Heb je het idee dat de mode vandaag de dag vreemd is? Dan wil je niet weten welke fashion trends er vroeger allemaal in de mode waren. Al eeuwen proberen mensen zichzelf te uiten met behulp van mode. Dat zorgt af en toe voor wel heel gekke kledingstukken die oncomfortabel zijn of veel te veel opvallen. Gelukkig zie je deze items tegenwoordig niet meer terug op straat, maar vroeger was het aan de orde van de dag. Ben jij benieuwd wat deze gekke kledingstukken zijn? Je leest het in de 10 top bizarre fashion trends uit het verleden.
10. Lotusschoenen
Daniel Schwen/wikipedia
Women Of All Nations, page 532, MCMXI (1911)
In China was het lange tijd gebruikelijk om de voeten van meisjes en vrouwen in te binden. Dat ging er soms hardhandig aan toe. De botten van de voet werden gebroken, waarna de voet ontzettend smal kon worden samengebonden. Het hebben van kleine voeten was namelijk een belangrijk schoonheidsideaal in het land. Alle vrouwen met gebonden voeten konden vervolgens lotusschoenen dragen. Deze schoenen herken je aan hun ontzettend smalle punt. De schoenen werden gemaakt van prachtig zijde en versierd met bloemen, dieren en andere elegante details. Het voetbinden werd in 1912 verboden, wat niet betekende dat in sommige delen van het land nog steeds meisjes op deze manier gemarteld werden.
9. Gifgroene jurken
De term gifgroen wordt vandaag de dag gebruikt voor kleding die een bepaalde diepe en opvallende kleur groen heeft. Vroeger was deze term veel letterlijker. In de victoriaanse tijd stalen vrouwen de show in jurken die werden geverfd met arseen. Dit is een gif dat voor een prachtige groene kleur zorgde. Het nadeel is dat de jurken ook met enkele bijwerkingen kwamen. Zo voelden veel vrouwen zich misselijk, begonnen ze slechter te zien of kregen ze reacties op hun huid. Maar wie mooi wil zijn moet pijn lijden!
8. Crakows
Je zou zeggen dat schoenen vooral praktische kledingstukken zijn waarop je moeiteloos rond kunt lopen. Toch was dat niet altijd het geval. Aan het einde van de veertiende eeuw waren crakows (ook gekend als puolaines) namelijk in de mode bij mannen in Europa. Je herkent deze schoenen aan hun ontzettend lange punt. In sommige gevallen waren de schoenen maar liefst vijftig centimeter lang. De lengte van de schoen vertelde anderen dan ook iets over je afkomst. Des te langer je schoen, des te belangrijker je was.
7. Hobble skirts
Nog een kledingstuk dat in de praktijk helemaal niet handig was. In 1910 ontwierp de Franse ontwerper Paul Poiret de nieuwste modetrend: hobble skirts. Deze rokken waren zo nauw dat het onmogelijk was om er normaal in te lopen. De rok werd namelijk samengebonden rondom de enkels van de vrouw, waardoor ze alleen maar hele kleine stapjes kon zetten. Poiret ontwierp dit als een reactie op de korsetten en onderrokken die toentertijd gedragen werden. Hij bevrijdde het torso van de vrouw, maar bond meteen de benen in.
6. Paniers
In de zestiende eeuw was het voor vrouwen helemaal in om panniers te dragen. Dit was een soort onderrok die niet rond, maar meer ovaal was. Hierdoor werd de jurk zijwaarts groter. Dat gaf weer de illusie dat de vrouwen hele brede heupen hadden, wat in die tijd helemaal in de mode was. Het grote nadeel van deze onderrokken was hun omvang. Sommige vrouwen konden niet meer normaal door een deur lopen en het was al helemaal niet mogelijk om met zijn tweeën op een bank te zitten.
5. Chopines
Platformschoenen zijn tegenwoordig weer helemaal in. Deze schoenen hebben meerdere keren een comeback gehad en waren al een keer populair in de zestiende eeuw. Toen werden ze chopines genoemd en werden ze gedragen door vrouwen van stand. Het hoge platform werd vaak gemaakt van hout of van kurk en vervolgens bewerkt met prachtig fluweel. Aan de schoenen kon je ook zien hoe belangrijk een vrouw was. Hogere chopines betekenden namelijk dat je een betere komaf had.
4. Dodelijke kragen
Veel mannen vinden het elegant en chic staan om een overhemd met een stijve kraag te dragen. Daar werd vroeger niet anders over gedacht. In de negentiende eeuw was het belangrijk om de kragen van overhemden zo stijf mogelijk te krijgen. Daarvoor werden ze bewerkt met allerlei verschillende stofjes. Hierdoor konden de kragen vaak helemaal niet meer bewegen. Dat was een groot nadeel, want sommige kragen werden door deze behandeling vlijmscherp. Zo zijn er verhalen over een man die ooit struikelde op straat. De scherpe puntjes van zijn kraag gingen zo recht door zijn keel heen.
3. Borstbinders
Door de jaren heen was het voor vrouwen altijd belangrijk om hun borsten te accentueren. Het was bijna altijd in de mode om een figuur te hebben met mooie rondingen. Daar kwam in de jaren twintig verandering in. Vooral in Amerika werd het stijlvol om een zo plat en recht mogelijk figuur te hebben, net als een model. Hiervoor droegen vrouwen wijde jurken met een rechte pasvorm, maar ook speciale borstbinders. Deze binders zorgden ervoor dat de borsten werden platgedrukt voor een zo recht mogelijke look.
2. Braguette
Een braguette (ook codpiece, schaambuidel, schaamkap, kulzak of kullezak) is een kap, zak of buidel die de schaamstreek van de man bedekt. Men droeg het in de 15e en 16e eeuw tussen de hozen (losse broekspijpen) en het was daaraan met knopen bevestigd. Het werd in de 16de eeuw een symbool van viriliteit en kreeg steeds grotere afmetingen; men borg er geld, zakdoeken en zelfs versnaperingen in
1. Cul de Paris
Deze modetrend kan je letterlijk vertalen als “de kont van Parijs“. Dat is niet gek, want met dit kledingstuk zorgden vrouwen ervoor dat hun kont er extra groot uitzag. Vaak waren het grote kussens gevuld met stro die onderaan het korset werden vastgemaakt. Hier werd vervolgens een jurk overheen gedragen met extra veel stof rondom de kont. Een strik of mooie draperieën zorgden ervoor dat de kont nog meer op zou vallen. Uiteraard was het niet erg praktisch om in een jurk met een Cul de Paris te zitten.
1 reactie
Nou, bizar zijn deze trends zeker, maar ik vind sommige wel mooi (vooral het Hobble Skirt op de foto).