10 Beste Waakhonden

Aan 14 professionele honden trainers (ook van politiehonden) is gevraagd om een lijst te maken van de tien honden die het meest geschikt zijn als waakhond. Naast de fysieke kracht en temperament is ook gekeken of de hond dapper is, loyaal en goed tegen pijn kan. Er zijn trouwens honden die perfect voldoen aan deze eigenschappen, bijvoorbeeld een Chihuahua, Terriërs en kleine Schnauzers, maar deze zijn te klein, en een inbreker zal niet heel veel moeite hebben om deze hondjes te overmeesteren. Dit is de top 10 van beste waakhonden:

10. Amerikaanse Staffordshireterriër

Staffordshireterriër

Deze hond is gefokt om het op te nemen tegen beren en stieren. Veel mensen zijn bang voor dit hondenras, terwijl de eigenaren juist beweren dat het een perfecte loyale hond is. Slecht als een roedel lid iets wordt aangedaan (de familie) wordt de hond agressief. Goede socialisatie van een Staffordshire op jonge leeftijd is dan ook essentieel.

9. Kuvasz

Kuvasz
bron

Ook de Kuvasz is erg loyaal en vol liefde naar de leden van de roedel. Van vreemden moet hij echter niet veel hebben, door zijn natuurlijk waak instinct.

8. Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgeback

Een jachthond, en dus ook een slimme hond. Maar ook een waakse hond die altijd voor de baas zal opkomen.

7. Duitse Herder

Duitse herder

Een van de populairste hondenrassen in de wereld, en niet zonder reden. Deze honden hebben een enorme liefde en beschermingsdrang voor hun baas. Niet zonder reden wordt de herder vaak gebruikt als politiehond.

6. Grote Schnauzer

grote schnauzer

Een grote sterke hond. Daarnaast raakt de Schnauzer erg gehecht aan zijn baas en zal dan ook alles doen om deze te bewaken.

5. Puli

puli

Op het eerste gezicht ziet de Puli er misschien niet uit als een actief ras, maar het tegenovergestelde is waar, deze honden zijn perfecte schaapsherders (zijn ze ooit ook voor gefokt in Hongarije). Niet heel agressief, maar erg loyaal naar de baas en vindt snel iets verdacht, daarnaast blaffen deze honden ook vaker dan andere honden.

4. Komondor

Komondor
bron

Net als de Puli is ook de Komondor ooit gefokt als schaapsherder. De Komonder is agressiever van aard dan de Puli, vooral wanner de baas in gevaar is.

3. Rottweiler

Rottweiler

Een van de meest intelligente honden en ook een van de dapperste. In huis een hele rustige familiehond, maar als er gevaar dreigt erg beschermend. Daarnaast is de Rottweiler supersterk, heeft een superconditie en heeft van pijn niet zoveel last.

2. Doberman Pinscher

Doberman Pinscher

In 1875 voor het eerste gefokt in Duitsland, een kruising tussen een Rottweiler, Greyhound en een Terriër. De meeste dobermanns zullen niet lang twijfelen om aan te vallen wanneer de baas in gevaar is.

1. Bullmastiff

Bullmastiff

De beste waakhond is een kruising tussen de Buldog (40%) en de Mastiff (60%). Loyaal, Dapper en erg beschermend tegenover de roedel (de familie). Deze honden zo hun eigen manier om inbrekers aan te pakken, ze rennen ze omver en houden ze op de grond gedrukt, of ze gaan simpel weg in het pad staan en laten ze er niet door.

Alterntieve Lijst

De lijst van beste waakhonden is een van de meest besproken lijstjes op alletop10lijstjes.nl. Er is nogal wat commentaar op de keuze van de honden trainers, daarom plaatsen wij ook graag nog een alternatief. Hieronder kun je laten weten wat jij er van vindt:

10. Kangal: van origine een berghond, maar waakt ook een huis. Niet super scherp, maar is onverschrokken en nergens bang voor.

9. Rhodesian ridge back: ook een hond die onverschrokken is. Jaagt in Zuid-Afrika op leeuwen.

8. Dobbermann: misschien fysiek minder sterk dan de andere rassen en iets minder onverschrokken, maar daarentegen zeer scherp.

7. Dogo canario: een mastiffhond van de Canarische eilanden. Wordt voor bewaking gebruik. Onverschrokken en zal zijn baas altijd verdedigen.

6. Kaukasische owcharka: beetje hetzelfde verhaal als de kangal, maar dan iets scherper.

5. Rottweiler: bekende hond wordt al tientallen jaren als waakhond gebruikt. Sterk, vriendelijk, onverschrokken en behoorlijk sterk.

4. Bullmastiff: trouwe en zeer onverschrokken waker die zijn baas of gezin altijd zal verdedigen. Terecht staat hij in veel waaklijstjes in de top 10.

3. Mastino: een 100% onverschrokken oersterke en scherpe hond die zijn leven zal geven voor zijn baas. Inbrekers kunnen zich beter niet begeven op een terrein waar één of meerdere mastino’s lopen.

2. Fila brasileiro het ras is helaas niet zo bekend in Nederland, maar mensen die de fila kennen zullen dit ras zeker in een top 3 zetten. De fila is extreem scherp, zeer onverschrokken en zal zijn baas en het gezin als het moet tot de dood verdedigen. Hier geldt het zelfde verhaal als bij de mastino, inbrekers breken niet in bij een huis of bedrijf waar fila’s lopen.

1. Boerboel dit ras is in Zuid-Afrika puur gefokt voor één ding: waken. 100% onverschrokken en is gewend om in een zeer ruig landschap te wonen. De boerboel is scherper en onverschrokkener nog dan de bullmastiff, bullmastiff kenners geven dit ook toe. De boerboel pakt alles wat ongewenst op het terrein komt baas of zijn familie bedreigt. Deze honden zullen net als de fila razendsnel en geheel zelfstandig reageren als er gevaar dreigt.

