. Goed om te weten is dat ‘pastinaak’ na de oogst snel slap wordt. Je kunt ‘m niet al te lang in de koelkast bewaren.
Schorseneren
Als je van asperges houdt, dan smaken de vergeten groenten ‘schorseneren’ je ook. Het schoonmaken neemt veel tijd in beslag. Dat is meteen de reden dat deze groente nagenoeg niet meer wordt gegeten. Jammer, want het vruchtvlees is heerlijk. De smaak doet je denken aan artisjok en asperge. Ook zijn er mensen die bij het eten van ‘schorseneren’ aan oesters moeten denken. Deze groente kenmerkt zich verder door veel bijnamen. Zo worden ‘schorseneren’ ook wel ‘keukenmeidenverdriet’, ‘zwarte wortels’, ‘winterstaven’ en ‘armeluisasperges’ genoemd.
Zeekool
Joachim Müllerchen / Wikicommons
De ‘zeekool’ is de koningin onder de kolen. Niet alleen wordt deze groente geroemd om zijn prachtige bloei, ook de smaak is ongeëvenaard. De jonge scheuten smaken heerlijk mals en hebben het aroma van een mengeling van diverse koolsoorten. Weinig mensen weten dat de stengels gegeten kunnen worden. Hierbij is wel wat geduld geboden; het kan tot drie jaren duren voordat er een bloemstengel groeit. Als deze zich laten zien is het zaak om de ‘zeekool’ af te dekken zodat de groeiende stengels gebleekt en daarna geoogst kunnen worden.
Postelein
Deze groente staat bekend als heus omega3-bommetje. ‘Postelein’ is een typische zomergroente en over het algemeen verkrijgbaar van mei tot en met september. Oorspronkelijk komt ‘postelein’ uit het verre oosten. Via Egypte en het Romeinse rijk, bereikte het onze keuken. Kenmerkend is de licht zure en wat zoute smaak. Juist hierom past ‘postelein’ in tal van gerechten. Sterker nog, het haalt veel gerechten enorm op! Je kunt het rauw verwerken in een stamppotje, roerbakken met andere groenten of als salade eten.
[adsenseo]
7 reacties
Echt mooi
lekker Jef!
mis je
wanneer weer kookavondje? <3
mooi
lol
ik heb hier een wortel soort ziet eruit als patinaak maar is zwart van pel ? Welk GROENTE IS DIT OOK VERGETEN GROENTE ???