Het was lange tijd nog iets wat enkel een fantasie was, maar tegenwoordig is het toch mogelijk: een decentrale digitale munteenheid die meer en meer te gebruiken is in het dagelijkse leven. Er zijn ondertussen vele varianten op de Bitcoin, ook wel cryptovaluta genoemd, maar Bitcoin blijft tot op heden de belangrijkste coin. Wil je meer weten? Dit zijn 10 interessante feiten over Bitcoin.
10. De FBI hoort bij de rijkste Bitcoin bezitters
Cryptovaluta zoals Bitcoin zijn ontzettend nuttig voor criminelen op het internet. Zij kunnen namelijk dankzij deze nieuwe techniek anoniem geld overmaken voor bijvoorbeeld hun drugshandel. Deze deals vinden voornmaelijk plaats op het dark web, waar het de bedoeling is dat niemand de drugdealers kan achterhalen en stoppen. Toch is het de FBI gelukt om meerdere grote netwerken (o.a. “Silk Road) op te rollen waar online drugs werden verhandeld. Door het grote gebruik van Bitcoin binnen deze groep kon de FBI meteen een grote hoeveelheid van deze valuta in beslag nemen. Deze organisatie heeft zo verschillende wallets met een waarde van 30.000, 96.000 en zelfs 144.000 Bitcoin overgenomen en nu in zijn bezit. Dit maakt de FBI de nummer twee van de rijkste Bitcoin bezitters ter wereld.
9. Een Bitcointransactie verbruikt genoeg energie voor drie huishoudens
Je zou zeggen dat het handelen in Bitcoin een moeiteloos proces zou zijn aangezien alles online plaatsvindt. Toch is het minen en verhandelen van deze valuta door de jaren heen ontzettend complex geworden. Dat betekent dat er ook veel energie nodig is om de munt te krijgen. Het is uitgerekend hoeveel energie dat tegenwoordig is: maar liefst 94 kilowattuur per transactie. Deze hoeveelheid energie is genoeg om meer dan drie huishoudens een dag lang van stroom te voorzien. Het minen en verhandelen van Bitcoins is dus zeker niet zo simpel en snel als het lijkt.
8. De grootste transactie was 147 miljoen dollar waard
In 2013 vond de allergrootste transactie in Bitcoin tot nu toe plaats. Vanwege de aard van deze valuta is het mogelijk om ieder transactie na te kijken, al zijn de zenders en ontvangers wel anoniem. Deze transactie bevatte precies 194.993 bitcoins en had in die tijd een waarde van zeker 147 miljoen dollar, wat om te rekenen is naar bijna 125 miljoen euro. De transactie werd voorzien van een bericht: “Sh*t Load of Money!”. Doordat de transacties allemaal anoniem verlopen, begonnen mensen te speculeren wie er verantwoordelijk was voor deze ongekend hoge betaling in Bitcoins. De twee personen die vandaag de dag nog door veel mensen in verband worden gebracht met deze betaling zijn de oprichter van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, en de rijke zakenman Richard Branson.
7. Wat in 2010 100 dollar waard was, is nu 100 miljoen waard
Investeerders weten dat het handelen in geld voornamelijk om risico’s draait. Het is dan ook makkelijk om achteraf te zeggen dat je rijk had kunnen zijn door te handelen in Bitcoin. Toch zijn er een aantal gelukkigen die in 2010 nieuwsgierig genoeg waren in deze cryptovaluta om 100 dollar te investeren. Dat risico is beloond, want door de jaren heen is de waarde van de Bitcoin ontzettend veel gestegen. Tegenwoordig zou die honderd dollar zijn uitgegroeid tot een waarde van maar liefst 100 miljoen dollar, wat een vrijwel ongekende waardestijging is. Een van deze geluksvogels is Kristoffer Koch. Hij kocht in 2009 enkele Bitcoins als onderzoek voor zijn scriptie. Enkele jaren later herinnerde hij zich dat hij de Bitcoins in zijn wallet had zitten, en bleek ineens honderdduizenden dollars in zijn bezit te hebben.
Het veilig bewaren van Bitcoins is je eigen verantwoordelijkheid. Dit kan op een eigen harde schijf in een zogenaamde ‘wallet’ of op een speciale ‘ledger’. Backups, en vooral het opslaan van de private key, is essentieel want een kapotte harde schijf kan betekenen dat de bitcoins voor altijd verloren zijn. Gelukkig is er op het gebied van data recovery steeds meer mogelijk. Dus mocht je nog bitcoins op een kapotte schijf hebben staan dan is de harde schijf herstellen misschien wel mogelijk.
6. Dankzij de “Block Chain” kunnen Bitcoins niet dubbel worden uitgegeven
Het grote probleem met fiat geld is dat deze geldvorm erg gevoelig is voor fraude en onnauwkeurige uitgaven. Wanneer de database niet op orde is, is het daarom mogelijk om dezelfde munt twee keer uit te geven. Dit komt omdat de informatie over de transacties niet is gekoppeld aan de munt. Bij Bitcoin is dit wel het geval, in de vorm van een zogenaamde “Block Chain”. Deze database houdt alles bij over iedere transactie die er met Bitcoins wordt gedaan. Doordat er geen centraal punt is waar deze informatie wordt opgeslagen, is het niet meer mogelijk om een munt meerdere keren uit te geven voordat het systeem dit doorheeft. Hierdoor is de Bitcoin een van de meer betrouwbare cryptovaluta, want je kunt alleen geld uitgeven dat je daadwerkelijk hebt.
