Top 10 Beste Politieseries Ooit

Met spanning, dramatische wendingen en hier en daar een gelukkig einde hebben politieseries alles in huis om een succes te zijn. Door de jaren heen is de politieserie niet meer van de televisie weg te denken. Of het nu een dagelijkse serie is waarin iedere dag een misdaad wordt opgelost, of een serie met langere verhaallijnen: alle shows met politieagenten zijn ongekend populair. Hier vind je de 10 beste politieseries ooit.

10. Columbo

Columbo is een ware gouden oude op het gebied van politieseries. De Amerikaanse serie uit de jaren 70 is meer dan 30 jaar te zien geweest op de buis, met iedere week een nieuwe misdaad die door de verstrooide detective Columbo moet worden opgelost. De serie werd populair door de steeds terugkerende structuur waarin de moord werd uitgelegd, onderzocht en uiteindelijk opgelost. Als kijker was je er vrijwel altijd van verzekerd dat Columbo de zaak tot een goed einde kon brengen.

9. Law & Order

Deze politieserie met de meeste spin-offs en seizoenen kwam in de jaren 90 voor het eerst op tv. Om het interessant te houden voor de kijker stond ieder seizoen in het teken van een nieuw thema. De afleveringen zelf draaiden bovendien niet alleen om het politieonderzoek, maar lieten de kijker ook meegenieten van het drama dat plaatsvindt in de rechtbank. De originele serie is na 20 jaar toch van de buis verdwenen, maar door de vele populaire spin-offs is Law and Order altijd nog een grote naam in de televisiewereld.

8. Criminal Minds

Waar de meeste politieseries de gruwelen van de gepleegde moorden en misdaden uitvoerig aan bod laten komen, besluit Criminal Minds het anders te doen. De serie draait namelijk vooral om de gedachtegang en levens van de criminelen achter deze misdaden. Dit maakt de serie geliefd bij iedereen die interesse heeft in de psyche van de mens, en hoe de hersenen van criminelen werken. Maar ook de goede kant van de politie komt veel aan bod, met agent Aaron Hotchner als leider van het politieteam.

7. CSI

Niet alle politieseries hoeven om moorden te draaien. Zo ook CSI, over het forensisch team dat in Las Vegas actief is. De onderwerpen van de afleveringen variëren, van extreme moorden tot huisbranden die moeten worden opgelost. De serie laat hiermee iets meer verschillende kanten zien van het werk als forensisch onderzoeker. Naast de serie die plaatsvindt in Las Vegas, is de wereld van CSI uitgebreid met spin-offs over New York, Miami en een serie zich enkel richt op cybercriminaliteit. CSI is overigens niet voor personen met een zwakke maag: de serie heeft regelmatig kritiek gekregen op de heftige beelden en onderwerpen die aan bod kwamen.

6. Baantjer

“De Cock, met C-O-C-K.” Misschien wel één van de meest iconische televisieseries komt gewoon uit Nederland. Jurre de Cock en zijn team staan klaar om misdaden in Nederland tot op het einde op te lossen. Vooral liefhebbers van een authentiek Amsterdamse sfeer houden van de serie, die voor het grootst deel in de hoofdstad is opgenomen. Vrijwel iedere bekende Nederlander heeft bovendien de kans gekregen om te stralen in de serie als een lijk, de ware ster van iedere misdaadserie. In 2006 kwam de serie tot zijn einde, tot grote teleurstelling van de vele fans.

5. NCIS

Wie meerdere politieseries volgt wordt zich door de jaren heen bewust van alle verschillende afdelingen, organisaties en teams er bij het gemiddelde politiewerk komen kijken. De NCIS is een aparte afdeling, en staat voor de rechercheafdeling van de Amerikaanse Marine. De serie draait om alle soorten misdaden die kunnen voorkomen met betrekking tot de marine: van moorden tot spionage en illegaal drugsgebruik. De opzet van de serie is niet zozeer vernieuwend, maar de uitvoering wel. Met unieke humor die de serie typeert en een goed gevoel voor cinematografie wist NCIS een grootheid van zichzelf te maken op het gebied van politieseries.

4. Castle

Veel bekende politieseries zoals Baantjer zijn gebaseerd op even populaire misdaadromans. Castle draait om de schrijver van dit soort boeken, die al enige tijd last heeft van een schrijversblok. Hij ontmoet een rechercheur en besluit hem te volgen in alle ontwikkelingen die hij meemaakt in zijn dagelijkse werk. Dit zorgt niet alleen voor spannende situaties, maar ook voor humor en hier en daar wat drama. Dit maakt Castle de ideale serie voor iedereen die houdt van dramaseries en verhalen over misdaad.

3. Law and Order: Special Victims Unit

Deze spin-off is door de jaren heen populairder geworden dan de originele serie. Deze aparte serie van Law and Order draait helemaal om slachtoffers van seksueel geweld. De serie vindt plaats in New York, en detective Olivia Beson neemt de leiding in deze succesvolle show. De structuur van de afleveringen is vrijwel identiek aan die van de originele serie, maar door de nieuwe personages en thema’s werd de show een hit.

2. The Shield

Veel politieseries laten graag een ideaal beeld van rechercheteams zien. Competente agenten gaan met passie aan de slag om iedere misdaad zo goed mogelijk op te lossen. The Shield doet het wat anders, en laat de donkere kant van het bestaan als agent zien. Corruptie, illegaal gedrag en vervelende persoonlijkheden staan centraal in deze serie. Hierdoor wordt The Shield meteen ook als één van de meest realistische politieseries ooit bestempeld.

1. The Wire

Deze politieserie van HBO vindt zijn oorsprong in de echte ervaringen die één van de schrijvers had als agent in Baltimore. Deze stad staat dan ook centraal in de serie. De toon van The Wire is nogal duister en zwaar, aangezien het net als The Shield een realistischer beeld wil laten zien van het criminele netwerk in een stad. De serie draait dan ook niet alleen om het werk van de rechercheurs, maar ook om de criminelen zelf. Het is aan de kijker zelf om te bepalen wie de echte slechteriken zijn.

  1. Boris februari 20, 2017
  2. Anoniem februari 23, 2017
   • Tris maart 18, 2017
  3. tim februari 28, 2017
  4. verveel mij maart 4, 2017
  5. D. Harry maart 12, 2018
  6. daniel april 19, 2020
  7. Ik december 13, 2020
  8. Edje februari 10, 2021

  Jouw Reactie?