Marshall Bruce Mathers III kennen we allemaal beter als de rapper Eminem of zijn alter ego Slim Shady. Na jaren te hebben gezwoegd in de underground kreeg producer Dr Dre zijn demo’s te horen. Onder de indruk produceerde hij een aantal nummers voor Eminem. De blanke rapper met zijn vaak boze raps die hij in mitrailleurtempo afvuurt werd prompt een wereldster. Wat zijn de tien beste tracks van deze rappe tong?

10. Without Me

‘Without Me’, de eerste single van The Eminem Show (2002), liet er geen twijfel over bestaan dat Eminem een van de grootste sterren in hiphop was geworden. Een opzwepende saxofoon-sample zet Eminem in de juiste versnelling waarbij hij allerlei personen op de korrel neemt, zoals zijn vrouw, zijn moeder, de Amerikaanse vice-president Cheney, Moby en Limp Bizkit. De stripachtige videoclip maakte van Without Me’ een wereldhit. Ook in Nederland bereikte het nummer de eerste plaats van de hitlijsten.

9. Guilty Conscious

‘Guilty Conscious’, de derde single van The Slim Shady LP (1999), is een slim duet tussen Eminem en zijn producer Dr Dre. Op klassieke wijze speelt Dr Dre een engel en Eminem een duivel die in verschillende situaties het gedrag van een persoon proberen te beïnvloeden. Eminem spoort steeds mensen aan om geweld te gebruiken terwijl Dre met argumenten komt om situaties op een vredige manier op te lossen. Het mooiste moment is wanneer Eminem Dre aanvalt en hem zelfs weet te overtuigen dat er geweld moet worden gebruikt.

8. Drug Ballad

Eminem houdt van fantasie maar tegelijkertijd laat hij op The Marshall Mathers LP ook zien over weg te kunnen met de realiteit. ‘Drug Ballad’ is een voor zijn doen rustig nummer met mooie soulzang. Het nummer gaat natuurlijk over Eminems eigen worsteling met drugs die hij naar eigen zeggen al vanaf zijn jeugd gebruikt. Er is een wrange conclusie waar hij rapt dat hij als opa op zijn kleinkinderen past terwijl zijn dochter Hailie uitgaat en dronken wordt.

Wij zoeken schrijvers
Gek op schrijven en top 10 lijstjes? Dan zoeken we jou! Alletop10lijstjes.nl ontvangt maandelijks meer dan 500.000 lezers. Wil je dat jouw teksten ook door duizenden mensen gelezen worden dan is dit je kans. Lees er hier meer over.

7. Sing for the Moment

Eminem trekt zich kritiek vanaf het begin van zijn carrière zeer aan. Veel van zijn nummers zijn dan ook antwoorden op critici zoals journalisten, bezorgde ouders en politici. ‘Sing for the Moment’ is een van de betere nummers in deze stijl. Natuurlijk helpt het dat als basis het geweldige ‘Dreams’ van Aerosmith gebruikt. Toch klaagt Eminem niet de hele tijd en eindigt hij met een boodschap aan zijn fans over de positieve kracht van hiphop.

6. Criminal

Met zijn doorbraak wist Eminem flink wat mensen tegen de schenen te schoppen. Controverse verkoopt, moet de rapper hebben geconcludeerd. Met het afsluitende nummer op The Marshall Matters LP besluit Eminem zijn critici te beantwoorden door nog wat verder te gaan. Iedereen krijgt er van langs zoals vanzelfsprekend zijn moeder (“My mother did drugs, tar, liquor, cigarettes and speed. The baby came out, disfigured ligaments indeed”.) Verder schiet hij zijn mentor Dr Dre dood en overvalt hij tussendoor nog een bank.

5. Rap God

In 2013 kwam Eminem met een tweede deel van zijn legendarische The Marshall Mathers LP. In ‘Rap God’ kijkt hij terug op een aantal conflicten uit zijn carrière terwijl hij fantaseert dat hij in een rap godheid verandert. ‘Rap God’ wordt vooral gekarakteriseerd door de versnellingen in een aantal raps. Daardoor kon Eminem in het Guinness World Records worden bijgeschreven met de hitsingle die het grootste aantal woorden bevat, namelijk 1551.

4. The Way I Am

De tweede single van The Marshall Mathers LP is een van de meest karakteristieke tracks van Eminem. ‘The Way I Am´ heeft bijna geen refrein en draait om lange stukken waarin Eminem op verbeten wijze rapt over de schaduwzijde van succes. Mensen die hem aanzien voor Justin Timberlake, platenbazen die meer hits willen, familieperikelen, fans die hem achtervolgen, media die hem de schuld geven van geweld, het zijn onderwerpen die vaker zullen terugkeren maar de woede lijkt hier het meest oprecht.

3. Lose Yourself

Eminem is ook acteur, bijvoorbeeld in het semiautobiografische 8 Mile (2002) waarvoor hij natuurlijk zelf de soundtrack verzorgde. In zekere zin is ‘Lose Yourself’ een soort samenvatting van de film waarbij Eminem over de problemen rapt die zijn personage moet zien te overwinnen. Violen en piano geven het nummer een heel herkenbare spanning die door Eminem wordt uitgebuit in het bombastische refrein. Het nummer werd een grote hit en ‘Lose Yourself’ zou het eerste hiphop-nummer zijn dat een Oscar won voor het beste liedje.

2. My Name Is

Met dit door Dr Dre geproduceerde nummer werd Eminem in keer het nieuwe gezicht van hiphop. Met een aanstekelijk ritme en simpel refrein dat je nooit meer vergeet werd het een grote hit. Achteraf gezien is ‘My Name Is’ ook een van zijn vrolijkste nummers waardoor het een speciale plek inneemt in zijn oeuvre. Eminems moeder klaagde hem aan vanwege de tekst waarin hij suggereert dat ze drugs gebruikt. Dit conflict zou een bron van inspiratie vormen voor veel van zijn latere nummers.

1. Stan

Met Stan, de derde single van The Marshall Mathers LP, verfijnde Eminem een van zijn favoriete onderwerpen: de obsessieve fan. Het nummer is opgebouwd uit een aantal brieven van Stan aan zijn idool Eminem. Met elke brief wordt hij bozer omdat Eminem hem niet meteen beantwoordt. Bij de laatste brief zit een tape waarin Stan vertelt dat hij zijn zwangere vriendin heeft ontvoerd en van een brug dreigt te rijden. Pas in het vierde couplet vindt Eminem de tijd om een antwoord te sturen terwijl hij zich realiseert dat het ongeluk op het nieuws wel eens door Stan zou kunnen zijn veroorzaakt. Het liedje werd een wereldwijde hit dankzij het aanstekelijke fragment van Dido’s ‘Thank You’ dat een centrale rol speelt in het refrein. Dido speelt in de videoclip ook de vriendin van Stan. Sindsdien is Stan een populaire bijnaam geworden voor obsessieve fans en stalkers.