Koffie is het zwarte goud dat de Westerse motor doet draaien, volgens sommigen. Andere mensen kunnen er absoluut niet tegen, en worden al kriebel als ze denken aan cafeïne -houdende drankjes. Voor hen die de cafeïne wel willen, maar de smaak van koffie niet kunnen torsen, is er ook altijd nog cola, red bull of andere energy drankjes.
Cafeïne is een alkaloide (kijk, dan weet je wat) en dit stofje zit onder andere in producten als koffiebonen, thee-blaadjes, mate, guarana en cacaobonen. Puur is het niet te eten, een witte poeder met een bittere smaak. Maar als deel van een dampend bakje leut, of een frisse frisdrank, kan het heerlijk oppeppend werken. Dat is niet vreemd, cafeïne heeft een stimulerende werking in het lichaam. Niet alleen in frisdrankjes en thee en koffie vinden we het terug, maar ook in sommige medicijnen, zoals paracetamol. Cafeïne stimuleert namelijk de werkingsduur van de actieve stof in deze pijnstiller! Tot slot werkt het ook als vetverbrander, hoewel het wat dit betreft natuurlijk geen Haarlemmer olie is. Je gaat geen kilo’s afvallen van koffie (tenzij dit het enige is wat je nuttigt!).

Hoe komt een mens tegenwoordig aan zijn dagelijkse hoeveelheid cafeïne? Vroeger was onze grootste bron koffie. Simpel en lekker. Koffie werd pas in de 17e en 18e eeuw echt populair in Europa, hoewel al eeuwen daarvoor koffie werd gedronken in het Midden-Oosten. Een leuk feitje, overigens: Nederlanders waren vermoedelijk de eerste handelaars die koffie in grootschalige hoeveelheden naar Europa brachten! Sinds 1750 is koffie volksdrank nummer één, en daarmee ook de voornaamste bron aan cafeïne. Maar tegenwoordig is er een plethora aan energiedrankjes in de markt aanwezig waaruit de consument mag selecteren die net zoveel, soms zelfs meer cafeïne opleveren. De ene pep-drank is nog sterker dan de ander. De een nog chemischer dan de ander. De namen van deze drankjes laten ook niets te wensen wat betreft originaliteit. Afijn, tijd dus, om even een rangschikking te maken van de drankjes die de tegenwoordige klant tot keuze heeft, als hij op zoek is naar zijn cafeïne shot.

We hebben hier ervoor gekozen om de Europees beschikbare merken te bekijken, en naar de gemiddelde consumptie-grootte, dus niet het cafeïne -gehalte per 100 mL. Dat zou niet eerlijk zijn, want sommige drankjes drink je nu eenmaal in veel matigere hoeveelheden dan anderen! In de Verenigde staten ziet deze top tien er overigens heel anders uit, daar scoort zelfs de laatste nummer tien hoger dan onze hoogste nummer één. Alles is mogelijk in Amerika. Maar dat daargelaten. In Europa is ook een hoop mogelijk, en dit is wat je kan doen, als je als consument vloeibare cafeïne wil binnenkrijgen. We beginnen bij nummer één!

1. Starbucks Grande Coffee


TY Lim / Shutterstock.com

De Grande van Starbucks bevat 473 milliliter aan koffie en daar zit 330 milligram cafeïne in. Let op, een gemiddelde kop koffie bevat slechts 70 milligram. De LD-50 van cafeïne, een maatstaaf die meet bij welke hoeveelheid een stofje 50 % van de mensen de nek om zou doen, is 150 tot 200 milligram per kilo lichaamsgewicht.
Hoe werkt dat? Stel je voor er zijn 100 mensen die ongeveer 70 kilo wegen. Ongeveer 14000 milligram (ofwel 14 gram) cafeïne in het bloed van deze mensen zou dus bij 50 gevallen tot dood leiden (gemiddeld genomen, natuurlijk). De andere 50 mensen zullen ongetwijfeld ook nare effecten ervan ervaren van zulke kwantiteiten, maar wellicht niet direct eraan sterven. Duidelijk is in ieder geval dat je van deze Starbucks Grande geen schade hoeft te verwachten. Tenzij je het natuurlijk te heet drinkt! of meer dan 50 koppen…