Deze top 10 is geschreven door Hondenverzekering vergelijken een website waarbij de verschillende verzekeringen voor honden uitgebreid met elkaar worden vergeleken.

bron 


Comments
 • supra
  maart 2, 2011 4:40 pm   Beantwoorden

  boerboel dober man rottweiller duitse dog. bordauxdog mechelse en duitse herders. american buldog en am stafford/ dogo argentino en dogo canario. voor de rest weet ik het niet meer. uitstekende waak honden kan wel zeggen. of neem anders een krokodil

  • niels
   december 5, 2011 6:44 pm   Beantwoorden

   hoezo een krokodil hopelijk is dat sarcasme

   • supra
    juli 9, 2012 1:02 pm   Beantwoorden

    zet gewoon een groot kinder badje voor je deur en klaar plus de croco bewijzen van . niemandkomt binnen want ze lope ook op het drogen, maar ik maak un joke , ik bedoel maar 🙂

  • Anoniem
   augustus 24, 2012 7:07 am   Beantwoorden

   Volgens mij is er niet zoiets als beste of beter, Clint mijn amstaff is voor mij en onze situatie het geschiktst. De RR van mijn nicht voor haar gezin en voor wie dit verder leest jouw hond of het nou een poedel is of een bulldog is maak niet uit. De eigenaar bepaalt hoe de hond welk ras dan ook reageerd op wat de eigenaar wilt. Niet meer niet minder. Stop met top 10 lijstjes ook dat zegt iets over die gene die die lijstjes maar wat is zijn intentie er achter. Punt
   Good luck en enjoy your dog

  • nikske
   april 8, 2013 4:31 pm   Beantwoorden

   Dan kennen ze blijkbaar geen Beauceron zijn heelgoede wakers en kennen geen schrik en zijn hard voor zich zelf en beschermen het gezin door dik en dun . Akita inu als ge ziet dat ze voor het jagen van beren & everzwijnen en grote herten kunt ge wel denken dat ze niet bang zijn , en zijn ook heel goede wakers en beschermen hun gezin .

 • supra
  maart 2, 2011 4:42 pm   Beantwoorden

  er zulllen vast nog wat andere honden zijn die goed waaks zijn maar deze hier bove kwamen als eerst in me op. het zijn dan ook me faforiete doggies. maar een jack russel kan ook goed waken maar zal geen verdedgings hond zijn. woef woef woef woef woef

  • niels
   december 5, 2011 5:48 pm   Beantwoorden

   daar heb je wel een punt een jack russel kan heeeeeel waaks zijn

   • niels
    december 5, 2011 6:43 pm   Beantwoorden

    want ik kan dat natuurlijk weten want ik heb er zelf een

 • supra
  maart 2, 2011 4:50 pm   Beantwoorden

  waf waf waf ???? waf ? woef woef woef??? woef
  waf waf wa f waffa !!! poep klit!
  boerboellabau? ratweiller ? waf waf waf!!!! woef woef woef ? pakul!!!!

  • bilko
   september 19, 2011 8:15 pm   Beantwoorden

   je hebt ook van die maffkeese er bij zitten lul rot op

 • Alighieri
  mei 2, 2011 11:27 am   Beantwoorden

  klopt wat er staat over de AmStaff… we hebben er zelf eentje; Maks, 3 jaar jong en een schatje van een Stafford, energiek en speels bij het uitlaten, heel loyaal, heel rustig in huis, kindvriendelijk, vriendelijk naar mensen die hij in roedel accepteert, bvb. wanneer er visite komt, maar zeer waakzaam en beschermend indien er ‘iets ongebruikelijks’ gebeurt; komt voor diegene staan die hij beschermt en heeft op dat moment een grote ‘don’t mess with me -factor.’ de dieren worden gewoon vaak afgerekend op hun uiterlijk door mensen die er zelf nooit een hebben gehad, zoals met de meeste vooroordelen het geval is.

 • jamie
  mei 14, 2011 12:05 am   Beantwoorden

  alighieri ik geef u groot gelijk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  wij hebbe er zelf ook eentje, en heb zelf nog een kruising zitte van labrador, jack russel en fox terrier en ik moet zegge kysha de amstaff is veel braver!!!!!!!!!!!

 • Anoniem
  juni 13, 2011 3:02 pm   Beantwoorden

  fuck jullie man de turkse herder staat zwaar op nummer 1 hoor dus ik weet niet

  • niels
   december 24, 2011 9:22 pm   Beantwoorden

   flikker op!!!!!!! man lul de rodesian ridgeback is 100 keer beter!!!!!!!!

  • Koen
   april 6, 2012 2:31 am   Beantwoorden

   Er lopen Turkse herders rond met een schofthoogte van 90 cm en een gewicht van 90 kilo.
   Een zeer goede keus en komt zeker in de top 5 voor.
   Het zal altijd een welles/nietes spelletje blijven tussen hondeneigenaren

   • Koen
    april 6, 2012 2:38 am   Beantwoorden

    Maar er lopen ook honden rond zoals b.v de Bully kutta die een schofthoogte hebben van meer als 90 cm en een gewicht van om en nabij de 100 kg ( spier dus niet vetgemest )
    Snap je wat ik bedoel met welles/nietes ?

  • Geert
   oktober 18, 2012 4:47 pm   Beantwoorden

   Stap op man… Is een Koerdische hond :-)))))

  • Robben
   oktober 30, 2015 9:02 pm   Beantwoorden

   Hè anoniem jullie turken scheppen altijd op dus het zal wel

  • Hebk
   augustus 30, 2016 7:36 pm   Beantwoorden

   Sodemieter op man grafdebiel

 • nick
  juni 30, 2011 5:18 pm   Beantwoorden

  akita is 2 keer beter

  • niels
   december 5, 2011 5:40 pm   Beantwoorden

   jonge dan ken jij de rhodesian ridgeback nog niet!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • niels
   december 24, 2011 9:26 pm   Beantwoorden

   houd je foking bek rodesian ridgeback is veeeeeel beterrr

  • Koen
   april 6, 2012 3:06 am   Beantwoorden

   Grappenmaker, Akita is een onbetrouwbaar beest met grootheidswaanzin zelfs naar de baas toe.
   Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat je dat je als inbreker of agressor zo’n beest wilt tegenkomen wat ik ook vind gelden voor een pronkrug

 • Marloes | Training
  juli 25, 2011 8:09 pm   Beantwoorden

  Handig zo’n lijst. Welke hond is nu het makkelijkst te trainen? En is er één die veel training nodig heeft? Ik bedoel meer training dan andere?

