Top 10 Hoogste bergen in Duitsland

Duitsland is een uitgestrekt land, met een grote verscheidenheid aan landschappen en reliëfs. De hoogste bergen in Duitsland vind je in het zuiden van de deelstaat Beieren, tegen de grens met Oostenrijk. In veel gevallen bevinden de hoogste bergtoppen zich exact op de grens van Duitsland met Oostenrijk. Tegenwoordig is de Zugspitze met een hoogte van 2962 meter de hoogste berg in Duitsland. Omdat de grenzen van Duitsland in de loop van de geschiedenis vaak veranderden, waren het telkens andere bergen die de titel van hoogste Duitse berg kregen. In het begin van de twintigste eeuw, tot in 1918, was bijvoorbeeld de Oost-Afrikaanse Mount Kilimanjaro de hoogste berg op Duits grondgebied. Oost-Afrika was toen immers een kolonie van Duitsland. In het onderstaande lijstje van hoogste Duitse bergen is alleen rekening gehouden met de hoogste top van een bergmassief, niet met lagere zijtoppen die zich in hetzelfde bergmassief bevinden.

10. De Hocheisspitze

Hocheisspitze

De Hocheisspitze is een berg die precies op de grens van Duitsland met Oostenrijk ligt. De berg is 2.523 meter hoog en maakt deel uit van de Berchtesgadener Alpen, een bergmassief in het zuidoosten van Beieren. De eerste beschreven beklimming staat op naam van de bekende Duitse alpinist Hermann von Barth, die op 6 september 1868 de top bereikte. Waarschijnlijk was Hermann von Barth echter niet de eerste die op de top van de Hocheisspitze stond. De gemakkelijkste en meest gebruikte klimroute loopt vanaf de noordwestelijk gelegen komvormige Hintereis-vallei. Het is ook mogelijk om de top van de Hocheisspitze te bereiken via de bergkam vanaf de Kammerlinghorn.

9. De Östliche Karwendelspitze

Östliche Karwendelspitze

Luidger/wikipedia/CC BY-SA 3.0

De top van deze berg ligt eveneens op de grens van Duitsland met Oostenrijk, de grens tussen het Duitse Beieren en de Oostenrijkse deelstaat Tirol. De Östliche Karwendelspitze is 2537 meter hoog. De berg behoort tot de Karwendel, een gebergte dat zowel op Oostenrijks als op Duits grondgebied ligt ten noorden van de Oostenrijkse stad Innsbruck. De Östliche Karwendelspitze is de hoogste berg in het Duitse gedeelte van de Karwendel. Het was alweer Hermann von Barth die als eerste de berg bedwong op 4 juli 1870. Alpinisten vertrekken meestal vanaf de berghut Karwendelhaus in het Oostenrijkse Tirol voor een klimtocht naar de top.

8. De Hochvogel

Hochvogel

In het zuidwesten van Beieren vind je de Allgäuer Alpen, een gebergte dat gedeeltelijk ook in de Oostenrijkse deelstaten Tirol en Vorarlberg ligt. De Hochvogel (2592 meter) is een berg in de Allgäuer Alpen op de grenslijn tussen het Duitse Beieren en het Oostenrijkse Tirol. Het zou een herdersjongen geweest zijn die als eerste de top van de Hochvogel bereikte in het jaar 1767, hoewel hierover geen zekerheid bestaat. Ook in 1818 en 1832 zouden er klimmers op de top hebben gestaan. De best beschreven beklimming is alweer deze van Hermann von Barth, die overnachtte op de top in juli 1869. De meeste alpinisten volgen een route vanaf de berghut Prinz Luitpold Haus aan de Duitse zijde van de berg.

7. De Grosser Hundstod

Grosser Hundstod

Kogo/wikipedia

De Grosser Hundstod bereikt een hoogte van 2593 meter en neemt daarmee de zevende plaats in op deze lijst van hoogste bergen in Duitsland. De berg ligt in het plateau van het Steinernes Meer in de Berchtesgadener Alpen. De top ervan markeert de grens tussen het Duitse Beieren en de Oostenrijkse deelstaat Salzburg. De berg is duidelijk te zien vanaf het meer Zeller See in Oostenrijk. De Oostenrijkse berghut Ingolstädter Haus is een veel gebruikte uitvalsbasis voor een tocht naar de top.

