Festivals, wie houdt er niet van? Lol maken met je vrienden en jezelf onderdompelen in het feestgedruis. In het buitenland zijn festivals een goede manier om de plaatselijke bevolking en culturen te leren kennen. Er worden wereldwijd nogal wat festivals gegeven, in dit lijstje vind je de 10 leukste, bijzonderste of populairste (niet muziek) festivals ter wereld.

10. Noche de los Rábanos(Mexico)

Noche de los Rábanos

Op 23 december wordt in Oaxaca de nacht van de radijs gehouden. Wat in de 16e eeuw begon als een marketingstunt van de Spanjaarden om radijsjes te verkopen, is tegenwoordig uitgegroeid tot een heuse wedstrijd waarin lokalen kunstenaars de mooiste, grappigste en spectaculairste vormen uit een radijs snijden. Je zult er echt van versteld staan wat sommige mensen kunnen maken uit zo iets simpels als een radijsje.

9. Kanamara Matsuri (Japan)

Kanamara Matsuri (

Kanamara Matsuri betekent vrij vertaald festival van de ijzeren fallus en is een jaarlijks terugkerend feest van de vruchtbaarheid. Het festival wordt gehouden om geld in te zamelen voor onderzoek naar HIV. Het hoofdthema van het festival is de penis en deze zie je dan ook in veel verschillende soorten en maten terug: versieringen, snoepgoed, posters en zelf groente hebben tijdens dit feest de vorm van het mannelijk lid. Hoogtepunt van het Kanamara Matsuri is de optocht door de straten van Kawasaki waarbij een groot roze beeld in de vorm van een penis wordt gevoerd.

8. Divali (India)

Diwali
foto: harpreet thinking/Flickr

Divali ook bekend als Deepavaali of het feest der licht, is een vijfdaags festival door heel India en is een van de belangrijkste feesten binnen het Hindoeïsme. Tijdens Divali worden door heel India kaarsjes, olielampen en andere lichtbronnen aangezet en veranderd elke straat, plein en huis in een grote zee van licht. Het feest staat helemaal in het teken van Het Licht wat binnen het Hindoeïsme wordt gezien als hoop en de overwinning op het kwaad en de onwetendheid. Divali is een feest van verbondenheid en iedereen doet er dan ook volop aan mee. Jong of oud, rijk of arm, man of vrouw, zwart of wit, tijdens Divali maakt het allemaal niet meer uit. Het vieren van Divali gaat gepaard met het eten van veel zoetigheid, snoepgoed en andere lekkernijen, maar het hoogtepunt is toch wel het vuurwerk. Divali wordt traditioneel afgesloten met enorme vuurwerkshows door heel India, waarbij het niet ongebruikelijk is dat je zelf ook vuurwerk afsteekt. Divali wordt jaarlijks gehouden in oktober of november.

7. Semana Santa (Guatemala)

Semana Santa
foto: Daniel Sánchez domínguez/Wikicommons

Semana Santa is een van de uitbundigste paasfeesten ter wereld. In een week tijd worden de laatste uren, de kruisiging en de wederopstanding van Jezus Christus herdacht, deze herdenkingen gaan gepaard met extreme vormen van aanbidden en eren. Tijdens de parade worden duizenden beelden van Jezus kilometers lang door de met bloemen en fruit versierde straten gedragen. Zelfs de grootste Atheïst zal met bewondering kijken naar de schaal van dit feest en hoe gepassioneerd de mensen van Antigua hun helden Jezus en Maria eren.

6. Il Palio (Italë)

Il Palio
foto: Gilda/Flickr

Il Palio is een van de oudste festivals ter wereld. Deze paardenrace door het centrum van Siena wordt al sinds 1287 gehouden en wordt nog steeds jaarlijks gereden. De race gaat tussen de 17 wijken in Siena, maar wordt gereden door slechts tien deelnemers; de zeven die het jaar daarvoor niet meededen en drie wijken die worden ingeloot. Deze spectaculaire race duurt slechts 90 seconden, maar gaat er erg ruig aan toe. De rest van de dag staat in het teken van gezelligheid, lekker eten en veel drinken.

