Nederland is een fietsland eerste klas. Maar ben je al bekend met deze tien bizarre, hilarische en bijzondere weetjes over fietsen? Pas dan ben je een echte Nederlander!
Er zijn meer fietsen dan mensen in Nederland
Er wonen bijna 18 miljoen mensen in Nederland. En het aantal fietsen? Zo’n 23 miljoen! Best veel mensen hebben dus meer dan één fiets, bijvoorbeeld een aparte mountainbike of stadsfiets. Als je al deze fietsen achter elkaar zet, heb je 30.000 kilometer aan fiets.
Een Nederlander fietst gemiddeld 880 kilometer per jaar
Jij legt flinke afstanden af op de fiets: bijna duizend kilometer per jaar! Dat klinkt veel, maar eigenlijk is het nog geen drie kilometer per dag.
Als je deze afstanden van alle Nederlanders optelt, kom je uit op een indrukwekkende 15 miljard kilometer. Maar wat houdt dit eigenlijk in?
Om het in perspectief te plaatsen: een rondje rond de aarde langs de evenaar is ongeveer 40.000 kilometer. Dus als je alle fietskilometers van de Nederlanders bij elkaar optelt, hebben ze samen meer dan 350 keer de omtrek van de aarde afgelegd. Een indrukwekkende prestatie!
De fiets is pas 200 jaar oud
Het wiel is duizenden jaren oud, maar het idee van twee wielen achter elkaar is pas 200 jaar oud. In 1817 werd de eerste ‘fiets’ uitgevonden. Je kwam vooruit door te lopen, want pedalen bestonden nog niet. Pas in 1860 werden deze op het voorwiel geplaatst.
Tientallen jaren later werd er pas gebruikt gemaakt van een ketting en luchtbanden. De moderne fiets geboren was geboren!
Waar komt het woord “fiets” vandaan?
Er is enige onzekerheid over de herkomst van het typisch Nederlandse woord “fiets”. Een theorie suggereert dat het een afgeleide is van het Franse ‘vélocipède’, dat ‘snelvoet’ betekent. Een andere theorie linkt het aan het Duitse ‘Vize-Pferd’, wat ‘reservepaard’ betekent, aangezien de vroege fiets bedoeld was als alternatief voor het paard. Er is ook een verhaal dat het woord “fiets” afkomstig is van E.C. Viets, een Nederlandse rijwielbouwer uit de 19e eeuw. De ware oorsprong blijft echter een punt van debat.
Tijdens de ochtendspits zijn er meer fietsen dan auto’s op de weg
Fietsfiles zijn zeldzaam, al komen ze in grote steden weleens voor. Vooral als de scholen bijna beginnen. Toch zijn er tijdens de ochtend- en avondspits veel meer fietsen dan auto’s op de weg. Al die auto’s nemen veel meer plek in beslag. Dus wil je snel naar huis, pak dan je trouwe tweewieler!
Jaarlijks 450.000 fietsen gestolen
In Nederland is fietsdiefstal een groot probleem, met jaarlijks ongeveer 450.000 gestolen fietsen. Dat komt neer op zo’n 1.230 fietsen per dag. Om te voorkomen dat jouw fiets deel uitmaakt van deze statistiek, is het verstandig om te investeren in een goed fietsslot. Een effectieve manier om je fiets extra te beveiligen, is door het gebruik van track and trace voor je fiets. Hiermee kun je je fiets altijd volgen en vergroot je de kans om deze terug te vinden in geval van diefstal.
De helft van de onderdelen van een fiets zit in de fietsketting
Een fiets heeft veel verschillende onderdelen, maar de meeste losse onderdeeltjes zitten in de fietsketting. Denk er maar eens over na: je fiets heeft een frame, wielen, spaken, trappers… En die bestaan weer uit kleinere, losse onderdelen. Je ketting bestaat uit de meeste onderdelen.
De hoogste snelheid ooit op een normale fiets is bijna 300 kilometer per uur
Denise Mueller-Korenek heeft in 2018 het wereldrecord van de hoogste snelheid op een fiets verbroken, met 296 kilometer per uur. Voor die tijd had een Nederlander deze titel op zijn naam staan. Het recordritje ging heel anders dan jij gewend bent: een auto bracht de fietser eerst op snelheid. De fietser bleef daarna rijden om de wind tegen te houden.
Grote kans op een boete
Van de Nederlanders loopt een aanzienlijk deel het risico op een verkeersboete. De politie controleert streng op de aanwezigheid van functionerende voor- en achterlichten op fietsen. Opmerkelijk genoeg heeft slechts 60% van de fietsers deze verlichting in orde. Dit betekent dat 40% van de fietsgebruikers risico lopen op een boete. Ben jij ook iemand die dit risico loopt?
Een indrukwekkende 35.000 km aan fietspad
Nederland staat bekend om zijn uitgebreide netwerk van fietspaden, wat bijdraagt aan zijn reputatie als een fietsvriendelijk land. Het land heeft meer dan 35.000 kilometer aan fietspaden, die variëren van stedelijke routes tot schilderachtige paden door het platteland en langs waterwegen.