Slovenië is een land op de Balkan en ligt tussen Oostenrijk, Italië, Hongarije en Kroatië. In het land zijn de verschillende invloeden van deze landen te zien. Zo kent Slovenië bergachtige gebieden, lekkere wijnen, een mooie en levendige kust, een keuken die is gericht op de Balkan, lekkere schnaps, avontuurlijke activiteiten en nog veel meer!
Slovenië was in het verleden een onbekend land en was onderdeel van Joegoslavië. Na haar onafhankelijkheid in 1991 werd het land bekender en raakte het meer in trek bij (Westerse) toeristen. Sinds 2004 is het land onderdeel van de EU en sinds 2007 kan er betaald worden met de Euro.
Het land heeft de vorm van een kip en is qua oppervlakte ongeveer de helft van Nederland. Slovenië heeft ruim 2 miljoen inwoners en de grootste stad en hoofdstad is Ljubljana.
Slovenië is bij toeristen voornamelijk bekend om zijn prachtige ongerepte natuur en als land van de extreme activiteiten, zoals canyoning, mountanbiken, hiken, klettersteigen, ziplinen, kajakken, raften, paragliden, etc. Slovenië is dus een ideaal land om te bezoeken als je natuur, cultuur en avontuur wil combineren. In dit lijstje benoemen we 10 bezienswaardigheden in Slovenië.
10. Wijnregio’s
Hoewel veel mensen bij ‘wijnregio’s’ algauw aan Frankrijk denken, kent Slovenië ook 3 belangrijke wijngebieden voor echte wijnliefhebbers. In het westen van Slovenië tegen de Italiaanse grens ligt het wijngebied Primorje. Primorje betekent ‘bij de zee’ en de wijnen in dit gebied worden beïnvloed door de Adriatische zee. Het wijngebied is verdeeld in 4 subregio’s en in deze regio’s worden opvallend veel rode wijnen geproduceerd.
Posavje is het wijngebied in het zuidoosten van Slovenië en ligt tegen de grens met Kroatië. Dit wijngebied kent eveneens 4 subregio’s en daar is voornamelijk de Franse invloed merkbaar. In dit gebied worden namelijk voornamelijk cuvees geproduceerd en dat gebeurt vaak nog op traditionele wijze.
Tot slot is er nog het bekende wijngebied Podravje. Dit wijngebied heeft zelfs 6 districten en ligt in het noordoosten van Slovenië tegen de grens met Oostenrijk en Hongarije. Tijdens de Romeinse tijd was het gebied al populair en tegenwoordig is in Maribor de oudste wijnstok (ongeveer 440 jaar) ter wereld te vinden, de Stara Trta. In het gebied zijn de Duitse invloeden merkbaar en het wijngebied is een plaatje om te zien en zeker het bezoeken waard.
Wil je nou de Sloveense wijnen ontdekken, dan zijn er verschillende manieren om dat te doen. Zo kun je bijvoorbeeld de verschillende boerderijen bezoeken en daar de verschillende wijnen proberen die de gastvrije bevolking je aanbiedt (bij grote groepen is een afspraak maken aan te raden) of je kunt een excursie boeken die je langs de verschillende wijngebieden brengt. Verder kent Slovenië verschillende Vinoteka’s. Dit zijn een soort wijncafés verspreid over Slovenië waar je de verschillende streekwijnen kan proberen. Tot slot kent Slovenië verschillende wijnfestivals waar je de smaak van wijn kan combineren met kunst, poëzie of muziek. Vergeet niet dat je in Slovenië onder de 21 jaar geen alcohol mag nuttigen als je nog wilt deelnemen aan het verkeer (auto, motor, etc.). Vanaf 21 jaar geldt een maximaal promillage van 0,5. Zorg dus voor een BOB of blijf overnachten bij de plaats waar je de alcohol nuttigt.
9. Ljubljana
Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië en heeft ongeveer 285000 inwoners. De stad is voornamelijk interessant om een dag te bezoeken en bekende bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld de drie bruggen (Tromostovje) over de rivier de Ljubljanica. Daarnaast is een andere bezienswaardigheid de verschillende winkeltjes in het centrum. Deze winkeltjes verkopen leuke hebbedingetjes voor in huis en je raakt er niet uitgekeken. Verder is er natuurlijk nog de warenmarkt waar je lokale producten kan kopen, zoals fruit, honing en schnaps. Daarnaast zijn er op deze markt ook handwerken van hout en ander materiaal te koop. Tot slot torent het kasteel van Ljubljana boven de stad uit en is deze het bezoeken waard. Meer informatie over het kasteel geven we bij de nummer 2 van onze lijst.
