Top 10 Troonopvolgers van de Europese Koningshuizen

Er zijn mensen met een uitgesproken mening over het koningshuis; tegenstanders en uiterst koningsgezinde mensen laten graag van zich horen. Het gros van de Europeanen ‘gedoogt’ deze instituten. Stiekem vinden we het best leuk om het leven van onze royals te volgen. Graag stellen we de volgende generatie vast aan je voor.

Prinses Elisabeth, Hertogin van Brabant – België (2001)

Officieel luistert Prinses Elisabeth naar de namen Elisabeth Theresia Maria Helena. Zij is het eerstgeboren kind van Koningin Mathilde en Koning Filip van België. In totaal telt het gezin vier kinderen. Prinses Elisabeth is geboren op 25 oktober 2001. Sinds vorig jaar – om precies te zijn 21 juli 2013 – is de jonge prinses eerste in lijn om haar vader op te volgen. Dit is uniek; België kent al generaties lang koningen. Ook bijzonder is dat Prinses Elisabeth onderwijs volgt in de Nederlandse taal. Haar voorgangers waren Frans geschoold.

Kroonprins Frederik – Denemarken

Kroonprins Frederik
foto: VisitCopenhagen / Flickr

Als hij het stokje van zijn moeder – Koningin Margrethe II van Denemarken – overneemt, dan zal Kroonprins Frederik André Henrik Christian (1968) Koning Frederik X worden genoemd. Nadat hij de studie politicologie had afgerond, vervulde hij diverse functies in het leger. Door zijn inbreng bij klimaatconferenties toont Kroonprins Frederik zijn maatschappelijke betrokkenheid. Tijdens de Olympische Spelen in Sydney ontmoette hij zijn huidige vrouw, Mary Elizabeth Donaldson. Het stel trouwde in 2004. Een jaar later zag hun zoon – Prins Christian – het levenslicht. Daarna volgden Prinses Isabella (2007) en de tweeling Prins Vincent en Prinses Josephine (2011).

Prins Alois – Liechtenstein

Prins Alois is geboren in hetzelfde jaar als Kroonprins Frederik van Denemarken. Een andere overeenkomst betreft de gezinssamenstelling; ook Prins Alois van Liechtenstein is vader van vier kinderen. Op 15 augustus 2004 is Alois benoemd tot regent van Liechtenstein. Pas als zijn vader – Hans Adam II – komt te overlijden, neemt hij de titel van vorst van hem over. Het Vorstendom Liechtenstein staat bekend als het op drie na kleinste land van Europa. Wist je dat een derde van de bevolking uit buitenlanders bestaat? Het betreft Duitsers, Oostenrijkers en Zwitsers. In Liechtenstein spreekt men overwegend Duits.

Guillaume, Hertog van Grand Duke – Luxemburg

Guillaume, Hertog van Grand Duke
foto: Antonio Cruz/ABr / Wikicommons

De ene Royal is de andere niet! Zo draagt Erfgroothertog Guillaume van Luxemburg de volgende titels: Prins van Nassau, Prins van Bourbon-Parma én – de belangrijkste – Zijne Koninklijke Hoogheid de Erfgroothertog van Luxemburg. Guillaume mag de middelste titel dragen omdat hij afstamt van Hertog Robert I van Parma. De Oranjes noemen hem liefkozend Willem. Al op jonge leeftijd vervulde Guillaume diverse officiële functies. Niet alleen in zijn land zelf, maar bijvoorbeeld ook tijdens staatsbezoeken. Eind 2012 trouwde hij met de Belgische gravin Stéphanie Marie Claudine Christine de Lannoy.

Caroline van Monaco – Monaco

Bij haar geboorte in 1957 werd Caroline ‘Hare Doorluchtige Hoogheid Prinses Caroline van Monaco’ genoemd. Haar achternaam luidt Grimaldi. Het gezin werd uitgebreid met broer Albert en zusje Stéphanie. Prinses Caroline is drie keer getrouwd. Uit haar huwelijk met projectontwikkelaar en autohandelaar Stefano Casiraghi zijn drie kinderen geboren: Andrea Albert Pierre (1984), Charlotte Marie Pomeline (1986) en Pierre Rainier Stefano (1987). Na het overlijden van Stefano vond Caroline opnieuw geluk bij Ernst August van Hannover. Samen kregen zij dochter Alexandra Charlotte Ulrike Maryam Virginia (1999). Op dit moment kijken de inwoners van Monaco uit naar de geboorte van de tweeling van Albert II en Prinses Charlene. Hierna schuift Prinses Caroline automatisch een plekje opzij als het gaat om troonopvolging.

