Pasen is een mooi feest dat niet alleen in het teken staat van chocolade en eieren, maar ook eeuwenoude tradities kent. Wat zijn de belangrijkste tradities en waar komen ze eigenlijk vandaan? Hier ontdek je alles wat je wilt weten over de tien bekendste paastradities.
10. Eieren schilderen
De reden dat eieren zo belangrijk zijn voor Pasen is dat dit feest na de vastentijd wordt gevierd. Tijdens deze periode werd er van oudsher geen zuivel gegeten, waar eieren ook onder vielen. Pasen was dus het eerste moment waarop mensen konden aansterken met eieren op het menu. Er was in deze periode ook vaak een overschot aan eieren, waardoor boeren creatief aan de slag gingen met hun voorraad. Ze kookten de eieren en gaven ze een mooie kleur. Deze traditie wordt nu voortgezet door kinderen hun eieren een mooi likje verf te laten geven.
9. Paasvuur
Pasen werd altijd gezien als een nieuwe start. Dit was dus ook het moment om je huis schoon te maken, bijvoorbeeld door oude troep de deur uit te doen. De makkelijkste manier om van oude spullen af te komen is door ze te verbranden. Daarom werden er grote paasvuren gestart om met de hele buurt met een schone lei te beginnen. Door de jaren heen werden deze vuren steeds meer gereguleerd omdat ze soms uit de hand liepen. Dat is nu niet anders, want de regels rondom paasvuren worden steeds strenger. Toch is het voor veel dorpen en wijken nog steeds een feestelijke manier om het voorjaar te beginnen.
8. Paasontbijt
We hebben natuurlijk het kerstdiner tijdens Kerst, maar het paasontbijt is ook een belangrijke maaltijd. Omdat Pasen na de vastentijd komt, was dit altijd het moment om eindelijk weer een grote maaltijd te eten. Mensen droegen hun mooiste kleding naar de kerk en kwamen vervolgens thuis om van een feestelijk ontbijt te genieten. In het voorjaar is er ook eindelijk weer wat meer eten in huis omdat alles weer begint te groeien en bloeien. Zelfs als we niet meer vasten houden we nog steeds van een goede maaltijd, dus het paasontbijt blijft een geliefde traditie. Hier vind je een overzicht van goede paasrecepten. Eet smakelijk alvast!
7. De paashaas
Hazen staan symbool voor vruchtbaarheid en een nieuw begin. Dat verklaart waarom dit dier in verband wordt gebracht met Pasen: een feest dat deels in het teken staat van de lente. De traditie van de paashaas kwam oorspronkelijk uit Duitsland. Nederlanders moesten er in eerste instantie niks van weten, maar daar kwam verandering in. Nadat er in een Nederlands kinderboek over de paashaas geschreven werd, werd het figuur steeds populairder in Nederland.
6. Tweede Paasdag
Het unieke aan Nederland is dat we een Tweede Paasdag hebben, terwijl de meeste landen Pasen alleen op zondag vieren. Het is helemaal niet gek om het feest over meerdere dagen te verspreiden, want dit werd vroeger ook gedaan. Het paasfeest werd toen acht dagen lang gevierd. Sinds 1815 is Tweede Paasdag een officiële feestdag in Nederland. Het idee hierachter is dat Eerste Paasdag vooral een serieuze dag is, waarbij je ook naar de kerk gaat. Tweede Paasdag staat in het teken van feesten en leuk samenzijn met vrienden en familie.
5. Notenschieten
In Drenthe en Groningen vind je een unieke paastraditie, namelijk notenschieten. Hierbij wordt er een rechte lijn getekend met kleine dwarslijntjes. Op iedere dwarslijn wordt een noot gelegd, meestal een walnoot. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk noten van de lijn af te werpen met een stalen of stenen kogel. Wie de meeste noten heeft weggestoten, wint.
4. Vlöggeln
Vlöggeln is een Twentse traditie tijdens Pasen. De traditie komt uit Ootmarsum, waar ieder jaar acht vrijgezelle mannen een rondje om de kerk lopen en paasliederen zingen. Later op de dag lopen ze rondom het paasvuur en vertrekken ze samen naar het centrum van het dorp. Dit ritueel wordt zowel op Eerste Paasdag als Tweede Paasdag uitgevoerd en trekt veel bekijks. Het idee hierachter is dat de mannen afscheid nemen van hun jonge jaren en zich als echte mannen gaan voelen en gedragen.
3. Paaslam
Het paaslam is een belangrijke religieuze traditie tijdens Pasen. Het lam staat symbool voor de onschuld van Jezus, die als een soort offerdier gedood werd. Om zijn offer te eren wordt er ieder jaar met passen een lam geofferd. Deze traditie is vooral groot in het Jodendom, maar ook in het Christendom is het op veel plekken gebruikelijk om een lam te offeren tijdens Pasen.
2. Paaskaars
Pasen is het belangrijkste feest binnen het Christendom, wat te merken is wanneer je de traditie van de paaskaars kent. Deze kaars wordt aangestoken tijdens de paaswake, de belangrijkste viering van het jaar. Het licht van de kaars wordt gezien als symbool voor het licht van God. De kaars blijft branden tijdens alle vieringen tot en met Pinksteren en heeft de rest van het jaar een belangrijke functie. Hij ontsteekt namelijk alle doopkaarsen en vormselkaarsen, maar wordt ook tijdens uitvaarten gebruikt en soms zelfs tijdens iedere zondagsmis gebrand.
1. Paasklokken
Waar in sommige huishoudens de paaseieren gebracht worden door de paashaas, is dat klusje op andere plekken voor de paasklokken bestemd. Deze klokken hebben vleugels en kunnen zo vliegen, waardoor ze na Witte Donderdag naar Rome kunnen vertrekken. Hier halen ze de eieren op, waarna ze de eieren op Pasen over verschillende tuinen kunnen verdelen. Deze katholieke traditie komt vooral voor in België en Frankrijk, maar in delen van Limburg zijn de paasklokken ook bekend.