Samen sta je sterker: dat hebben sommige dieren maar al te goed door. Waar de meeste dieren vooral zichzelf willen redden, kiezen andere diersoorten ervoor om met elkaar samen te werken. Hierdoor krijg je een aantal bijzondere plaatjes in de natuur: twee totaal verschillende dieren die elkaar graag helpen. Welke dieren dat zijn vind je natuurlijk terug in deze top 10 diersoorten die samenwerken.
10. Zilverreigers en waterbuffels
De meeste vogels moeten hard werken voor hun volgende maaltijd. Ze zoeken door talloze bosjes en graven door de grond met behulp van hun snavels. Zilverreigers hebben het beter bekeken. Zij liften namelijk graag mee op de rug van een waterbuffel. Wanneer waterbuffels gaan grazen, eten de reigers alle insecten van de bosjes af.
Daarnaast zorgen de reigers er ook voor dat de buffels netjes schoon blijven. Je ziet deze vogels namelijk regelmatig op de rug van een waterbuffel zitten, terwijl ze alle insecten uit de vacht van de buffel plukken.
9. Egyptische plevier en krokodillen
De Egyptische plevier is misschien wel een van de meest moedige vogels ter wereld. Deze dieren vind je namelijk regelmatig in de opengesperde bekken van krokodillen. De vogeltjes gaan tussen de tanden van de krokodil op zoek naar kleine restjes eten en plukken alles moeiteloos uit het gebit van dit gevaarlijke roofdier.
De krokodil houdt ondertussen zijn bek netjes open, aangezien hij het alleen maar fijn vindt dat zijn tanden grondig worden schoongemaakt. Zo blijft het gebit van de krokodil zo gezond mogelijk, terwijl de vogel een lekkere maaltijd krijgt.
8. Iridomyrmex purpureus en rupsen
Iridomyrmex purpureus (ook wel vleesmier) zijn mieren die bekend staan om de grote nesten die ze maken. Zo stapelen grote hoeveelheden kiezels op elkaar, waardoor ze in sommige gevallen een nest van maar liefst 650 meter breed maken. Om dit ondergrondse nest te beschermen, vallen ze massaal hun vijanden aan. Dit doen ze alleen niet bij rupsen die in de buurt komen.
Deze insecten beschermen ze namelijk maar al te graag. Dat doen de mieren omdat de rupsen een bepaald suikerachtig goedje afscheiden. Dit stofje is perfect krachtvoer voor de mieren.
7. Honingdas en honingspeurders
Deze dieren hebben al genoeg met elkaar gemeen dankzij hun namen. Dat is niet voor niets. Zowel de honingdas als de honingspeurder houdt ontzettend veel van honing. Er is alleen één probleem: honingspeurders zijn dan wel heel goed in het opsporen van een bijennest, ze kunnen het nest alleen niet leegmaken. Daarom leiden de vogels de honingdas richting het nest, die deze vervolgens naar de grond haalt en bijna alle honing opeet. Alle restjes zijn voor de honingspeurders.
6. Struisvogels en zebra’s
In de wilde natuur hebben struisvogels en zebra’s het niet makkelijk. Het zijn namelijk niet de snelste of sterkste dieren, waardoor ze al snel de perfecte prooi zijn voor roofdieren. Daarom zie je in het wild vaak groepen met struisvogels en zebra’s die samenwerken. Dat heeft een belangrijke reden. Struisvogels hebben namelijk slecht zicht, maar kunnen ontzettend goed ruiken. Zebra’s kunnen juist weer beter zien, terwijl hun geurvermogen een stuk minder is. Door als een team samen te werken, zijn deze dieren bijna niet te vangen.
5. Wevermieren en rosse spechten
Eigenlijk horen vogels en mieren elkaars vijanden te zijn. Vogels eten namelijk mieren, terwijl mieren de eieren van vogels opeten. Toch zijn wevermieren en rosse spechten vaak samen te zien. De spechten leggen hun eieren namelijk in het nest van de wevermieren. Sterker nog: de mieren houden altijd een plekje vrij voor de eieren. Zodra de eieren uitkomen, vliegt de moeder zonder problemen het nest binnen om haar jongen te voeren. Niemand weet waarom de mieren en vogels ieder jaar een wapenstilstand hebben, maar het is wel mooi om te zien.
4. Aaskevers en mijten
Aaskevers zijn insecten die leven van de restanten van dode dieren. Ze leggen ook eitjes in deze restanten, zodat de larven meteen voldoende eten om zich heen hebben. Het is alleen een probleem wanneer een ander dier al eitjes heeft gelegd op de plek waar de aaskevers willen nestelen. Daarom nemen deze insecten altijd mijten mee op hun rug. De kleine mijten eten de eitjes van andere dieren en insecten op, zodat de larven van de aaskever veilig zijn. Zo krijgen de mijten gratis eten in ruil voor hun beveiliging.
3. Dassen en coyotes
Dassen en coyotes zijn beide gek op knaagdieren. Eekhoorns en prairiehondjes hebben geen schijn van kans tegen een coyote boven de grond, ze kunnen echter vluchten in hun holen. Een das daarentegen kan de knaagdieren perfect uitgraven, maar grote kans dat ze aan de andere kant van het hol ontsnappen. De oplossing? Een samenwerking: De das graaft en de coyote wacht de arme knaagdiertjes aan de andere kant van het hol op. Deze samenwerking vindt alleen plaats tussen individuele coyotes en dassen. Een coyote in een pack eet net zo lief de das lekker op!
2. Pistoolgarnalen en grondels
Ook onderwater zijn er verschillende dieren die maar al te graag met elkaar samenwerken. De pistoolgarnaal is ontzettend sterk en heeft gevaarlijke klauwen waarmee hij vijanden aanvalt. Deze garnalen kunnen alleen niet goed zien, waardoor ze samenwerken met grondels. Deze visjes hebben een erg goed zicht, maar zijn kwetsbaar voor roofdieren. Daarom laten de grondels weten wanneer er gevaar dreigt en kunnen de vissen in ruil daarvoor gebruik maken van de ondergrondse tunnels die de pistoolgarnalen graven.
1. Wolven en raven
Wolven zijn ontzettend moordlustige dieren die regelmatig een hert of schaap verorberen. Raven maken hier slim gebruik van, want deze vogels houden ook wel van een verse prooi. Daarom leiden de vogels de wolven naar hun volgende slachtoffers. Zodra de wolf het dier heeft vermoord en zijn gedeelte heeft opgegeten, grijpen de raven hun kans. Ze duiken naar beneden om alle restjes van het dode dier op te eten. Op deze manier werken de dieren dus goed samen om aan hun dagelijkse maaltijden te komen.
7 reacties
Kutzooi
Sta zitto figa bambino
waarom sta ik er nie tussen?
oui
non
non
oui