Fans van Disney opgelet, de diverse Disneyparken wereldwijd worden als meest populaire pretparken parken gezien. Daar moet je dus zijn voor een onvergetelijk uitstapje! Goed om te weten is dat met ‘populair’ de bezoekersaantallen per jaar worden bedoeld. In dit lijstje gaat het om de cijfers van 2012.

10. Islands of Adventure – 7.981.000 bezoekers

Islands of Adventure 2

In het ‘Universal Orlando Resort’ tref je ‘Islands of Adventure’ aan. In mei 1999 opende dit park haar deuren voor het publiek. ‘Islands of Adventure’ is opgebouwd uit zeven thema’s, ook wel ‘islands’ genaamd. Hoewel het conceptmatig de bedoeling was dat elk eiland op een Universal film betrekking zou hebben, is dat eigenlijk alleen met ‘Jurrasic Park’ goed gelukt. Zo zou de film, althans bepaalde delen, in dit park zijn opgenomen. Naast een indrukwekkende achtbaan kun je hier ook een kijkje nemen in het speciale ‘Jurrasic Park’ museum. De andere thema’s zijn respectievelijk ‘Marvel Super Hero Island’, ‘The Wizarding World of Harry Potter’, ‘ Toon Lagoon’, ‘Seuss Landing’ en ‘The Lost Continent’. Je kunt je voorstellen dat het entertainment binnen de betreffende themagebieden is gebaseerd op de figuren uit de films.

9. Universal Studios Japan – 9.700.000 bezoekers

Universal Studios Japan
foto: Jeremy Thompson / Flickr

Azië heeft haar eigen ‘Universal Studios’! Dit in Osaka gelegen park heeft vooral op Japanners een ongekend grote aantrekkingskracht. ‘Universal Studios Japan’ ging open in maart 2001. Zeker in de eerste jaren kende het park ongekend hoge bezoekersaantallen. Als we uitgaan van een spectaculaire start, dan zouden de Japanse studio’s de lijst aanvoeren. Qua opzet is dit park gelijk aan hetgeen je in het ‘Universal Orlando Resort’ aantreft. Een verschil betreft onder meer het aantal thema’s; in Japan zal in 2014 het tiende themagebied opengaan. Dit staat geheel in het teken van Harry Potter.

8. Disney’s Hollywood Studios – 9.912.000 bezoekers

disney hollywood
foto: Eddison Moreno / Flickr

Onder de naam ‘Disney-MGM Studios’ is dit park in 1989 opengegaan. Uitgaande van oppervlakte is dit park relatief klein. Desalniettemin is er genoeg te zien en doen. In ‘Disney’s Hollywood Studios’ kun je namelijk van alles leren over film en televisie. Zo kun je hier een kijkje achter de schermen nemen bij de opnames van een film. Ook als je wilt weten hoe een tekenfilm wordt gemaakt, ben je hier aan het juiste adres. Net als de andere parken is ‘Disney’s Hollywood Studios’ verdeeld in thema’s. Alleen zijn de thema’s hier niet zo duidelijk van elkaar gescheiden; net als in een echte filmstudio lopen de locaties – gebouwen en straten – in elkaar over.

7. Disney’s Animal Kingdom – 9.998.000 bezoekers

Disney's Animal Kingdom
foto: Benjamin D. Esham / Wikimedia Commons

Het ‘Walt Disney World Resort’ in Florida bestaat uit vier themaparken. Een daarvan is ‘Animal Kingdom’. Het is een feit dat in veel Disneyfilms dieren een belangrijke rol spelen. ‘Animal Kingdom’ staat geheel in het teken van deze hoofdrolspelers. Je kunt ‘Animal Kingdom’ het beste vergelijken met een dierentuin aangevuld met attracties. Het park is maar liefst 200 hectares groot en opgedeeld in continenten. Leuk is dat je middels attracties kunt kennismaken met de uitgestorven dieren, zoals dinosauriërs. Ook de bekende mythische dieren, waaronder draken, kun je zo bewonderen! Vermeldenswaardig is dat ‘Animal Kingdom’ wereldwijde faam geniet als het gaat om de programma’s voor behoud van bepaalde diersoorten.

6. Epcot – 11.063.000 bezoekers

epcot
foto: chensiyuan / Wikicommons

Epcot’ is de afkorting van ‘Experimental Prototype Community of Tomorrow’. Dit park wordt wel gezien als het meeste educatieve van het ‘Walt Disney World Resort’. Alle attracties zijn bedoeld om meer te weten te komen over de geschiedenis én de toekomst van de mens. Voor achtbanen moet je hier niet zijn! ‘Epcot’ bestaat uit ‘Future World’ en ‘World Showcase’. In het eerstgenoemde gebied kun je tentoonstellingen bijwonen. Zo wordt in het ‘Universe of Energy’ uitgelegd hoe de verschillende energiebronnen zijn ontstaan. In ‘World Showcase’ kun je kennismaken met maar liefst 11 verschillende landen. Dit gebied is gelegen rondom een meer en opgetuigd met attracties, eetgelegenheden en winkels uit de betreffende landen. Om het land Noorwegen te ontdekken kun je bijvoorbeeld plaatsnemen in een Vikingschip. Uit China zijn acrobaten overgevlogen.

