De Nederlandse cinema heeft door de jaren heen indrukwekkend werk geleverd, wat heeft geleid tot een eervolle erkenning door de Academy Awards. Hier is een lijstje van de 11 Nederlandse Oscarwinnaars.
Bert Haanstra – Glas (1959)
Bert Haanstra’s documentaire “Glas” is een fascinerende kijk op de glasblazerij en -productie. Deze korte documentaire won een Oscar en liet zien hoe kunst en vakmanschap samenkomen, vastgelegd door de lens van een ware Nederlandse meester.
Charles & Martina Huguenot van der Linden – Deze kleine wereld (1972)
Met “Deze kleine wereld” veroverden Charles & Martina Huguenot van der Linden de harten van de Academy. Deze korte documentaire biedt een inkijk in de bijzondere wereld van miniatuurkunst en -ambachten, een meesterwerk dat de grenzen van storytelling verkent.
Co Hoedeman – The Sand Castle (1977)
Co Hoedeman’s “The Sand Castle” is een charmante korte animatiefilm die de kracht van verbeelding en creativiteit viert. Met deze Oscarwinnaar bewees Hoedeman dat grote verhalen in kleine vormen kunnen worden verteld.
Cilia van Dijk – Anna & Bella (1985)
“Anna & Bella” van Cilia van Dijk is een prachtig geanimeerd verhaal over de band tussen twee zussen. Deze film laat zien hoe Nederlandse animators met emotie en kunst hun verhalen tot leven kunnen brengen.
De aanslag (1986)
“De aanslag” van regisseur Fons Rademakers vertelt het verhaal van een tragische nacht tijdens de Tweede Wereldoorlog en de levenslange gevolgen ervan.
Willem Thijssen – A Greek Tragedy (1986)
In hetzelfde jaar dat “De Aanslag” een Oscar won, pakte Willem Thijssen een Oscar met “A Greek Tragedy”, een innovatieve animatiefilm die op speelse wijze oude mythen herinterpreteert en de kijker verrast met zijn inventiviteit.
Antonia (1995)
“Antonia” van Marleen Gorris is een krachtig verhaal over matriarchaat, liefde en vrijheid, dat de Oscar voor Beste Buitenlandse Film won. Gorris’ film is een ode aan sterke vrouwen en hun onbreekbare banden.
Karakter (1997)
Mike van Diem’s “Karakter ” verkent de complexe relatie tussen een strenge vader en zijn zoon in het vooroorlogse Nederland. Deze diepgaande en emotioneel geladen film bewees opnieuw de kracht van Nederlandse cinema.
Michaël Dudok de Wit – Father and Daughter (2000)
Met “Father and Daughter” leverde Michaël Dudok de Wit een hartverscheurend mooi verhaal over verlies, herinnering en de onbreekbare band tussen een vader en zijn dochter. Deze korte animatiefilm is een meesterwerk van emotie en visuele poëzie.
Erik-Jan de Boer – Life of Pi (2013)
https://www.youtube.com/watch?v=OH5Pc8Gd1lo
Hoewel “Life of Pi” niet specifiek een Nederlandse productie is, droeg Erik-Jan de Boer bij aan deze visueel verbluffende film met zijn baanbrekende werk in visuele effecten, wat hem een Oscar opleverde.
Hoyte van Hoytema – Oppenheimer (2023)
In 2024 wonHoyte van Hoytema een Oscar met zijn cinematografie voor “Oppenheimer”. Met zijn verbluffende visuele stijl en het vermogen om diepe emotionele lagen en complexiteit te vangen, heeft van Hoytema zich gevestigd als een van de meest getalenteerde cinematografen van onze tijd.