Misschien vlieg je regelmatig vanaf Schiphol Airport en loop je vanaf je parkeerplaats niets vermoedend door naar de incheckbalie en stap je zo in het vliegtuig. Zonde eigenlijk, want Schiphol heeft als één van de grootste luchthavens van Europa best veel te bieden voor haar reizigers! Wij gaan je 10 weetjes vertellen die je nog niet wist over Amsterdam Schiphol Airport.

10. Herkomst van de naam Schiphol

schiphol geschiedneis

De naam Schiphol komt al rond 1450 voor in documenten. Het was een moerasachtig stuk land waar de mensen toen hout konden halen. Het gebied lag tussen Aalsmeer ten zuidwesten van Amstelveen, maar niet in het water. De naam Schip Holl is een samenvoeging van twee Gotische woorden. Skip verwijst naar het hout om te hakken en Holl is laaggelegen land. Schiphol ligt ruim 4 meter onder zeespiegelniveau, wat het zeer laaggelegen maakt. Later werd er een fort gebouwd op de plek waar Schiphol nu staat met dezelfde naam. Rond 1916 horen boeren in de buurt van Fort Schiphol een gek gebrom in de lucht en zien zij een vliegtuigje landen van de Luchtvaartafdeling van het Nederlandse Leger. Hier is luchthaven Schiphol begonnen.

9. Parkeeraanbieders

parkeren schiphol

Behalve de officiële parkings van Schiphol, zoals P1, P2 en P3 Schiphol, zijn er ook alternatieve parkeerplaatsen van lokale bedrijven. Zij zijn gespecialiseerd in het parkeren van auto’s en hebben soms meerdere locaties. Een Schiphol parking kies je met shuttle- of valetservice. Met shuttleservice is de goedkoopste variant en dit houdt in dat je na het parkeren met de shuttlebus naar de vertrekhal wordt gereden. Bij terugkomst wordt je weer opgehaald door de shuttlebus en naar je auto gebracht. Bij valetservice stap je uit bij de terminal en wordt je auto hier opgehaald en geparkeerd door een ervaren chauffeur. Beide services zijn te boeken voor een voordelige prijs en hebben ieder hun eigen opties die ze aanbieden. Zo kun je een parkeeraanbieder met shuttleservice uitkiezen waarbij je zelf je eigen sleutels mee mag nemen of een aanbieder waar je 24 uur per dag terecht kunt.

8. Relaxen voor of na het vliegen

relaxen schiphol

Dutchmen Photography / Shutterstock.com

De hallen van Schiphol bieden jou als reiziger veel extra’s. Zo kun je bijvoorbeeld in de zogenoemde airport city binnenlopen bij een XpresSpa. Hier kun je kiezen uit verschillende massages en schoonheidsbehandelingen. Op die manier kun je voor of na je vlucht weer helemaal fris en fruitig verder met je dag. Het is niet nodig om een afspraak te maken en de spa is elke dag geopend.

7. Kerk in de luchthaven

Wist je dat er ook een stiltecentrum aanwezig is op Schiphol? Hier kun je komen om te bidden, mediteren of wanneer je behoefte hebt aan stilte. Het maakt niet uit welke religie of overtuiging je hebt, iedereen is welkom. De luchthavenpastoors bieden een luisterend oor en steunen je wanneer je op zoek bent naar bezinning of geborgenheid. Elke zondag om 11 uur is er tevens een viering waarbij iedere reiziger welkom is.

6. Museum

museum schiphol

Elena Odareeva / Shutterstock.com

Heb je geen tijd om het Rijksmuseum of NEMO te bezoeken? Geen zorgen. Er is een mini versie van beide musea te vinden op Schiphol tussen Lounge 2 en 3 na de veiligheidscontroles. De toegang is gratis en 24/7 geopend. Zo is er 162 m2 aan kunst te bezichtigen in het mini Rijksmuseum. Bij NEMO kan jong en oud experimenteren met wetenschap en technologie.

5. Indoor en outdoor park

Schiphol beschikt over zowel een park in de buitenlucht als een overdekt park, compleet met vogelgeluiden en groene planten en bomen. Ben je helemaal klaar met de drukte in de vertrekhallen? Breng dan een bezoekje aan het Airport Park of groene oase. Het is geopend van 09:00 – 17:00 en is te vinden in lounge 1 na de veiligheidscontroles. Er staat zelfs een 130-jaar oude boom die daar een tweede leven heeft gekregen.

4. Schiphol VIP service

vip schiphol

Wil je in alle rust en luxe reizen via Schiphol? Kies dan voor de exclusieve VIP service van Schiphol. Je stapt uit voor de deur van het VIP centre en ontloopt zo alle drukte in de vertrekhallen. Je kunt in alle rust wachten in één van de VIP ruimtes of in een privé lounge. Hier kun je genieten van een hapje en een drankje terwijl de bagage naar het vliegtuig gebracht wordt. Eten en drinken is hier inbegrepen en vers gemaakt. Het personeel haalt je op als het tijd is om te gaan. In een luxe auto wordt je naar het vliegtuig gereden, terwijl alles geregeld wordt en je begeleid wordt door een privé security check. Bij terugkomst is het ook mogelijk om dezelfde VIP service te hebben. Hierbij hoef je niet zelf je bagage op te halen en kun je in alle rust en luxe wachten tot alles is geregeld.

3. KLM dierenhotel

Er is een heus KLM dierenhotel, voor de dieren die gaan vliegen. Hier verblijven de dieren tijdelijk wanneer er een overstap wordt gemaakt op Schiphol bijvoorbeeld. Er worden allerlei diersoorten vervoerd, maar het grootste deel is honden en katten. Dit zijn er ongeveer 25.000 per jaar. Ook worden er jaarlijks zo’n 6.000 paarden en maar liefst 22 miljoen kuikens vervoerd. Ook panda’s, alpaca’s, kangoeroes, tijgers, rogvissen en koikarpers komen binnen in het dierenverblijf van KLM.

2. Bibliotheek Schiphol

bibliotheek schiphol

Hou jij van lezen en moet je lang wachten op je vlucht? Ga dan naar de Airport Library tussen gate E en F. Hier vind je ruim 1.200 boeken in meer dan 30 talen! Mocht je vliegtuig enorme vertraging hebben en je hebt zelf geen boek bij in je handbagage, kun je dus eens gaan kijken in deze bibliotheek. Lees een boek en je zult merken dat de tijd voorbij vliegt.

1. Eten en drinken

schiphol eten en drinken

Nick_Nick / Shutterstock.com

Bij iedere luchthaven zijn er verschillende restaurants en cafés waar je een drankje of een hapje kunt krijgen. Bij Schiphol kun je ook uit tal van plaatsen kiezen, maar uniek is de stamkroeg van Schiphol: Café Rembrandt. Het is een typische bruine kroeg uit Amsterdam en wordt ook wel gezien als de huiskamer van Schiphol Plaza. Hier kun je een biertje drinken, bitterballen eten of iets heel anders natuurlijk. Ook Murphy’s Irish Pub is een aanrader als je op zoek bent naar de Ierse keuken en een Iers biertje. Tevens uniek is de Heineken Bar op Schiphol waar je, natuurlijk, een Heineken biertje kunt bestellen!