2019 bleek andermaal een uitstekend jaar voor de horrorliefhebber. Jordan Peele en Ari Aster bewezen met ‘Us’ en ‘Midsommar’ dat ze allesbehalve eendagsvliegen zijn. ‘It: Chapter Two’ en ‘Pet Sematary’ vertroetelden de Stephen King-fans. ‘Crawl’ en ‘Ready or Not’ namen zichzelf vooral niet te serieus, waarvoor dank.

2020 belooft op zijn beurt onvermijdelijke vervolgen (‘A Quiet Place: Part II’, ‘The Purge 5’), reanimaties (‘Candyman’, ‘Saw’, ‘The Invisible Man’), een schaamteloze nautische ‘Alien’-rip-off (‘Underwater’) en gelukkig ook marktvers nieuw spul van vakmannen als Scott Cooper (‘Antlers’) en Edgar Wright (‘Last Night in Soho’) die zich voor het eerst aan het horrorgenre wagen.

Benieuwd naar de top 10 horrorfilms om naar uit te kijken in 2020? Lees dan vooral verder. Als durft, tenminste!

10. The Purge 5

The Purge 5

James DeMonaco’s ‘The Purge’ uit 2013 geldt inmiddels als een moderne horrorklassieker. De premisse waarin een dystopische Amerikaanse overheid jaarlijks 12 uur lang alle misdaden toestaat, bleek een geslaagd huwelijk tussen morele vraagstukken en sadistische kills.

Maar waren twee vervolgen (‘The Purge: Anarchy’ en ‘The Purge: Election Year’), een prequel (‘The First Purge’) én een serie niet te veel van het goede? Blijkbaar niet. De films kosten weinig om te maken en halen nog steeds vlotjes het tienvoud van hun budget aan de kassa op.

Bedenker James DeMonaco verklaarde dat ‘The Purge 5’ evenwel het sluitstuk van de franchise wordt. Daarvoor ruilt hij de stad in voor het platteland en Will Patton, Cassidy Freeman en Ana de la Reguera. Spoiler alert: ook buiten de bebouwde kom barricadeer je beter je deur wanneer de jaarlijkse zuivering ingaat.

9. Fantasy Island

Op zoek naar een afgelegen eiland waar nóg griezeligere dingen gebeuren dan op ‘Temptation’ en ‘Love Island’? Het kan! In de ABC-serie ‘Fantasy Island’ maakte Mr. Roarke (Ricardo Montalbán) met zijn kleine assistent Tattoo (de betreurde Hervé Villechaize) tussen 1977-1984 de diepste verlangens van zijn gasten waar in de Stille Oceaan.

De Blumhouse-productie ‘Fantasy Island’ geeft een sinistere draai aan dat concept en mixt er een snufje ‘Westworld’ en ‘The Cabin in the Woods’ bij. Michael Peña laat zijn grappen en grollen uit de ‘Ant-Man’-films achterwege en speelt de enigmatische man achter het luxeresort waar al je dromen uitkomen.

Die dromen vervellen al snel tot ijzingwekkende nachtmerries. Lucy Hale, Maggie Q en Portia Doubleday krijsen het eiland bij elkaar terwijl Michael Rooker en Kim Coates als vanouds de show stelen als creepy sidekicks. ‘Fantasy Island’ speelt vanaf 13 februari in de zalen, perfecte getimed voor een onorthodoxe valentijnsdate.

8. Candyman

candyman 2020

Bij naoorlogse horroriconen denk je automatisch aan Freddy Krueger, Jason Voorhees en Chucky. ‘Candyman’ is een tikkeltje minder bekend bij de doorsnee filmkijker. Bij de ware horrorfan geniet de man met de vleeshaak niettemin een heuse cultstatus.

28 jaar na data geeft Ni DaCosta de lugubere bijenman een nieuw leven in het inmiddels gegentrificeerde Chicago. De lat ligt hoog. Jordan Peele heeft namelijk een vinger in de pap als producer. Sinds ‘Get Out’ en ‘Us’ verandert alles waar Jordan Peele zijn kille hand op legt in goud, dus hout afkloppen dat het deze keer geen pyriet wordt.

