“So you’re from Holland? Then you must own a bicycle! Do you smoke? (En nee, dan hebben ze het niet over gewone sigaretten.)
Je hoeft als Nederlander maar één voet buiten de grens te zetten en de vooroordelen worden je al onder de neus gewreven. In Amsterdam hangen toeristenstandjes vol met felgekleurde tulpen, klompen en molens. Maar daar houden de typisch Nederlandse kenmerken natuurlijk niet mee op. Hier volgt een top 10 van alles waar Nederland bekend om is.
1. Coffeeshops
Amsterdam en Nederland voeren sinds de jaren ’70 een “gedoogbeleid” ten aanzien van drugs. Bezit en gebruik in kleine hoeveelheden werd niet langer strafrechtelijk vervolgd. Dit milde beleid was uniek ten opzichte van andere landen. Ondernemers zagen hier brood in en openden de zogenaamde coffeeshops.
Een bezoek aan de coffeeshop in Amsterdam behoort bijna bij je toeristenplicht. Maar ook grensplaatsen zijn beroemd en berucht om hun aantrekkingskracht op de wietliefhebber uit ons omringende landen.
2. Fietsen
In elk land kun je fietsen, maar bijna nergens zo goed als Nederland. Het hele land is bestraat met speciale paden voor fietsers. Zelfs speciale fietsverkeerslichten zijn niet ongewoon.
Dus gebeurt alles met de fiets: naar het werk, de kinderen naar school brengen, uit eten. Dit is een groot contrast met het meeste buitenland. Verklaring: de Nederlandse platte bodem en de korte afstanden lenen zich prima voor fietsen. Net als de Hollandse zuinigheid. Het weer is wat minder gunstig. Maar daar hebben we als praktisch ingestelde Nederlander speciale pakken en poncho’s voor.
3. Kaas

Kaas is op zichzelf niets bijzonders in het buitenland. Maar alleen Nederland heeft Goudse kaas, of “gouda” zoals het in buitenlandse supermarkten te vinden is. Nederlandse kaas is hard van structuur en daardoor lang houdbaar. Daarom is het in de tijd van zeilschepen over de hele wereld meegesjouwd als proviand en handelswaar. Zo is Nederlandse kaas wereldwijd bekend en populair geworden.
4. Tulpen
Tulpen komen van oorsprong uit Turkije. Toch is het Nederland dat beroemd is om tulpen. Ons kikkerlandje is immers één van de grootste tulpen- en tulpenbollen exporteurs ter wereld. Daarbij brengt iedere zichzelf respecterende toerist in Nederland een bezoek aan de Keukenhof. De felgekleurde, uitgestrekte velden maken indruk en staan prachtig op een ansichtkaart.
5. Wallen
De Amsterdamse stadswal is, net als de coffeeshop, een symbool van de Nederlandse ruimdenkendheid. Geen preutsheid, geen geheimzinnigheid, gewoon dames van plezier open en bloot in de etalage.
Amsterdam is sinds de 15e eeuw een havenstad waar zeelieden aanmeerden op zoek naar vrouwelijk gezelschap. Door de eeuwen heen is hoererij in Amsterdam vaak door de vingers gezien. Hoewel er ook periodes waren waarin streng christelijke invloeden zorgden voor tijdelijke verboden op prostitutie. In de jaren ’60 kwam er weer meer openheid, maar dit leidde tot ernstige verloedering van de Wallen met veel drugscriminaliteit. Sinds de jaren ’80 worden de Wallen goed bewaakt door de gemeente en is “The Red Light District” een populaire toeristische attractie.
6. Lange mensen

Nederlanders zijn het langste volk ter wereld. Wetenschappers vermoeden dat dit komt doordat lange mannen hier in het verleden werden uitgekozen door vrouwen, zodat ze langere dochters kregen. Misschien niet een heel duidelijke verklaring. Want welke vrouw (uit welk land dan ook) valt er nu niet op lange mannen? Wie weet komt het in werkelijkheid door al dat fietsen of al die kaas, dat onze botten zo lang zijn.
7. Drop
Van oorsprong komt drop uit Italië. De Engelse apotheker Dunhill kwam als eerste op het idee om ingedikte zoethout te zoeten met suiker.
Waarom is drop dan typisch Nederlands snoepgoed geworden? Volgens sommigen is dat omdat drop goedkoop is: je kunt lang zuigen op één dropje. En bescheiden: je kunt het onopvallend eten.
8. Molens
Nederland is niet het enige land dat molens heeft. Denk aan de typische witte molens van Spanje. Toch zijn de ouderwetse Nederlandse windmolens kenmerkend voor het Hollandse landschap. Vooral Kinderdijk is bij buitenlanders beroemd om zijn molens. Molens worden van oudsher gebruikt om graan te malen, maar ook om water te verplaatsen.
9. Klompen
Houten klompen zijn ideaal voor Nederlandse boeren. Ze zijn solide en geschikt voor het modderige boerenerf. Daarbij was hout van oudsher goedkoop.
Tot het einde van de Tweede Wereldoorlog was het dragen van klompen vrij gewoon. Sindsdien is de “wooden shoe” steeds meer weggeconcurreerd door zijn flexibele leren broertje. Toch dragen sommige Nederlandse boeren nog steeds klompen. Het is even wennen, maar het schijnt goed te zijn voor je voeten.
10. Talenkennis
Typisch Nederlands is ook onze talenkennis. De Nederlander spreekt goed Engels, zij het met een accent en typisch Nederlandse fouten (“I fok horses”). Desgevraagd gaat hij moeiteloos over op Duits, Frans of zelfs Spaans of Italiaans. De buitenlander spreekt vaak alleen zijn eigen moedertaal en is diep onder de indruk. Voor ons is het niets bijonders. We zijn van oorsprong een goed geschoold handelsvolkje met een grote interesse in andere culturen.