8. Watervallen
Met ongeveer 300 watervallen verspreid over het land kom je als natuurliefhebber niks te kort. Bezoek een Slap te voet en bewonder het Sloveense natuurschoon om je heen. Wat dacht je van watervallen als: Boka, Pericnik, Kozjak, Rinka of Savica? Deze watervallen zijn ieder uniek en (zeker in combinatie met een hike) het bezoeken waard.
7. Sloveense kust
Waar veel Nederlandse toeristen de kusten van Frankrijk, Spanje, Italië, Kroatië en Griekenland opzoeken, wordt de kust van Slovenië vaak overgeslagen. Toch jammer, want de 47 kilometer lange kust van Slovenië heeft genoeg te bieden. Denk bijvoorbeeld aan pittoreske plaatsen in Venetiaanse stijl, zoals Piran, Izola en Koper of de levendige kustplaats Portoroz met zijn mooie zandstranden. Daarnaast is er het Strunjan natuurreservaat met zijn bijzondere Moon Bay of breng een bezoek aan de zoutpannen van Secovlje, waar je kan zien hoe zout gewonnen wordt. De Holy Trinity Church in Hrastovlje mag daarnaast ook niet overgeslagen worden. De kerk staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en het interieur is versierd met prachtige fresco’s.
6. Rivieren
Net als Nederland heeft Slovenië verschillende rivieren. Het verschil met onze rivieren is de helderheid. Sloveense rivieren zijn kraakhelder en ontzettend mooi. Slovenië heeft een overvloed aan water: met 30000 kilometer aan waterlopen is Slovenië koploper van Europa wat betreft waterlopen in vergelijking met landoppervlakte.
De Kolpa rivier is de warmste rivier van Slovenië en nog relatief onbekend, desondanks is het een heerlijke rivier om in te zwemmen.
De Ljubljanica is het toonbeeld van hoofdstad Ljubljana en is in totaal 41 kilometer lang, maar slechts zo’n 21 kilometer bevindt zich boven de grond. De Ljubljanica wordt ook wel de rivier met de zeven namen genoemd, omdat deze diverse malen ondergronds verdwijnt en telkens onder een andere naam weer opduikt.
Zoek je wat meer avontuur? Bezoek dan de Sava, Soca of Savinja. Deze rivieren zijn best koud (zo’n 15 graden), maar voor avonturiers ideaal. De Socarivier met zijn smaragdgroene kleur is zo ontzettend mooi dat de schoonheid bijna onvoorstelbaar is. Op deze 3 rivieren kun je raften of kajakken en boven de rivieren kun je bijvoorbeeld ziplinen of paragliden. Slovenië heeft qua waterpret en avontuur dus voor ieder wat wils. Ook vissers zijn in Slovenië op de juiste plaats. In de schone Sloveense rivieren kun je forel vangen, maar ook vlagzalm, barbeel en voorn.
5. Meren
Naast de zee, watervallen en rivieren heeft Slovenië nog meer te bieden op het gebied van wateren. De meren in het land bieden een frisse verkoeling na een dagje hiken of mountainbiken en in de buurt van de meren liggen gezellige cafés en andere eetgelegenheden waar je heerlijk kunt lunchen.
Het meest bekende en ook meest toeristische meer van Slovenië is ongetwijfeld het meer van Bled. Midden in het meer ligt op het eilandje het wereldberoemde kerkje dat door vele toeristen is gefotografeerd. Met een waterfiets of een boot kun je de tocht naar het eilandje maken en daar het kerkje bezoeken. Boven het meer prijkt op 130 meter hoogte het kasteel van Bled dat een prachtig uitzicht over het meer en de omgeving geeft. Sluit je dag af met een bezoek aan een van de eetgelegenheden en probeer daar eens de Bled Cream Cake (Blejska Kremsnita). Let er wel op dat door de vele toeristen in het hoogseizoen de prijzen in Bled hoger zijn dan de prijzen in de rest van Slovenië en dat het in Bled vaak druk is, waardoor het verkeer vaak vaststaat en het soms moeilijk is om een parkeerplek te vinden. Desondanks is dit meer zeker een bezoek waard!
