Vrijwel ieder land heeft zijn eigen nationale parken. Soms zijn dit beschermde stukken land waar niemand zomaar mag komen, maar vaak zijn het juist populaire recreatieplekken voor wandelaars en fietsers. Waar het ene nationale park maar een aantal vierkante kilometer groot is, strekken sommige nationale parken zich duizenden kilometers uit. Hier vind je de top 10 grootste nationale parken ter wereld.

10. Queen Maud Gulf Migratory Bird Sanctuary – Canada

Queen Maud Gulf Migratory Bird Sanctuary

Dit nationale park is meteen het grootste beschermde gebied van Canada. Het park is in 1961 opgericht om de grote hoeveelheid ganzen in deze regio te beschermen. Sinds dit gebied beschermd wordt is het uitgegroeid tot een paradijs voor allerlei soorten trekvogels. Inmiddels leven er twee miljoen witte ganzen, fluitzwanen en eendvogels in het gebied. Ze hebben ruimte genoeg, want het park heeft een oppervlakte van 61.765 vierkante kilometer.

9. Yukon Delta National Wildlife Refuge – Canada

Yukon Delta National Wildlife

Dit nationale park bevindt zich in het zuidwesten van Alaska en is een groot kustgebied dat de rivierdelta van twee grote rivieren beslaat: de Yukon en de Kuskokwim. Ook een aantal vulkanische eilanden maken deel uit van dit nationale park. In het gebied zijn ontzettend veel dieren te vinden, waaronder de grootste groep watervogels ter wereld. De smalle kustlijn is een belangrijke broedplek voor ganzen, terwijl de drogere gebieden een fijn thuis zijn voor beren, wolven, elanden, lynxen en coyotes. Ook ongeveer 25.000 Eskimo’s wonen in het nationale park. Met een oppervlakte van 77.538 vierkante kilometer is er ruimte voor iedereen.

8. Arctic National Wildlife Refuge – Verenigde Staten

Arctic National Wildlife Refuge

Ook dit nationale park is in Alaska te vinden en is in 1980 opgericht. Het is het grootste wildreservaat van de Verenigde Staten, met ontzettend diverse flora en fauna. Kustgebieden, rivierdelta’s, lagunes en zoutplaten vormen hier allemaal fijne woonplekken voor verschillende dieren. Zo voelen rendieren zich hier op hun plek, net als verschillende soorten trekvogels en de muskusos. In september is het nationale park gevuld met ganzen die een tussenstop maken om te eten, waarna ze verder naar het zuiden reizen. Het gebied heeft een oppervlakte van 78.051 vierkante kilometer.

7. Great Limpopo Transfrontier Park – Zuid-Afrika, Mozambique en Zimbabwe

Great Limpopo Transfrontier Park

Dit internationale park brengt eigenlijk verschillende nationale parken in drie verschillende landen samen. Zo is het een verzameling van het Zuid-Afrikaanse Krugerpark, het Limpopo Nationaal Park in Mozambique en drie verschillende nationale parken in Zimbabwe. Het grootste deel van het park bestaat uit lage savannes, met de Lebombobergen die het gebied doorkruisen. Er leven 500 verschillende vogels, maar ook meer dan honderd soorten zoogdieren. Dat maakt het meteen een van de populairste safarilocaties ter wereld. Het park is 99.800 vierkante kilometer groot.

6. Galápagos Marine Reserve – Ecuador

Galápagos

Veel van deze grote nationale parken bevinden zich op het land, maar dit is een zeereservaat. Het is meteen een van de meest diverse zeegebieden ter wereld doordat het zich vlakbij de evenaar begeeft. Je vindt verschillende gebieden onderwater van vulkanen tot kliffen en van bergen tot koraalriffen. In al deze verschillende ecosystemen leven maar liefst 2.900 verschillende diersoorten, waaronder walvissen, dolfijnen, haaien, zeeleeuwen en pinguïns. Met een oppervlakte van 113.000 vierkante kilometer hebben ze genoeg ruimte om rond te zwemmen.

5. Great Barrier Reef Marine Park – Australië

Great Barrier Reef (2)
Dit is misschien wel een van de beroemdste zeereservaten ter wereld. Het onderwatergebied ligt net iets van de kust van Australië en bevat het grootste koraalgebied ter wereld, met een lengte van maar liefst 2.300 kilometer. Het koraalrif is zo groot dat je het vanuit de ruimte kunt zien. Dat betekent ook dat er een rijke onderwaterwereld te ontdekken is, met meer dan 1.500 verschillende vissoorten. Ook walvissen, haaien en schildpadden voelen zich er thuis. De totale grootte van dit gebied is 344.400 vierkante kilometer.

4. Phoenix Islands Protected Area – Kiribati

Phoenix Islands Protected
Dit gebied beslaat zowel land als zee rondom de eilanden van Kiribati. Doordat het een ontzettend afgelegen locatie is, is het een geliefde plek voor migrerende diersoorten die een rustplek in de Stille Oceaan zoeken. Dat maakt dit nationale park meteen zo bijzonder. Onderwater kun je verschillende vulkanen vinden waar maar liefst 800 diersoorten hun thuis hebben gevonden. In totaal heeft dit nationale park een oppervlakte van 408.250 vierkante kilometer.

3. Kavango–Zambezi Transfrontier Conservation Area – Zambia, Botswana, Namibië, Zimbabwe en Angola

Kavango–Zambezi Transfrontier Conservation Area

Ook dit is een park dat zich over meerdere landen verspreidt, waardoor het een indrukwekkende grootte heeft. Het is namelijk twee keer zo groot als het Verenigd Koninkrijk. Een van de hoogtepunten in het park is de Okavango rivierdelta, maar de wereldberoemde Victoriawatervallen zijn ook in dit gebied te bewonderen. De rijke flora en fauna maakt het een traktatie om door het nationale park te trekken, bijvoorbeeld tijdens een safari. De totale oppervlakte bedraagt 519.912 vierkante kilometer.

2. Northeast Greenland National Park – Groenland

Northeast Greenland

Het grootste nationale park op land is dit park in Groenland, dat in 1974 werd opgericht en in 1988 verder werd uitgebreid. Er zijn ontzettend veel zoogdieren op het park te vinden, waaronder 40% van de wereldpopulatie muskusossen. Ook de poolvos voelt zich hier op zijn plek, net als de poolhaas, ijsbeer en walrus. Rond de kust vind je verschillende soorten walvissen en zeehonden. De oppervlakte van 972.000 vierkante kilometer maakt dit nationale park indrukwekkend.

1. Papahānaumokuākea Marine National Monument – Verenigde Staten

Papahānaumokuākea

Het grootste nationale park ter wereld is een zeereservaat in de Amerikaanse staat Hawaï. Het is een relatief jong park, want het werd pas in 2006 opgericht. Het beslaat een groot deel van de Stille Oceaan en wordt als heilig gezien door de oorspronkelijke inwoners van Hawaï. Er zijn grote koraalriffen te vinden, maar ook talloze soorten vissen, vogels en zeezoogdieren. Met een oppervlakte van 1.510.000 vierkante kilometer heeft dit park de nummer één op deze lijst zeker verdiend.