  Groetjes,

  Marloes

 • C
  augustus 8, 2011 5:14 pm   Beantwoorden

  Ik mis een heleboel waakse rassen. Komondor, Pulli, Schautzer, come on please. Er zijn betere waakse rassen dan die. Boerboel, Cane Corso, Tibetaanse Mastiff, Doggo Canaria, Mastino, Boxer, Argentijnse Dog, Tosa Ina etc. etc. Ik denk dat de trainers niet veel rassen kennen.

  • niels
   december 5, 2011 5:41 pm   Beantwoorden

   nee klopt ik ken er een suk of 5 niet nee

   • Koen
    april 6, 2012 1:52 am   Beantwoorden

    Ik denk dat de trainers niet veel rassen kennen.
    Antwoord Niels : nee klopt ik ken er een suk of 5 niet nee.
    Ik begrijp uit je antwoord dat jij een hondentrainer bent ?
    flikker op!!!!!!! man lul de rodesian ridgeback is 100 keer beter!!!!!!!! is ook een antwoord van je.
    jij hebt nog een hoop te leren dus doe je huiswerk en vraag gelijk aan je moeder of ze je kleren voor morgen wilt klaarleggen, kleuter die jij bent

 • renee
  december 3, 2011 5:03 pm   Beantwoorden

  Wij hebben een ridgeback reu.
  Die is ontzettend waaks dus ik ben er niet mee eens.
  Van mij mag de ridgeback in de top 3 te staan.
  Bij ons kom je er in ieder geval in, maar zodra je weg wilt, ho maar dan heb je een big problem.

  • niels
   december 5, 2011 5:38 pm   Beantwoorden

   ik ben het helemaal met uw eens meneer Renee de ridgeback hoort op nummer 1. want wij hebben zelf ook een ridgeback reu genaamt paco. en we hebben een jack russel en we hebben een old english victorian bulldogg.

 • robin
  december 13, 2011 1:39 pm   Beantwoorden

  Ik mis de Bull-Terriër….!!
  Daar wil je als inbreker echt niet mot mee!

  • niels
   december 24, 2011 9:25 pm   Beantwoorden

   eeeeh en de pitbull dan????? en de old englische victorian bulldog dan???? hoe zit het met hun

 • Japio
  januari 13, 2012 1:15 pm   Beantwoorden

  Over waaks gesproken, wij hebben een teckel en
  als er s,nachts in inbreker zou zijn, maak ik hem
  wakker en gaat hij gelijk blaffen.
  Over waaks gesproken.

 • arnok
  januari 14, 2012 3:19 am   Beantwoorden

  Beste mensen, blijkbaar heeft hier niemand van de fila brasileiro gehoord

 • arnok
  januari 14, 2012 3:23 am   Beantwoorden

  Daar is een rhodesian ridgeback echt niks bij en ben je het niet met mij eens google of youtube maar even, dan hoor ik daarna graag van je.

 • Bart
  februari 2, 2012 9:31 am   Beantwoorden

  Zonder twijfel op nr1 : Fila brasileiro
  2 Kaukasische ovtcharka
  3 Perro de presa Canario
  4 Ca de Bou
  5 Mastino Napolitano
  6 Tosa Inu
  7 Centraal aziatische ovtcharka
  8 Amerikaanse Pitbull
  9 Dogo Argentino
  10 Boerboel
  Dat lijstje van die zogenoemde trainers zijn gewoon afgerichte watjes tegenover deze” natural born killers”
  We kunnen er dan nog een Stafford aan toevoegen (beetje klein) ,Rottweiler ,Rafeiro do Alentejo ,Bordeuax dog (beetje soft) , cane corso (ook een goeie) enz…..

  • supra
   juli 9, 2012 1:03 pm   Beantwoorden

   heyena 🙂

  • Anoniem
   augustus 24, 2012 7:18 am   Beantwoorden

   Dit is jouw voorkeur en dat is goed.
   Maar wat ik veel lees is dat alles heeft te maken met de trots en ego van het baasje meer niet was dat niet aan de orde, kan men neutraler kijken naar de feiten maar iedere eigenaar welk ras dan ook zal altijd voor zijn ras kiezen, of niet? Dus kijk zonder je ego en trots en blijf reëel in het oordelen.
   Good luck and enjoy your dog 🙂

 • Bart
  februari 2, 2012 9:49 am   Beantwoorden

  Een Rhodesian ridghback zou ik nog onder de Boerboel plaatsen. Hij komt wel wat indrukwekkend over en zal tot actie overgaan indien je een dominante reu hebt maar in mijn top 10 zijn het allemaal rassen die niet aarzelen en direct tot actie overgaan.
  Leuke filmpjes op youtube vind je onder Hardguard dog.
  Bart

 • Bart
  februari 2, 2012 9:54 am   Beantwoorden

  Hardguard van Marco Pompili (gekende Italiaanse trainer van inbrekervreeters)
  Zelf heb ik een mensenschuwe Griffon Korthals. Blaft indien nodig ,maar gaat geen bende Romazigeuners uitschakelen.

 • k.ees
  maart 4, 2012 1:12 pm   Beantwoorden

  kokeeeee.