Vind je het meer van Bled wat te druk? Bezoek dan het meer van Bohinj. De populariteit van het meer neemt weliswaar toe onder toeristen, maar het meer van Bohinj is nog altijd een goed alternatief voor wie de drukte van het meer van Bled wil vermijden. Het meer is uitstekend om in te zwemmen, want de watertemperatuur is in de zomer aangenaam en de hoge bergtoppen rondom het meer geven je een mooi uitzicht.
Het meer van Jasna is een erg koud meer vanwege de directe aanvoer van het bergwater, dus zwemmen is alleen aan te raden voor mensen die kou geen probleem vinden. Voor de koukleumen is pootje baden een betere optie. Het meer ligt aan de rand van het Triglav National Park en de bergtoppen geven een prachtige reflectie in het felblauwe water. Het meer is geliefd bij fotografen en veel toeristen maken een foto van of met het beeld van de berggeit.
Tot slot is er nog het diepste meer van Slovenië, het meer van Velenje. Dit meer is 54 meter diep en is ontstaan door de vroegere mijnbouw. Het strandje ligt in de zomer vol met toeristen en bij het strandtentje is het goed vertoeven. Het meer biedt verschillende activiteiten, zoals zeilen, windsurfen, suppen en kanoën. Tevens drijft er in de zomerperiode op het meer een groot zwemparadijs voor kinderen in het water. Het meer is dus vooral geschikt voor gezinnen met kinderen.
4. Kloven
Wanneer je naar Slovenië gaat dan mag een bezoek aan een kloof niet overgeslagen worden. Het voordeel van een kloof bewandelen is dat je de prachtige natuur van Slovenië kan ontdekken zonder dat je een ervaren bergbeklimmer hoeft te zijn. Het water baant zich een weg door de bergen en de ongereptheid zorgt voor fotogenieke beelden. Voornamelijk rond het Triglav National Park vind je verschillende kloven. Wij benoemen de 3 bekendste.
De Vintgar kloof (of Vintgar Gorge) is voor velen de mooiste en bekendste kloof van Slovenië. De kloof ligt op slechts 12 minuten rijden van het meer van Bled en daarom kunnen deze twee hoogtepunten van Slovenië eenvoudig met elkaar gecombineerd worden! De Radovna rivier stroomt al miljoenen jaren door de Julische Alpen en heeft in de loop der tijd de 1,6 kilometer lange Vintgar Kloof gevormd. Aan het einde van de kloof ligt de 16 meter hoge waterval Slap Sum. Aangezien de kloof in het hoogseizoen drukbezocht wordt en je onderweg waarschijnlijk meerdere keren foto’s wil maken, moet je zo’n 2 a 3 uur uittrekken voor deze bezienswaardigheid. Daarnaast moet je entree betalen om de kloof te bezoeken.
Voor veel anderen is niet de Vintgar kloof, maar de Tolmin kloof de mooiste kloof van Slovenië. Deze kloof ligt aan de rand van het Triglav National Park en is bekend vanwege zijn watervallen, bruggetjes, het heldere blauwe water en rotspartijen. De Tolmin kloof is zelf 2 kilometer lang en vanwege de trappetjes goed begaanbaar, dus ook voor onervaren hikers goed te doen. Wel wordt aangeraden om schoenen met een goede grip aan te trekken, omdat sommige stukken wat gladder kunnen zijn. Met de wandeling ben je al gauw 1,5 uur zoet, vanwege de vele foto’s die je waarschijnlijk gaat maken en de drukte in het hoogseizoen. Net als bij de Vintgar kloof betaal je ook bij de Tolmin Kloof entree, maar daar krijg je dan wel prachtig natuurschoon voor terug!
