Top 10 Europese steden met de meeste zon

Ben jij een zonneaanbidder en vraag je je af waar je naartoe moet gaan in Europa om de meeste kans te maken op zon? Kies dan voor een stad (of omgeving) uit deze lijst. Dit is de top 10 Europese steden met de meeste zonne-uren per jaar. Even voor het gemak: een jaar heeft 8760 uren. Anders dan je misschien had verwacht: de steden met de meeste zonne-uren zijn niet de meest zuidelijke steden (daar heb je wél hogere temperaturen, maar niet per se meer uren zon).

10. Podgorica (Montenegro)

Podgorica

Podgorica heeft gemiddeld 2480 zonne-uren per jaar. Het is gevestigd in Montenegro, een klein oost Europees land aan de Adriatische zee tussen Kroatië (noord) en Albanië (zuid). Podgorica is de hoofdstad van Montenegro. Velen kennen dit nog als het voormalige Titograd, genoemd naar de overleden Joegoslavische president Tito. Podgorica is een belangrijk verkeersknooppunt, het verbindt Albanië met Midden-Europa en buurland Servië met de Adriatische Zee. Het is geen rijke stad, dat is niet zo gek aangezien Montenegro op nummer 8 staat in de top 10 armste landen van Europa. Ondanks de Armoede is Montenegro een aantrekkelijk land voor toeristen met vooral veel mooie natuur. Ook Podgorica heeft een aantal bezienswaardigheden die de moeite van een bezoek waard zijn: de Christus-Verrijzeniskathedraal, de 10e -eeuwse Sint-Joriskerk, Duklja (ruïnes van de Romeinse stad), de Millenniumbug en de Grote Markt.

9. Barcelona (Spanje)

barcelona

Barcelona heeft gemiddeld 2524 zonne-uren per jaar. Het staat bekend als een bruisende, moderne stad aan de kust in het noorden van Spanje. Vele toeristen gaan jaarlijks op bezoek in deze stad. En natuurlijk staat op deze site een Top 10 Leuke dingen om te doen in Barcelona. Een aantal hoogtepunten van deze zonnige, kleurrijke, veelzijdige stad zijn: het MACBA museum, Park Güell, de magische fontein en Sagrada Família, een kathedraal naar ontwerp van Gaudi.

8. Tirana (Albanië)

Tirana
Albinfo/wikicommons

Tirana heeft gemiddeld 2544 zonne-uren per jaar. Het is de hoofdstad van Albanië, dat zich ten noorden van Griekenland bevindt. Hoewel Albanië op nummer vier staat in de top 10 armste landen van Europa en Tirana niet een bekende stad is, wordt Tirana wel aangeraden voor toeristen. Het is een moderne stad met veel kleurrijke gebouwen, gezellige pleinen en goed aangelegde wandelpaden. Midden in het centrum vind je het presidentiële paleis. Andere toeristische trekpleisters zijn het Skanderbergplein, de klokkentoren Kulla e Sahatit, het Nationale Museum en de Piramida, waar met regelmaat kunsttentoonstellingen worden gehouden.

7. Nice (Frankrijk)

Nice

Nice heeft gemiddeld 2724 zonne-uren per jaar. Het is één van de grootste steden van Frankrijk en is gevestigd aan de Middellandse Zee in Zuid-Frankrijk. Het is een zeer toeristische stad. Dat heeft deels te maken met het gunstige klimaat en deels met de historische rijkdom. Zo vind je hier de 18e -eeuwse haven Port Lympia, de 13e -eeuwse la Cathédrale Sainte-Réparate en (het Archeologische museum) de Ruïnes van Cemenelon.

6. Monaco (Monaco)

Monaco

Monaco heeft gemiddeld 2724 zonne-uren per jaar. Het land met de gelijknamige hoofdstad is gevestigd iets ten oosten van het Franse Nice (de nummer 7 van deze lijst). Het is na Vaticaanstad het kleinste land ter wereld. Ondanks de kleine oppervlakte wonen er wel extreem veel inwoners in dit land. Monaco is zelfs na Macau het dichtbevolkte land ter wereld. Ook Monaco stad is vooral erg druk. Verder staat de stad bekend om haar casino’s, vorstenhuis en Formule 1 races.

5. Madrid (Spanje)

Madrid
Gebruiker: Barcex/wikicommons

Madrid heeft gemiddeld 2769 zonne-uren per jaar. Het is de hoofdstad van Spanje, één van de grootste steden van Europa. Op het gebied van kunst en cultuur is hier volop te beleven. Kijk maar eens naar de Top 10 Dingen om te doen in Madrid met daarin de Gran Vía (winkelstraat) op nummer 1, Casa de Campo (één van de grootste parken van Europa) op nummer 2 en de Kabelbaan (over Madrid) op nummer 3.

4. Athene (Griekenland)

athene

Athene heeft gemiddeld 2771 zonne-uren per jaar. In deze Griekse hoofdstad ontstond de Westerse beschaving. Athene staat dan ook met name bekend om haar rijkdom aan historie met de Ruïnes Olympieion (uit 515 na Christus), het 5e -eeuwse Dionysustheater en het 5e -eeuwse Parthenon op de Akropolis als oudste gebouwen. Meer bezienswaardigheden vind je in de Top 10 Bezienswaardigheden in Athene.

3. Lissabon (Portugal)

Lissabon

Lissabon heeft gemiddeld 2799 zonne-uren per jaar. In deze hoofdstad van Portugal is het niet alleen qua zon het hele jaar door heerlijk vertoeven. Het is ook een stad waar volop te beleven is. Zo rijden er nog oude trams rond (die de stad een karakteristieke uitstraling geven), is er een enorm park (Parque Eduardo VII) gevestigd in het hart van de stad, is het oude stadscentrum een lust voor het oog en heeft het als letterlijk hoogtepunt: Castelo de São Jorge (met een spectaculair uitzicht over de stad). Kijk voor meer bezienswaardigheden in de Top 10 Dingen om te doen in Lissabon.

2. Marseille (Frankrijk)

marseille
ddmano /wikicommons

Marseille heeft gemiddeld 2858 zonne-uren per jaar. Ben je binnen Frankrijk op zoek naar het gebied met de meeste zon, dan moet je in Marseille en omgeving zijn, aan de zuidkust (waar Nice, de nummer 7 en Monaco, de nummer 6 van deze lijst ook zijn gevestigd). Maar Marseille heeft nog veel meer te bieden dan veel zonneschijn. Het heeft ook een prachtig strand met eilanden voor de kust en vele historische bezienswaardigheden (een top 10 vind je hier. Hoewel Marseille op dit moment nog niet extreem veel toeristen trekt, wordt de stad wel steeds populairder.

1. Valletta (Malta)

Valletta

Valletta heeft gemiddeld 2957 zonne-uren per jaar. Het behoort tot Malta, een land dat bestaat uit acht eilanden, die zich bevinden onder Italië. Valletta is de hoofdstad van Malta. Het staat bekend als een prachtige stad met een rijkdom aan historische gebouwen. Met name het 16e -eeuwse Grootmeesterspaleis is spectaculair. Ook de Sint-Janscokathedraal en het Nationale Museum voor Schone Kunsten, dat is gevestigd in een 16e eeuw Rococogebouw, zijn populaire attracties in het zonrijke Valletta. Ga je op vakantie naar Malta? Kijk dan ook eens in de Top 10 Bezienswaardigheden op Malta.