We zijn natuurlijk allemaal bekend met gas of elektriciteit als energiebronnen, maar wist je dat er nog veel meer vormen zijn? Dit varieert van vernieuwende energie tot energiebronnen die al sinds jaar en dag worden gebruikt.
Mechanische energie
Mechanische energie is een vorm van energie die ontstaat door de beweging of plaatsing van een object. Het wordt ook wel de optelsom van kinetische en potentiële energie genoemd. Zo heeft een rijdende auto kinetische energie omdat hij in beweging is. Rijdt de auto een berg op? Dan is er ook sprake van potentiële energie, omdat hij tegen de zwaartekracht moet bewegen en dus ook weer naar beneden kan rollen. Deze combinatie wordt mechanische energie genoemd.
Thermische energie
Thermische energie draait om temperaturen. Warmte is namelijk een vorm van energie. Zo geeft een kop warme koffie warmte af, maar dus ook thermische energie. Wij zijn zelf ook een goede bron van thermische energie, want ons lichaam creëert warmte die ook weer uitstraalt naar de buitenlucht. Er zijn zelfs proeven gaande waarmee er warmte uit stilstaand water gehaald wordt, die vervolgens weer als energie gebruikt kan worden voor onze huizen. Wil jij je huis ook zo duurzaam mogelijk verwarmen, vergeet dan niet te kijken naar de verschillende energie aanbiedingen voor de beste deal.
Kernenergie
Kernenergie is een bekende energievorm, deels dankzij de kernreactoren die in de twintigste eeuw gebouwd werden. Waar in sommige landen nog veel kernenergie gebruikt wordt, is het in andere landen juist weer helemaal uit de mode. Het is een verzamelnaam voor alle soorten energie die vrijkomen tijdens een kernreactie.
Door verschillende chemische elementen met elkaar te fuseren of juist te splijten, kan er een krachtige reactie ontstaan. Door de energie van deze reactie op te vangen, kun je deze gebruiken om huizen te voorzien van energie. In een kernreactor gebeurt dat op grote schaal.
Chemische energie
De wereld bestaat uit atomen en moleculen die ook weer kleine energiebommetjes zijn. Al deze piepkleine deeltjes bevatten een bepaalde hoeveelheid energie. Door ze met elkaar te combineren of ze op een bepaalde manier te verwerken, kan deze energie vrijkomen. Dat wordt ook wel chemische energie genoemd.
Een simpel voorbeeld is het verbranden van hout. De stoffen uit het hout worden dan enorm warm en zorgen voor vuur en hitte, wat weer een vorm van energie is. Ook een batterij is een goed voorbeeld wanneer je wilt weten wat chemische energie is.
Elektromagnetische energie
Zonder dat we het met onze ogen kunnen zien, is de wereld bedekt in elektromagnetische trillingen. Dit zijn trillingen van licht en magnetische velden. Al deze trillingen zijn weer een bepaalde vorm van energie. Zie je dus ergens een licht? Dan kijk je eigenlijk naar een energiebron. Dit geldt zelfs voor licht dat wij niet kunnen zien, zoals uv-straling of gammastralen. Zonder dat we het doorhebben, is onze omgeving gevuld met energie.
Sonische energie
Niet alleen licht heeft een bepaalde trilling. Dit geldt namelijk ook voor geluid. Wanneer je met iemand praat, muziek opzet of gewoon de natuur om je heen hoort, luister je eigenlijk naar een constante stroom aan trillingen. Dit is ook weer een vorm van energie.
Kinetische energie
Je bent kinetische energie al tegengekomen op dit lijstje, maar wat houdt het precies in? Dit is de energie die vrijkomt wanneer een object of een lichaam in beweging is. Zo kost het je lichaam energie om te lopen of rennen. Ook een auto gebruikt kinetische energie, namelijk brandstof. Het is de verzamelnaam voor de energie die nodig is om een object te bewegen, van een kind dat aan het schommelen is tot een bus die over de weg rijdt.
Potentiële energie
Ook potentiële energie werd al eerder benoemd op dit lijstje en is de energie die door de positie van een object bepaald wordt. Dit heeft in de praktijk vooral veel met de zwaartekracht te maken. Leg je een knikker bovenop een heuvel? Dan zorgt de potentiële energie ervoor dat de knikker naar beneden rolt door de zwaartekracht.
Het wordt potentiële energie genoemd omdat het gaat om de energie die mogelijk vrij kan komen. Zo rolt de knikker pas wanneer je hem loslaat. Je kunt het ook zien bij een stuiterende bal. Wanneer de bal op zijn hoogtepunt van de grond is, is de potentiële energie het hoogste. Raakt hij de grond, dan is de potentiële energie nul.
Ioniserende energie
Deze vorm van energie staat ook wel bekend als ioniserende straling en vindt plaats op het gebied van elektronen. Bij veel ioniserende energie worden elektronen gebonden aan hun kern, terwijl ze ook kunnen worden weggeslagen wanneer de energie te groot is. Dit is niet met het blote oog waar te nemen, maar is wel een belangrijke reden waarom atomen beschadigd raken, bijvoorbeeld in het menselijk lichaam.
Zwaartekrachtenergie
Potentiële energie heeft soms te maken met zwaartekracht, maar is toch anders dan zwaartekrachtenergie. Deze energie heeft te maken met de aantrekkingskracht tussen twee objecten dankzij de zwaartekracht. Zo zorgt deze energievorm ervoor dat de maan rondom de aarde blijft cirkelen en dat we een atmosfeer hebben. De zwaartekracht op aarde trekt namelijk bepaalde objecten aan.