Top 10 Gevaarlijkste vulkanen op aarde

Naar schatting zijn er op elk ogenblik zo’n 20 vulkanen ergens op de wereld actief. Vulkaanuitbarstingen zijn zonder meer gevaarlijk. Ook in de voorbije jaren moesten er duizenden mensen geëvacueerd worden en vielen er tientallen doden, onder meer bij de recente uitbarstingen van de Volcan de Fuego in Guatemala. Om in te schatten hoe gevaarlijk een vulkaan is, houden vulkanologen rekening met de bevolkingsdichtheid rond de vulkaan, de samenstelling van het magma en de geologische geschiedenis van de vulkaan. Met allerlei meetsystemen en observatie-apparatuur monitoren wetenschapsmensen 24 uur per dag de gevaarlijkste vulkanen. In de meeste gevallen liggen er uitgewerkte evacuatieplannen klaar om de lokale bevolking naar veiliger oorden te brengen. Hieronder een lijstje van 10 vulkanen die volgens wetenschappers tot de gevaarlijkste op aarde behoren.

Mount Rainier

Mount Rainier

Mount Rainier, in de westelijke staat Washington (Verenigde Staten), behoort de gevaarlijkste vulkanen in de VS. Een grote eruptie van Mount Rainier vormt een bedreiging voor de buitenwijken van de steden Seattle en Tacoma. Mount Rainier is een vrij hoge berg (4392 meter), die een zeer gevaarlijke pyroclastische stroom van lava, as en puin kan veroorzaken. Bovendien zou bij een uitbarsting de sneeuw en het ijs op de berg smelten, waardoor gevaarlijke modderstromen (ook wel ‘lahars’ genoemd) kunnen ontstaan. Deze lahars bedreigen ongeveer 2 miljoen mensen die in de omgeving van de vulkaan wonen.

Vesuvius

Vesuvius

Het is waarschijnlijk de bekendste vulkaan uit de geschiedenis: de Vesuvius, in de buurt van Napels (Italië). Een uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 na Christus zorgde voor de verwoesting van de Romeinse steden Pompeï, Herculaneum en Stabiae. Naar schatting vielen er bij deze eruptie ongeveer 16.000 doden. De Vesuvius barstte in de afgelopen 17.000 jaar minstens 8 keer uit. De laatste eruptie vond plaats in 1944. De berg wordt voortdurend gemonitord met behulp van allerlei sensoren en meetapparaten. De Italiaanse overheid heeft verschillende evacuatieplannen klaarliggen om de bevolking te evacueren in het geval een nieuwe eruptie zich aankondigt. In de omgeving van de Vesuvius leven er ca. 6 miljoen mensen.

Mount Pinatubo

Pinatubo

De op een na grootste vulkaanuitbarsting van de 20ste eeuw vond plaats op het Filipijnse eiland Luzon. In 1991 barstte Mount Pinatubo uit op een erg explosieve manier. De eruptie veroorzaakte 722 slachtoffers. Gelukkig konden tienduizenden inwoners op tijd geëvacueerd worden. De uitbarsting ging gepaard met asregens, pyroclastische stromen en modderstromen (lahars). De vulkaan stuurde enorme hoeveelheden as en stof de atmosfeer in, wat wereldwijd merkbaar was aan een daling van de gemiddelde temperatuur met 0,5 graden. Nog steeds leven er 21 miljoen mensen in een straal van 100 kilometer rond de Pinatubo.

Novarupta

Novarupta

Novarupta is een vulkaan in het zuiden van Alaska, gelegen in het nationaal park Katmai. De lavakoepel die tegenwoordig Novarupta wordt genoemd, werd gevormd door een gigantische vulkanische eruptie in 1912. Deze eruptie was de grootste vulkanische uitbarsting van de 20ste eeuw. Van 6 tot 8 juni 1912 spuwde de vulkaan maar liefst 30 kubieke kilometer as en vulkanisch gesteente uit. De pyroclastische stroom van as afkomstig van de vulkaan vormde de huidige ‘Valley of Ten Thousand Smokes’. As in de atmosfeer daalde enkele dagen later neer op heel het zuiden van Alaska, wat bij de bevolking leidde tot pijn aan de ogen en ademhalingsproblemen.

Mount St Helens

gevaarlijkste vulkanen

De uitbarsting van Mount St Helens (in de staat Washington, Verenigde Staten) op 18 mei 1980 was de dodelijkste in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Mount St Helens maakte toen 57 slachtoffers. De schade was enorm: 200 huizen raakten vernield en een bosgebied van 500 vierkante kilometer ging tegen de vlakte. De vulkaan stortte in tijdens de uitbarsting en was nadien plots 400 meter lager.

