Met bijna een miljoen (beschreven) soorten zijn ze, de insecten. Men schat dat er nog wel honderdduizenden tot miljoenen soorten niet ontdekt of beschreven zijn. Insecten zijn vaak vreemde beestjes. Wist je bijvoorbeeld dat bidsprinkhanen elkaar opeten tijdens seks? Of dat er mieren bestaan die ontploffen om hun soortgenoten te beschermen? Hieronder een lijstje van 10 bizarre insecten.
Een huisvlieg eet haar eigen braaksel
Huisvliegen hebben geen mond om iets te proeven. Ze kunnen niet kauwen of bijten. Vreemd genoeg gebruiken ze daarvoor hun pootjes. Als ze iets vinden dat lekker smaakt, braken ze erop omdat het braaksel stoffen bevat die het voedsel verteren. Ze gebruiken nadien hun sponsachtige tong om de voedingsstoffen mee op te zuigen. Ze eten dus eigenlijk hun eigen braaksel mee op. Braaksel wordt overigens in de natuur wel meer gebruikt als voedsel. Sommige vogelsoorten braken voedsel op dat ze vervolgens aan hun jongen geven.
Wespen veranderen rupsen in zombies
‘Glyptapanteles’ is een geslacht van wespen die voorkomen in Nieuw-Zeeland en in Centraal- en Noord-Amerika. Deze wesp is een parasiet, die haar eitjes legt in… rupsen. Dat kunnen zelfs 80 eitjes per rups zijn. Wanneer de larven uitkomen, voeden ze zich met de lichaamssappen in het rupsenlijf. De groeiende larven verlaten uiteindelijk het lichaam van de rups, die echter als een zombie over ‘haar’ larven blijft waken. Als er gevaar dreigt voor de larven slingert de zombie-rups haar lichaam heen en weer om de larven te beschermen. De rups blijft in leven tot de larven zich verpopt hebben tot wespen.
Ontploffende mieren
foto: Heinz Wiesbauer.
Een interessante manier om je familie te verdedigen: je ontploft gewoon. Letterlijk dan. Helaas kun je dit wel maar één keer in je leven doen… Dit unieke verdedigingsmechanisme wordt gebruikt door een mierensoort, die luistert naar de welluidende naam van ‘plofmier’ (Colobopsis explodens). De plofmier komt voor in Zuidoost-Azië. Wanneer de kolonie van de plofmier wordt bedreigd door een of andere indringer, offeren sommige mieren zich op door hun huid te laten barsten en een geelachtig slijm te verspreiden. Dit slijm doodt de indringer of verhindert op zijn minst de aanval.
Kannibalisme tijdens seks
Bij bidsprinkhanen gaat seks er hevig aan toe – er vallen zelfs doden. Het mannetje moet zijn pleziertje met zijn leven bekopen. Nadat hij het vrouwtje bevrucht heeft, vaak na een urenlange vrijpartij, verliest hij letterlijk zijn kop. Het vrouwtje bijt zonder pardon de kop van het mannetje eraf. De laatste stuiptrekkingen van het stervende mannetje injecteren nog wat extra sperma in de buik van het vrouwtje. Na het verorberen van de kop van haar minnaar, begint het vrouwtje aan de rest van zijn lijf. Ze kan dit voedsel overigens goed gebruiken, want haar volgende taak is het leggen van zo’n 200 eitjes.
Een rups die lijkt op vogelpoep
De Papilio xuthus is een prachtige zwarte-en-gele vlinder die een spanwijdte kan bereiken tot 11,5 centimeter. De vlinder komt voor in Zuidoost-Azië. De rups van deze vlinder ziet er echter heel wat minder opvallend uit. In een vroeg stadium heeft de rups een zwarte kleur met witte vlekken, wat sterk lijkt op… vogelpoep. In een later stadium krijgt de rups een groene kleur, wat een perfecte camouflage is in het groene gebladerte.
Een kwakende bijenkoningin
De koningin van een bijenkolonie maakt soms rare geluiden. Wanneer er twee koninginnen in een bijenkorf zijn, strijden ze om de macht en maken daarbij merkwaardige piepende geluiden. Het typische geluid kan ook lijken op tuten of kwaken, al naargelang de koningin nog in haar cel is of daarbuiten. Imkers raken soms in de war door het piepende geluid in hun bijenkorf. Soms denken ze dat er een vreemd dier in de bijenkorf is binnengedrongen.
Een levende kakkerlak zonder kop
Een kakkerlak sterft niet onmiddellijk als zijn kop eraf gaat. Dat komt omdat hij niet ademt via zijn kop. Een kakkerlak ademt via kleine luchtgaten die verspreid liggen over alle segmenten van zijn lijf. Voor deze ademhaling heeft hij zijn hersenen niet nodig. Kakkerlakken hebben ook geen uitgebreid bloedvatensysteem zoals een mens. Via de luchtgaten wordt er zuurstof getransporteerd via kleine buisjes naar de verschillende lichaamsdelen. Een kakkerlak kan dagenlang leven zonder kop. Uiteindelijk sterft hij toch, wegens gebrek aan voedsel. Want om te eten heeft hij immers wel zijn kop nodig…
Een lieveheersbeestje met stinkende brij aan zijn knieën
Lieveheersbeestjes zijn schattige kevertjes. Hun rode vleugels met zwarte stippen (of soms zwarte vleugels met rode stippen) maken het diertje tot de favoriete insecten van kinderen én volwassenen. Als kind hebben we allemaal weleens een lieveheersbeestje over onze vingers laten kruipen. Wat daarbij opviel, was dat het kevertje soms een vieze, stinkende brij op je vinger achterliet. Een lieveheersbeestje dat zich bedreigd voelt, scheidt soms een stinkende vloeistof af vanuit de knieën van zijn pootjes. Deze vloeistof heeft de onaangename geur van een mengsel van groene paprika, noten, aardappelen en schimmels.
De dodelijke steek van een reuzenhoornaar
KENPEI/wikimediacommons
De Aziatische reuzenhoornaar is de grootste soort paardenwesp, die een lengte kan bereiken van meer dan 5 centimeter en een snelheid van 40 kilometer per uur. Als er één insect is waardoor je niet gestoken wilt worden, dan is het de reuzenhoornaar. In 2013 werd de Chinese provincie Shaanxi geteisterd door een plaag van reuzenhoornaars, waarbij 28 mensen de dood vonden. Het gif van de reuzenhoornaar kan weefsel oplossen en flinke gaten maken in je huid.
Bladluizen komen ‘zwanger’ op de wereld
MedievalRich/wikimediacommons
In de lente en de vroege zomer is het babytijd bij de bladluizen. Uit de eitjes in het lichaam van de vrouwtjes komen er baby’s, die nimfen genoemd worden. Het vreemde is dat deze nimfen nog in het lichaam van hun moeder uit het eitje komen. De nimfen verlaten als babybladluizen het lijf van hun moeder, wat uniek is in de wereld van de insecten. Deze nimfen zijn allemaal vrouwtjes en bevatten van in het prille begin al eitjes. Ze hebben geen partner nodig om kleintjes te produceren en zijn dus eigenlijk al ‘zwanger’ wanneer ze op de wereld komen.
4 reacties
dit is kuy
Waarom kijk je er dan naar?
Waarom kijk je er dan naar??
Ja hè bruuuh