 • Ghp
  maart 4, 2012 9:19 pm   Beantwoorden

  Kan me zelf heel goed in deze lijst vinden .
  Ik heb zelf een bullmastiff en deze is zeer waaks.
  Een kennis twijfelde daaraan en die wou dit testen aan de lijn
  Hij klom savonds over de schutting waarna ik met me Bull ging kijken eind resultaat is gelukkig een gebroken lijn en een goed luisterende Bull

 • Ghp
  maart 4, 2012 9:28 pm   Beantwoorden

  @Marloes wat training kan ik alleen zeggen een bullmastiff is een lastige om te trainen heel veel geduld en alleen de dingen waar hij hij het nut van inziet dus geen balletje gooien.
  En uit ervaring is er maar een echte baas maar luisterd wel naar standaard comandos van mij vriendin.
  Verser is het een ideale gezins hond af en tie naar het bos en kan tie uitrazen

 • Heinrich
  maart 29, 2012 9:06 am   Beantwoorden

  Het klopt!! De Amerikaanse Stafford is zeer waaks en beschermend! Ongeveer 4 jaar geleden stond ik laat in de avond op een weg bij een kruispunt te wachten voor het stoplicht (buiten de bebouwde kom) mijn hond genaamd Dingo lag op de achterbank. Uit het niets dook er met gierende banden een auto langs mijn heen en reed mij klem. Er doken 3 mannen uit die auto met sjaals voor hun gezicht en petjes op. Op zo manier dat ik hun gezicht niet goed kon zien! Ze riepen met een Pools accent uitstappen! De eerste man wilde mijn portier grijpen op dat moment sprong Dingo en beet hem vol in zijn borst en door de bijt kracht en zijn krachtige sprong viel de eerst aanvaller op de grond en gilde iets in het pools?! Die man kermde het uit en zijn vriend kwam hem te hulp en schopte mijn hond 2 maal Dingo reageerde hier niet op en beet die man nog een paar keer in zijn handen en borst. Ik was uitgestapt en liep met gebalde vuist naar die tweede aanvaller toe en schreeuwde oprotten!! De tweede aanvaller had een boksbeugel vast wat ik goed kon zien ik schrok hiervan en het leek wel alsof mijn hond hierop reageerde want hij liet de eerste aanvaller los en kwam mij te hulp! hij sprong op de tweede aanvaller maar die maakte uit reactie een soort van schoppende beweging met zijn knie omhoog dit had hij beter niet kunnen doen want dingo greep hem echt vast in zijn knieschijf!! Ik hoorde het kraken!! die tweede man gilde en jankte zowat! De eerste aanvaller zat met een flinke bijtwonden in zijn borst/hand/armen en bloede hevig die deed niks meer en stond leunend tegen zijn eigen auto aan. Ik greep Dingo bij zijn halsband om hem los te maken van de tweede aanvaller want dingo trok hem zowat over de weg heen en hapte nog meerdere keren in zijn knie en bovenbeen. Ik riep hierbij heel hard los Dingo, los dingo!! en trok krachtig aan zijn riem Ding liet los en stond nu kermend en grommend op zijn achterpoten en wilde weer aanvallen als ik los had gelaten. De derde aanvaller tilde de tweede aanvaller van de grond en ze doken de auto in. En reden met piepende banden weg ik zag heel duidelijk het Poolse kenteken. Ik weet zeker dat ze mijn auto wilde stelen/roven het was een vrij nieuwe BMW M3 die nogal erg geliefd is bij criminelen. Dingo heeft echt bewezen dat hij mij verdedigt en erg waaks is! Verder is het een super gezinshond we hebben kinderen en die kunnen er alles mee! Ook tegenover vrienden en kennissen is hij nooit agressief geweest. Wij zijn zeer blij met Dingo!!

  • Koen
   april 6, 2012 2:20 am   Beantwoorden

   Zeer indrukwekkend verhaal voor hetzelfde geld reed je BMW nu rond in polen.
   Ik had Dingo die klootzak met die boksbeugel nog wat langer laten bijten, 1 goeie klap met een boksbeugel kan zo botten in je gezicht breken.

  • Denzel
   december 31, 2012 3:06 am   Beantwoorden

   Jij hebt echt veel geluk gehad. Voor hetzelfde geld had die met de boksbeugel je total ross geramd puur omdat ie m al mee had. Zulke gasten zijn namelijk tot alles in staat! Ik zou die hond koesteren, altijd een warm mandje geven en wat lekkers want zonder hem lag je nu zeker in een revalidatiekliniek ofzo!

  • Tim
   december 9, 2014 12:20 am   Beantwoorden

   Rijke fantasie heb je, wat een troll verhaal.

 • remco
  april 1, 2012 5:52 pm   Beantwoorden

  en hoe word er gedacht over de American buldog

  • Amy
   december 28, 2012 10:58 pm   Beantwoorden

   Veel mensen vergissen zich in een AB. De AB is oorspronkelijk een jachthond en geen waakhond. Ze blaffen wel enzo en je hebt zeker een aantal waakse uitzonderingen, maar de meeste die ik ben tegengekomen en die ik had zijn gewoon heel vriendelijk. Desalniettemin denk ik wel dat ze je zouden verdedigen als het echt moet, alleen het zit oorspronkelijk niet in ze om te waken. Wel om te verdedigen. Daarom is de pitbull ook ontstaan uit de terrier die wel waaks is met de kracht van een AB. Als je een waakse hond wilt moet je kiezen voor een Pitbull of een Bordeauxdog. De Bordeaux is geboren om te waken en deinst nergens voor terug trust me. Gaat door het vuur voor zn baasje. Ze hebben jammer genoeg dat ze geen oude leeftijd bereiken omdat ze van de Molossers afstammen. Zijn schatten van een honden voor hun gezin en erg bijzonder. Daarom zijn ze ook zo geliefd wat helaas ook wel weer zorgt voor veel inteelt. Vraag is groter dan aanbod. Een bordeaux zouden ze eigenlijk moeten kruisen met een boerboel of AB om het weer gezond te krijgen.

 • Jens
  mei 2, 2012 8:29 pm   Beantwoorden

  Maar welke honden zie je dan bij de politie ?
  Mechelse herders toch , waar staat die dan?!