Catharina-Amalia, Prinses van Oranje-Nassau – Nederland

Toen Prinses Catharina-Amalia werd geboren, waren er – tot het overlijden van Prinses Juliana in 2004 – vier Nederlandse troongeneraties in leven. De officiële voornamen van Amalia luiden als volgt: Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria. Sinds 30 april 2013 – de dag waarop haar vader de troon besteeg – is zij eerste in lijn van troonopvolging. Dit maakte Catharina-Amalia ‘Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses van Oranje’. Informeeld wordt ze aangeduid als ‘kroonprinses’. Wist je dat Amalia een eigen wapen bezit? Dit is ontworpen door Piet Bultsma. In het wapen van onze kroonprinses is het wapen van de familie van Oranje-Nassau met dat van de familie Zorreguita samengesmolten.

Kroonprins Haakon – Noorwegen

Magnus van Noorwegen
foto: Sean Hayford O’Leary / Flickr

Kroonprins Haakon Magnus (1973) is de enige zoon van Koning Harald V en Koningin Sonja van Noorwegen. Op 25 augustus 2001 trouwde hij met Mette-Marit Tjessem Hoiby. Hoewel zijn vader hem al was voorgegaan door te kiezen voor het burgermeisje Sonja, durfde Haakon het aan om een verbintenis aan te gaan met een alleenstaande moeder. De inwoners van Noorwegen konden deze keuze wel waarderen. Samen kregen Haakon en Mette-Marit nog twee kinderen: dochter Ingrid Alexandra (2004) en zoon Sverre Magnus (2005). In de afgelopen jaren heeft Kroonprins Haakon – als regent – zijn vader tijdens ziekte diverse keren vervangen.

Leonor, Prinses van Asturië – Spanje

Op 31 oktober 2005 werden de inwoners van Spanje verblijd met de geboorte van Leonor de Todos los Santos de Borbón y Ortiz. Zij – Prinses van Asturië – is de eerste dochter van Koning Filipe VI en Koningin Letizia. Twee jaar later werd haar zusje Sofia geboren. Net als hun vader zijn beide prinsesjes gedoopt met water uit de Jordaan. Voordat Leonor het stokje van haar vader zal overnemen, moet eerst de Spaanse grondwet worden hervormd. Nu hebben mannelijke afstammelingen nog de voorkeur boven vrouwelijke.

Kroonprinses Victoria – Zweden

victoria zweden
foto: Holger Motzkau 2010, Wikipedia/Wikimedia Commons (cc-by-sa-3.0)

Victoria Ingrid Alice Désirée kwam op 14 juli 1977 ter wereld in Stockholm. Zij draagt de volgende titels: Prinses van Zweden en Hertogin van Västergötland. De sterke band tussen het Zweedse en Nederlandse Koningshuis blijkt wel uit het feit dat Prinses Beatrix één van de peetouders is van Kroonprinses Victoria. Al sinds jonge leeftijd ondersteunt Victoria haar vader bij representatieve taken. In het dagelijks leven bekleedt ze – als werkend lid van het Zweedse Koningshuis – een functie op het gebied van vredes- en ontwikkelingszaken.

Charles, Prins van Wales – Verenigd Koninkrijk

Charles, Prins van Wales
foto: Dan Marsh / Flickr

Degene, die al het langst op troonopvolging wacht, is zonder meer Charles. Bij zijn geboorte op 14 november 1948 kenden zijn ouders hem de volgende namen toe: Charles Philip Arthur George. Als hij zijn moeder – Koningin Elizabeth II – opvolgt, dan wordt hij koning van het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, Barbados, Jamaica, de Bahama’s, Papoea-Nieuw-Guinea, Granada én nog enkele eilanden.

    1. Jef februari 19, 2015
    2. HJB juli 29, 2015
    3. HJB juli 29, 2015

    Jouw Reactie?