Op het basketbalveld gelden de regels van de straat. De van oorsprong Amerikaanse balsport wordt al sinds het ontstaan gedomineerd door Amerikaanse spelers. De sport is de verpersoonlijking van de Amerikaanse Droom. Iedereen kan zich – mits je genoeg talent hebt – op de straat en later misschien in de befaamde arena’s laten zien. Snelheid, kracht en een onverzettelijke mentaliteit maken van de beste basketballers ook de allergrootste. Welke spelers hebben de basketbalgeschiedenis persoonlijk veranderd? Wie zijn de grootsten tussen groten?
10. Oscar Robertson
Voor de huidige generatie misschien minder bekend, maar de ouderen zullen zich deze krachtige guard zeker nog herinneren. Bij de Cincinatti Royals en de Milwaukee Bucks speelde ‘The Big O’ als shooting guard zijn wedstrijden. In 1971 bracht hij de Bucks de enige NBA-titel in de geschiedenis. Oscar Robertson is de enige speler die met een triple-double het seizoen afsloot (dubbele cijfers in drie van de vijf belangrijke statistieken: punten, rebounds, assists, steals en blocks). 12 keer werd hij verkozen in het All-Star team en hij won een keer de MVP award voor beste speler van het seizoen. Uiteraard heeft deze legendarische basketballer zich een plaatsje in The Hall of Fame verworven.
9. Tim Duncan
Bescheidenheid siert de man, moet Tim Duncan gedacht hebben toen hij wekelijks uit ging blinken in de NBA. De man met de mooiste naam uit het basketbal doet precies datgene waar hij goed in is: dunken. Als center/power forward was hij medeverantwoordelijk voor vier titels in de nationale basketbalcompetitie. Hij werd twee keer als beste verkozen en haalde 13 keer de All-NBA selectie van All Stars. Vanaf 1997 speelt deze boomlange kerel al voor de San Antonio Spurs. Wie Tim Duncan zegt, zegt Spurs, en andersom. Sterke punten? Vooral zijn vermogen om het spel in te schatten, blokken en defensieve rebounds te pakken. Duncan dunkt overigens nog steeds.
8. Kobe Bryant
Als je op je achttiende de opvolger van Michael Jordan wordt genoemd, ligt er een onmetelijke druk op je jonge schouders. Toch weet Kobe Bryant in zijn carrière aan alle verwachtingen te voldoen. Met briljante acties en een onverzettelijke mentaliteit weet ‘The Black Mamba’ elke wedstrijd in het Staples Center van de Los Angeles Lakers de show te stelen. Hij speelt al sinds zijn draft in 1996 bij de Lakers en heeft in die periode als shooting guard meer dan dertig duizend punten gemaakt. Bryant behoort daarmee tot een uiterst select groepje. Daarnaast is hij vijfvoudig NBA kampioen, heeft Bryant maar liefst 15 keer het NBA All-Star team gehaald en is hij een keer de MVP van het seizoen geweest. Hij staat bekend om zijn soloacties die, soms tot frustratie van zijn teamgenoten, doorgaan tot de bal in het netje valt. Een grote basketballer met flink wat pit.
7. Shaquille O’Neal
Misschien wel de sterkste man uit de geschiedenis van de NBA en velen zien hem als de dominantste. Met een lengte van 2.16 meter en een gewicht van 150 kilo behoorde ‘Shaq’ midden jaren negentig en in het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw tot een absolute publiekstrekker. Met zijn gewaagde spel, frivole en soms ook agressieve karakter wist hij het publiek te geven wat het wilde: spektakel. Als center domineerde hij de tegenpartij en speelde O’Neal bijna twintig jaar profbasketbal. Hij werd vier keer NBA-kampioen en vormde samen met Bryant een onverslaanbare tandem bij de Lakers. Ondanks dat de mannen het niet altijd zo goed met elkaar konden vinden, leverde deze samenwerking toch de nodige titels op. Deze tank kan nog meer dan basketballen. Zo is hij veelvuldig in films en muziekvideo’s te zien en rapt hij er op los. Shaq is erg geliefd en de grote vriendelijke reus laat dat zich graag welgevallen.
6. Wilt Chamberlain
Behalve dat Wilt Chamberlain een van de beste basketballers was, heeft hij, naar eigen zeggen, met meer dan 20.000 vrouwen het bed gedeeld. Als je het zo bekijkt is het een bijzonder knappe prestatie dat deze center van 2.16 meter zo ongelofelijk veel punten scoorde. Hij speelde van 1959-1973 en wist in die tijd twee keer NBA kampioen te worden. Het record van 100 punten in een enkele wedstrijd staat op zijn naam. Met de Harlem Globetrotters, de Philadelphia 76ers en de Los Angeles Lakers wist hij een onberispelijke reputatie op het gebied van scoren op te bouwen. Zijn favoriete bijnaam was ‘The Big Dipper’, een naam die zijn vrienden hadden uitgekozen omdat hij altijd zijn hoofd boog als hij ergens een deur binnenliep. Chamberlain heeft tijdens zijn carrière dertig punten en twintig rebounds per wedstrijd gemaakt, een onwaarschijnlijk gemiddelde.
5. Larry Bird
Larry Joe Bird heeft zijn hele profcarrière gespeeld bij de Boston Celtics. De roodharige forward van 2.06 meter was al in de jeugd een bezienswaardigheid. Door zijn rivaliteit met een andere grote, Magic Johnson, bereikte de populariteit van het basketbal een geheel nieuw niveau. Hij werd drie keer NBA-kampioen, in 1981-84-86 en werd drie keer tot MVP uitgekozen, 1984-86. Het shirt met nummer 33 wordt bij de Celtics niet meer gedragen uit respect voor de man die met zijn trash-talking een interessant fenomeen werd. Op niet mis te verstane wijze maakte bij tegenstanders dikwijls duidelijk dat het veld van hem was. Later maakte hij als coach ook nog furore.
