Het internet is een grote plek waar je alle denkbare informatie kunt vinden. Helaas kent deze digitale wereld ook zijn duistere kanten. Het dark web is de plek waar vaak de slechtste dingen op het internet gebeuren. Wil je meer te weten komen over deze plek? Dit is de top 10 weetjes over het dark web.
10. Het is anders dan het deep web
Veel mensen verwarren het dark web met het deep web, die beide niet via zoekmachines te vinden zijn. Het grote verschil is dat het dark web vooral een plek is waar criminele activiteiten plaatsvinden. Daarom doen criminelen hun best om deze plek onvindbaar te houden. Het deep web is gewoon een verzameling van alle websites die een zoekmachine niet kan vinden, maar dit zijn geen illegale websites. Dat kunnen bijvoorbeeld webpagina’s achter een wachtwoord zijn, zoals je eigen mailbox.
9. Je kunt het dark web niet bereiken met normale browsers
De meeste mensen gebruiken browsers als Google Chrome, Safari, Firefox of Opera. Deze zijn heel handig wanneer je gewoon wilt internetten, maar ze bieden geen toegang tot het dark web. Je hebt hier namelijk een speciale browser voor nodig: The Onion Router. Deze staat ook wel bekend onder de afkorting TOR. Het is niet alleen een browser, maar ook een compleet geanonimiseerd netwerk dat werkt dankzij computers van vrijwilligers.
8. Het dark web is relatief klein
De hoeveelheid informatie op het internet is ondenkbaar groot. Het is lastig om precies te weten hoe groot het aandeel van het dark web precies is, maar over het algemeen wordt er gedacht dat 5% van alle internetpagina’s hieronder vallen. Ondanks dat dit een erg klein deel van het internet is, is de impact van het dark web groot. Beveiligingsdiensten hebben hun handen vol aan alles wat er op dit geheime stuk gebeurt, om grote criminele activiteiten tegen te houden of te stoppen.
7. Gewoon geld is hier vaak niet geldig
Criminelen weten maar al te goed dat ze een risico nemen door actief te zijn op het dark web. Daarom gebruiken ze geen normale betaalmethoden om elkaar voor criminele activiteiten te betalen. Bankoverschrijvingen zijn namelijk traceerbaar, waardoor je niet meer anoniem bent. Daarom is normaal geld niet gebruikelijk binnen deze wereld, maar cryptocurrency is dat wel. Als je de juiste crypto gebruikt (en dat is niet Bitcoin!) zijn transacties met crypto helemaal geanonimiseerd, waardoor niemand kan achterhalen wie geld naar wie overmaakt. Het is dus niet gek dat veel overheden het gebruik van crypto willen beperken of verbieden.
6. Je kunt hier makkelijk opgelicht worden
Er gelden geen regels op het dark web. Dat betekent ook dat criminelen misbruik kunnen maken van andere criminelen. Je moet goed onderzoek doen voordat je hier een aankoop doet, want het kan zomaar gebeuren dat iemand er met je zuurverdiende crypto’s vandoor gaat. Zo zijn er oplichters die hun diensten als huurmoordenaar aanbieden op het dark web. Eerst moet er een betaling worden voldaan, waarna de zogenaamde huurmoordenaar nooit zijn klus afmaakt. Wat in dit geval dan alleen maar positief is.
5. Het dark web is helemaal anoniem
Normaal gesproken zijn websites niet anoniem. Zo weet een website precies welke IP-adressen een pagina bekijken, waarna ze informatie over de eigenaar van dat adres kunnen opzoeken. Deze informatie kan bijvoorbeeld worden ingezien door speciale overheidsinstanties. Bij het dark web zit dat anders. Je eigen IP-adres is niet zichtbaar voor websites, maar het IP-adres van een website kun je zelf ook niet zien. Je kunt bovendien niet per ongeluk op een website terechtkomen, alleen wanneer je het exacte adres hebt.
4. Zitten er ook positieve kanten aan het Dark Web
Is het dan alleen maar kommer en kwel op het Dark Web? Of zitten er ook positieve kanten aan deze donkere kant van het internet. Jazeker, de anonimiteit die leidt tot alle narigheid heeft ook een positieve kant. Zo kunnen mensen in totalitaire landen kunnen mensen door deze anonimiteit op een veilige manier communiceren met de buitenwereld. Ook hebben ze via Tor toegang tot ongecensureerde informatie. Maar ook in democratieën heeft het dark web een nut, klokkenluiders kunnen op deze manier anoniem blijven en in Engeland wordt het bijvoorbeeld gebruikt om politiecorruptie aan te geven.
3. De mythe van de Red Rooms
Ja, er staan verschrikkelijke dingen op het dark web. Maar niet alles wat er over wordt geschreven is waar. Zo zijn er hardnekkige geruchten over zogenaamde red rooms, waar kijkers kunnen betalen om te zien hoe iemand gemarteld wordt. Dit is echter een mythe de wereld in geholpen door een Japanse horrorfilm met naam “Red Room“. Het is vanwege de lage bandbreedte technisch vrijwel onmogelijk om dit met Tor voor elkaar te krijgen. Gelukkig maar.
2. Je identiteit is hier waarschijnlijk te koop
Op het dark web is het niet ongebruikelijk dat er identiteiten worden verkocht. Criminelen proberen je naam, aders, sofinummer en bankrekening te verzamelen door middel van phishing en hacking. Vervolgens verkopen ze deze gegevens door aan iemand die misbruik wil maken van deze gegevens. Dit is niet eens heel duur, want voor € 1.200,- kun je al een nieuwe identiteit kopen.
1. Dark Web alleen voor als je weet wat je doet
Het is duidelijk dat het dark web gevuld is met criminele activiteiten. Dat betekent ook dat gebruikers niet veilig zijn op dit stukje van het internet. Een verkeerde klik kan er al voor zorgen dat er malware op je computer wordt geïnstalleerd. Criminelen kunnen vervolgens al je persoonlijke gegevens opvragen en deze misbruiken. Daarom is het niet veilig om het dark web te bezoeken. Alleen mensen die echt weten wat ze doen, kunnen deze plek veilig navigeren.
2 reacties
https://contest.ip2location.com/submission
Thank you for your tremendous help in our new project. Without your diligence,hard work, late nights,and early mornings. we wouldn’t have been able to meet the deadline. Excellent work!