5. Bitcoin in de ruimte
Steeds meer mensen zijn overtuigd van de waarde die de Bitcoin kan bieden. Deze cryptovaluta kan ontzettend ver gaan, en dat willen ze maar al te graag bewijzen. Daarom heeft het Bitcoinbedrijf Genesis Mining besloten om een Bitcoin de ruimte in te sturen. Dit hebben ze bereikt door een weerballon los te laten met een 3D-model van een bitcoin erop. Hun doel was het halen van een hoogte van twintig kilometer. Toen de ballon op dit niveau was, werd het tijd om een bitcoin van de aarde naar de ballon te sturen. Hiermee was het geluk om de eerste Bitcoin naar de ruimte te brengen. De ballon stopte niet op een hoogte van twintig kilometer, maar ging zelfs zo ver dat de 34 kilometer werd behaald. Om deze mijlpaal te vieren besloot het bedrijf om gewoon voor de lol nog een Bitcoin naar de ballon te sturen. Dat is pas echt het behalen van hoge hoogtes.
4. De hardware van alle bitcoin gebruikers is duizende maler sneller dan die van de top 500 supercomputers
Bitcoin is een systeem dat werkt doordat miners over de hele wereld met elkaar samenwerken om de cryptovaluta veilig en actief te houden. Zij helpen met hun hardware om de transacties veilig te houden, en krijgen als beloning betaald in wat uiteindelijk een Bitcoin kan worden. Doordat er mensen over de hele wereld actief zijn met Bitcoins is er ontzettend veel computerkracht gemoeid bij deze valuta. Er is uitgerekend wat deze kracht precies is, en dat kwam uit op een sterkte die 11.000 keer meer was dan die van 500 supercomputers met elkaar gecombineerd, dit was in 2015. In 2013 was dit overigens ‘maar’ 256 keer sneller. Deze feiten geven een mooi inzicht in de impact die de Bitcoin in de online wereld heeft.
3. Er is een limiet aan Bitcoins
Veel mensen die niet erg bekend zijn met het concept van cryptovaluta zullen denken dat er in feite een onbeperkte hoeveelheid Bitcoins is. Er is namelijk geen internationale bank die het drukken van geld kan beperken, aangezien deze valuta alleen maar online bestaat. Toch zit er wel een limiet aan de hoeveelheid Bitcoins die er gemijnd kunnen worden, namelijk 21 miljoen. De munt ontstaat doordat gebruikers een block vinden. De ontwikkelaars van deze munt hebben bepaald dat er gemiddeld zes blocks per uur kunnen worden ontdekt. Wanneer er eenmaal 210.000 zijn ontdekt wordt deze frequentie met de helft verminderd. Hierdoor neemt de groei van de Bitcoin steeds meer af en wordt er verwacht dat de laatste munt in 2140 wordt ontdekt. Het wordt voor handelaren dus ook steeds moeilijker om nieuwe munten in hun wallet te krijgen, aangezien de hoeveelheid nieuwe Bitcoins per dag steeds meer afneemt.
2. De eerste Bitcoin transactie in de “echte wereld” was goed voor twee pizza’s
Aangezien de Bitcoin een online valuta is, spreekt het voor zich dat deze munt voornamelijk op het internet wordt gebruikt. Lange tijd was dit ook zo want de Bitcoin was nog niet voldoende ingeburgerd om bedrijven zover te krijgen om de munt te accepteren. Deze eerste transactie in de echte wereld ging echter met een kleine omweg. Tijdens de vroege dagen van de Bitcoin was de munt lang niet zoveel waard als nu, waardoor een gebruiker 10.000 Bitcoins betaalde aan een andere gebruiker, die in ruil voor de munten twee grote pizza’s bestelde bij de Amerikaanse keten Pappa John’s. Tegenwoordig zouden 10.000 Bitcoins veel meer waard zijn dan slechts twee pizza’s, want met de inflatie van de Bitcoin zou deze gebruiker maar liefst 40 miljoen dollar hebben betaald voor zijn pizza. Deze vreemde transactie gaat wel de boeken in als de eerste aankoop in een winkel met Bitcoins.
1. Niemand weet wie de oprichter van Bitcoin is
Wanneer je je afvraagt wie de Bitcoin heeft uitgevonden en dit internationale systeem heeft opgezet, dan kom je uit bij de naam Satoshi Nakamoto. Hij staat bij iedereen bekend als de grondlegger van de Bitcoin, maar niemand weet wie hij werkelijk is. Zijn echte naam, leeftijd en afkomst zijn bij geen enkele gebruiker van de valuta bekend en zijn een groot mysterie voor vele gebruikers. Sommige mensen zijn op onderzoek gegaan en gaan ervan uit dat de oprichter een Amerikaanse of zelfs Britse man is. Zijn naam doet vermoeden dat hij uit Japan komt, maar aangezien er nooit gebruik wordt gemaakt van Japanse tekens in zijn codering lijkt dit niet het geval te zijn. Er is één ding zeker: de uitvinder van deze cryptovaluta bezit bijna een miljoen Bitcoin en is daarom een miljardair met zeker 4 miljard dollar.
Lees ook onze top 10 waarom je Bitcoin moet kopen
3 reacties
gert
Heb je crypto’s en wil je deze al gebruiken? Neem contact op met https://paywithcrypto.online, zij maken webpaginas aan voor je bedrijf als je crypto’s accepteerd.
die bitcoinmunten bestaan niet. Ja, duh! Maar mensen die die plaatjes zien trappen er wel in. Zijn verzameluitvoeringen voor muntenliefhebbers die geen waarde hebben, behalve als verzamelstuk op je boekenkast dan want ze zijn veel te plat en hebben en te hoge diameter om op echte munten te lijken.