 • Rens
  mei 18, 2012 4:25 pm   Beantwoorden

  Waar is de Kangal?

 • Bart
  mei 28, 2012 2:01 pm   Beantwoorden

  De kangal zit in Afganistan Rens ,of is er bij jou achter de hoek soms een kennel van?

 • Pietje
  juni 3, 2012 5:58 am   Beantwoorden

  Jammer dat er geen sennenhonden vernoemd staan met name de grote zwitsers is een goede waakhond en komt qua formaat goed mee met de rest van het lijstje. Maar vlak ook de appenzeller en entlebucher niet uit!
  Kleiner van stuk maar zijn zeer waaks en zullen als het moet sterven voor hun baas!!

  • Anouk
   december 16, 2014 9:31 am   Beantwoorden

   Jij snapt het! Onze Appenzeller gaat voor haar geliefden (familie, vrienden) door het vuur. Nergens bang voor. Zelfs ons konijn hoeft zich geen zorgen te maken.

 • Bart
  juni 5, 2012 7:01 am   Beantwoorden

  Er gaat echt niets boven een Fila Brasileiro om veel “ojeriza”.
  Ojeriza is een natuurlijke wantrouwigheid om niet te zeggen “haat” naar vreemde mensen toe. Typisch voor een raszuivere Fila. Kijk maar op youtube.

 • Anoniemuitutrecht
  juli 4, 2012 3:37 pm   Beantwoorden

  Nou een shih-tzu kan ook super waaks zijn. Mijn 2 shih-tzu’s als ze iets horen in de tuin is het grommen en meteen kijken en blaffen. Wel zijn het schatjes als ze zien wie het is is het knuffelen en kwispelen

 • ruth
  augustus 3, 2012 6:22 pm   Beantwoorden

  Wij hebben een rottweiler, boxer, amerikaanse bulldog gehad en nu een xing fila brasseliero met een argentijnse dog en een beetje engelse bulldog….

  Kwa training allemaal verschillend.. de rottweiler waaks maar vooral verdedigend tegenover zijn baas. De boxer vrolijk minder waaks minder verdedigend. De amerikaanse bulldog erg verdedigend tegenover zijn eigen huis en haard. en de xing heel erg waaks en minder verdedigend.
  De rottweiler had de “hardste hand” met opvoeding nodig. Hier moest je duidelijk laten zien wie de baas in huis is. De boxer was al opgevoed toen we haar kregen. De amerikaanse bulldog ging als vanzelfsprekend voor het gezin. En de xing is het rustigste en heeft van nature goed door wie hij wel en niet mag…. Mijn keuze in dit rijtje als waakhond met combinatie verdediging de rottweiler. Maar als huishond en dan waken dan kies ik voor de xing!!

  Toch denk ik dat bij welk ras je ook kijkt het ook een stuk is, wat er al in de hond zelf zit!!!

 • mathijs
  augustus 20, 2012 4:40 pm   Beantwoorden

  een bordeaux dog is ook een goede waakhond

 • Sakura
  september 5, 2012 9:57 pm   Beantwoorden

  Tja dit lijstje klopt niet helemaal, ik mis de kaukasische herder, deze honden zijn zo gehard dat ze een half jaar zichzelf kunnen redden, ook moeten deze doorlopend gesocialiseerd worden en de honden staan erom bekend dat ze doorgaan tot de dood, ze werden ook ingezet in gevangenissen.
  De kangal, deze heb ik zelf altijd, zeer waaks, zijn zware intelligente honden die op het moment worden gebruikt in Afrika om kuddes tegen grote katachtigen te beschermen, een volwassen kangal heeft daarbij een bijtkracht van 743 lbs vergelijk dat met een leeuw die tot 691 lbs komt.
  De fila brasileiro, gefokt op waakzaamheid, speuren en doden van slaven, niet een hond die je als inbreker graag tegenkomt, deze honden zijn zelfs waaks als ze van het terrein zijn en handelen uit zichzelf.

  Daarbij elk ras heeft wel iets van waaksheid in zich, probeer eens ongemerkt een huis binnen te komen waar 3 pekingezen, keeshondjes of shih tzu’s lopen, die zijn misschien een stuk kleiner maar niemand zal opgemerkt blijven.

 • Amstaf
  oktober 17, 2012 9:37 am   Beantwoorden

  Haha, waardeloos lijstje. De American staffordshire is juist een zeer slechte waakhond! Veel te lief. Heb er zelf een en heb er meer gehad. Ze laten mensen zo binnen. Een rottweiler is van nature wel ontzettend waaks. Maar op deze lijst mis ik de akita inu. Das pas echt een bad motherfucker. Er werd hier om ze gelachen, maar die maakt gehakt van de hele top tien die hier staat! Inbrekers gaan echt zwaar voor de bijl bij dat ras. Grootte zegt niet zoveel. Die mega honden struikelen zo ongeveer over hun eigen poten en hebben bij lange na niet de explosiviteit en power van bijvoorbeeld een akita. Maar goed, als mens kun je er weinig tegen beginnen.

 • Coen
  oktober 18, 2012 10:43 am   Beantwoorden

  Lekker belangrijk wie het beste waakt! (bijna) iedere hond is zo te maken dat ie waakt en dat ie je afstraft als je wil binnedringen. Voor industriegebieden mischien leuk maar thuis moet je gewoon een familielid erbij hebben.

  Een inbreker slacht ik zelf wel af, dat hoeft mijn Kangal niet te doen. Die moet gewoon mijn vriend zijn als hij dat wil.

  Het verhaal van de man met zijn BMW is een mooi verhaal, dat is pas vriendschap. Voor elkaar opkomen, paar ketsen samen uitdelen en dan weer naar het gezin waar alles weer normaal is! Top!!

