Een kerk is meer dan een gebouw waar godsdiensten worden gehouden door christenen. Kerken hebben dé centrale plek in het centrum van een stad of dorp. Het zijn (meestal) bouwwerken rijk aan historie en kunst. Veel kerkgebouwen zijn zelfs monumenten. Het is dan ook niet gek dat veel mensen kerken bezoeken als zij een stad bezichtigen. Maar wat zijn de meest indrukwekkende kerken van Nederland? Hier staan er 10 op een rij.

10. Sint Stevenskerk (Nijmegen)


Marc Ryckaert/wikicommons

Aan de Sint Stevenskerkhof op een kleine heuvel (de Hundisburg) in Nijmegen staat de Sint Stevenskerk. Deze Hervormde kerk wordt ook wel de Grote Kerk of Stevenskerk genoemd. Aan het gebouw werd gebouwd vanaf de 13e tot de 16e eeuw. In de Sint Stevenskerk bevindt zich een befaamd Königsorgel en het grafmonument van Catharina van Bourbon. Je bereikt de kerk vanaf de Grote Markt via een ‘Kerkboog’. Er worden niet alleen kerkdiensten gehouden, maar ook evenementen, markten en andere activiteiten. De belangrijkste hiervan is het concert dat er wordt gehouden tijdens de (wandel)Vierdaagse feesten in de zomer.

9. Grote Kerk (Breda)


MichielverbeekNL/wikicommons

Door de Oranje Nassaus werd in de 15e eeuw opdracht gegeven tot de bouw van de Grote Kerk in Breda. Het gebouw heeft om deze reden een vorstelijke uitstraling. De Grote Kerk wordt ook wel de Onze-Lieve-Vrouwekerk genoemd. De kerk beschikt over de Prinsenkapel, een mausoleum van de voorvaderen van de Nederlandse (Nassau-Dillenburg) Koninklijke familie. Ook heeft de kerk een 97 meter hoge toren, die je op sommige dagen kunt beklimmen. De Grote Kerk wordt gezien als voorbeeld van de Brabantse Gotiek, maar staat in dit opzicht in de schaduw van de Sint-Janskathedraal in Den Bosch (de nummer 8 van deze lijst). De Grote Kerk wordt veelal gebuikt voor tentoonstellingen, concerten, beurzen en modeshows. Tevens is er een restaurant aanwezig in de kerk.

8. Sint-Janskathedraal (Den Bosch)


Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Het hoogtepunt van de Brabantse gotiek, dit is hoe de Sint-Janskathedraal van Den Bosch wordt omschreven. Aan de kerk is gebouwd van de 14e tot de 16e eeuw. Het werd niet alleen aan de binnenkant, maar ook aan de buitenkant rijkelijk versierd met ornamenten, zoals reliëfs boven de ramen en dubbele luchtbogen met 96 luchtboogfiguren. Binnen vind je een zwaar koperen doopvont dat rijkelijk is versierd, een preekstoel met uit hout gesneden taferelen en een driedelig altaarretabel met uit houtsnijwerk van het Lijden van Christus. De Sint-Janskathedraal staat in de top 100 van Nederlandse monumenten van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

7. Sint-Janskerk (Maastricht)


Euku/wikicommons

De protestantse Sint-Janskerk staat naast de Rooms-katholieke Sint-Servaas aan de Vrijthof van Maastricht. Het wordt daarom weleens benoemd als ‘kerkentweeling’. De Sint-Janskerk is een Gotische kerk afkomstig uit de 14e/15e eeuw. Het beschikt over een 79 meter hoge toren met een mergelstenen kroon en torenspits. In de toren is een 15e -eeuwse houten klokkenstoel met een 17e -eeuwse klok aanwezig. In de kerk staat een 14e -eeuws driebeukig basilicaal schip en een koor. Opvallend aan de Sint-Janskerk is dat hij door de eeuwen heen van kleur is veranderd. Zo is de kerk wit geweest en geel. Nu draagt de kerk een rode kleur. De kerk wordt naast kerkdiensten ook gebruikt voor concerten, beurzen en festivals, zoals het religieuze festival Musica Sacra.

6. Sint-Bavokerk (Haarlem)

Op de Grote Markt in Haarlem staat de rooms-katholieke Sint Bavo Basiliek. Dit is een neogotische, neoromaanse, rooms-katholieke kerk. Aan de kerk werd gebouwd vanaf eind 19e eeuw tot begin 20e eeuw. Het is gesticht door Caspar Bottemanne en gewijd aan de Heilige Bavo, de patroonheilige van de stad. In de basiliek bevindt zich een majestueus kerkorgel, het Willibrordorgel, dat vanuit de Sint-Willibrorduskerk in Amsterdam naar deze kerk werd overgeplaatst. Ook is er een kerkschat aanwezig in de Sint Bavo Basiliek. Deze bestaat uit een grote verzameling liturgische voorwerpen, waaronder kerkzilver en kerkelijke gewaden.

