Voor natuurliefhebbers is een bezoek aan Canada een echte droom. Het land heeft namelijk ontzettend veel nationale parken, waarbij het ene park nog groter is dan het andere. Hier ontdek je ongerepte natuur en heb je de kans om aan de dagelijkse drukte te ontsnappen. Wil je weten welke parken echt het bezoeken waard zijn? Je leest het in de top 10 nationale parken van Canada.

10. Gros Morne

Gros Morne

Je vindt dit nationaal park aan de westkust van het Canadese eiland Newfoundland. Het landschap is hier ontzettend divers. Het ene moment bewonder je grote granietrotsen, terwijl je het volgende moment fjorden trotseert of door bosrijke gebieden wandelt. Stranden, watervallen en sfeervolle kustdorpjes horen allemaal in dit park thuis. Het berggebied de Tablelands is zeker de moeite waard om te bezoeken. Hier ontdek je namelijk rotsformaties die diep uit de aardkorst zijn gekomen, waardoor je een mooi inkijkje krijgt in het ontstaan van het landschap. Ben je van plan om één van de nationale parken in deze top 10 te bezoeken, vergeet niet, een eTA voor Canada aanvragen is verplicht.

9. Thousand Islands

Thousand Islands

Thousand Islands ligt in de provincie Ontario en is een natuurgebied dat uit allerlei kleine eilanden bestaat. Het is een van de kleinste nationale parken van Canada, maar dat maakt het gebied niet minder mooi. Het gebied bestaat uit kleine eilanden van graniet, moeraslanden, bossen en natuurlijk talloze rivieren en meren. Je kunt het gebied al wandelend verkennen, maar het is ook leuk om hier te kajakken. Het dierenrijk is ontzettend divers in nationaal park Thousand Islands. Je ontdekt er niet alleen waterdieren, maar ook talloze landdieren.

8. Waterton Lakes

Waterton Lakes

Water en berglandschappen komen samen in het nationaal park Waterton Lakes. Je vindt hier schitterende meren, watervallen en als hoogtepunt de Red Rock Canyon. Dit is een kloof die bekend staat om zijn typische rode kleur. Deze kleur is ontstaan door de grote hoeveelheid geoxideerd ijzer in de rotsen. Waterton Lakes is een goede bestemming wanneer je het wildleven van Canada wilt ontdekken. Hier spot je elanden, edelherten en zwarte beren.

7. Gaspesie National Park

Gaspesie National Park

Dit nationaal park werd in 1937 in het leven geroepen om de natuur in het gebied te beschermen. Zo kon de wilde zalm in de rivieren floreren, maar kon ook de natuurlijke schoonheid van de verschillende gebergtes beschermd worden. Je vindt twee gebergtes in dit natuurgebied: de Chic-Chocs en de McGerrigle Mountains. In dit nationaal park heb je de keuze uit maar liefst 140 kilometer aan wandelpaden, waarbij je de 25 bergen van het gebied allemaal te zien krijgt. Vissers voelen zich ook helemaal thuis in dit natuurgebied, want er zijn verschillende rivieren en meren waar je een hengel kunt uitgooien.

6. Cape Breton Highlands

Cape Breton Highlands

Zee, bergen en dichtbegroeide bossen: ze komen allemaal samen in het nationaal park Cape Breton Highlands. Dit park ligt op het eiland Cape Breton, waardoor de kustlijn altijd in de buurt is. Dierenliefhebbers voelen zich op hun plek op deze bestemming, want je krijgt hier de kans om een aantal zeldzame dieren te spotten. Zo lopen er lynxen rond in het gebied en voelt de Amerikaanse zeearend zich thuis in het nationaal park. Langs de kust spot je regelmatig zeehonden en met een beetje geluk zie je in de verte een vinvis zwemmen.

5. Mont-Tremblant

Mont-Tremblant

Ben je op zoek naar een nationaal park waar je de meest uiteenlopende avonturen kunt beleven? Dan zit je goed bij het nationaal park Mont-Tremblant. Er kabbelen in totaal zes rivieren door het landschap, die zich allemaal goed lenen voor een middagje kajakken. Je hebt ook de keuze uit 18 verschillende wandelroutes. Ben je een echte avonturier? Ga dan rotsklimmen langs een van de wanden van de berg Vache Noire. Hier zijn klimroutes die geschikt zijn voor beginners en ervaren klimmers. Met bosrijke heuvels, stille meren en rustige stranden verveelt het hier nooit.

4. Jasper

Jasper

Wanneer je imposante rotspartijen wilt opzoeken, ben je aan het juiste adres bij het nationaal park Jasper. Wanneer je hier over een van de meren vaart, zie je overal hoge bergtoppen om je heen. Deze zijn bedekt met sneeuw, wat voor winterse taferelen zorgt. In dit nationaal park vind je de Columbia Icefields, die je volgens experts zeker niet moet missen. Hier wandel je over hoge gletsjers met een spectaculair uitzicht. Je kunt niet alleen overdag van dit nationaal park genieten, want ’s nachts heb je er uitzonderlijk goed zicht op de sterrenhemel.

3. Yoho

Yoho

Dit nationaal park staat bekend als een van de meest authentieke en ongerepte stukken natuur van Noord-Amerika. Je krijgt hier een kijkje in de rijke geschiedenis van de regio, bijvoorbeeld door Mount Stephen te beklimmen. Bij deze berg ontdek je verschillende fossielen die iets vertellen over het verleden van de streek. Verder zie je er kristalheldere meren en ontdek je hoe ijs en water door de eeuwen heen de rotsformaties hebben laten slijten. Voor veel mensen is een bezoek aan de waterval Takkakaw Falls een echt hoogtepunt. Dit is een van de hoogste watervallen van Canada.

2. Banff

Banff

Je waant je bijna in de Alpen wanneer je het nationaal park Banff bezoekt. Dit is het oudste nationaal park van Canada en meteen een van de mooiste. Dat heeft alles te maken met de besneeuwde bergtoppen en glasheldere meren in het park. Je wandelt er door dennenbossen en geniet van de schoonheid van de gletsjers. Breng vooral een bezoek aan Lake Louise, een meer dat omringd wordt door hoge bergtoppen. Het helderblauwe water geeft je het gevoel alsof je in een ansichtkaart bent beland.

1. Pacific Rim

Pacific Rim

Wanneer je van ruige natuur houdt, ben je helemaal op je plek bij het nationaal park Pacific Rim. Zandstranden, ruige rotsformaties en regenwouden geven dit park een uniek karakter. Surfers trotseren de hoge golven langs de kust, maar je kunt ook op de boot stappen om misschien een bultrug in het water te spotten. Het nationaal park is een echte traktatie voor wandelaars. De kilometerslange wandelroutes leiden je door de meest uiteenlopende landschappen, waardoor je tijdens één wandeling de verschillende werelden van nationaal park Pacific Rim ontdekt.

Je zult ondertussen wel staan te popelen om je reis naar Canada te plannen. Lees van te voren goed de voorwaarden voor een reis naar Canada door zodat je niet voor verassingen komt te staan.