 • henk
  maart 9, 2013 6:51 pm   Beantwoorden

  hahah ik train mechelse herders politiehonden die zie ik niet in het lijstje stan maar behoort in de top 3XD

 • de waal chris
  maart 10, 2013 6:34 pm   Beantwoorden

  een bouvier ,airedale terrier;malamute,staffort,,bullmastiff,ze waken allen als de beste,ik spreek uit ondervinding,elke hond hoe klein ook hoor,natuurlijk een kleintje werkt meer als alarmbel terwijl de grote ook hun manneke of vrouwke kunnen staan,een aangename kammeraad die je nog eens ruggesteun geeft

 • kaka
  april 2, 2013 12:52 pm   Beantwoorden

  en de mechelse herder miesschien die staat pas eerst

 • ramon
  april 9, 2013 6:55 pm   Beantwoorden

  rottweiler is sowieso veel sterker als de pinscher

 • Roeland
  april 17, 2013 9:17 pm   Beantwoorden

  droom maar verder, kijk eens wat speciale eenheden gebruiken als hond. de Mechelaar ,verder geen uitleg nodig.

 • dani
  april 26, 2013 5:26 pm   Beantwoorden

  Hey normaal op eerste plaats is Deltar Ilir . Pitbull. Bull terrier fuckk juliee gast

 • Bert
  juli 16, 2013 1:59 pm   Beantwoorden

  De Bullmastiff op 1 , laat me niet lachen zeg wat een onzin. In onze familie hebben we er 11 en bij allemaal loopt iedereen zo naar binnen. Als je een waakhond wilt koop dan geen bullmastiff, hij loopt elke inbreker kwispelend tegemoet. Slechts in het donker als de baas of echtgenote wordt aangevallen zal hij optreden. Ik ken er veel en volgens mij zijn het nagenoeg allemaal allemansvrienden.

  • beer
   juli 31, 2014 9:52 pm   Beantwoorden

   Nou ik heb er een gehad maar die liet niet met zich sollen.
   Greep op een keer een inbreker bij de garage en heb nog nooit een mens zo horen gillen terwijl die sukkel alleen maar op grond werd gedrukt.
   Woon al jaren in Polen heb daar een boerderij en dan heb je een paar honden nodig anders heb je zo gespuis aan de deur en heb voor een Tatra herder gekozen en een herder en de Tatra heeft al een paar maal zijn visite kaartje afgegeven.
   Had vroeger altijd rottweilers en dat zijn voor mij de allerbeste waakhonden die er zijn

 • Leon
  augustus 27, 2013 11:36 am   Beantwoorden

  Ik kan als eigenaar van een rottweiler van 3 jaar alleen maar ervaring putten uit dit ras en ze is ontzettend waaks, zeer allert en zeer beschermend tegenover het gezin. Ze gaat door het vuur voor baas/gezin. Geen tot weinig behoefte voor contact met andere honden of mensen. Het waakse/allerte/beschermende word nog meer geprikkeld als ik in het donker een ommetje met haar maak. Zeer betrouwbaar voor de mensen met wie ze is opgegroeid maar ik leg mijn hand niet in het vuur voor de “onbekende” mensen/kinderen die haar willen aanhalen. Nog nooit gebeten maar je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. Honden met zulke enorme bijtkracht moet je de grens niet gaan opzoeken als het niet nodig is.

 • mike
  augustus 28, 2013 7:51 pm   Beantwoorden

  ik heb een rednose pitbull doet t ook uitstekend 😛

 • hendry
  september 4, 2013 8:11 pm   Beantwoorden

  sorry maar er word een hond vergeten, en dat is de mastino Napolitano.
  Dit zijn schatten van honden en als het er op aan moet komen verdedigen ze huis en haard en de rest van de roedel. maar het ligt er wel aan hoe de hond is opgevoed. maar ja dat geld voor alle honden, de baas maakt de hond.

 • Anoniem
  oktober 24, 2013 8:46 am   Beantwoorden

  wat dacht je va een berner sennen

 • dikkie van dijk
  november 10, 2013 10:31 am   Beantwoorden

  Ze zijn mechelaar en de hollander vergeten en dan vooral die KNPV gefokt en getrained zijn, zulke moeten op 1 staan .
  Klopt niks van deze lijst, de rottweiler weet geeneens wat bijten is.

 • arthur
  december 10, 2013 3:28 am   Beantwoorden

  Kangal vreet al deze honden op!dus dat moet nr een zijn daarna 100% rottweiler aarzelt geen moment om aan te vallen bij gevaar!

 • Johan
  december 25, 2013 11:18 pm   Beantwoorden

  Zelf vind ik de kaukasiche owcharca , een on koop baare waakhond en zal door gaan tot het eind heb er zelf drie en geloof mij ze doen hun werk goed.

 • Bart
  februari 19, 2014 10:43 pm   Beantwoorden

  Zonder twijfel de top 3 is :1 Fila Brasileiro 2 Russische ovcharca 3 mastino Napolitano
  ️Zoek niet verder. Verhef je eigen hond niet tot meer dan hij is.
  Dit is de top drie van de ” natural Born Killers”

 • Jos Draaier
  maart 19, 2014 4:21 pm   Beantwoorden

  Volgens mij vergeet u de beste.. De Mechelse Herder. Niet voor niks IPO nummer 1. Bij de commando’s nummer 1
  Bij het K9 team nummer 1.
  De Mechelaar is getraind om een inbreker nooit meer los te laten zonder commando. De volle beet geeft meer NWton dan de andere. Door zijn bouw is hij tevens sneller en behendig. Klimt op zeecontainers en hekken van 4 meter hoog. vluchten heeft dan ook geen zin meer.