5. Día de Muertos (Mexico)

Dia de Muertos
foto: Eneas/Flickr

Dag van de Dood. Het klinkt misschien huiveringwekkend, maar tijdens dit tweedaagse festival viert men in Mexico de verbondenheid tussen overleden en nog levende familieleden. Dia de Muertos staat namelijk in het teken van het eeuwige leven na de dood. Inwoners van Mexico gaan massaal in kleurrijke kleding de uitbundig versierde straten op om lekker te eten, te drinken en te vieren dat niemand na de dood wordt vergeten. Niet ongebruikelijk is het verzamelen van hele families op kerkhoven en bij graven om deze schoon te maken en daar offers achter te laten. Dia de Muertos wordt jaarlijks gehouden op 1 en 2 november, men gelooft namelijk dat op deze dagen de zielen van overledenen terugkeren naar aarde.

4. La Tomatina (Spanje)

La Tomatina
foto: Wikicommons

La Tomatina is een wereld beroemd festival wat wordt gehouden in de straten van Buñol. Tijdens dit festival dat wordt gehouden op de laatste woensdag van Augustus, bekogelen tienduizenden mensen elkaar met duizenden kilo’s tomaten. Het feest is ontstaan in 1944 toen een groepje jongeren niet mee mocht doen aan een lokale optocht. Uit protest bekogelde de jongeren de optocht met tomaten en in de jaren daarna is deze kwajongensstreek uitgeroeid tot een van Spanje’s grootste festivals.

3. Burning Man (Amerika)

burning man
foto: Christopher.Michel/Flickr

Elk jaar in augustus of september komen ruim dertigduizend mensen bij een in de woestijn van Nevada om.. Ja, waarom eigenlijk? Niemand weet precies waar het festival om draait, maar dat het iets met een vrije geest en kunst te maken heeft is duidelijk. Als bezoeker van het festival is het de bedoeling dat je iets bijdraagt aan het thema van dat jaar. Dat kan van alles zijn, als het maar iets te maken heeft met het festival. Het hoogtepunt van Burning Man is het verbranden van een meters hoog figuur waar het festival zijn naam aan dankt: The Burning Man.

2. Mardi Gras (Amerika)

mardi gras

Mardi Grass is een jaarlijks terugkerend twee weken durend feest in New Orleans, Amerika. Het feest is goed te vergelijken met Carnaval in Nederland met veel verklede mensen, parades en een heuse koning en koningin. Tijdens de parades is het de gewoonte om kralen en naar elkaar te gooien en om zo veel mogelijk van de kralen te verzamelen. Voor de mannelijke bezoekers is deze traditie er één om in stand te houden, vrouwen proberen zo veel mogelijk kralen te verzamelen door hun borsten te laten zien en zo de mannen over te halen hun kralen aan weg te geven. Het hoogtepunt van het Mardi Grass Festival is Fat Tuesday, deze dinsdag worden alle remmen los gegooid voordat er op As woensdag traditioneel met het vasten wordt begonnen.

1. Carnaval (Brazilië)

carnaval
foto: sfmission.com/Flickr

Vier dagen lang in februari staat de Braziliaanse stad Rio de Janeiro op zijn kop. Tijdens carnaval is het sex, samba en feesten wat de klok slaat. Overal in de stad worden feesten gehouden met als hoogtepunt de optocht in het Samba Drome. In deze 700 meter lange straat omgeven door tribunes nemen verschillende sambascholen uit alle wijken van Rio het tegen elkaar op voor de titel: beste sambaschool van Rio. Met meer dan een miljoen bezoekers is dit carnavalsfeest een van de grootste ter wereld.