Waarschijnlijk kijk jij vooral naar Engelstalige films. Het aanbod is dan ook overweldigend. Niet voor niks ligt de oorsprong van de grootste filmstudio’s in de Verenigde Staten. Zo nu en dan springt er een niet Engelstalige productie in het oog. Om tegenwicht te bieden, worden hier vaak enorme budgetten tegenaan gegooid!

10. Che: $ 58.000.000

Che

In 2008 verscheen de biografische dramafilm ‘Che – The Argentine’. In hetzelfde jaar kwam ook nog het vervolg uit. Het betreft een Spaanstalige productie. Beide films laten het verhaal zien van de Argentijns marxistische strijder Ernesto Che Guevara. Hij maakte deel uit van de groep Cubaanse rebellen, die in 1959 – onder aanvoering van Fidel Castro – de macht overnam van de toenmalige dictator. Deel één werd genomineerd voor diverse filmprijzen. Hoofdrolspeler Benicio Del Toro mocht een Gouden Palm voor beste hoofdrolspeler in ontvangst nemen. Verder won hij een Goya Award. ‘Che – The Argentine’ wordt gerekend tot één van de beste Spaanstalige films ooit gemaakt.

9. The Monkey King: $ 60.000.000

The Monkey King

Begin 2014 ging ‘The Monkey King’ in première. Ruim drie jaar daarvoor vonden de eerste opnames plaats in Beijing. Deze Chinese fantasiefilm – gefilmd in 3D – is gebaseerd op een aantal hoofdstukken uit de klassieker ‘Journey to the West’ geschreven door Wu Cheng’en. In ‘The Monkey King’ zien we hoe de gelijknamige hoofdfiguur de strijd aangaat met de heerser van Heaven. De oorspronkelijke talen, die worden gesproken in deze film, zijn het Mandarijn en het Kantonees.

8. Mesrine: $ 60.000.000

Mesrine

Misschien heb je wel eens gehoord van Jacques Mesrine. In de jaren ’60 en ’70 bouwde deze Fransman gestaag aan een reputatie als keiharde crimineel. Hij wordt gezien als één van de meest gevreesde misdadigers van Frankrijk. Voer voor filmproducenten! In 2008 zijn er twee films gemaakt over zijn leven. In beide Franstalige films vertolkt Vincent Cassel de rol van Mesrine. Waar het eerste deel is gebaseerd op de autobiografie (L’Instinct de mort) gaat het tweede deel in op Mesrine’s criminele carrière, nadat hij uit de gevangenis was ontsnapt. Ook zijn dood komt hierin terug. Het tweede deel vertoont gelijkenissen met de Amerikaanse film ‘Scarface’.

Wij zoeken schrijvers
Gek op schrijven en top 10 lijstjes? Dan zoeken we jou! Alletop10lijstjes.nl ontvangt maandelijks meer dan 500.000 lezers. Wil je dat jouw teksten ook door duizenden mensen gelezen worden dan is dit je kans. Lees er hier meer over.

7. Dragon Blade: $ 65.000.000

Dragon Blade

Niemand minder dan Jackie Chan speelt de hoofdrol in ‘Dragon Blade’. Hoewel hij in veel Engelstalige producties van zich heeft laten horen en zien, mocht hij in deze film zijn moedertaal (Mandarijn) spreken. ‘Dragon Blade’, die in februari 2015 in première ging, heeft ruim $ 65.000.000 gekost. In deze historische actiefilm gaan we terug in de tijd. Om precies te zijn naar de Han Dynastie. Deze periode speelde zich af rond het begin van de jaartelling. Mogelijk hebben de Romeinen toen een stad – genaamd Regum – gebouwd in China. In de film zien we hoe wetenschappers een reconstructie maken van deze stad. Dit wordt uitgebeeld in 3D.

6. The Monkey King 2: $ 68.400.000

Op het moment van schrijven wordt gewerkt aan de film ‘The Monkey King 2’. Naar alle waarschijnlijkheid draait deze actiefilm – het vervolg op ‘The Monkey King’ – begin 2016 in de bioscopen. Volgens goed Chinees gebruik zal de première plaatsvinden aan de vooravond van het Chinese Nieuwjaar. De makers beloven nog meer spectaculaire acties! Niet voor niks hebben zij de 3D crew van ‘The Lord of the Rings’ en ‘The Hobbit’ gevraagd om mee te werken aan deze productie.