Tony Todd keert uiteraard weer als de titulaire griezel tegen wil en dank. Dat werd tijd. Nog even en de jeugd kent de brave man enkel nog van zijn ‘Final Destination’-cameo’s!

7. The Turning

Henry James ligt dan wel al 103 jaar onder de zoden van het Cambridge Cemetery, ’s mans literaire nalatenschap verkeert in blakende gezondheid. Zijn ‘The Turn of the Screw’ krijgt dit jaar maar liefst 2 adaptaties. Netflix spint er najaar 2020 het hele vervolgseizoen van ‘The Haunting of Hill House’ uit. Floria Sigismondi levert in februari al haar bewerking van het klassieke spookverhaal in.

De Italiaanse regisseuse geeft een moderne toets aan de nagelbijtende novelle over een jonge gouvernante (Mackenzie Davis) die twee wezen opvoedt in niet bepaald van onverklaarbare verschijningen en akelige geluiden verstoken oud landhuis. Wat een fijne jonge cast ook. Finn Wolfhard gooit in een ijltempo zijn bedeesde ‘Stranger Things’-imago van zich af. Brooklynn Prince ken je nog als het sublieme kindsterretje uit ‘The Florida Project’.

6. Underwater

‘Underwater’ verstoft al sinds 2017 in de kast, wat nooit een goed teken is. De verbrande komiek T.J. Miller pronkt op de loonlijst en in #MeToo-tijden pak je daar liever niet mee uit. Of ligt het aan het weinig originele verhaal? Nadat een aardbeving hun ondergrondse lab door elkaar schudt, ontdekt de crew dat een nieuw likje verf nog het minste van hun zorgen is. William Eubank heeft wel érg goed naar ‘Alien’ en ‘The Abyss’ gekeken.
Pluspunten? De cast. Naast de verguisde T.J. Miller telt die uitstekende namen. Kirsten Stewart millimeterde zich speciaal een pittig blond kopje, Vincent Cassell leent zijn gehavende Franse karakterkop uit en John Gallagher Jr. kan nooit te veel schermtijd krijgen.

5. Saw

saw 2020

Met ‘Jigsaw’ deed Lionsgate in 2017 een weinig succesvolle poging om de ontbindende ‘Saw’-franchise te reanimeren. Wie dacht dat het na 8 films over en uit was voor de eens zo frisse reeks is eraan voor de moeite. Niemand minder dan Chris Rock pende namelijk het script voor nummer 9 die voorlopig door het leven gaat als ‘Saw’.

De grappenmaker levert niet alleen het verhaal, maar neemt ook een hoofdrol als politie-inspecteur voor zijn rekening. En wie had dat ooit gedacht: Samuel L. Jackson heeft een rolletje als Chris Rocks ouweheer! Regisseur Darren Bousman, die aan het roer stond van deel II, III en IV, keert terug en slijt alvast kaartjes met zijn bewering dat deze doorstart de grootste én goorste martelval ooit bevat.

4. A Quiet Place: Part II

A Quiet Place Part II

John ‘Jack Ryan’ Krasinksi verbaasde in 2018 vriend en vijand met ‘A Quiet Place’. De stille overlevingstocht van een familie tussen monsterlijke creaturen met een ultra sensitief gehoor blies een frisse briesje in het griezellandschap. De boekhoudkundige afdeling van Paramount Pictures was uiteraard ook door het dolle heen toen bleek dat de film zijn budget van 17 miljoen dollar met een opbrengst van 340 miljoen dollar 20 keer waard bleek.
John Krasinski regisseert voor ‘A Quiet Place: Part II’ opnieuw zijn eega Emily Blunt. Over het verhaal hult hij zich geheel in stijl van de film in stilzwijgen. Wel doet hij mevrouw Krasinski met Cillian Murphy en Djimon Hounsou meteen twee nieuwe topacteurs cadeau.