Tot slot benoemen we nog de Mostnica kloof. Deze kloof is geschikt voor liefhebbers van natuur die de Tolmin kloof en de Vintgar kloof te druk vinden. Het voordeel van deze kloof is dus dat er minder toeristen zijn en daarnaast is de entreeprijs een stukje lager dan die van de Tolmin kloof en de Vintgar Kloof. De Mostnica kloof ligt dichtbij het meer van Bohinj en deze twee bezienswaardigheden kun je dus goed combineren. Je kan voor twee verschillende wandelingen kiezen. De wandeling door de kloof is ongeveer 4 kilometer lang en duurt zo’n 1,5 uur. Als je daarnaast de Voje vallei erbij doet dan ben je ongeveer 3,5 uur kwijt en loop je zo’n 12 kilometer. Onderweg zie je in de kloof de ongereptheid van de Sloveense natuur en andere bezienswaardigheden. Bekend is bijvoorbeeld de duivelsbrug en zijn legende. De bevolking werkte de hele dag om de brug te bouwen, maar iedere volgende dag was alles wat gebouwd was vernield. Dit ging een tijdje zo door, totdat iemand zei: ‘laat de duivel deze brug maar bouwen, ik doe het niet meer. ‘ Vervolgens begon de duivel werkelijk de brug te bouwen, maar deze wilde daarvoor natuurlijk wel iets terug: de eerste ziel die de brug zou oversteken. Een boer met een hond kwam op een idee: hij nam een groot bot en zijn hond mee. Hij gooide het bot naar de andere kant van de brug en de hond rende er achter aan. De duivel nam de ziel van het onfortuinlijke dier, maar was woedend en voelde zich beetgenomen. Als straf vernielde hij de brug en verdween. De tweede bezienswaardigheid is de olifantenkop. De Mostnica kloof is ontstaan door erosie van de oppervlakte door het stromende water. Door de erosie zijn de poeltjes ontstaan en bijzondere rotsformaties, zoals eentje in de vorm van een olifantenkop.
3. Bergen
Het kleine land Slovenië is één land van bergen. Sterker nog, het is één van de meest bergachtige landen van Europa door zijn verschillende bergketens. We noemen er in ons lijstje 4.
We beginnen met de bekendste: de Julische Alpen. Deze bergketen is vernoemd naar Julius Caesar en ligt voor een groot deel in Slovenië en voor een klein deel in Italië. De bergketen is ruig en de hoogste berg van Slovenië, de Triglav (met 2864 meter), is in dit gebied te vinden. Het gebied leent zich uitstekend voor zware hikes, huttentochten, fietsuitdagingen (met name Mangart en Vrsic), paragliden, watersporten en wintersport. Berg Vogel ligt in dit gebied en is een toeristische trekpleister, zowel in de zomer als in de winter en kan bezocht worden door tegen betaling met de kabelbaan heen en terug te gaan.
Het tweede berggebied zijn de Karawanken. Dit gebied ligt op de grens met Oostenrijk en de naam komt waarschijnlijk van het Keltische woord Karv dat hert betekent. Het hoogste punt van deze bergketen is Hochstuhl/Veliki Stol met 2236 meter. De bergketen is geschikt voor pittige hikes en voor huttentochten. Daarnaast kun je fietsen en kajakken in de oude mijngangen onder de berg Peca.
De derde bergketen zijn de Kamnik-Savinja Alpen. Deze bergketen ligt in het noorden van Slovenië en wordt gekenmerkt door zijn vele hoogten en het bosachtige gebied. Het hoogste punt is de Grintovec met 2558 meter. De Logarska Dolina en met name het authentieke herdersdorp Velika Planina zijn bijzondere bezienswaardigheden. Dit berggebied is geschikt voor hiken, huttentochten en klimmen. Het gebied Golte is in de winter geschikt voor wintersport.
Het laatste berggebied zijn de Dinarische alpen. Deze bergketen loopt van Slovenië tot en met Albanië. Het gebied is veelzijdig met bossen en rotspartijen. In dit gebied kun je zelfs beren in het wild zien door aan een excursie deel te nemen. Verder zijn de bergen geschikt voor wandelen, fietsen, jagen en paragliden. Het hoogste punt in Slovenië wat betreft de Dinarische alpen is Veliki Sneznik met een hoogte van 1796 meter.
2. Kastelen
Welk land in Europa kent geen kastelen? Zo ook Slovenië. In deze lijst benoemen we 5 bekende kastelen in Slovenië die allen in een andere tijd zijn gebouwd en ieder zo zijn eigen stijl en verhalen hebben.