5. Asterix 4: $ 77.600.000

Astérix & Obélix God Save Brittani

Waar de Chinezen schermen met ‘The Monkey King’, krijgen de Fransen maar niet genoeg van ‘Asterix’. Van deze stripheld is een aantal films gemaakt. In ‘Asterix 4’ (2012) volgen we Asterix en Obelix naar Brittannië. Het Romeinse leger probeerde dit land in te lijven. Dat lukte hen aardig. Toen stuitten de Romeinen op een dorpje, waar de bewoners zich niet zo maar gewonnen gaven. Een van de bewoners was familie van Asterix. Hij schakelde de hulp in van Asterix en Obelix. Natuurlijk geeft het tweetal gehoor aan dit verzoek. Op geheel eigen wijze bieden zij weerstand tegen de Romeinse overheersers.

4. Red Cliff: $ 80.000.000

Red Cliff

Net als ‘Dragon Blade’ neemt ook ‘Red Cliff’ je mee terug naar de periode van de Han Dynastie. Maar dan naar de laatste dagen. Toen de keizer de strijd aanging met twee nabijgelegen rijken, ontstond er een grote oorlog. De beide rijken spanden namelijk samen. Uiteindelijk is de strijd bevochten bij de Rode Muur. Het leger van de keizer moest zich gewonnen geven. Dit verhaal wordt ook beschreven in een boek, genaamd ‘Romance of the Three Kingdoms’. In de film spreekt men Mandarijn.

3. Baahubali : $ 90.000.000

Baahubali

Baahubali is een bollywood film die in de zomer van 2015 in de bioscopen zal draaien. Het is de duurste bollywood film ooit. Baahubali krijgt de Engelse titel “The One With Strong Arms”. De film draait om de strijd tussen twee broers. De film wordt geregisseerd door S. S. Rajamouli, een van de meest succesvolle Bollywood regisseurs van de laatste jaren. Een heel blik aan sterren is opengetrokken om mee te doen in de film, de hoofdrollen zijn voor Prabhas Raju, Rana Daggubati, Anushka Shetty en Tamannaah.

3. The Bombing: $ 90.000.000

Hoewel de titel van de film anders doet vermoeden, is ‘The Bombing’ een Chinese productie. Alweer een film over de Tweede Wereldoorlog, denk je nu misschien. Bijzonder aan ‘The Bombing’ is dat het gaat om leven van de Chinezen tijdens de Japanse bezetting. De Japanners hebben toen behoorlijk huisgehouden in hun buurland. Hoewel de opnames nog moeten beginnen is wel bekend dat de hoofdrol is toebedeeld aan Bruce Willis. Hij kruipt in de huid van een Amerikaanse vrijwilliger die Chinese piloten leert hoe zij de Japanners kunnen verslaan. Deze film wordt gefinancierd door de China Film Group. En door een groot aantal particuliere investeerders.

2. The Flowers of War: $ 94.000.000

The Flowers of War

‘The Flowers of War’ is gebaseerd op het gelijknamige boek geschreven door Geling Yan. Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, om precies te zijn in 1937, speelde zich in Nanking (China) een groot drama af onder een groep vrouwen. Zij werden verkracht door Japanners. Een aantal van hen wist te ontkomen. Zij zochten beschutting in een kerk. Hier beleefden zij een angstige periode. Deze film – gesproken in het Mandarijn en in het Japans – is genomineerd voor diverse buitenlandse filmprijzen.

1. Asterix 3: $ 113.500.000

Astérix aux Jeux Olympiques

De duurste niet Engelstalige film is ‘Asterix 3’. Deze film heeft maar liefst $ 113.500.000 gekost! Het is de derde verfilming van een van de stripboeken uit de Asterix stripreeks. Meer concreet gaat het om het album ‘Asterix en de Olympische Spelen’. Overigens zitten er grote verschillen tussen het verhaal en de film. Zo is er in de strip geen sprake van een relatie tussen Irina en Hartstochtelix. Ook Brutus speelt geen rol in de strip. Ondanks het enorme budget, dat met ‘Asterix 3’ is gemoeid, werd de film niet zo goed ontvangen.