23 augustus 2020 konden we allemaal zien hoe Bayern München de Coronaeditie van de Champions League nipt wist te winnen ten koste van Paris Saint-Germain. Een mooi moment om even terug te blikken naar de vorige winnaars, want wie heeft tot nu toe de beker het vaakst omhoog gehouden? In de berekeningen is ook de Europacup 1 meegenomen.

10. Juventus (2 titels)

juventus logo

Juventus is misschien wel de ploeg die het meest hunkert naar een nieuw Europees succes. Het is nog steeds de grootste droom van Buffon die zijn contract maar blijft verlengen en zelfs voor een jaar de overstap naar Paris Saint-Germain maakte, maar het mag vooralsnog niet baten.

9. FC Porto (2 titels)

FC Porto

Wellicht een ploeg die je niet zou verwachten in dit lijstje, maar Porto heeft toch echt twee titels bij elkaar gespeeld. De tweede overwinning was het eerste grote succes van trainer José Mourinho. Hoe de rest van zijn trainerscarrière is verlopen, is bij iedereen bekend.

8. Manchester United (3 titels)

Manchester United

United is de laatste jaren meer actief op het podium van het broertje van de Champions League, de Europa League. De laatste keer dat Manchester de Champions League won stond Edwin van der Sar nog onder contract (2008).

7. Internazionale (3 titels)

Internazionale

De laatste Champions League titel van Internazionale dateert van 2010. Het was het eerste seizoen van Wesley Sneijder in Milan en die werd direct mooi afgesloten. De echte held die avond was spits Diego Milito. Hij nam in de finale tegen Bayern München beide doelpunten voor zijn rekening.

6. AFC AJAX (4 titels)

AJAX

Jazeker, een Nederlandse ploeg in dit lijstje. Nadat Feyenoord als eerste Nederlandse ploeg de Europese hoofdprijs won in 1969/70, was het Ajax die de Nederlandse euforie voortzette. De drie volgende edities werden allemaal gewonnen door de Amsterdammers.

5. FC Barcelona (5 titels)

Barcelona

De eerste titel pakten de Catalanen onder leiding van Johan Cruyff, maar de echte Europese successen werden pas in deze eeuw geboekt. Bij de overige vier keer dat de beker met de grote oren werd veroverd, was er een speler steevast bij. Uiteraard luistert hij naar de naam Lionel Messi.

4. Liverpool (6 titels)

Liverpool

Liverpool won onder leiding van Jürgen Klopp in 2019 hun zesde titel. Twee Nederlandse spelers vormden de basis van het succes: Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum. De finaleplaats hadden ze vooral aan Wijnaldum te danken. In de halve finale had Liverpool een wonder nodig in de returnwedstrijd om Barcelona uit te schakelen. Wijnaldum bezorgde hoogstpersoonlijk die wonder door tweemaal trefzeker te zijn.

3. Bayern München (6 titels)

Bayern München

De winnaar van de laatste editie heeft nu een totaal van zes titels. De overwinning die wij als Nederlanders het meest kunnen waarderen dateert van 2013. Arjen Robben schoot zijn ploeg in de 89e minuut naar de overwinning en kreeg de bijnaam Mister Wembley.

2. AC Milan (7 titels)

AC Milan

Het huidige AC Milan is een schim van wat het ooit is geweest. Spelers als Inzaghi, Kaka en Pirlo zijn nu niet meer te vinden in de selectie. Wie weet wordt AC Milan ooit weer die prachtige Europese topclub.

1. Real Madrid (13 titels)

Real Madrid

De Spaanse topploeg Real Madrid kreeg het voor elkaar om de eerste vijf edities van de Europacup 1 te winnen (1955-1960). Deze gloriejaren werden herbeleefd vanaf het seizoen 2015/16. Onder leiding van coach Zinedine Zidane won Madrid drie opeenvolgende seizoenen de Champions League.

Dit artikel is geschreven door Jitse de Graaf, student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.

omslagfoto: anefo