Leeswaarschuwing: dit lijstje is niet geschikt voor kunstkenners. Voel jij je aangesproken? Dan beoordeel jij onderstaande kunstwerken vast op een andere manier. De meeste mensen begrijpen niet dat er zoveel geld voor betaald is. De kunstwerken worden behandeld op volgorde van ‘kinderlijke eenvoud’.

10. Spiegel blutrot (Mirror, Blood Red) van Gerhard Richter – $ 1.3 miljoen

Spiegel blutrot (

Wat roept ‘Spiegel blutrot’ bij jou op? Je denkt vast niet aan een prijskaartje van 1.3 miljoen dollar! Toch is dat precies het bedrag dat kunstenaar Gerhard Richter ervoor heeft gekregen. In tweevoud zelfs! Hij heeft namelijk twee spiegels bloedrood gemaakt. Beide kunstwerken zijn verkocht op een veiling van Sotheby’s. In 2012 verkocht hij nog een werk voor een absurd hoog bedrag: ‘Abstraktes Bild’ ging voor 34 miljoen dollar over in andere handen. Een jaar later verdiende hij 37,1 miljoen dollar met een ander kunstwerk.

9. Black Fire 1 van Barnett Newman – $ 84.2 miljoen

Black Fire 1

Op 13 mei 2014 beleefde de veilingmeester van Christie’s in New York een topavond: niet eerder brak een veiling zoveel records als die van de naoorlogse en hedendaagse kunstwerken. Het doek ‘Black Fire 1’ van Barnett Newman leverde de hoogste opbrengst op. Een onbekende bieder schafte het voor ruim 84 miljoen dollar aan. Helaas heeft Newman – die wordt gerekend tot de pioniers binnen de abstracte kunst – er zelf geen weet van gehad. Hij is overleden in 1970. Gedurende zijn carrière als kunstenaar kon hij zijn gezin niet eens onderhouden.

8. Rhein II van Andreas Gursky – $ 4.3 miljoen

Rhein II

Andreas Gursky is bekend geworden door zijn gigantisch grote foto’s van gebouwen en landschappen. Zijn fans zijn vooral onder de indruk van ’99 cent Diptychon’. Dat is in 2007 verkocht voor ruim 3,3 miljoen dollar. In 2011 ging de foto ‘Rhein II’ onder de hamer bij Christie’s. Vooraf was het veilingbedrijf uitgegaan van een opbrengst van maximaal 3 miljoen dollar. Groot was de verrassing toen bleek dat iemand er 4,3 miljoen dollar voor over had! Sindsdien staat dit werk wereldwijd bekend als de duurste foto.

7. Orange, Red, Yellow van Mark Rothko – $ 86.9 miljoen

Orange, Red, Yellow

In 1962 maakte Mark Rothko het olieverfschilderij ‘Orange, Red, Yellow’. Als hij zich door deze titel heeft laten inspireren, dan is Rothko zondermeer geslaagd in zijn missie. Waar een ander doek ruim 72 miljoen dollar heeft opgebracht, ging ‘Orange, Red, Yellow’ daar overheen. In 2012 bracht dit werk bijna 87 miljoen dollar op! Volgens kenners gaat het dan ook om het meest krachtige werk van de hand van Mark Rothko. De kunstenaar zelf zal dit niet ontkennen.

6. Untiled (Stoffbild) (1967-1969) van Blinky Palermo – $ 1.7 miljoen

Untiled (Stoffbild)

Van niets iets (meer) maken, dat is waar de Duitse kunstenaar Blinky Palermo in uitblonk. Gedurende zijn betrekkelijk korte leven – hij is slechts 34 jaar oud geworden – hield hij zich vooral bezig met het schilderen van over frame gespannen doeken. Toen hij begon aan ‘Untiled (Stoffbild)’ koos hij voor de kleuren donkerblauw en turkoois. Hij kon er Gerhard en Anna Lenz geen groter plezier mee doen! In 2010 schaften zij het werk voor 1,7 miljoen dollar aan op een veiling van Sotheby’s.

5. Green White (1968) van Ellsworth Kelly – $ 3.5 miljoen

Green White

Kunstenaar Ellsworth Kelly heeft hard moeten werken om de kunstminnende wereld te overtuigen van zijn kwaliteiten. Dit heeft vast te maken met zijn stijl; in de periode waarin Ellsworth Kelly zich actief bezig hield met schilderen, heersten er andere opvattingen over wat mooi was. Kelly’s stijl werd niet begrepen. Maar hij hield vol. In 1957 mocht hij exposeren in de galerie van Betty Parson. Vanaf dat moment zat zijn carrière in de lift. In 2011 verdiende hij 3,5 miljoen dollar met de verkoop van ‘Green White (1968)’.

4. Concetto Spaziale, Attesa van Lucio Fontana – $ 1.2 miljoen

Concetto Spaziale, Attesa

Heb je wel eens gehoord van ‘slash painting’? Deze techniek is geïntroduceerd door de Argentijnse kunstenaar Lucio Fontana. Je ziet het terug op zijn werk ‘Concetto Spaziale, Attessa’. Dit heeft hij in 1965 gemaakt voor zijn vrouw Teresita. Op dat moment kon zij niet vermoeden dat het werk ooit zoveel geld zou opleveren. Lucio en Teresita hebben het ook niet meegemaakt; op het moment dat zijn doek onder de veilinghamer ging, waren zij al lang overleden. De eerste versie van ‘Concetto Spaziale, Attessa’ bracht 1,2 miljoen dollar op. Een andere, meer gedetailleerde versie is verkocht voor 12,9 miljoen dollar.

3. Riot (1990) van Christopher Wool – $ 29.9 miljoen

Riot

Christopher Wool is een veelzijdig mens. Naast zijn werkzaamheden als psychiater – en later nog als moleculair bioloog – hield hij zich bezig met kunst. Op zijn werk staan grote, zwarte letters die samen een woord vormen. De letters lijken nog het meest op die van een ouderwetse stencilmachine. In 2012 bracht zijn werk ‘Fool’ maar liefst 7,7 miljoen dollar op bij een veiling van Christie’s. Een jaar later streek Christopher Wool 26,4 miljoen dollar op met de verkoop van ‘Apocalypse Now’. Of dat nog niet genoeg was, ging ook ‘Riot’ onder de hamer. Dit werk is verkocht voor bijna 30 miljoen dollar.

2. Peinture (Le Chien) van Joan Miró – $ 2.2 miljoen

Peinture

De Spaanse schilder Joan Miró blonk uit met een uiterst kinderlijke manier van schilderen. Dat zie je goed terug op ‘Peinture (Le Chien)’. Dit werk – dat deel uitmaakte van een speciale serie – is in november 2010 verkocht voor 2,2 miljoen dollar. Terecht, vinden de kenners. Zij omschrijven ‘Peinture (Le Chien)’ als het meest radicale werk dat Joan Miró heeft gemaakt.

1. Untitled (1970) van Cy Twombly – $ 69.6 miljoen

Untitled

Cy Twombly – officieel Edwin Parker Twombly – hield er een heel eigen stijl op na. Deze laat zich nog het beste omschrijven als kladschrift. Zelf sprak hij van ‘onafgebroken vloeiende lijnen die een groot contrast vormen met de veelal donkere achtergrond’. Om ‘Untitled (1970)’ te kunnen maken, had Twombly de hulp ingeschakeld van twee vrienden. Terwijl hij op de schouders van een stond, liep de ander – met het doek in de handen – heen en weer. In 2014 is dit werk verkocht voor een recordbedrag van 69,6 miljoen dollar.