  H89 com tem Brabant

 • Bart
  maart 23, 2014 7:27 pm   Beantwoorden

  Het klopt , een Mechelaar is goed af te richten als waakhond. De honden in mijn top drie hoef je niet af te richten.
  Heb je ooit een Rusische owcharka horen grommen? Dat komt van heel diep. Dan trilt heel je borstkas mee als je er voor staat.. Ze worden soms illegaal in Rusland nog gebruikt bij hondengevechten. Zo een beest van 80-90kg neemt een Stafford in zijn muil en begint er mee te schudden tot het gedaan is.
  Een kennis heeft een andere omheining moeten plaatsen. Hij beet de Bekaert draad door van razernij als er iemand aan de poort stond.
  Ga eens naar een hondenshow en vraag aan een eigenaar of je zijn Fila eens mag aaien….. Zie dat ge wel met nen automatic rijdt of ge raakt niet meer thuis met één hand.
  ok, een Mechelaar is een vinnig en karaktervol beest maar dat is mijnen Duitse staander ook en die is van schofthoogte zelfs nog wat groter. Die heb ik ook aan een protectiemouw leren bijten (hangen) . Maar dat is in geen geval te vergelijken met mijn top drie.
  Een mechelaar is ook nog een handig formaat voor polititediensten edm… Ik zie daar nog gene Mastino op de achterbank zitten bijvoorbeeld.
  Je kan een vlieggewicht echt niet vergelijken met een zwaargewicht. Dat is zoals nen hamster met een konijn vergelijken.
  Groeten Bart

 • John
  maart 24, 2014 11:44 am   Beantwoorden

  Alternatieve Lijst hoeft niet.
  De grootste internationale top die ooit” Dan kiest men ook de beste hond
  http://www.nieuws.nl/algemeen/20140318/NSS-2014-Speurhonden-met-camera-op-kop-beveiligen-atoomtop-Den-Haag

  Groet, pakwerk.nl

 • gerda
  april 3, 2014 10:36 pm   Beantwoorden

  yes heb combi van 1 en 3 hahaha, denk dat dit dan toch de beste is hihi (25 bulmastiff 75 rotweiler!!)

 • Bibi
  april 4, 2014 4:16 pm   Beantwoorden

  Ik mis hierin zeer de duitse dog. Deze is zeer waakzaam en heel aanhankelijk tegenover zijn baas. Deze werd gefokt omdat hij erom bekend stond dat hij beren, herten en everzwijnen zelfstandig kon doden!! Daarom mis ik de duitse dog hierin zéér.
  Graag verbetering in de lijst!!!!

  Mvg Bibi

 • daffy
  april 15, 2014 11:27 pm   Beantwoorden

  Lekker belangrijk zo’n lijstje. Als je dit dan hoort zijn het vooral veel blaffende baasjes. Er is een verschil tussen een goede waakhond en een vals beest. Als ik sommige mensen hoor opscheppen over dat je je hand kwijt raakt wanneer je die hond zou aaien, ben je als baas echt niets waard en zou je zeker geen hond mogen hebben

  • Bart
   juli 21, 2014 10:18 pm   Beantwoorden

   Beste Daffy, Bij sommige hondenrassen zoals de Fila Brasileiro zit het waken en zelfstandig verdedigen er genetisch in. Net zoals een Beagle achter een konijn rent. Dit heeft niets met de opvoeding te maken. In tegendeel, als je het zou tegenwerken worden deze honden vals. Een Beagle die niet achter een konijn mag jagen wordt ook ongelukkig. Je moet met dieren om kunnen gaan…

 • Gezond verstand
  april 23, 2014 2:13 pm   Beantwoorden

  Het niveau hier is angstwekkend laag. Machogedrag en domheid voeren hier de boventoon. Tenzij je de hond enkel en alleen gebruikt als waker achter een omheining, waar verder geen mensen aan te pas komen, zijn bijna alle commentaren niet van toepassing. De gewone waak- en beschermingshond moet ook een familiehond zijn. Zomaar vreemden of normale bezoekers aanvallen kan niet. Ook niet als er ergens een discussie losbarst. Anders zijn de gevolgen niet te overzien. Als ik het zo lees, zijn het vaak de verkeerde honden en dan nog in handen van de verkeerde ‘bazen’. Een goede waakhond moet zich normaal gedragen en mag slechts, na eerst gedreigd (!) te hebben, aanvallen, als zijn baas echt fysiek aangevallen wordt. De baas moet zijn hond ook op elk ogenblik weer in toom kunnen houden. Als ik zo de meeste commentaren lees, is het niet te verwonderen dat er zoveel bijtincidenten voorkomen.

  • Louis
   september 10, 2014 6:28 am   Beantwoorden

   “Het niveau hier is angstwekkend laag” …uhhuh…dat kan je wel zeggen…Lijkt me duidelijk dat het gemiddelde IQ van de genoemde honden in ieder geval hoger ligt dan van een aantal van hun egotrippende spierballentaal uitkramende “bazen” . Maar ja…what’s new? Dat wordt dan pas een leuk lijstje…:P

 • Mike
  mei 30, 2014 12:09 pm   Beantwoorden

  Heb zelf een Boerboel en mechelse herder. Mechelse herder is betere waakhond. Heeft echt alles in de gaten. Boerboel is meer luiwammes, die alleen blaft als er echt wat aan de hand is. Dus is maar net wat je wilt. Een hond die constant alert is en voor het minste geringste aanslaat, of een hond die wat rustiger is en waarvan je weet dat als die blaft er ook echt wat aan de hand is. Qua kracht en onverschrokkenheid en pijngrens is Boerboel natuurlijk tig keer beter.
  En steeds weer die reacties (reclame) hier voor de mechelse herder en dat die de beste zou zijn omdat de politie er ook gebruik van maakt is onzin. Is maar net welke kwaliteiten je specifiek op zoek bent. Een herder is over het algemeen veel intelligenter en makkelijker af te richten dan de overige rassen. En beter te transporteren. Verder is elke hond verschillend en kan je niet zeggen welk ras beter waakt of verdedigd. Je hebt bij elk ras toppers en knakworsten er tussen zitten.

