Vroeger geloofden mensen dat de grillige vormen, de kleuren en snelle groeiwijze van paddenstoelen tot stand kwamen door tovenarij. Nu twijfelen we niet aan het feit dat een paddenstoel het vruchtlichaam van een schimmel of een zwam is. Wat je ziet is maar een klein deel van de schimmel, het grootste deel bevindt zich onder de grond, in de vorm van schimmeldraden. De grillige vormen en kleuren van paddenstoelen zijn soms prachtig, maar (daarnaast) vaak ook een beetje vreemd. Meestal wil een felle kleur zeggen dat iets giftig is, maar dat is niet altijd het geval.

Nog even een waarschuwing vooraf. Eet nooit zomaar paddenstoelen op die je in het wild vindt. Vaak is er van de eetbare variant een paddenstoel die er precies op lijkt, maar wel giftig is!

10. Boletus campestris

Deze paddenstoel groeit aan het einde van de lente en in de zomer. Meestal ontstaat hij na regenval. Je vindt hem op de grond in hoogland bossen, veelal aan de randen van paden. Ondanks het feit dat hij een levendige kleur heeft, is hij toch 100% eetbaar. Dat wil zeggen dat je de paddenstoel van hoed tot steel kunt eten. Lekker is hij niet, de smaak wordt beschreven als zeperig …

9. Lactarius indigo


Dan Molter/wikicommons

Deze prachtige paddenstoel wordt ook wel eens de ‘blauwe melk paddenstoel’ genoemd. Hij groeit het meest in Noord-Afrika, Centraal-Amerika en Oost-Azië. Ondanks zijn felle kleur, is deze paddenstoel niet giftig en volledig eetbaar. Maar pas op! Verwar deze paddenstoel niet met de hemelsblauw paddenstoel (entoloma hochstetteri). Deze is namelijk wel giftig.

8. Clathrus ruber (Traliestinkzwam)


Mdakin/wikicommons

Als je naar deze rode paddenstoel kijkt, die voornamelijk in Zuid-Afrika groeit, dan zal het je niet verbazen dat hij als bijnaam ‘voetbal paddenstoel’ heeft. De gelijkenis hiermee is groot. Toch is het niet aan te raden om, net als bij een voetbal, een trap tegen deze paddenstoel te geven. De inwendige oppervlakten zijn namelijk bedekt met stinkend slijm, dat vliegen en andere insecten aantrekt. Dus wanneer je het op je lichaam krijgt, ben jij de lunch van insecten. Het zal je nu wel duidelijk zijn dat deze paddenstoel niet eetbaar is. Ruiken en proeven kun je dus maar beter niet doen, maar je kunt er wel vol bewondering naar kijken.

7. Laccaria amethystina (Amethistzwam)


GaryGMason/wikicommons

Deze zwam wordt ook wel rodekoolzwam genoemd. Je vindt de zwam in de zomer of herfst in bossen en lanen, onder beuken en eiken, maar ook soms in naaldbossen. Doordat de kleur van deze zwam met de leeftijd en door weersomstandigheden vervaagt, kun je hem soms maar moeilijk identificeren. De hoed van deze paddenstoel kun je eten. Je maakt er bijvoorbeeld een lekkere paddenstoelensaus van.

6. Hydnellum peckii (Bloeddruppelstekelzwam)


Bernypisa /wikicommons

Van zijn naam moet deze zwam het niet hebben, maar zijn uiterlijk kun je op z’n minst apart noemen (en toch ook wel bloederig). Je vindt deze zwam onder dennen en sparren. Vroeger was deze zwam in Nederland te vinden, nu niet meer. Wel groeit hij nog op andere plekken in Europa, in Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Hoewel hij niet giftig is, wordt het afgeraden om hem te eten. Daarvoor is de smaak te bitter en te scherp.

5. Macrocybe Titans

Deze paddenstoel wordt door sommigen ‘de grootste paddenstoel ter wereld’ genoemd. Of dat echt zo is, is niet bekend. De grootste die ooit van deze soort werd gevonden was 69 centimeter hoog en hij woog 20 kilogram. Deze paddenstoel groeit in grasgebieden in tropische en subtropische klimaten, in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Je kunt de paddenstoel compleet opeten (als je daar zin in hebt). En hij wordt zelfs gebruikt als speelgoed reuzenpaddenstoel.

4. Hygrocybe helobia (Broos vuurzwammetje)

Deze paddenstoel wordt ook wel de orchidee van de schimmelwereld genoemd. Hij groeit op gazons, grazige kerkhoven en op normaal gras. Met een beetje geluk vind je hem in Nederland. Bij deze paddenstoel klopt de theorie: hoe feller gekleurd, hoe giftiger. Dus zie hem vooral niet aan als een lekker snoepje.

3. Dictyophora indusiata


Shashidhara halady/wikicommons

Een bijnaam van deze zwam is ‘de gesluierde dame’. Het zal je duidelijk zijn waar deze naam vandaan komt. De belvormige hoed hangt naar beneden alsof het een lange japon is die tot aan de voet van de steel rijkt, soms zelfs tot aan de grond. Hij groeit in bossen en tuinen in Zuid-Azië, Afrika, Amerika en Australië. Waarschijnlijk verwacht je dit al als je naar deze zwam kijkt: Hij is extreem giftig, zelfs dodelijk. Raak hem dus niet aan en ga hem nooit eten.

2. Entoloma hochstetteri


Ian Dodd Kundabung NSW Australia

Deze prachtig helderblauwe paddenstoel groeit in Nieuw Zeeland en in India. Dit is de beroemdste paddenstoel van deze lijst. Hij stond namelijk ooit op de rug van een $50 NZ bankbiljet. Er is niet zoveel voedsel dat blauw is en inderdaad deze paddenstoel is ook oneetbaar.

1. Neonothopanus gardneri

Deze paddenstoel is de mooiste van deze lijst. Hij is pas recentelijk, in 2008, ontdekt in de bossen van Brazilië. Daarvoor werd hij tot het jaar 1840 niet meer gevonden. De lang-vergeten glow-in-the-dark paddenstoel moest opnieuw worden geclassificeerd. Onderzoekers hebben nog niet ontdekt hoe het kan dat deze paddenstoel licht geeft in het donker. Wel weten ze dat hij 100% oneetbaar is. Wel jammer, want zou het niet fantastisch zijn om iemand een glow-in-the-dark soep voor te schotelen.