3. The Invisible Man

invisible man

Met ‘Dracula Untold’ en ‘The Mummy’ maakte Universal Pictures twee schrale aanloopjes naar een gedeeld ‘Dark Universe’. Russel Crowe tekende voor de dubbelrol van Dr. Jekyll & Mr. Hyde, Johnny Depp zou ‘The Invisible Man’ spelen en Javier Bardem lijmde alvast de bouten van Frankensteins monster in zijn potige stierennek.

Die plannen gingen mooi de papiermand in na een blik op de slappe recette van Tom Cruise’ mummie-avontuur. De focus ligt voortaan weer op stand-alone films en dat klonk Jason Blum, de producer achter ‘Paranormal Activity’, ‘Insidious’ en ‘The Purge’, als onheilspellend aanzwellende violen in de oren.

Na de zelfmoord van Cecilia’s manipulatieve ex (Oliver Jackson-Cohen), blijk dat de wetenschapper haar een smak geld naliet. Een serie nare gebeurtenissen laat vermoeden dat haar controlerende ex zijn dood ensceneerde en nu zijn psychologische terreur ongestoord verderzet. Of heeft Cecilia (Elisabeth Moss) ze niet meer alle vijf op een rijtje? De trailer onthult meer dan strikt noodzakelijk is. Wijselijk YouTube negeren dus, als je zonder voorkennis wil genieten Leigh Whannells interpretatie van H.G. Wells horroricoon uit 1897.

2. Antlers

Scott Cooper die zich aan een horrorfilm waagt? Dat klinkt meer dan veelbelovend. Scott Cooper regisseerde in zijn geweldige debuut ‘Crazy Heart’ Jeff Bridges eindelijk naar die felbegeerde Oscar. Zijn ‘Out of the Furnace’, ‘Black Mass’ en ‘Hostiles’ staan eveneens in de kast van de behoeders van de betere cinema.

De eerste beelden van ‘Antlers’ maken die belofte alvast meer dan waar. Lang geleden dat een trailer je hartslag zo de hoogte injoeg zonder daarbij te veel prijs te geven. Keri Russell beleeft deze maand haar veelbesproken ‘Star Wars’-debuut. Komende lente doorstaat ze doodsangsten als lerares die haar nieuwsgierigheid in een mysterieuze leerling (Jeremy T. Thomas) duur betaald.

1. Last Night in Soho

Last Night in Soho

Met gortdroge billenkletsers als ‘Shaun of the Dead’, ‘Hot Fuzz’ en ‘The World’s End’ mikte Edgar Wright resoluut op de lachspieren. Voor ‘Last Night in Soho’ gooit de Brit het over een compleet andere boeg. Edgard Wright gaat voor een unheimische trip in de stijl van Nicolas Roegs ‘Dont’t Look Now’ en Roman Polanski’s ‘Repulsion’. Ofwel: twee van de beste psychologische mindfucks aller tijden.

De grijze hersencellen krijgen het al hard te verduren met het uitgangspunt. De jonge Eloise (de Nieuw-Zeelandse Thomasin McKenzie) raakt compleet geobsedeerd door Sandy (de altijd buitenaards aandoende Anya Taylor-Joy) en slaagt er ook in om zich in de entourage van haar idool te wringen. Merkwaardig, want het aankomende zangeresje leeft in het Londen van de jaren 60. In een film over gruwelijk ontsporend tijdsreizen mag Matt ‘Doctor Who’ Smith uiteraard niet ontbreken.

Dit artikel is geschreven door Matthias Van de Velde. Hij komt uit de verguisde carnavalsstad Aalst en studeerde Klassieke Geschiedenis en Europese Politiek aan UGent. Hij is nog steeds boos dat hij als 6-jarige dreumes niet mee mocht toen ‘Bram Stoker’s Dracula’ en ‘Jurassic Park’ in de bios draaide. Hij schrijft nooit een woord te veel, tenzij hij zich laat gaan.

Meer Films & Series om naar uit te kijken in 2020