Top 10 Beste Vampieren Films

Graaf Dracula, hij houdt niet van kruisen, daglicht, knoflook en wijwater. Voor bloed kun je hem altijd wakker maken. In de nacht klimt hij uit zijn doodskist op zoek naar nieuwe slachtoffers. De vampier is zeer populair in films en elke generatie weet wel iets toe te voegen aan deze fascinerende slechterik. Wat zijn de tien meest bloeddorstige vampierfilms aller tijden?

10. The Fearless Vampire Killers

The Fearless Vampire Killers

Regisseur Roman Polanski had naam gemaakt met vreemde horrorfilms toen hij in 1967 een vampierfilm maakte met een komische insteek. Het verhaal speelt zich tijdens de negentiende eeuw af in Transsylvanië. De professor Ambrosius en zijn helper Alfred komen aan in een dorp met bange inwoners. Wanneer de mooie dochter van de herbergier wordt ontvoerd door een vampier leidt het spoor naar een kasteel. De elegante bewoner nodigt ze uit om te overnachten waar een chaotisch avontuur zal plaatsvinden.

9. Bram Stoker’s Dracula

Bram Stoker’s Dracula

Francis Ford Coppola wilde met zijn film uit 1992 terug naar het originele Dracula-boek van Bram Stoker. Het resultaat is een zeer stijlvolle vampierfilm met rollen voor Anthony Hopkins, Winona Ryder en Gary Oldman als Dracula. De vampier arriveert in een kist in Londen waar hij op zoek gaat naar de jonge Mina. Eerder was hij achter haar bestaan gekomen. Zij lijkt sprekend op zijn vrouw die in de middeleeuwen zelfmoord pleegde nadat ze het nieuws had gekregen dat haar man was gesneuveld. Tijd om haar ook het eeuwige leven te bieden.

8. Byzantium

Byzantium

Neil Jordan maakte eerder de vampierfilm Interview with a Vampire. In 2012 keerde hij terug naar het onderwerp met het grimmige Byzantium. Een moeder en dochter arriveren in een kustplaatsje waar de eenzame Noel net het Byzantium Hotel heeft geërfd. De moeder verleidt Noel en maakt van het hotel een bordeel. Dat kan goed van pas komen want zowel moeder als dochter zijn vampiers. Uit hun levensverhaal blijkt dat ze al een paar eeuwen leven. En worden opgejaagd door hun collega’s.

7. John Carpenter’s Vampires

John Carpenter’s Vampires

Horrorveteraan John Carpenter had tot 1998 geen vampierfilm gemaakt. Met het ruige Vampires zette hij dit recht. James Woods speelt Jack Crow, leider van een team vampierjagers dat in dienst werkt van het Vaticaan. Bij het uitroeien van een vampiersnest krijgen ze heftige tegenstand te verduren van een krachtige vampier met de naam Valek. Deze Valek heeft grootste plannen waarvoor hij een legendarisch kruis nodig heeft. Jack gaat met een nieuw team op pad maar moet ook een aantal demonen uit het verleden confronteren voordat hij de strijd met de machtige vampier kan aangaan.

6. The Lost Boys

The Lost Boys

In de jaren tachtig verschenen een aantal stijlvolle vampierfilms. The Lost Boys is een fijne tienerfilm met een duister randje. Een gescheiden moeder gaat met haar twee zoons in een kustplaatsje wonen. Beide zoons maken al snel nieuwe vrienden, waarbij Michael valt op een mysterieus meisje. Steeds vaker komt hij na nachtelijke avonturen thuis, eet niets en draagt constant een zonnebril. Zijn broertje Sam vermoedt dat hij een vampier is geworden. Samen met een paar stripfanaten besluit hij om zijn broer te redden van een groep rebelse vampiers. Maar zijn zij wel het echte probleem?

5. Fright Night

Fright Night

Fright Night (1985) vertelt een klassiek verhaal: de jonge Charley krijgt nieuwe buren. Hij ontdekt per ongeluk dat deze charismatische buurman een vampier is wat niemand natuurlijk gelooft. Charley besluit uit wanhoop de hulp in te roepen van Peter Vincent, een aan lager wal geraakte televisiepresentator die vroeger in films de rol van vampierjager speelde. Met moeite weet hij Peter te overtuigen van zijn gelijk. Maar daardoor krijgt de sinistere buurman ook te weten dat ze achter zijn geheim zijn gekomen. Wie wordt nu door wie opgejaagd?

4. Near Dark

Near Dark

Kathryn Bigelow is door de jaren uitgegroeid tot een gerenommeerde actie-regisseuse. Haar debuut is was meteen veelbelovend. Near Dark (1987) is een stijlvolle western-vampierfilm. De naïeve cowboy Caleb denkt een meisje te versieren maar trapt in de val. Want Mae is een vampier en door haar beet zal hij ook in een vampier veranderen. Caleb sluit zich aan bij een groep ruige vampiers. Hij heeft alleen erg veel moeite om zich net als zijn nieuwe collega’s te voeden met mensenbloed.

3. Only Lovers Left Alive

Only Lovers Left Alive

De vampier blijft zich ontwikkelen. Zoals regisseur Jim Jarmusch stelde: elke film voegt weer een klein detail toe aan de vampier-mythologie. Dat maakte hij zelf zeker waar met zijn originele Only Lover Left Alive (2013). De vampiers hebben zich ontwikkeld en zijn niet meer kwaadaardig. Ze hebben geen zin meer om mensen te vermoorden en gebruiken bloed meer als een soort drug. Maar wat blijft er dan over? Sommige vampiers leven als kunstenaar en hebben soms problemen met het eeuwige bestaan.

2. Let the Right One In

Let the Right One In

De Zweedse vampierfilm Låt den rätte komma in werd in 2008 juichend ontvangen. De film gaat over de verlegen Oskar die een nieuwe vriendin ontmoet, de mysterieuze Eli die een vampier is. Ze wordt geholpen door een oude man die haar bloed brengt. Wanneer hij sterft vraagt ze Oskar om hulp. Let the Right One In ging niet alleen over bloedzuigers maar ook over de gevolgen van pesten. De film is sfeervol en grimmig. Want wie is er eigenlijk kwaadaardiger, de lieve vampier of de pestkop? In 2010 werd een Amerikaanse remake gemaakt.

1. Nosferatu

Nosferatu

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens uit 1922 is de eerste vampierfilm die zich baseert op het boek van Bram Stoker. Een makelaar reist af naar de Karpaten om de verkoop van een huis af te ronden. Hij ontmoet in een kasteel Graaf Orlok, een afzichtelijke man die hem nadat ze zaken hebben gedaan uitnodigt om in zijn kasteel te overnachten. Na een mislukte aanval vlucht de vampier naar zijn nieuwe huis in het dorp van de makelaar. Al snel overlijden een aantal inwoners op mysterieuze wijze. Acteur Max Schreck zette een intense Dracula neer die in latere versies door veel acteurs is nagedaan. Regisseur Murneau verzon als eerste dat de vampier niet tegen zonlicht kon.

https://www.youtube.com/watch?v=rcyzubFvBsA