Het ligt voor de hand om met het kasteel van Bled of van Ljubljana te beginnen, maar het kasteel van Predjama wordt volgens sommigen als het meest bijzondere kasteel gezien. Dit heeft wellicht ook met zijn legende te maken. In de 15e eeuw zorgde de Sloveense kasteelheer Erazem voor woede bij de Habsburgse keizer door diens legerleider te vermoorden. Erazem maakte zich uit de voeten om aan de wraak van de Habsburgers te ontkomen en vluchtte naar het familiekasteel onder de rotsformatie. Het leger van de Habsburgers had geen zin om de burcht te veroveren en ging over tot een andere tactiek: Erazem uithongeren door de poorten te blokkeren en de aanvoer van voedsel te voorkomen. Wat de Habsburgers niet wisten was dat Erazem via een grottenstelsel dat verbonden was aan de burcht toch aan voedsel kon komen. Dit ging een jaar goed, totdat hij werd verraden en de Habsburgers overgingen tot het beschieten van de burcht met kanonnen. Erazem legde het lootje toen hij werd geraakt, terwijl hij op de wc zat. Het kasteel werd zo’n 800 jaar geleden gebouwd en in de 16e eeuw gerenoveerd. Tegenwoordig zijn de verticale schacht waardoor het voedsel werd aangereikt en de wc waarop Erazem zijn laatste adem uitblies nog steeds te bezoeken. Het grootste rotskasteel ter wereld ligt erg dicht bij de grotten van Postojna en beide bezienswaardigheden kunnen prima worden gecombineerd!
Het tweede kasteel is het al eerdergenoemde kasteel van Bled. Dit kasteel torent boven het meer van Bled uit en is het oudste kasteel van Slovenië. De eerste bewijzen van het kasteel dateren uit 1011. Vanaf het kasteel heb je een mooi uitzicht over de omgeving. In het kasteel is er tegenwoordig een museum, een restaurant en een werkplaats van middeleeuwse boekdrukkunst.
We gaan verder met het ook al eerdergenoemde kasteel van Ljubljana. Bijna overal in de hoofdstad is het kasteel te zien. Vanaf de 15e eeuw werd begonnen met de bouw en in de eeuwen daarna is het kasteel verder uitgebouwd. In het kasteel kun je de toren, de binnenplaats, het kasteel en het museum bezoeken. Er zijn twee manieren om naar het kasteel te gaan. Je kunt te voet naar boven gaan of je kan tegen betaling met de lift op en neer gaan.
Het kasteel van Sneznik is een relatief onbekend, maar prachtig kasteel in Slovenië. Het kasteel ligt in een groene omgeving richting de grens met Kroatië. Al sinds de Romeinse tijd staat er een burcht op de plek, maar het kasteel in zijn huidige vorm werd gebouwd in de 19e eeuw en werd in 2008 gerenoveerd. Tegen een kleine entreeprijs kun je het kasteel bezoeken en op de 4 etages kun je de antieke meubels zien. Het kasteel was een zomer- en jachtonderkomen van de Saxische vorstelijke familie Schönburg-Waldenburg. De jachttrofeeën, waaronder een meer dan honderd jaar oude opgezette beer doen vroegere tijden een beetje herleven.
Tot slot is er nog kasteel Celje. Dit kasteel werd voor het eerst beschreven in 1125 en de burcht is de grootste van Slovenië. In het kasteel kun je in het weekend genieten van zwaardgevechten, handboogschieten, flirtende prinsessen, middeleeuwse ambachten en workshops over middeleeuws voedsel.
1. Grotten
Slovenië is wereldberoemd om zijn grotten. In totaal kent Slovenië ongeveer 13000 grotten, maar daarvan zijn er slechts 100 verkend en ruim 20 toegankelijk voor publiek. Een grot bezoeken is ideaal op hete dagen, want de temperatuur in de grotten van Slovenië schommelt tussen de 8 en 13 graden. We noemen er 4 in ons lijstje die tegen betaling bezocht kunnen worden.
