De Nederlandse filmindustrie is vrij kleinschalig, maar heeft toch een hele reeks kassuccessen voortgebracht. Regisseurs als Bert Haanstra en Paul Verhoeven hebben hun stempel gedrukt op de Nederlandse film. Hier volgt een beschrijving van de tien meest succesvolle Nederlandse films, gerangschikt van de tiende naar de eerste plaats.
10. Alleman
Bezoekers: 1.665.000
Jaar: 1963
Regisseur: Bert Haanstra
Regisseur Bert Haanstra bracht in 1963 zijn film ‘Alleman’ uit, een documentaire over het alledaagse leven van de Nederlanders in het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw. In de documentaire komen geen bijzondere of bekende mensen voor. Het is een uniek tijdsbeeld over gemiddelde Nederlanders, nog voor de seksuele revolutie en de hippiegeneratie. De film won diverse internationale prijzen, waaronder een Gouden Beer op het Filmfestival van Berlijn. De documentaire sleepte eveneens een Oscarnominatie in de wacht. ‘Alleman’ wordt beschouwd als de beste Nederlandse documentaire sinds 1945.
9. Keetje Tippel
Bezoekers: 1.829.000
Jaar: 1975
Regisseur: Paul Verhoeven
Keetje Tippel’ vertelt het bewogen verhaal van de jonge Keetje, die met haar familie verhuist van het platteland naar Amsterdam, op zoek naar een beter leven. Het verhaal is gebaseerd op twee Franstalige romans van de schrijfster Neel Doff. Keetje wordt verkracht door één van haar bazen, komt tegen haar wil in de prostitutie terecht, krijgt tuberculose, ontmoet een rijke man met wie ze een relatie aangaat maar die ze uiteindelijk terug verlaat: haar zoektocht naar geluk gaat duidelijk niet over rozen. De film werd uitgebracht in 1975. Monique van de Ven vertolkte de rol van Keetje.
8. Gooische Vrouwen
Bezoekers: 1.919.982
Jaar: 2011
Regisseur: Will Koopman
Na het stopzetten van de televisiereeks ‘Gooische Vrouwen’ kwam in 2011 de gelijknamige film uit. ‘Gooische Vrouwen’ toont de levensverhalen van de vier vriendinnen Cheryl, Anouk, Claire en Roelien, allen afkomstig uit het Gooi. Reeds tijdens de eerste dagen na de première trok de film grote aantallen bezoekers. Binnen 23 dagen had een miljoen bezoekers ‘Gooische Vrouwen’ gezien. De film kreeg om die reden de Diamanten Film-prijs.
7. Gooische Vrouwen 2
Bezoekers: 2.000.000
Jaar: 2014
Regisseur: Will Koopman
Was de eerste film ‘Gooische Vrouwen’ reeds een groot succes, de vervolgfilm ‘Gooische Vrouwen 2’ uit 2014 zou zo mogelijk nog meer bezoekers lokken. Het vervolg van het levensverhaal van de vier vriendinnen uit het Gooi werd bekeken door 2 miljoen bioscoopbezoekers. ‘Gooische Vrouwen 2’ werd daarmee de meest bezochte bioscoopfilm uit 2014.
6. Flodder
Bezoekers: 2.314.000
Jaar: 1986
Regisseur: Dick Maas
Het verhaal van het ongewone gezin Flodder dat in een sjieke villabuurt gaat wonen en daar zijn asociale levensstijl gewoon verderzet, is het onderwerp van de film ‘Flodder’ uit 1986. Dick Maas tekende voor de regie van ‘Flodder’. Door het grote succes van de film volgden nog twee vervolgfilms en een televisieserie. Meer dan 2,3 miljoen bezoekers trokken naar de bioscoop om ‘Flodder’ te bekijken.
5. Blue movie
Bezoekers: 2.335.000
Jaar: 1971
Regisseur: Wim Verstappen
Het was de eerste Nederlandse film waarin seksscènes te zien waren: ‘Blue Movie’ uit 1971, geregisseerd door Wim Verstappen. Aanvankelijk stond de Filmkeuring de vertoning van ‘Blue Movie’ niet toe, maar uiteindelijk bekeken toch meer dan 2,3 miljoen bioscoopbezoekers de film. Het onderwerp van ‘Blue Movie’ is de levensloop van Michael, die net uit de gevangenis komt en in een flat in de Bijlmer moet gaan wonen. Daar zet hij een particuliere seksclub op touw.