Een nieuwe explosieve uitbarsting van Mount St Helens is volgens vulkanologen in de nabije toekomst zeer waarschijnlijk. De vulkaan wordt in de VS als zeer gevaarlijk beschouwd en wordt door vulkanologen vrijwel continu geobserveerd.

Mount Fuji

Mount Fuji

Mount Fuji is niet alleen de hoogste berg in Japan, het is ook een slapende vulkaan. Voor de Japanners is Mount Fuji een soort heilige berg en een symbool van de Japanse cultuur. Het beklimmen van Mount Fuji wordt als een bedevaart beschouwd. De laatste eruptie van Mount Fuji dateert van 1708. Vulkanologen waarschuwden in 2014 dat Mount Fuji mogelijk op het punt stond om opnieuw uit te barsten. De verwoestende aardbeving die in 2011 Japan trof, deed de druk in de aardbodem onder de vulkaan stijgen. Een nieuwe eruptie zou een directe bedreiging vormen voor het leven van 25 miljoen mensen die rond de vulkaan wonen.

Nyirangongo

Nyirangongo

De actieve vulkaan Nyiragongo in de Democratische Republiek Congo is bijzonder, deze vulkaan heeft namelijk de grootste, permanente lavameren ter wereld. Stromend lava is normaal gesproken niet zo gevaarlijk, het beweegt namelijk langzaam de berg af. De lava van Nyirangongo heeft echter een lage viscositeit. Dit komt door de hogere concentratie meliliet en nefeliniet. In 2002 kwam er lava met een snelheid van 60 km/uur op de stad Goma af, hier wonen een half miljoen mensen. Wetenschappers vrezen dat de meren in de toekomst wederom kunnen overstromen en voor vele slachtoffers zorgen.

Mount Agung

Flegrei

Mount Agung ligt op het Indonesische eiland Bali. Een enorme uitbarsting van Mount Agung in 1963 veroorzaakte de dood van naar schatting 1600 mensen. Deze uitbarsting duurde maar liefst 11 maanden en was een van de ergste erupties in de geschiedenis van het land. In 2017 en 2018 vonden er opnieuw kleinere erupties plaats. Op 27 juni 2018 moest het vliegverkeer op de internationale luchthaven van Bali worden stilgelegd omwille van de aswolk die Mount Agung uitstootte. De vulkaan wordt scherp in het oog gehouden. In de omgeving van de vulkaan leven er 4 miljoen mensen.

Mount Merapi

mount Merapi

Deze vulkaan bevindt zich op het Indonesische eiland Java. Het is de actiefste vulkaan in Indonesië, met om de 2 tot 3 jaar kleinere erupties. Om de 10 tot 15 jaar vindt er een grote uitbarsting plaats. De grote erupties van 2010 veroorzaakten meer dan 300 doden.
Mount Merapi staat hoog op de lijst van gevaarlijkste vulkanen ter wereld. Niet alleen omwille van de grote activiteit van de vulkaan, maar ook omdat de grote stad Yogyakarta dicht in de buurt ligt. Yogyakarta telt meer dan een half miljoen inwoners. Op de flanken van de vulkaan wonen er ook nog eens vele duizenden mensen. In de ruime omgeving van Mount Merapi leven er in totaal zo’n 24 miljoen inwoners. Op 11 mei 2018 trad er opnieuw een kleine eruptie op, wat leidde tot een grootschalige evacuatie van een deel van de bevolking.

Campi Flegrei

Flegrei

Op zo’n 40 plaatsen op de aarde sluimeren er ‘supervulkanen. Een supervulkaan kan op een kolossale manier uitbarsten, waarbij er meer dan 1.000 kubieke kilometer (!) vulkanisch puin wordt uitgeworpen. Gelukkig barsten deze supervulkanen maar zeer sporadisch uit. Supervulkaan Toba barstte 74.000 jaar geleden voor het laatst uit en spoot hierbij 2790 kubieke kilometer as en puin de lucht in. Door deze gigantische eruptie ontstond het huidige Tobameer, dat 100 kilometer lang en 30 kilometer breed is. In Amerika vreest men de uitbarsting van de supervulkaan Yellowstonecaldera in Yosemite, dit gebeurde 640.000 jaar geleden voor het laatst. Maar ook op het Europese continent is er een supervulkaan. Waar anders dan in Italië, vlak bij de Vesusivus in Napels ligt Campi Flegrei. En dat deze supervulkaan een keer gaat uitbarsten, daar zijn wetenschappers zeker van, gelukkig kan dit nog eeuwen duren, maar als het gebeurt zal de asregen tot in Nederland komen en een groot deel van Napels letterlijk de grond in zakken!

bron: time.com

  1. Anoniem april 7, 2019
  2. Anoniem april 8, 2019
  3. roan oktober 2, 2019
  4. Bram oktober 14, 2019
  5. anoniem oktober 19, 2020
  6. Anoniem oktober 29, 2020

  Jouw Reactie?