6. De Biberkopf

Biberkopf

Robert Mollik/wikipedia/CC BY-SA 3.0

De Biberkopf steekt met zijn scherpe, piramidevormige top op 2599 meter hoogte boven de omgeving van de Allgäuer Alpen uit, bijna in het meest zuidelijke punt van Beieren op de Duits-Oostenrijkse grens. De eerste bestijging van de top vond plaats in 1853 tijdens een geologische en topografische expeditie in het gebied. Tegenwoordig vinden de meeste beklimmingen plaats vanuit de berghut Rappensee Hut. De Biberkopf is de zesde hoogste berg in Duitsland.

5. De Hochkalter

Hochkalter

In tegenstelling tot de vorige bergtoppen, ligt de Hochkalter volledig op Duits grondgebied. De berg ligt in de Berchtesgadener Alpen in Zuidoost-Beieren en maakt deel uit van het Nationalpark Berchtesgaden. De eerste beklimming ervan vond plaats in 1830, door niemand minder dan de prins-bisschop van Schwarzenberg, samen met enkele andere alpinisten. De berghut Blaueishütte is het startpunt van de meeste bergtochten naar het hoogste punt van de Hochkalter. Met zijn hoogte van 2607 meter komt de berg op de vijfde plaats in deze rangschikking.

4. De Leutascher Dreitorspitze

Leutascher Dreitorspitze

Luidger/wikipedia/CC BY-SA 3.0

De Dreitorspitze is een groot bergmassief in het zuiden van Beieren, ongeveer tien kilometer ten zuiden van het bekende wintersportoord Garmisch-Partenkirchen. De Dreitorspitze maakt deel uit van het Wetterstein-bergmassief. De hoogste piek van de zogenaamde Leutascher Dreitorspitze, met een hoogte van 2682 meter, is de op drie na hoogste bergtop in Duitsland. Het was alweer Hermann von Barth die als eerste de top besteeg in 1871.

3. De middelste top van de Watzmann

Watzmann

De Watzmann is een berg ten zuiden van het Beierse stadje Berchtesgaden en behoort dus tot de Berchtesgadener Alpen. Berchtesgaden werd bekend in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw, omdat Adolf Hitler er zijn residentie ’Berghof’ liet bouwen. De Watzmann is de hoogste berg die volledig op Duits grondgebied ligt. De berg telt meerdere toppen, waarvan de middelste top de hoogste is (de Grosser Watzmann, 2713 meter). Gezien vanuit Berchtesgaden is de Grosser Watzmann de rechtse bergtop. Links ervan bevindt zich de lagere piek Kleiner Watzmann of Watzmannfrau (2307 meter). Tussen beide toppen bevinden zich nog een aantal lagere pieken, die de Watzmannkinder (‘kinderen van de Watzmann’). De eerste beklimming van de Watzmann vond plaats in 1800 door de Sloveense priester en alpinist Valentin Stanič. Bij een bergtocht op de Watzmann trachten de meeste alpinisten alle toppen op één dag te bereiken. De Grosser Watzmann neemt de derde plaats in op deze lijst van hoogste Duitse bergen.

2. De Hochwanner

Hochwanner

De Hochwanner is met een hoogte van 2744 meter de hoogste berg in het Wetterstein-bergmassief, op de grens van Beieren met het Oostenrijkse Tirol. Het is eveneens de op een na hoogste berg in Duitsland. De Schneefernerkopf is weliswaar nog hoger (2875 meter), maar deze top wordt beschouwd als een zijtop van de Zugspitze en komt dus niet in dit lijstje voor. De eerste mens op het hoogste punt van de Hochwanner was alweer – je kunt het al raden – Duitslands beroemdste alpinist Hermann von Barth in 1870. De gemakkelijkste beklimming vindt plaats vanaf de Oostenrijkse zuidelijke zijde, via Rotmoosalm.

1. De Zugspitze

Zugspitze

Op de eerste plaats in dit lijstje van hoogste bergen in Duitsland prijkt de Zugspitze. De Zugspitze behoort tot het Wetterstein-bergmassief en ligt zo’n tien kilometer ten zuidwesten van Garmisch-Partenkirchen, op de grens met de Oostenrijkse deelstaat Tirol. De berg bereikt een hoogte van 2962 meter. Josef Naus stond op 27 augustus 1820 als eerste op de top. Tegenwoordig hoef je niet veel moeite meer te doen om het hoogste punt van de Zugspitze te bereiken, want meerdere kabelbanen brengen je tot vlak onder de top. De bekendste is de Tiroler Zugspitzbahn, die jou in één keer tot op 2950 meter hoogte brengt. Het dalstation van deze kabelbaan bevindt zich in Ehrwald aan de Oostenrijkse zijde van de berg.

Meer hoge bergen