2. Cult Cola

Met 320 milligram cafeïne per 500 milliliter Cult Cola is dit een goede tweede plek. Net als de Grande Coffee van Starbucks zit het venijn van dit goedje niet zozeer in het hoge cafeïne -gehalte. Dit gehalte is 64 milligram per 100 milliliter, niet zó ontzettend hoog. Het zit hem in de hoeveelheid. Cult Cola (en veel andere frisdranken) wordt verkocht in blikjes van 500 milliliter. Dat is ruim een halve liter! Uitgezonderd mensen die een Starbucks Grande Coffee bestellen, zijn er weinig mensen die een halve liter koffie in een keer naar binnen werken! Maar met Cola lijkt een halve liter helemaal niet zo absurd veel! Frisdrank drink je veel gemakkelijker weg.
Overigens is Cult Cola een product uit Denemarken, en de Denen zijn notoire koffie-drinkers. Het wordt daar vooral gebruikt als mix-drankje. De producent, echter, maakt ook gereduceerde varianten op haar Cola, om zo ook toegang te krijgen tot de markt in landen met meer strenge regulaties.

3. Starbucks Tall Coffee

Als de Grande een beetje te grandioos is voor je, kan je bij de Starbucks ook altijd nog een gewone ‘tall’ kiezen. Niet zozeer de koffie is hier anders, maar wel de hoeveelheid. Een grande was 473 milliliter, en een Tall is ‘slechts’ 354 milliliter. Daarmee serveert Starbucks haar klanten aan een portie van 260 milligram cafeïne per kop!

4. Starbucks Grande Caffe Americano

De Amerikanen zelf (Starbucks is een Amerikaans bedrijf) geven het eerlijk toe, Amerikaanse koffie is een verwaterde versie van de Europese. Neem nu de Grande Caffe Americano. Deze koffie is qua hoeveelheid identiek aan onze nummer één. Echter, met een cafeïne inhoud van 225 milligram staat deze Starbucks variant ver onder Starbucks’ ‘gewone’ koffie-varianten! Desalniettemin is 225 milligram een zeer aanzienlijke portie cafeïne . Hoe gaat Starbucks namelijk te werk voor deze koffie? Simpel, ze maken een driedubbele espresso, en vullen dan aan met water! Het is dus nog altijd een driedubbele espresso die je naar binnen werkt als je dit drankje bestelt!

5. Bulldog Buzz

De Canadese makers van Bulldog Buzz, genaamd Beavers Buzz Beverages, hebben de Engelse markt aangebroken met dit drankje. En het maakt nogal een Buzz, mensen vinden het energiedrankje lekker! Of op zijn minst oppeppend. De smaak is betwistbaar, en voor sommigen absoluut te zoet. Maar die zoetheid is juist nodig, om de bittere smaak van de cafeïne te overheersen. Anders zou het smaken naar… juist, koude koffie! 204 milligram aan cafeïne in dit drankje!

6. Mc Donald’s Iced Coffee

Als je de Starbucks Grande al te groot vindt, moet je niet aan deze beginnen. Met 650 milliliter aan vloeistof is de Iced Coffee van Mc Donalds het meest volumineuze drankje op deze lijst. Het brengt 200 milligram aan cafeïne in je bloedvaten maar, omdat het verspreid is over zulk een volume, is het gehalte aan cafeïne ‘per milliliter’ relatief laag. Het laagste zelfs, van alle drankjes hier in deze top tien.
Een ander voordeel van dit drankje is dat Iced Coffee van McDonald’s relatief goedkoop is. Maar hou er rekening mee, naast een fixe hoeveelheid cafeïne zit er in dit drankje ook het nodige suiker. Als je dus cafeïne drinkt als vet-verbranden, kan je het wellicht beter niet uit dit drankje halen!

