Veel films zijn een aaneenschakeling van clichés, kijk alleen maar naar de lijst van cliches in Romantische Komedies, en wat te denken van de horrorfilm clichés? De volgende tien clichés kom je in vele films tegen, maar wat blijkt, ze komen ook echt alleen maar voor in films, in de werkelijkheid kan het namelijk helemaal niet!

De Chloroform Zakdoek

Je ziet het vaak in films, een zakdoek vol met chloroform wordt in iemands gezicht geduwd en bijna direct gaan ze ‘out’. In het echte leven zal deze tactiek niet zomaar werken. Ten eerst neemt de werking van Chloroform direct af wanner deze in aanraking komt met zuurstof. Dus voordat de badguy het zakdoekje heeft gebruikt is veel van het stofje al verdwenen. Ten tweede raak je niet direct bewusteloos door chloroform. Zeker bij wat grotere personen kan het tot 10 minuten duren voor de stof zijn werk doet.

Exploderende Auto’s

exploderende auto
arindambanerjee / Shutterstock.com

Een actiefilm zonder exploderende auto’s is bijna niet te vinden. Na een achtervolging, of wanneer een auto van een klif afrijdt, volgt er altijd een grote explosie. Echter, benzine ontploft niet zomaar. Hiervoor is er een precieze mix van gas dat ontsnapt en de buitenlucht vereist (tussen de 1.4 en 7.6%). Een auto kan dus exploderen, maar niet zo vaak als in de films!

Door glas vallen

Ook populair in de actiefilms, door het glas vallen of springen, en er zonder kras mee wegkomen. Moet je in het echt niet proberen. Om zo’n scene realistisch te maken zouden ze flink wat flessen ketchup nodig hebben.

Dood door één kogel

Hoevaak wordt er in de films niet iemand neergeschoten met slechts één kogel? Meestal vliegt het slachtoffer ook nog een flink stuk door de lucht! In het echte leven is iemand op deze wijze vermoorden een stuk moeilijker. Alleen wanneer het slachtoffer geraakt wordt in de hersenen of het ruggenmerg, is hij opslag dood. Zelfs na een schot in het hart leeft het slachtoffer nog minstens een paar minuten. En door de lucht vliegen? Dat gebeurt al helemaal niet!

Dramatisch verdrinken

dramatisch verdrinken

Zoals mensen in de films verdrinken, hard schreeuwend en spetterend, zo zal het in het echt niet gebeuren. De meest mensen die verdrinken doen dit in stilte, ze krijgen hun hoofd niet boven water. En in plaats van wild in het rond spatteren zal iemand die verdrinkt instinctief zijn lichaam recht houden en met gespreide armen naar beneden duwen om zich als het ware omhoog te liften. Ze zullen dus niet zo snel grijpen naar een geworpen reddingsboei.

Snelle bevalling

snelle bevalling
In de werkelijkheid wordt een kind (meestal) niet drie minuten nadat de vliezen zijn gebroken geboren, het kan vele uren, of wel dagen duren. In de films kunnen we natuurlijk niet zolang wachten, en een bevalling in de lift, taxi en/of restaurant is natuurlijk veel spectaculairder!

Direct een grafsteen

Bij een begrafenis in de films is er altijd een prachtige grafsteen aanwezig. Echter, de wachttijd voor zo’n steen is minstens 4 weken. En wil je een echt persoonlijke grafsteen dan kan het ook zo 3 maanden duren!

Hacken

hacken
Hacken, het lijkt zo makkelijk in de films, beetje typen in een DOS prompt en voilà, je bent zo binnen bij de best beveiligde computers. In de werkelijkheid is hier toch echt wel iets meer inspanning voor nodig.

De Geluiddemper

James Bond kan iemand neerschieten in een drukke ruimte, zonder dat iemand het hoort, zolang hij maar de geluiddemper gebruikt. Echter, een pistool met geluiddemper klinkt niet als een zachte ‘swooooosh’ zoals in de films, maar maakt nog steeds het geluid vergelijkbaar met dat van een dichtslaande autodeur:

Martelen leidt tot een bekentenis

martelen

In veel gebruikt cliché in de films, martelen leidt uiteindelijk tot een bekentenis. Echter uit steeds meer onderzoek blijkt dat martelen bijna nooit leidt tot een bekentenis, in ieder geval niet tot een geloofwaardige.

bron