De grotten van Postojna zijn de meest toeristische grotten en de meest bezochte toeristische attractie van Slovenië. De grotten hebben een lengte van 20570 meter en daarmee zijn ze de langste van Slovenië en de op één na grootste druipsteengrot ter wereld. De grot werd in de 13e eeuw verkend en in 1818 werd door Luka Cec een nieuw gedeelte van de grot ontdekt. Al vanaf 1819 werden de grotten opengesteld voor publiek met Cec als eerste gids. In 1872 werd er een rails aangelegd voor de trein die door de grotten rijdt en in 1884 werden de grotten voorzien van elektrisch licht. Deze aanpassingen zorgden ervoor dat het aantal toeristen sterk toenam. De trein werd eerst nog met de hand geduwd, maar algauw ging men over op de gaslocomotief en sinds 1945 tot en met vandaag de dag zijn er elektrische treinen die de bezoekers door de grotten rijden. In de grot is het gemiddeld 10 graden en de enorme kamers worden gekenmerkt door de stalagmieten en stalactieten. Tevens hebben de grotten een concerthal waarin ongeveer 10000 mensen passen en de Expo Cave Karst, een modern en interactief museum over het ontstaan van het gebergte en de grotten. De grot is het huis van de grottenolm. Deze grotsalamander is redelijk zeldzaam en door het weinige licht hebben ze een spookachtige verschijning en geen ogen. In de grotten zijn ze te bewonderen en worden ze ‘Baby Dragons’ genoemd. Tot slot kun je een bezoek aan de grotten prima combineren met het nabijgelegen kasteel Predjama (zie de nummer 2 van onze lijst).
Na de grotten van Postojna zijn de grotten van Skocjan de bekendste grotten in Slovenië. De grotten staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst en worden volgens velen gezien als de mooiste grotten van Slovenië of zelfs van Europa. Samen met een gids treed je de grotten binnen en de gemiddelde temperatuur is 13 graden, dus het is raadzaam om een vest en goed schoeisel mee te nemen. In de grotten zijn er verschillende ‘zalen’, waaronder de grootste Martel-zaal met een lengte van 308 meter lang. Daarnaast is er de Müllerzaal, dit is de grootste grot van Europa met meer dan 100 meter hoogte. Via een brug steek je de ondergrondse rivier over en wanneer de gids de lampen uitdoet hoor je het gebulder van de rivier. Na de wandeling kom je buiten bij het kalksteenplateau: Velika Dolina. Daar kun je na een korte wandeling met een tandradbaan weer omhoog richting het beginpunt van je rondleiding. Het enige nadeel aan deze grotten is dat foto’s maken niet toegestaan is.
De derde grot is de Vilenica-grot. Deze grot is de oudste toeristische grot van Europa en werd al in 1633 opengesteld voor publiek. Lang was deze grot de populairste grot van Slovenië, maar tegenwoordig dragen de grotten van Postojna deze rol. De grot is slechts 1,3 kilometer lang en de eerste 450 meter zijn opengesteld voor publiek. In de grot vindt jaarlijks het internationaal literatuurfestival plaats.
Tot slot is er nog de kruisgrot (Krizna Jama). Deze grot is een vreemde eend in de bijt en niet zo toeristisch als de eerdergenoemde grotten. Je rijdt er via een smal weggetje naar toe en bij de ingang krijg je kaplaarzen en een zaklantaarn. Deze grot is dus een avontuurlijke grot en is niet verlicht, dus wanneer de zaklantaarns uitgaan is het compleet donker. De rivier die door de grot loopt kan bij regenachtige dagen erg ruig zijn, dus let daar op! Let ook op de temperatuur, want binnen is het slechts 8 graden en daarom is extra kleding geen overbodig luxe. Vroeger hielden beren en de inmiddels uitgestorven holenberen in de grot hun winterslaap. Ze konden niets zien in de grot, maar ze liepen jaar in jaar uit dezelfde route en volgden hun neus. In de grot zijn zo’n 40 diersoorten aangetroffen en deze grot staat op de 4e plaats als het gaat om de hoeveelheid leven in de grond. Aan het eind houdt het pad op en gaat de tocht verder in de boten, na de boottour loop je dezelfde route weer terug. Wil je de grot nog verder bezoeken dan dien je maanden van te voren een reservering te maken, aangezien maximaal 4 personen deze tour kunnen bezoeken en deze tour zo’n 3,5 tot 4 uur duurt. Wil je nog meer zien? Dan kun je de tour boeken die zo’n 6,5 tot 7 uur duurt, maar ook voor deze tour geldt: boek ruim van tevoren. Deze tour is helaas alleen mogelijk in de winter.
Bij de nummers 8, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 hebben we een aantal voorbeelden genoemd, maar er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden binnen deze categorieën te noemen en te ontdekken. Ik ben zelf al meerdere malen in Slovenië geweest, eventuele vragen probeer ik in de reacties te beantwoorden.