5. Hooglandse Kerk (Leiden)


Erik Zachte /wikicommons

In het hart van Leiden, daar waar de Oude en de Nieuwe Rijn samenstromen, staat de Hooglandse Kerk. Het is een laatgotische kruisbasiliek. Deze protestantse kerk stamt al uit het begin van de 14e eeuw. Toen werd er een kleine houten kapel geplaatst, die eind 14e eeuw werd uitgebreid met de bouw van een Kapittelkerk. Tijdens de beeldenstorm in de 16e eeuw werd de kerk zwaar vernietigd. Op dat moment veranderde de katholieke kerk in een protestantse kerk. Opvallend aan de Hooglandse Kerk is de combinatie van een hoog koor met een lagere toren. Verdere blikvangers zijn onder anderen drie unieke kerkorgels, een fragment van het Sint Pietersaltaar en de rijk versierde grafzerk in het hoogkoor. In de avond en nacht licht deze kerk prachtig op in het duister.

4. Nieuwe Kerk (Delft)


Michielverbeek/wikicommons

De Nieuwe Kerk in Delft staat bekend om zijn hoge toren van 108,75 meter. Dit is na de Dom toren in Utrecht (de nummer 2 van deze lijst) de hoogste kerktoren van Nederland. De Nieuwe Kerk stamt uit het einde van de 14e eeuw. Een eeuw later werd de kerk gewijd aan Maria ter Nood en Ursula. De kerk raakt zwaar beschadigd tijdens de Delftse stadsbrand in 1536 en door de Delftse donderslag in 1654, maar is daarna weer in prima staat gerenoveerd. In de Nieuwe Kerk bevinden zich de bekende grafkelder van het Koninklijk Huis en het praalgraf van Willem van Oranje. Ook de 16 gebrandschilderde Glas-in-Loodramen in het koor zijn een bezichtiging waard. Je kunt deze kerk gedurende de hele week bezoeken, met uitzondering van de zondag, aangezien er dan nog twee keer per dag een dienst wordt gehouden.

3. Martinikerk (Groningen)


Wutsje / Wikimedia Commons

Aan de Grote Markt in Groningen staat de Martinikerk met een 96,8 meter hoge toren. Deze wordt in het Gronings dialect ‘d’Olle Grieze’ genoemd. Dat betekent: ‘De oude grijze’. De Martinikerk is een hallenkerk, die grotendeels stamt uit de 15e eeuw. In de kerk bevindt zich één van de grootste barokorgels ter wereld, een koororgel en prachtige muur- en gewelfschilderingen. Wil je de Martinitoren beklimmen en genieten van een spectaculair uitzicht over de stad? Dan moet je daarvoor een muntje (van €3,-) halen bij de vlakbij gevestigde VVV.

2. De Dom (Utrecht)


Massimo Catarinella/wikicommons

De hoogste kerktoren van Nederland (en tevens het hoogste gebouw van Utrecht) is de Domtoren in Utrecht. Om de top van deze toren te bereiken moet je 475 trappen beklimmen. Het is mogelijk om vanuit de toren op een heldere dag Rotterdam in de verte te zien liggen. Bovenin de toren bevinden zich 14 luidklokken, de grootste klokken van Nederland, allemaal met een eigen unieke naam. Salvator is de naam van de grootste klok en Adrianus die van de kleinste. De Dom stamt uit de 13e eeuw en is een gotische protestantse kerk. De kerk werd gewijd aan Sint-Maarten. Niet alleen de toren van De Dom is spectaculair. Ook de kerk zelf is een bezoek waard. Enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden zijn: een 13e -eeuwse mozaïekvloer, een beeldhouwwerk van Rudolf van Diepholt, het Heilig Graf met een Christusbeeld in de tombe, fragmenten van een Renaissance koorgestoelte en het kruis in de gedachtenkapel.

1. Oude Kerk (Amsterdam)

Het oudste gebouw van Amsterdam is de Oude Kerk. Het gebouw stamt uit de 2e helft van de 13e eeuw. Dit middeleeuwse monument bevindt zich midden op de Wallen. Het doet niet alleen dienst als kerk, maar ook als museum. De Oude Kerk staat in de Top 100 der Nederlandse Rijksmonumenten. De bouwstijl van de kerk is een voorbeeld van Hollandse gotiek. Het heeft verschillende spectaculaire kerkorgels, houten kruisribgewelven en er liggen vele bekende Nederlanders uit het verleden begraven, onder wie burgemeesters van Amsterdam, ontdekkingsreizigers, schilders en advocaten.