Vele mensen staan op met Facebook en gaan slapen met Facebook. Dit overbekende socialmediakanaal beheerst voor een groot stuk het leven van velen. Het is natuurlijk leuk om de laatste nieuwtjes te weten van je familieleden en vrienden. Ook je mooiste foto’s delen met je vriendenkring is best aangenaam. Maar let op: Facebook kijkt altijd mee! En ze hebben invloed op wat je wel, en wat je niet te zien krijgt! Je staat er echt niet bij stil hoeveel informatie Facebook over jouw interesses, jouw voorkeuren, jouw surfgedrag verzamelt. Waarom doet Facebook dit? Waarvoor gebruikt deze socialmediasite al die informatie? Lees hieronder 10 shockerende feiten over Facebook.
10. Gezichtsherkenning
Facebook laat speciale software met artificiële intelligentie los op de foto’s die je deelt op het platform. Ze zijn erg ver in het herkennen van gezichten. Uit de miljarden foto’s die opgeslagen zijn op de servers van Facebook, zoekt software naar foto’s die overeenkomen met je eigen gelaat. De vraag is hoe lang het nog duurt eer al deze informatie wordt doorverkocht aan geïnteresseerde bedrijven.
9. Facebook weet waar je je bevindt
Een programmeur is erin geslaagd om een plugin voor Chrome te ontwerpen, waarmee je kunt zien waar je vrienden en familieleden zich bevinden (Marauder’s Map). Tenminste, jouw vrienden en familieleden die de Facebook Messenger app gebruiken. Deze app houdt je locatie exact bij. Toen bekend werd dat iedereen met een simpele plugin kon nagaan waar zijn vrienden – of zijn vijanden – zich ergens op de wereldbol bevonden, greep Facebook in. Het socialmediakanaal zorgde ervoor dat de Messenger app de informatie over de locatie niet meer doorgaf aan andere Facebookgebruikers. Maar Facebook zelf kan locatiegegevens nog wel opslaan, en eventueel doorverkopen aan anderen.
8. Je voelt je stilaan slechter met Facebook
Het is zeker niet zo dat Facebook je gelukkiger maakt. Facebook werkt verslavend, je zit meer achter je computer, je beweegt minder en je hebt minder ‘echte’ sociale contacten. Je lichamelijke gezondheid wordt er absoluut niet beter op. Het grootste probleem is echter dat anderen alleen maar hun leuke ervaringen en hun beste prestaties melden op Facebook. Zo denk je al snel dat je niet kunt tippen aan de schitterende prestaties van anderen – iets wat desastreus is voor je eigen zelfbeeld. Facebook heeft dus niet alleen een negatieve invloed op je lichamelijke conditie, ook je geestelijke gezondheid lijdt eronder. Dit blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek.
7. Facebook bevestigt je eigen meningen
De eigenaars van Facebook willen je zoveel mogelijk binden aan hun site. Daarom tonen ze jou alleen maar berichten waarvan ze denken dat je de inhoud graag leest. Iemand die er linkse politieke ideeën op nahoudt, zal daarom nooit positieve berichten te zien krijgen over rechtse politiek en vice versa. Facebook bevestigt jou in je eigen overtuigingen en laat je nooit de keerzijde van de medaille zien. Je komt niet meer in contact met andere opinies en meningen. Het gevaar bestaat dat je in een gefilterd en vertekend beeld van de werkelijkheid begint te geloven.
6. Negatieve invloed op mensen met eetstoornissen
Amerikaanse studies tonen aan dat mensen die veel facebooken, minder tevreden zijn over hun eigen lichaam en vaker eetstoornissen ontwikkelen. Velen vergelijken zichzelf met de bijna ideale lichamen van mannen en vrouwen die op Facebook te zien zijn. Dit leidt vaak tot enorme frustraties. Facebook toont echter niet de werkelijkheid, alleen maar een opgepoetste versie van de werkelijkheid.
5. Eenzame mensen voelen zich nog eenzamer
Als je je eenzaam voelt en je toevlucht neemt tot Facebook, voel je je na twee weken nog eenzamer. Op Facebook lees je immers wat voor leuke dingen anderen gedaan hebben of nog aan het doen zijn. Dit confronteert jou echter keihard met al de aangename activiteiten die jij niét kunt doen, zodat je je nog meer uitgesloten voelt. Na twee weken Facebookgebruik voelen velen zich ongelukkiger dan ooit tevoren.
4. Facebook weet heel veel over jou
Je zou ervan versteld staan wat Facebook allemaal over jou weet. Hoe meer je facebookt, hoe meer de socialmediasite gegevens over jou verzamelt. Wat je politieke voorkeuren zijn, hoe gevoelig je bent voor reclame, wat je hobby’s en je interesses zijn, ja zelfs of je cash of met een kredietkaart betaalt: Facebook komt het te weten. De complexe algoritmes van Facebook kunnen zelfs uitvissen hoe intelligent je bent op basis van de artikelen je graag leest.
3. Facebook verkoopt zonder blozen jouw persoonlijke gegevens
Facebook doet niet alleen aan censuur. De socialmediasite verkoopt ook allerlei informatie over Facebookgebruikers aan geïnteresseerde bedrijven. Je surfgedrag, producten die je zoekt, in welke regio je woont: de buitenwereld komt het te weten als Facebook maar genoeg geld ontvangt. Veel hoeft het overigens niet te kosten: voor 5 dollar kreeg een man informatie over niet minder dan één miljoen facebookgebruikers. Toen dit bekend werd, vroeg Facebook aan de man om het bestand terug te sturen en “het verder stil te willen houden”…
2. Ook je slaappatroon is bekend bij Facebook
De Messenger app zorgt er niet alleen voor dat je locatie bekend is, maar toont ook wanneer je het laatst actief was op Facebook. Softwareontwikkelaar Soren Louv-Jansen slaagde erin om zo het slaappatroon van zijn vrienden te achterhalen. Hackers kunnen zelfs nagaan welk mobiel toestel je het laatst gebruikt hebt. Nog zin om verder te facebooken? Weet waar je mee bezig bent! Denk niet dat je privacy te allen tijde beschermd is, het tegendeel is waar…
1. Facebook is te groot geworden
Facebook heeft meer dan 2 miljard gebruikers. En ze weten alles over deze gebruikers. We weten dat het doodmiddel van psychologische trucjes makkelijk is om mensen te beïnvloeden. En dat gebeurt dus nu ook massaal op Facebook. Hele groepen mensen worden, zonder dat het zelf door hebben, door gerichte reclames of viral berichten beïnvloed om bepaalde (voornamelijke) politieke keuzes te maken.
Bonus: Libra – Facebooks cryptomunt
In 2019, een jaar na het schrijven van dit lijstje werd bekend dat Facebook zijn eigen cryptocurrency wilt uitbrengen, genaamd “Libra”. Hoe maakt dit Facebook nog enger dan het nu al is? Stel dat “Libra” een daadwerkelijke uitdager wordt van het geld zoals we dat nu kennen. Dan kan Facebook bepalen wie er wel en niet geld kunnen uitgeven. Heb jij een mening die Facebook niet bevalt? Account geblokkeerd en je kunt ook geen geld meer uitgeven. En vergis je niet “libra” kan het huidige geld echt gaan uitdagen, als grote bedrijven als Amazon en Google de munt gaan accepteren en Facebook hier 50% korting geeft, kijk maar is hoe snel mensen hun geld omzetten naar ‘libra’.
Dit is een toekomst die wij niet zien zitten. Het is een gevaarlijke tool geworden, dat ooit zo leuke Facebook!