Dat Red Bull een populaire energiedrank is die je vleugels geeft, wist je wellicht al. Maar dat de geschiedenis van het merk verdergaat dan enkel maar de productie van de energiedrank dan misschien weer niet. Red Bull heeft zich gevestigd als een lifestyle brand gericht op adrenalinejunkies. Ze sponsoren dan ook de grootste daredevils op aarde. Van skydiven tot paragliden en natuurlijk de Formule 1. Het merk ontstond nochtans in het verre Thailand als een heel eenvoudig bedrijf. Hier zijn alvast nog 10 weetjes die je wellicht nog niet wist over Red Bull.

10. Het recept is gebaseerd op een drankje dat geliefd is bij Thaise vrachtwagenchauffeurs


Matt Biddulph/flickr

Red Bull begon als een Thaise energiedrank genaamd Krating Daeng. Vooral vrachtwagenchauffeurs en arbeiders die lange uren moesten draaien waren er dol op. Het originele recept bestond net als nu uit taurine en cafeïne, maar was nog (!) iets zoeter dan de drank die we vandaag kennen. De Oostenrijkse zakenman Dietrich Mateschitz raakte van zijn jetlag af toen hij Krating Daeng dronk op een reis in Thailand. Zakenman zijnde, zocht hij de maker van de drank, Chaleo Yoovidhya, en samen besloten ze het drankje te introduceren in Europa. Mateschitz hernoemde het drankje naar Red Bull, voegde er een bessensmaak aan toen, en in 1987 werd Red Bull in Europa geïntroduceerd.

9. Op het logo staan geen stieren maar gaurs

Dit heeft natuurlijk alles te maken met de herkomst van het drankje. In Thailand zijn veel gaurs te vinden. Krating Daeng betekent ook rode gaur. Nu is de gaur, een van de grootste dieren ter wereld, in Europa niet zo bekend, vandaar dat er gekozen is voor Red Bull, oftewel Rode Stier.

8. Red Bull werd verboden omdat men dacht dat het cocaïne bevatte

Duitsland verbood ooit de verkoop van Red Bull omdat het sporen van cocaïne bevatte. Het klopt dat er bladeren van de coca plant gebruikt worden om de energiedrank te maken, maar enkel als smaakversterker. De cocaïne wordt eerst uit de plant verwijderd. Achteraf bleek dat de 0.13 microgram die werd gevonden geen risico vormt voor de gezondheid. Je zou 12.000 liter moeten drinken om enigszins een effect te voelen van de cocaïne.

7. Red Bull heeft iemand naar de ruimte gestuurd

Nee, geen ex-werknemer die zich misdroeg, maar wel de Oostenrijkse skydiver Felix Baumgartner. Deze sprong van maar liefst 36 kilometer hoog uit een luchtballon om een vrij val te maken met een snelheid van meer dan 1200 kilometer per uur. Hiermee brak hij als eerste persoon de geluidsbarrière zonder motor.

6. Oorspronkelijk betaalde Red Bull studenten om met de drank te feesten

Dietrich Mateschitz wilde van Red Bull de ultieme drank maken om te drinken als je lang wilt feesten. Sociale media was nog geen optie, dus zocht hij maar een heleboel studenten die wilden feesten op de meest bizarre locaties. Met de drank uiteraard. Hij gaf ook genoeg extra blikjes mee om weer naar school mee te nemen en zo werden steeds meer jonge mensen geïntroduceerd tot het drankje. Ondertussen wordt Red Bull bijna op alle populaire uitgaanslocaties verkocht.

5. Er zijn gezondheidsrisico’s

Dat Red Bull niet gezond voor je is, dat is hopelijk bij de meeste mensen bekend. Het energiedrankje zit vol met suiker en cafeïne, twee stoffen waar je niet teveel van wilt binnenkrijgen. Vooral kinderen niet! Energiedrankjes worden dan ook steeds vaker niet meer verkocht aan jonge kinderen. En terecht, er zijn namelijk heel wat gevallen bekend van mensen die naar het ziekenhuis moesten na het drinken van teveel Red Bull. Dan moet je denken aan klachten als hartkloppingen en moeilijke ademhaling. In Mexico stierf een 16-jarig meisje zelfs nadat ze Red Bull had gedronken. Een andere vrouw werd blind nadat het maar liefst 28 drankjes had geconsumeerd.

4. Het futuristische hoofdkantoor ligt in Fuschl am See een plaatsje met 1.500 inwoners

Het hoofdkantoor van Red Bull is niet te vinden in een megastad, zoals je misschien zou verwachten, maar in een piepklein dorpje prachtig gelegen in Oostenrijk . Het futuristische gebouw ziet eruit als het zo uit een James Bond film komt!

3. Red Bull heeft een muzieklabel


Red Bull Music Academy

Red Bull Records werd gelanceerd in 2007. Tot nog toe is de meest bekende groep Awolnation, een band die elektronische rockmuziek speelt. Ze hebben ook een ‘music academy‘ met bands als Flying Lotus, Hudson Mohawke, en Tokimonsta.

2. Het verkocht in een jaar tijd maar liefst 5,6 miljard blikjes

In één jaar werden er 5.6 miljard blikjes Red Bull verkocht, dat is meer dan 400 ton cafeïne! Red Bull is hiermee de meest geconsumeerde energiedrank ter wereld, gevolgd door Monster en Rockstar. In totaal heeft het maar liefst 50 miljard blikjes verkocht in 167 verschillende landen. Hiermee is de eigenaar Dietrich Mateschitz de rijkste man in Oostenrijk en Yoovidhya de tweede rijkste in Thailand.

1. Red Bull geeft je GEEN Vleugels

“Red Bull geeft je vleugels!” is de beroemde marketingslogan van Red Bull. Niemand neemt dit letterlijk, behalve dan Amerikanen misschien, het land van de rechtszaken. Benjamin Careathers dronk 10 jaar lang Red Bull, maar had nog steeds geen vleugels, en ook geen verbeterde atletische of intellectuele prestaties. Tijd dus om het bedrijf aan te klagen, voor $13 miljoen wel te verstaan! Red Bull besloot te schikken: elke Amerikaan die na 2002 Red Bull had gedronken kon $10 terug krijgen.