4. Wat Zien ik!?
Bezoekers: 2.359.000
Jaar: 1971
Regisseur: Paul Verhoeven
Ook deze film van regisseur Paul Verhoeven uit 1971 werd aanvankelijk bekritiseerd omwille van de seksscènes die erin voorkwamen. Het verhaal van de twee Amsterdamse prostituees Blonde Greet en Nel trok 2,36 miljoen mensen naar de bioscoop. Het onderwerp van ‘Wat zien ik!?’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Albert Mol.
3. Ciske de Rat
Bezoekers: 2.433.000
Jaar: 1955
Regisseur: Wolfgang Stadute
De oorspronkelijke film ‘Ciske de Rat’ uit 1955 werd geregisseerd door de Duitser Wolfgang Staudte. Het onderwerp van de film is gebaseerd op de boeken van Piet Bakker. De Amsterdamse straatjongen Cis Vrijmoeth wordt verwaarloosd door zijn moeder en ziet vrijwel nooit zijn vader, die zeeman is. Onderwijzer Bruis is de enige die tot Ciske weet door te dringen. In een beu van woede steekt Ciske zijn moeder neer. Nadat hij uit het tuchthuis wordt ontslagen, gaat hij bij zijn vader en Tante Jans wonen en krijgt het verhaal een happy end. ‘Ciske de Rat’ werd in 1955 bekeken door 2,43 miljoen filmliefhebbers en won een Zilveren Leeuw op het Filmfestival van Venetië. ‘Ciske de Rat’ werd opnieuw verfilmd in 1984.
2. Fanfare
Bezoekers: 2.636.000
Jaar: 1958
Regisseur: Bert Haanstra
‘Fanfare’ uit 1958 is een komische speelfilm onder regie van Bert Haanstra. Het verhaal van de fanfare van het dorpje Lagerwiede is het thema van de film. De fanfare wil een concours winnen, maar er breekt ruzie uit en de vereniging wordt in twee kampen verdeeld. Uiteindelijk neemt elk kamp afzonderlijk deel aan het concours, met een eigen compositie. Op het concours komen beide kampen gelijktijdig op het podium en spelen gelijktijdig hun compositie, waarmee de volledige fanfarevereniging het concours wint. De film werd opgenomen in Giethoorn en was het filmdebuut van Bert Haanstra. Ruim 2,6 miljoen bioscoopgangers bekeken de film.
1. Turks Fruit
Bezoekers: 3.338.000
Jaar: 1973
Regisseur: Paul Verhoeven
‘Turks Fruit’ blijft tot op heden de meeste succesvolle Nederlandse film. Paul Verhoeven regisseerde in 1973 deze veelbesproken kaskraker, met Monique van de Ven en Rutger Hauer in de hoofdrollen. De gelijknamige roman van Jan Wolkers leverde het verhaal van de film. De jonge beeldhouwer Erik ontmoet al liftend Olga. Olga en Erik worden verliefd, trouwen en beleven een romantische zomer. Na de dood van haar vader gaat Olga een relatie aan met een Amerikaan. Deze relatie loopt stuk en Olga keert terug naar haar ouderlijke woning, waar zij Erik opnieuw ontmoet. Dan wordt bij Olga een hersentumor vastgesteld, waaraan zij uiteindelijk overlijdt in de armen van Erik. Niet minder dan 3,3 miljoen mensen bekeken de film in de Nederlandse bioscopen. De film kreeg een Oscarnominatie voor beste niet-Engelstalige productie.
3 reacties
Hoe heeft Sint(2010) ’t gedaan? Naar mijn idee was dat ook een groot (kas)succes
was ook een leuke film.
vraag me af of komt een vrouw bij de dokter nu op 1 zou staan.
De bezoekers aantallen zoals die vroeger gehaald werden in de bioscoop zullen waarschijnlijk niet meer geevenaard worden. In die tijd hadden veel mensen nog een tv, was er geen dvd/blu-ray en was de bioscoop de manier om een film te zien. Nu er zoveel meer media zijn bijgekomen zullen mensen er eeder voor kiezen om niet naar de bios te gaan, maar de film op een andere manier te kijken.
De meest succesvolle films van de laatste jaren zijn, Alles is Liefde met 1.3 miljoen bezoekers, Komt een vrouw bij de dokter had er 1.1 miljoen, en Zwartboek en New kids Turbo ongeveer 1 miljoen.