Om te beginnen even een opmerking. De volgende gerechten worden vooral ranzig gevonden door westerlingen. In andere culturen is het heel normaal om insecten of schapenkoppen te eten. Niet westerlingen walgen waarschijnlijk weer van onze haring of mosselen (of dropjes!). Het grote verschil is ook dat je in het buitenland vaak ziet wat je eet (karkassen bij de slager), in het Westen zijn de ingrediënten verstopt, maar als je eens wist wat er in een frikandel of een Chicken McNugget zit …

10. Wijn van Baby Muisjes

Wijn gemaakt van baby muisjes is een gezondheidsdrankje in Korea en China. De muisjes worden weggehaald bij de mama en levend in de rijstwijn gedaan. Nadat ze gefermenteerd zijn is het drankje klaar. En ja, ook de muisjes worden uiteindelijk opgegeten.

9. Escamoles

Escamoles

Escamoles zijn de eitjes van de grote zwarte Liometopum mier. Escamoles zijn populair in Mexico, ze smaken boterig en een beetje naar noten. Het schijnt lekker te zijn in een taco met Guacamole.

8. Pacha

Pacha
Pacha/wikimedia commons/CC BY-SA 4.0

Pacha is een traditioneel Irakees gerecht. Het wordt gemaakt van de buik, poten en kop van een schaap. In Noorwegen is schapenkop ook een lekkernij, hier heet het “Smalahove”.

7. Balut

Balut

Balut is een populair gerecht in de Filipijnen. Balut is een gekookt eenden ei, echter in het ei vind je de embryo van een eendje.

6. Casu Marzu

Casu Marzu
Shardan/wikmedia commons/CC BY-SA 2.5

Een lekkernij op Sardinië, een kaasje van schapen melk. Echter, dit kaasje wordt zo lang gerijpt dat deze vol zit met larven van de kaasvlieg! De kaas dient gegeten te worden met de levende maden (8mm lang!) er nog in. Dit is niet geheel zonder gevaar, de larven overleven namelijk soms in de maag … De kaas is dan ook illegaal in de meeste landen, op Sardinië wordt er echter nog veel van gegeten.

Zie hier nog 10 gerechten waarbij je dieren levend op eet!

5. Haggis

Haggis

Zelf zijn we groot liefhebber van ingewanden (lever, niertjes), maar toch moeten we Haggis even vermelden in de lijst omdat het bij veel mensen bekend staat als het ranzigste gerecht. Haggis is populair in Schotland, en bestaat voornamelijk uit ingewanden van de schaap, verpakt in de schapenmaag.

4. Hákarl

Hákarl
Chris 73 / Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Hákarl is haaienvlees, een populair gerecht in IJsland. Echter je kan de haai uit die regio niet zomaar eten omdat er giftige stoffen inzitten. Daarom wordt de haai eerst zes tot twaalf weken onder het zand bewaard om te fermenteren. Het gif is hierna weg, er is echter wel een rottingsgeur voor in de plaats gekomen.

3. Kiviak

Nog zo’n lekker gerecht uit IJsland en Groenland is Kiviak, populair bij de Eskimo’s. Zo’n 500 vogeltjes (Alken) worden in het uitgeholde lijf van een zeehond gestopt. Het lijf wordt dichtgenaaid en gedicht met vet. Na een paar maanden wachten zijn de vogeltjes genoeg gefermenteerd om op te eten.

2. Criadillas

Criadillas

Het blijft toch een ranzig idee, de ballen van een stier opeten. Vooral populair in Spanje, Argentinië en Mexico. In Noord Amerika zijn ze bekend onder de naam “Rocky Mountain oyster”.

1. Hasma

Haggis
Sjschen/wikimedia commons/CC BY-SA 3.0

Afsluiten met een lekker toetje uit China. De Franzen zijn gek op de pootje van een kikker, in China houden ze meer van de geslachtsorganen. Hasma wordt gemaakt van het vettige weefsel rond de eierleiders van kikkers.