4. Kareem Abdul-Jabbar
https://www.youtube.com/watch?v=133YwacaFPQ
De man met de meeste punten in de NBA speelde zijn carrière, twintig jaar lang, bij de Milwaukee Bucks en de Los Angeles Lakers. De boomlange center, 2.18 meter, heeft een bijzonder lange carrière achter de rug. Op het moment dat hij stopte was Jabbar degene met de meeste punten, gespeelde wedstrijden, gespeelde minuten, geblokte schoten en ga zo maar door. Hij wist zes keer de NBA finals te winnen en werd in die finales twee keer tot beste gekozen. Jabbar wist het ook zes keer tot MVP van het reguliere seizoen te schoppen, een onwaarschijnlijke prestatie. Zijn introverte karakter en slechte relatie met de pers maakte hem niet de populairste basketballer aller tijden. Wel wordt hij alom gerespecteerd als een sportman, die werd geboren om te winnen.
3. Bill Russell
In 1934 zal Bill Russell het levenslicht. Hij speelde center voor de Boston Celtics in de jaren vijftig en zestig. Hij heeft het record van de meeste kampioenschappen, elf in totaal. Daarnaast was hij vijf keer de MVP van de league. Russell stond bekend om zijn goede rebounds en zijn defensieve kwaliteiten. Hij was de eerste zwarte speler die zich de status van superster verwierf. Hij speelde een belangrijke rol in de Civil Rights Movement. Verder was hij de eerste donkere NBA coach langs de lijn. Russell scoorde meer dan 14.000 punten en haalde talloze keren het All-Star team. Een aardig feitjes om te onthouden: Russel won met het Amerikaanse basketbalteam in 1956 als aanvoerder op de Olympische Spelen de gouden medaille.
2. Magic Johnson
Een speler met de bijnaam “Magic” moet haast wel van buitenaardse komaf zijn. Earving ‘Magic’ Johnson speelde in de jaren tachtig en negentig als point guard bij de Los Angeles Lakers. Met zijn lengte was hij een bijzondere verschijning op die positie. Hij was echter zo snel, behendig en tactisch sterk dat het een echte alleskunner was. Met vijf NBA-titels, drie MVP awards in de finales en het reguliere seizoen, én 12 All-Star optredens wist Magic jarenlang het publiek te vermaken. Hij was door zijn voorkomende gedrag en benaderbaarheid een echte superster. Door zijn rivaliteit met Larry Bird werden de beide mannen samen een legendarisch koppel, hoewel ze nooit samen speelde in de NBA. Wel maakten ze samen deel uit van het beroemde Dream Team dat in 1992 op de Olympische Spelen in Barcelona het beste basketbal ooit speelde. In 1991 maakte Magic bekend dat hij hiv-positief was, hij stopte met basketbal. In 1992 kwam hij terug om de All Star Game te spelen, en won de All-Star MVP Award. Na verzet van medespelers (hiv was toen nog nieuw en eng) stopte hij toch weer met basketbal. In 1996, op zijn 36e, keerde hij nog eenmaal terug en speelde 32 wedstrijden voor de LA Lakers.
1. Michael Jordan
Er is geen basketballer die de harten van zoveel mensen op zoveel momenten heeft aangeraakt als Michael Jordan. Hij werd in 1984 “gedraft” door de Chicago Bulls en algauw was de spectaculaire sprongkracht van Jordan een bezienswaardigheid. Hij begon steeds meer te scoren en nam het team steeds vaker op sleeptouw. Samen met Pippen, Rodman en al die anderen vormden ze het legendarische Bulls team dat in de jaren negentig zes keer de titel opeiste. Het record voor meeste overwinningen in een seizoen staat met 72 op naam van deze ploeg. Jordan werd een internationale superster. Overal waar hij kwam stonden mensen met open ogen te kijken naar hoe hij zich voortbewoog. Zes keer MVP in de finales, vijf keer in het seizoen en 14 keer het All-Stars team: Michael Jordan wordt algemeen beschouwd als de allerbeste. In basketbal dan, want zijn uitstapje naar baseball was een grote flop, zijn comeback in het basketbal was echter weer glorieus.
De verpersoonlijking van de Amerikaanse Droom blijft onder dit alles vrij bescheiden: “It’s just a game”.
[adsenseo]
19 reacties
magic is niet op 2, dat is kareem, wilt chamberlain op 4, magic 3, larry 6, bill russel 5,
3 Kobe Bryant
2lebron James
1michel jorden
balls in your jaws
daar kobe bryant en lebron james maar om
LeBron James?
je moeder op een saté stokje
Scotty pipen vergeten blijkbaar ?
1.Michele jodan
2.Kobebryant and LEBRON JAMES
Ik vind dat voetbal leuk is
Ehh broer waarom staat lebron James er niet op
hij is helelmaal niet zo goed als bv jordan of johnson of koby
Om dat lebron james niet goed is downi
Jullie zijn bruh
1. Michael jordan
2. Lebron james
3. koby
4.scotti pippens
1 micheal jordan
2shacil oneal
3 kobe
1. Jordan
2. Lebron
3. Magic
4. Kobe
5. Jabbar
6. Chamberlain
7. Bird
8. Shaq
9. Russel
10. Duncan
Poep
Piemel
Prot
Reggie Miller was ook een klasse apart
1 kobe