Wie is de beste voetballer van deze tijd, of misschien wel allertijden, Lionel Messi of Cristiano Ronaldo? De één heeft een voorkeur voor de flegmatieke Argentijn en zijn adembenemende dribbels, terwijl de ander in de onwaarschijnlijk atletische Portugees de beste voetballer van deze generatie ziet. Fans van ‘Messiah’ en ‘CR7’ zullen het nooit eens worden, dus voor een zo objectief mogelijke kijk zit er niets anders op dan om in de statistieken te duiken. Beide voetballers hebben namelijk enkele opmerkelijke records gevestigd.

Messi: vier keer op rij CL-topscorer

messi1
CosminIftode / Shutterstock.com

Vanaf het seizoen 2008/2009 begon de doelpuntenmachine van Messi op volle toeren te draaien, zo ook in de Champions League waarin hij liefst vier seizoenen op rij topscorer werd. In het CL-seizoen 2012/13 nam Christiano Ronaldo het stokje over van de Barça-speler en werd hij eveneens vier keer op rij CL-topscorer, al moest de Portugees in 2014/15 de eer delen met Messi en Neymar.

Ronaldo: meeste hattricks in historie La Liga

ronaldo1
Marcos Mesa Sam Wordley / Shutterstock.com

Ruud van Nistelrooij lukte het twee keer en Roy Makaay één maal: een hattrick scoren in de hoogste Spaanse competitie. CR7 daarentegen scoorde reeds in zowaar 32 La Liga-wedstrijden drie keer of vaker. Messi kan hier ‘slechts’ 26 hattricks tegenoverstellen.

Messi: langste reeks La Liga-wedstrijden met doelpunt

In het seizoen 2012/13 werd FC Barcelona met overmacht Spaans kampioen. Met 32 overwinningen, 4 gelijke spelen en slechts 2 nederlagen behaalden de Catalanen 100 punten, waarmee zij liefst 15 punten voorbleven op De Koninklijke. Messi leverde een belangrijke bijdrage aan dit bijzondere succes door in 21 La Liga-wedstrijden op rij te scoren. In totaal, maakte Messi dit seizoen niet minder dan 46 doelpunten in de 32 competitiewedstrijden waarin de kleine Argentijn op het veld stond.

Ronaldo: minste wedstrijden voor 300 doelpunten

Voordat Christiano Ronaldo naar Real Madrid transfereerde, scoorde hij in zes seizoenen voor Manchester United 118 maal in alle officiële wedstrijden tezamen. Geen slechte prestatie, maar het doelpuntenfestijn brak voor CR7 pas echt los toen hij het wit van Real om zijn schouders ging dragen: in zijn eerste zes seizoenen voor Los Blancos scoorde hij zowaar 313 maal. Geen andere speler in de Spaanse voetbalhistorie had zo weinig wedstrijden nodig om de mijlpaal van 300 doelpunten te bereiken als Christiano Ronaldo.

Messi: vaakst verkozen tot Wereldvoetballer van het Jaar

messi2
Shutterstock.com

Dat Messi en Christiano Ronaldo het moderne voetbal domineren, blijkt wel uit het feit dat sinds 2008 telkens één van deze twee werd verkozen tot Wereldvoetballer van het Jaar. De Argentijn won de Ballon d’Or vijf maal (in 2009, 2010, 2011, 2012 en 2015), één keer vaker dan zijn Portugese rivaal die het met vier overwinningen moet doen (2008, 2013, 2014 en 2016). Andere voetbalgrootheden, zoals Platini, Cruijff en Van Basten, kwamen tot hooguit drie uitverkiezingen tot Wereldvoetballer van het Jaar.

Ronaldo: topscorer aller tijden in de CL

Het zal er nog om spannen wie van de twee aan het eind van hun carrière het vaakst heeft gescoord in de Champions League, maar op dit moment heeft Christiano Rolando de beste papieren met 103 CL-doelpunten tegenover 94 CL-goals voor Messi. Hiermee heeft CR7 bijna twee keer zo vaak in de Champions League gescoord als Ruud van Nistelrooij, die met 56 goals de vierde plek inneemt op de ranglijst voor CL-topscorers aller tijden.

Messi: meeste goals in één kalenderjaar

In het kalenderjaar 2012 scoorde Lionel Messi liefst 91 maal voor Barcelona en Argentinië. Aldus verbeterde hij een decennia oud record van Gerd Müller, die in 1972 85 maal scoorde voor Bayern München en het West-Duitse elftal.

Ronaldo: een doelpunt in elke minuut

ronaldo2
Marcos Mesa Sam Wordley / Shutterstock.com

In 2009 kostte het Christiano Ronaldo slechts 45 seconden om te scoren in de La Liga-wedstrijd tegen Xerez CD. Weinig voetballers slagen erin om in de eerste minuut van een wedstrijd te scoren, maar nóg minder lukt het om in hun carrière in élke minuut van een wedstrijd een doelpunt te maken. CR7 slaagde hier wel in, wat alleen Zlatan Ibrahimović hem kan navertellen.

Messi: topscorer aller tijden voor Barcelona

De Spanjaard César die tussen 1942 en 1955 zowaar 232 maal scoorde voor Barcelona was lange tijd de topscorer aller tijden van Barça. Messi maakte echter al snel korte metten met dit record en inmiddels is de doelpuntenteller van de Argentijn zelfs al de 500 gepasseerd.

Ronaldo: topscorer aller tijden voor Real

Wat Messi kan in Catalonië, dat presteert CR7 in de Spaanse hoofdstad. Met 323 goals had Raúl tussen 1994 en 2010 de lat hoog gelegd voor de Portugees, maar inmiddels is Ronaldo zelfs al bijna de mijlpaal van 400 doelpunten voorbij.

Messi: meeste doelpunten in El Clásico

El Clásico winnen is voor menig fan van Real Madrid of Barcelona een prijs op zich. De klassieker tussen de twee rivalen wordt elk jaar minstens twee keer gespeeld, maar veelal treffen Barcelona en Real Madrid elkaar ook nog eens in een (internationale) bekerwedstrijd. Over alle (competitieve) wedstrijden gezien, staat het thans 93-91 voor Real Madrid. De topscorer aller tijden in El Clásico is echter een Barça-speler: Lionel Messi. Met liefst 23 goals (16 in La Liga, 5 in de Spaanse Super Cup en 2 in de Champions League) blijft hij Christiano Ronaldo (16 doelpunten) ruim voor.

Ronaldo: beste doelpuntenratio

Gemiddeld één doelpunt per wedstrijd scoren, werd nog niet eens zo heel lang geleden gezien als een wereldprestatie, maar Messi en Ronaldo leggen de lat nóg hoger. Zo scoorde Messi in het seizoen 2011/12 in 37 competitiewedstrijden zowaar 50 maal en had Christiano Ronaldo slechts 35 La Liga-wedstrijden nodig om 48 keer te scoren in het seizoen 2014/15. Over zijn hele periode bij Real Madrid gezien, heeft Christiano Ronaldo 399 maal gescoord in 389 officiële wedstrijden. Dit komt neer op een ratio van 1,03 doelpunt per wedstrijd. Messi doet het met 502 doelpunten in 579 wedstrijden evenmin slecht, maar blijft door zijn relatief magere beginjaren bij Barcelona steken op een ratio van 0,87 doelpunt per wedstrijd.