Een regelmatig terugkerend thema in de boeken van Carry Slee betreft tieners, die in conflict raken met hun omgeving. Ook schrijft ze graag over de belevenissen van kleuters en negenjarigen. Een groot aantal van de kinderboeken van Carry Slee is verfilmd.
10. Lover of Loser
Carry Slee schuwt geen enkel onderwerp. Zo pakt ze in ‘Lover of Loser’ het fenomeen loverboy bij de kop. De 15-jarige Eva twijfelt aan de bedoelingen van haar stiefvader Willem. Haar vermoedens – dat hij iets met haar zou willen – worden versterkt door de verhalen, die ze hoort van Willem’s dochter Roos. Tot overmaat van ramp ontdekt Eva tal van seksueel getinte websites op de computer! Helaas kan ze haar verhaal niet kwijt bij haar beste vriendin. Misschien kan Mees haar helpen?
9. Timboektoe
In ‘Timboektoe’ volgen we het gezin – waarvan Isa en Kars deel uitmaken – naar Frankrijk. Hun ouders hebben daar een camping gekocht. Met de nodige inspanningen lukt het de familie om camping ‘Timboektoe’ op te knappen. Al snel komen de eerste gasten. Dan wordt duidelijk dat elke gast heimelijke gevoelens koestert voor een van de figuren, die een rol spelen in dit boek. Op deze manier stelt Carry Slee een thema zoals homoseksualiteit aan de orde.
8. Confetti conflict
Ook in ‘Confetti conflict’ speelt homoseksualiteit een rol van betekenis. Mark komt tot de ontdekking dat zijn vader homoseksueel is. Hij durft dit met niemand te delen. Zelfs niet met zijn beste vriendin Jasmijn. Zij heeft het al moeilijk genoeg; Jasmijn wil graag naar het sportinternaat, maar haar ouders zien dit niet zitten. Uiteindelijk besluit Mark om zijn geheim toch te delen. Hoe fijn is het dat niemand hem – of zijn vader – veroordeelt! In 1994 is ‘Confetti conflict’ bekroond door de Nederlandse kinderjury.
7. Afblijven
Wat is de 14-jarige Melissa blij als ze mag dansen in een videoclip! Ook haar vrienden, waaronder Jordi, zijn dolenthousiast. Misschien betekent dit wel Melissa’s grote doorbraak. Al snel wordt duidelijk dat het niet zo goed gaat met het meisje; Melissa kan de Xtc-pillen niet weerstaan. Deze situatie – versterkt door gevoelens van jaloezie – drijft de eens zo hechte vriendengroep uiteen. Met ‘Afblijven’ wil Carry Slee tieners informeren – en waarschuwen – over het gebruik van drugs. Voor je het weet kun je hieraan verslaafd raken.
6. Paniek
In 2001 verscheen ‘Paniek’ geschreven door Carry Slee. Dit boek werd twee jaar later bekroond met de ‘Prijs van de Jonge Jury’. In ‘Paniek’ voelen we letterlijk hoe de paniek zich steeds meer meester maakt van Sasja. Vanaf het moment dat de vriend van haar moeder en Felix – zijn zoon – bij hen intrekken, voelt Sasja zich niet meer veilig. Felix valt haar continu lastig. Uit angst dat haar moeder haar niet gelooft, zegt Sasja er niets van. Ook Ruben – een klasgenoot van Sasja – draagt een groot geheim met zich mee; hij is homoseksueel. Hoe lang kunnen zij hun geheimen voor zich houden?
5. Kappen
Ook pesten en zinloos geweld zijn aan de orde van de dag. In ‘Kappen’ behandelt Carry Slee beide thema’s. We volgen de prille verliefdheid tussen Indra en Sandra. Hun geluk wordt niet door iedereen gedeeld; Rene heeft namelijk ook een oogje op Indra. Onder aanvoering van Rene en twee andere jongens begeeft Sander zich op het slechte pad. Een van hun avonturen loopt uit op het molesteren van een invalide jongen. Later wordt ook Sander nog in elkaar geslagen. Deze situatie is verwerkt in een illustratie, die op de cover van ‘Paniek’ is geplaatst.
4. Razend
In 2000 bracht Carry Slee de bestseller ‘Razend’ uit. Welgeteld 11 jaar later is hiervan een film gemaakt. Het verhaal draait om Sven. Hij leidt een allesbehalve gelukkig leven; zijn vader maakt zich schuldig aan zowel lichamelijk als ook geestelijke mishandeling. Broer Lennart doet er nog een schepje bovenop! Helaas kan Sven zijn verhaal bij niemand kwijt. Hoe erg het met Sven is gesteld, wordt duidelijk op het moment dat hij zijn vader vraagt om hem neer te steken met een mes. Dit voorval opent de ogen van Sven’s vader; hij schakelt de hulp in, die het gezin nodig heeft.
3. Radeloos
Net als in menig ander boek, beschrijft Carry Slee ook in ‘Radeloos’ een aantal situaties. Middels vriendschappen worden deze aan elkaar gekoppeld. Het verhaal begint met het plotselinge overlijden van Paco’s vader. Om de een of andere reden denkt Paco dat het zijn schuld is. Hij raakt geheel in zichzelf gekeerd! Dat is ook het geval bij zijn klasgenote Yara. Haar moeder ziet een waar model in Yara. Als ze maar blijft aandringen – en Yara zichzelf vergelijkt met de slanke Sterre – krijgt het meisje anorexia. Als Yara op school het bewustzijn verliest, weet Paco haar te redden.
2. Pijnstillers
In ‘Pijnstillers’ zijn we getuige van de zoektocht van Casper. Hij woont samen met zijn moeder; zijn vader is hem niet bekend. Casper geniet enorm van piano spelen. Hij kan zijn geluk niet op als hij wordt gevraagd om zich bij het jeugdorkest aan te sluiten. Niet lang daarna verneemt zijn moeder de diagnose kanker. Casper realiseert zich dat hij er mogelijk alleen komt voor te staan. Daarom besluit hij om zijn vader te zoeken. Die woont niet zover weg als hij altijd had gedacht! Zowel de Jonge Jury als ook de Nederlandse Kinderjury hebben ‘Pijnstillers’ bekroond.
1. Spijt
Hoewel David niet meedoet aan het treiteren van zijn klasgenoot Jochem, doet hij er ook niets aan om de pesterijen te stoppen. Zelfs de leraar gymnastiek maakt zich schuldig aan het pesten van de dikke jongen! Op het eerste gezicht lijkt het alsof het Jochem niet zoveel kan schelen. Maar schijn bedriegt; na een klassenfeest berooft Jochem zich van het leven. David en zijn klasgenoten voelen zich enorm schuldig. Zij worden veroordeeld tot een leven lang spijt voelen.