Als de film Lincoln vanavond alle 12 Oscars wint waarvoor de film genomineerd is, dan hebben we een nieuwe recordhouder. Tot nu toe is 11 Oscar het magische nummer. Er zijn drie films die dit record in handen hebben. Er is echter één persoon die er nog veel meer heeft gewonnen, 24 in totaal!

10. Slumdog Millionaire – 8

slumdog-millionaire

Slumdog Millionair won in 2009 acht Oscars uit tien nominaties.

9. Gone With the Wind – 8

gone_with_the_wind

Gone With the Wind werd in 1939 genomineerd voor veertien Oscars en won er uiteindelijk acht. Meest opvallende was die van actrice Hattie McDaniel die de eerst Afro-Amerikaanse was die een Oscar won.

8. The Last Emperor – 9

the-last-emperor21

De biografie over Ai-xin-jue-luo Pu-yi, alias Henry Pu-Yi, de laatste Keizer van China won in 1987 tien Oscars.

7. Gigi – 9

gigi

Gigi was in 1959 heel kort de recordhouder van film met de meeste Oscars, een jaar later werd dit record al verbroken door Ben-Hur.

6. The English patient – 9

english patient

Twaalf keer was The English Patient genomineerd, uiteindelijk werden er negen beeldjes gewonnen. Beide hoofdrolspelers, Ralph Fiennes en Kristin Scott Thomas waren genomineerd, maar grepen naast de prijs.

5. West Side Story – 10

west side story

West Side Story heeft tien Oscars gewonnen uit elf nominaties. Hiermee is het de musical met de meeste Oscars.

4. The Lord of the Rings – Return of the King 11

return of the king

In totaal zijn er drie films die elf Oscars hebben gewonnen. De laatste film uit de Lord of the Rings triologie is de eerste. De Return of the King heeft ook het record van “Highest Sweep”, wat inhoud dat de film alle Oscars waarvoor de film genomineerd was ook heeft gewonnen, elf uit elf.

3. Ben Hur – 11

ben hur

Ook Ben-Hur heeft elf Oscars gewonnen. De film was in 1959 genomineerd voor twaalf beeldjes, alleen de nominatie voor “beste Screnplay” kon niet verzilverd worden.

2. Titanic – 11

titanic

Titanic won in 1997 ook elf Oscars en had hiervoor viertien nominaties nodig. Jarenlang was Titanic ook de meest succesvolle film ooit, totdat James Cameron met Avatar zijn eigen record verbrak.

1. Walt Disney – 22

Walt Disney
Walt Disney is de absolute recordhouder als het gaat om Oscar winst. In totaal won hij 22 Oscars, en ook nog 4 ere-Oscars. Hij was maar liefst 59 keer genomineerd.

fotobron thumbnail: Featureflash / Shutterstock.com