7. Starbucks Short Coffee

Starbucks domineert de lijst nogal, maar ja, het is nu eenmaal een van de best lopende koffie-huizen, zowel in de Verenigde Staten als in Europa (en elders). Ook hun ‘Short Coffee’ heeft een plekje in deze top tien verdiend. Het is, daarbij, het sterkste drankje van de lijst, als je puur naar de concentratie aan cafeïne kijkt. Hoewel de hoeveelheid cafeïne slechts 180 milligram bedraagt, wordt dit over een relatief klein volume van 236 milliliter verspreidt, en dat zorgt ervoor dat de concentratie dus erg hoog is. Drink je twee van deze bakken, dan zit je wat betreft volume op het niveau van Starbucks Grande Coffee. Wat betreft cafeïne ? Ruim erboven!

8. Pure Cofain 699

Dit merkwaardig genaamde drankje bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid vloeistof (iets meer) als de Starbucks Short Coffee, en iets minder cafeïne . Ze lijken qua cafeïne gehalte dus enorm op elkaar! Daar houdt de gelijkenis dan ook op, want Pure Cofain 699 is een Oostenrijks energiedrankje. Daarmee is het een van de meest ‘cafeïne -rijke’ energiedrankjes in heel Europa, geproduceerd door Europeanen, met een grove 699 milligram ervan per liter. En zo komen de dus ook op de naam! Het blikje ziet er elegant uit, zwart, met rode letters ‘Cofain’ erop. Het smaakt als alle andere energiedrankjes: mierzoet.

9. Starbucks Grande Caffee Mocha

De laagste Starbucks van deze lijst: de Grande Caffee Mocha. Net als de Caffe Americano, moet de Mocha (ook wel Mochachina genoemd) het hebben van volume, niet van concentratie. Met een formaat gelijk aan de andere Grande drankjes van Starbucks (bijna een halve liter) levert deze Mocha haar drinker een kleine 175 milligram aan cafeïne op. Op de Iced Coffee van Mc Donalds na is dit het meest waterige drankje van deze top tien! Nog altijd is het een fikse dosis cafeïne die je hiermee binnen krijgt!

10. Roaring Lion Drink

Een halve liter van dit goedje levert exact 161 milligram aan cafeïne op, volgens haar makers. Volgens reviewers online is dit drankje vergelijkbaar met Red Bull, maar goedkoper en net even iets smakelijker. En er zijn verschillende smaakjes beschikbaar! Je kan ‘original’ krijgen, die bijna exact hetzelfde smaakt als Red Bull (maar dan dus net even wat lekkerder). Ook is er een smaak genaamd ‘au naturel’ verkrijgbaar, en die smaakt, volgens de kenners, hetzelfde als de originele. Dan is er nog een zero-versie, een suikervrije variant. Ook deze smaakt exact hetzelfde! Dus als de een je niet zint, bezin voor je aan de ander begint. Het goedje is echter niet overal in Europa verkrijgbaar, maar toch al wel in het Verenigde Koninkrijk.

We hebben in deze lijst alle goedjes en drankjes bijeen gegooid. Dat betekent dus dat zowel koffie, als energiedrankjes, als zogeheten ‘shots’ in consideratie werden genomen. Zoals je leest, is pure simpele koffie nog altijd het drankje dat het meeste oplevert. Echter, wanneer je zou kijken naar de concentratie van de verschillende goedjes, kom je tot andere conclusies. Sommige shots torenen hoog boven de Starbucks Grande uit! Neem bijvoorbeeld “Active Brain Energy Shot”, een Duits goedje met een concentratie cafeïne van ruim 300 milligram per 100 milliliter. De Starbucks Grande had ‘slechts’ een concentratie van bijna 70 milligram per 100 milliliter! Maar het Duitse Active Brain Energy Shot drink je dan ook in buisjes van 22 milliliter, en niet in halve liters! Het is daarmee ook niet aan te raden om zoveel cafeïne te consumeren. Het is en blijft een goedje dat, in te grote maten, zeer gevaarlijk voor je gezondheid kan zijn! Een paar bakjes koffie per dag, geen probleem, maar ga geen liters aan shots naar binnen werken! Je hart kan ervan ontploffen…