5. Disneyland Park Parijs – 11.200.000 bezoekers

disneyland parijs
foto: Heather Cowper / Flickr

Menigeen herinnert zich vast wel de oorspronkelijke naam van dit park, namelijk ‘Euro Disney’. In april 1992 opende het park haar deuren voor bezoekers. Uitgaande van bezoekersaantallen, vielen de eerste jaren enorm tegen. De vijftiende verjaardag van ‘Disneyland Park’ werd dan ook bijzonder groots gevierd. Zo is er een speciale ‘15e verjaardagsparade’ geïntroduceerd. Ook zijn er toen diverse nieuwe attracties geopend. Op aandragen van de marketeers werd dit jubileum over maar liefst drie jaar uitgesmeerd, waardoor het bijna naadloos overging in het twintigjarig bestaan. ‘Disneyland Park’ staat bekend om de vele zogenaamde ‘darkrides’. Van dit soort attractie kom je er maar liefst zeven tegen. Verder telt het park vier achtbanen, twee rondvaarten en drie zogenaamde walk-through’s.

In deze lijst is Disneyland Parijs het enige pretpark in Europa: bekijk hier de top 10 van Europa met de Efteling op een hoge plaats!

4. Tokyo DisneySea – 12.656.000 bezoekers

disneysea
foto: Chuck /flickr

Hoewel de namen anders doen geloven, zijn zowel ‘Tokyo Disneyland’ als ook ‘Tokyo DisneySea’ geen eigendom van The Walt Disney Company. Beide parken behoren toe aan The Oriental Land Company. ‘Tokyo DisneySea’ bestaat inmiddels bijna 15 jaar. Meteen na de opening trok het park enorm veel bezoekers. Dit succes vormde het fundament onder de uitbreiding bij het vijfjarig bestaan. Toen zijn er diverse nieuwe attracties geopend, waaronder ‘The Legend of Mythica’ en het ‘Hotel Hightower’. Uiteraard had dit weer meer bezoekers als gevolg. Overigens staat ‘Tokyo DisneySea’ ook in de boeken als het duurste themapark ooit gebouwd. De oorspronkelijke opzet kostte ongeveer 4 miljard Amerikaanse dollars.

3. Tokyo Disneyland – 14.847.000 bezoekers

tokyo disneyland

In het Japanse Urayasu vind je ‘Tokyo Disneyland’. Dit park ging in 1983 open. Het was het eerste Disneypark, dat buiten de Verenigde Staten is gebouwd. Qua opzet lijkt het natuurlijk wel op de Disneyparken. Zo is ‘Tokyo Disneyland’ in zeven themagebieden verdeeld. ‘World Bazaar’ kun je het beste vergelijken met de ‘Main Street USA’. In Tokyo is deze echter geheel met glas overdekt. In ‘Adventureland’ tref je attracties zoals ‘Pirates of the Caribbean’ en ‘Jungle Cruise’ aan. ‘Westernland’ lijkt op het bekende ‘Frontierland’. In ‘Critter Country’ kun je plaatsnemen in de attracties ‘Splash Mountain’ en ‘Beaver Brothers Explorer Canoes’. Vooral ‘Splash Mountain’ is een ware publiekstrekker. Dan zijn er ook nog de gebieden ‘Fantasyland’, ‘Toontown’ en ‘Tomorrowland’.

2. Disneyland Park – 15.963.000 bezoekers

disneyland

Natuurlijk mag ook ‘Disneyland Park’, beter bekend als ‘Disneyland’, in dit lijstje niet ontbreken. Op 17 juli 1955 ging het eerste van de Disney open voor het publiek. Walt Disney mag zich ook de geestelijk vader van dit park noemen. Het idee ontstond toen hij met zijn dochters door het Griffith Park liep. Hoe leuk zou het zijn als ouders met hun kinderen ergens heen konden, waar ze samen plezier kunnen beleven? Voordat het idee tot een plan werd omgezet, verstreken er de nodige jaren. In die periode bezocht hij onder meer de Efteling en Tivoli Gardens in Denemarken. Vol inspiratie werkte men de plannen verder uit. Al snel werd duidelijk dat men een grootser park, dan het oorspronkelijke ‘Mickey Mouse Park’, voor ogen had. In plaats van de beoogde 3,2 hectares, moest men uitwijken naar een locatie van 65 hectares groot. ‘Disneyland Park’ wordt tot op de dag van vandaag goed bezocht.

1. Magic Kingdom – 17.536.000 bezoekers

magic kingdom

Ook het ‘Magic Kingdom’ behoort tot de eerste generatie pretparken. Het ging open in 1971. Met de bouw van het ‘Magic Kingdom’ begon men al in 1967. Toen werd namelijk ook het resort gebouwd, waarvan dit pretpark deel uitmaakt. In de basis is ‘Magic Kingdom’ een kopie van het al bestaande ‘Disneyland Park’. Wel moesten de indeling, attracties en decoraties beter worden. In deze missie is men zeker geslaagd! Om tot de gewenste verbeteringen te komen, heeft men uiterst vernuftige oplossingen gevonden. Om het personeel uit het zicht van de bezoekers te houden, begeven zij zich via tunnels door het park. De moerassige bodem maakte de aanleg van ondergrondse tunnels niet mogelijk. Daarom zijn de tunnels op de grond aangebracht en is het park er bovenop gebouwd. Het ‘Magic Kingdom’ ligt dan ook 30 meter boven het grondniveau!

Lees ook