Italië is niet alleen het land van pasta, goede kaas en olijven. De wijn uit dit land is ook wereldberoemd. De wijn wordt in verschillende regio’s gemaakt, die allemaal weer hun eigen kwaliteiten hebben. Hierdoor is Italiaanse wijn ontzettend divers. Wil je meer weten over Italiaanse wijn? Dit is de top 10 beroemde wijnstreken in Italië.

10. Piëmont

Piëmont

In het noorden van Italië vind je de wijnregio Piëmont, waar een aantal van de beroemde rode wijnen van Italië geproduceerd wordt. Zo komen wijnen als barolo en barbaresco uit deze streek. Het bijzondere landschap geeft de druiven in deze streek hun typische smaak. Zo grenst de streek aan de Alpen, maar loopt rivier de Po ook door dit gebied. Deze combinatie zorgt voor een typische mist die de druiven helpt om te rijpen.

9. Toscane

Toscane

Toscane is een van de beroemdste regio’s van Italië. De vele wijngaarden zijn een belangrijk onderdeel van het karakteristieke landschap van deze regio. Er wordt al sinds de achtste eeuw voor Christus wijn geproduceerd in Toscane, wat dit meteen de oudste wijnregio van het land maakt. Druiven van het ras sangiovese vormen de basis voor de wijnen uit Toscane. De smaak van deze druiven kan ontzettend variëren, afhankelijk van de plek waar ze groeien.

8. Veneto

Veneto

Veneto is de wijnstreek die rondom de Italiaanse stad Venetië te vinden is. Het is een beroemde regio die zijn roem vooral te danken heeft aan de productie van prosecco. Deze witte wijn wordt in het noorden van Venetië geproduceerd, met een basis van gleradruiven. De koude temperaturen in deze streek zorgen ervoor dat de witte druiven zich goed kunnen ontwikkelen, wat uiteindelijk voor een heerlijke witte wijn zorgt. Er worden ook rode wijnen in deze streek geproduceerd, bijvoorbeeld rondom het Gardameer. Tenuta sant antonio is een van de beroemde wijnmerken uit de regio Veneto.

7. Lombardije

Lombardije

Het bergdal Valtellina maakt deel uit van de streek Lombardije en ligt in de buurt van het Comomeer. Hier worden vooral rode wijnen geproduceerd, zoals nebbiolo. Dit is een relatief lichte rode wijn. Daarnaast worden er veel wijnen gemaakt met rassen als de pinot noir.

6. Trentino-Zuid-Tirol

Trentino

Trentino-Zuid-Tirol grenst aan de Alpen, waardoor het een vrij hoge ligging en een erg divers landschap heeft. De Italiaanse en Duitse culturen komen hier bovendien samen, waardoor er ook rassen van Duitse afkomst verbouwd worden. Zo groeien hier rassen als de pinot grigio, pinot bianco en de müller-thurgau. In de streek worden ook bubbelwijnen geproduceerd, onder andere van rassen als de chardonnay.

5. Emilia-Romagna

Emilia-Romagna

De uitgestrekte en vruchtbare regio Emilia-Romagna beslaat bijna het hele midden van Italië. De regio strekt van de westkust naar de oostkust en is een van oudste wijnstreken van Italië. Een van de beroemde wijnen uit de streek is de lambrusco, die van een druivenras met dezelfde naam gemaakt wordt. Dit is een bruisende rode wijn die zowel droog als zoet kan smaken, altijd met een rijke bessensmaak.

4. Sicilië

Sicilië (3)

Sicilië is het grootste eiland van Italië en meteen het eiland met de beste omstandigheden om druiven te telen. Sterker nog, het is de regio met de meeste wijngaarden van heel Italië. De bekendste wijn uit de streek is de marsala, een wijn die wordt versterkt met brandewijn. De rijke smaak van deze wijn maakt hem uitermate geschikt om mee te koken. Zo wordt er vaak een karamelsaus met de wijn gemaakt. Natuurlijk kun je ook gewoon van een lekker glaasje marsala genieten zonder ermee te koken.

3. Umbrië

Umbrië

De sagrantino is een rode druif die wordt geteeld in de streek Umbrië. De wijnen die met deze druif worden gemaakt hebben een ontzettend rijke en diepe smaak, waardoor je iedere keer weer iets anders lijkt te proeven. Er worden ook witte wijnen gemaakt in Umbrië. Dat wordt vooral gedaan met het druivenras grechetto. Deze druiven hebben een erg verfijnde smaak die lijkt op de smaak van de pinot grigio, maar dan met een typische amandelgeur.

2. De Abruzzen

Abruzzen

Ook in de regio de Abruzzen wordt er wijn gemaakt. De bekendste druivensoort die hier wordt geteeld is de muntepulciano. Deze druivensoort staat bekend om zijn rijke smaak. De druiven kunnen op allerlei manieren verwerkt worden. Zo worden er erg toegankelijke wijnen gemaakt van de druiven, maar ook enorm exclusieve wijnen die op een speciale manier gerijpt worden. Deze wijnen hebben een veel complexere smaak, die populair is bij wijnliefhebbers.

1. Apulië

Apulië

De streek Apulië wordt in het Italiaans Puglia genoemd. Dit is de streek waar misschien wel de beroemdste fruitwijnen van Italië gemaakt worden. De wijnen uit deze streek zijn bovendien erg betaalbaar, waardoor iedereen van deze heerlijke drankjes kan genieten. Er worden ook een aantal rode wijnen gemaakt waar niemand precies de receptuur van weet, behalve de producenten. Verder is Apulië een grote producent van chardonnay.