 • kirani
  juli 17, 2014 8:06 pm   Beantwoorden

  Een mechelaar en een hollandse herder is dus ook echt wel wat waard hoor! Zijn goede wakers en hypergevoelig, dus voelt aan of iemand bang is of bedreigd word of als je foute bedoelingen heb… Maar ik denk dat dit top 10 lijstje er over gaat qua waaksheid vanuit t aard van t ras… Hoe men de hond traint maak niet uit welk ras, die zal dw baas altijd beschermen als die in nood is. Zelfs mijn berner waakt voor zn leven. En heeft ook een bijtdrift… Tis maar net de opvoeding en sowieso de aard van een hond…

 • Anoniem
  oktober 10, 2014 6:48 pm   Beantwoorden

  mooie honden

 • Johan
  november 16, 2014 2:58 pm   Beantwoorden

  Voor het echte werk in de kou , neem de kaukasische owcharca of de centaal-Aziatische deze honden zijn niet echt geschikt als huis honden maar als terein bewakers , ze kunnen erg op eigen houtje leven en zullen hun werk goed doen . Zelf vind ik dat de honden een sterk karakter hebben , ze hebben EEN baas en zorg dat je een stabiele hand heb , ook zijn het geen honden om de hele tijd een balletje op te halen meschien doen ze het een keer en daarna denkt ie doe het zelf maar

 • rob
  januari 3, 2015 7:49 pm   Beantwoorden

  Bullmastiff x cane corso ….wens jullie allen succes 😉

 • Goldi
  februari 24, 2015 9:16 pm   Beantwoorden

  Ik mis in dit lijstje inderdaad de Mechelse herder en de hollandse herder hoor! heb zelf mechels en X hollanders gehad en hier kom je niet binnen en mocht je wel binnen komen, kom je niet meer buiten inderdaad

 • Professor K. Noedels
  mei 26, 2015 11:30 pm   Beantwoorden

  Ik mis nog de Vanuatuaanse vetklepdikkopdog. Die is speciaal gefokt door de kannibalistische inboorlingen om hen bij te staan tijdens de vangpartijen van gestrande blanke zeelui. Deze is 150 kg en 1,5 meter hoog. Sterk als een beer, atletisch als een panter en onverschrokken als een Siberische tijger. Ook heeft hij een IQ van 90 dus meer dan de meeste van jullie. Plus hij kan zwemmen als een zeeotter. Witte haaien of tijgerhaaien vangen is dus geen probleem als er even geen piraten voorhanden zijn. Alleen Orka ‘s pakt ie niet want die werken laf in teams.
  Dus daar gaan jullie met je mastif, kangals en wiskeyzuipende ierse wolfsschoothondjes.
  Hij waakt beter dan een gans en is niet om te kopen door kwaadwillenden met giftig vlees. Jullie hondjes zouden al snel het loodje leggen.

  • Prive
   november 1, 2015 4:11 pm   Beantwoorden

   Kan je net zo goed een tijger als huisdier nemen die honden kunnen zich zomaar tegen je keren niet betrouwbaar niet trouw killen voor de lol kan je geen commando’s leren en het belangrijkste: BESTAAT NIET!

 • Anoniem
  augustus 11, 2015 11:35 am   Beantwoorden

  een pitbull dogo canario amirican stafford amerikaanse buldog dobbermann Bordeauxdog Argentijnse Dog Alano Espanol
  boxer Dogo Argentino Fila Brasileiro Grote Zwitserse Sennenhond Broholmer oosterijkse pincer teckel duitse herder oud duitse herder mechelse herder bouvier bueceron
  Bergamasco Cão de Castro Laboreiro Ciobanesc Romanesc de Bucovina Riesenschnauzer, Zwarte Russische Terrier Sint Bernhard Tosa

 • Anoniem
  augustus 12, 2015 2:24 pm   Beantwoorden

  maar een boerboel al helemaal ook al kom je in de buurt van je vrien die een boerboel heeft bijt ie je dood

 • Prive
  november 1, 2015 3:43 pm   Beantwoorden

  Ik vind dat de Kangal toch wel de onbetwiste nummer 1 is. Ik ken een heleboel honden rassen maar de Kangal is toch wel echt de beste waak hond. Toen ik op vakantie was in Turkije (de afkomst van de Kangal) ging ik naar de bergen, ik kwam er een boer tegen hij had een stuk of 150 schapen die door de bergen werden begeleid door slechts 1 Kangal! daar in de bergen leven een heleboel wolven. De Kangal is zo gefokt dat ze in hun eentje wel een hele roedel aankunnen! Dat noem ik pas bewaken! De boerdoel pakt inderdaad leeuwen maar je mag niet vergeten dat ze dit in grote groepen doen. En dat de baasjes er bijna altijd bij moeten zijn. Maar de Kangal in tegen deel doet dit soms wel weken zonder baasje. Als je naar de lichaamsbouw kijkt zie je wat ik bedoel, ze hebben een groot schaar gebit massieve spieropbouw breede borst dike nek vel en hele krachtige poten met grote voeten en klauwen. Ik heb er eens een van dichtbij gezien tijdens een kooi gevecht bij mij in de buurt in een voetbalkooitje (Waarbij ik natuurlijk gelijk de politie heb gebeld.) Zag ik hoe agressief ze kunnen zijn en waarbij ik ook besefte dat het absoluut geen hond voor begginers is en een goede opvoeding nodig heeft.

  Hoewel ik veel ervaring heb twijfel ik toch wel aan om er een te nemen want als je hem goed hebt opgevoed is het echt een super hond mijn oom heeft er zelf ook een Kangal en ook 2 jonge kindjes maar de hond gaat daar hartstikke goed mee om soms pakken ze hem zomaar bij z’n oortje of raken zijn staart en zijn poten maar hij negeert dat volledig soms vind hij dat zelfs erg leuk dat spring hij op je schoot met z’n 70 kilo om geaaid te worden, en hij blaft helemaal nooit! Het enige kleine min puntje is dat hij wel veel beweging nodig heeft gelukkig ben ik bereid om elke dag 2 a 3 keer uren rond te lopen met hem. Ook ik het een echte zelfverzekerde hond als je hem uit laat weet ik zeker dat niemand met jou komt ruzie zoeken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Alle Categorieën