Fabergé eieren zijn unieke, en zeer kostbare, kunstwerkjes in de vorm van een ei. Ze zijn ontworpen door juwelier en edelsmid Peter Carl Fabergé en vervaardigd van de duurste materialen, zoals edelmetalen en zeldzame stenen en schelpen. De eieren zijn kunstig bewerkt en versierd met edelstenen. De meeste van deze eieren zijn in opdracht van de Russische tsaar gemaakt. In Rusland was het in de negentiende eeuw de gewoonte om elkaar met Pasen een versierd ei cadeau te doen, als symbool voor vruchtbaarheid. In deze traditie moeten de Fabergé eieren dan ook worden gezien. Er zouden In de periode van 1885 tot 1917 69 van deze eieren gefabriceerd zijn. Op dit moment zij er nog 57 bekend. Ondanks hun opulente bewerking en vertoon van rijkdom, zijn ze ook naar de huidige maatstaven, stijlvol, verfijnd en esthetisch fraai te noemen.
Tsaar Alexander III liet in 1885 het eerste Fabergé ei maken voor zijn vrouw. Vervolgens liet de tsaar ieder jaar weer zon prachtig paasei voor haar maken. De inmiddels tot hof juwelier gepromoveerde Fabergé mocht zelf het thema kiezen. Hoe het ei er uit zou zien was ook voor de tsaar elke keer een verrassing. Tsaar Nicolaas II volgde het goede voorbeeld maar bestelde zelfs twee eieren per jaar; één voor zijn moeder en één voor zijn vrouw.
De Fabergé eieren zijn niet alleen adembenemend prachtig, ze zijn stuk voor stuk miljoenen waard. Maar welke zijn nu de tien allerduurste Fabergé eieren?
10. Het rozenknop ei
Toen Alexander werd opgevolgd door zijn zoon Nicolaas trouwde deze met de tsarina die zichzelf Alexandra ging noemen. Voor haar is dit ei, in de vorm van een rozenknop, in 1895 gemaakt. Het is rood geëmailleerd en kan open. Vervolgens zie je een geel geëmailleerde rozenknop en daarin zaten oorspronkelijk een gouden kroon met diamanten en robijnen en een robijnen hanger. Helaas is het rozenknop-ei niet meer compleet; de hanger is verdwenen. De waarde wordt niettemin geschat op zo’n 4 miljoen dollar.
9. Het eerste ei
Het allereerste Fabergé ei is gemaakt van goud dat bedekt is met wit email, zodat het eruit ziet als een echt ei. Als je het ei opent zag je een dooier van goud met daarin een kip met ogen van robijnen, een gouden kroon en ook hier weer een robijnen hanger. Helaas zijn zowel de kroon als de hanger verloren gegaan. Toch is de waarde van dit ei nog altijd zon 6 miljoen dollar
8. Ei van de Orde van Sint George
In negentienzestien schonk Nicolaas dit ei aan zijn moeder. Het is bescheiden van ontwerp, in lijn met de tijdsperiode, de Eerste Wereldoorlog. Een jaar later zouden Nicolaas en zijn hele gezin vermoord worden toen de Russische revolutie uitbrak, iets wat hij op dat moment uiteraard nog niet wist. Dit faberge-ei is geëmailleerd en, zoals de naam zegt eert het de orde van Sint George. Dit is een militaire orde die Nicolaas en zijn zoon zojuist hadden ontvangen. Ondanks het eenvoudig ontwerp is de waarde ongeveer 7 miljoen dollar.
7. Het winter-ei
Dit schitterende kristallen ei is in 2002 op een veiling gekocht door de toenmalige emir van Qatar voor maar liefst 9,6 miljoen dollar. Deze Hamad bin Khalifa Al Thani betaalde deze prijs voor een ei dat vrijwel geheel doorzichtig is en de koude van de winter en het begin van de lente uitbeeldt. Wellicht wel zo aangenaam, als je In de woestijn woont. Het is vervaardigd In het jaar 1913.
6. Het vijftiende verjaardags-ei
In 1896 gaf de tsaar opdracht dit ei maken. Zoals altijd was de juwelier/ kunstenaar er vrij in om zelf een ontwerp te bedenken. Het werd een ei van goud, groen en wit email met daarop diamanten en kristallen. Maar het meest opvallend is het feit dat er maar liefst 16 miniatuur schilderijtjes op het ei zijn aangebracht. Met dit ei werd de 15e verjaardag van de kroning van tsaar Nicolaas de tweede gevierd, In het jaar 1896. Het was wederom een geschenk aan zijn vrouw. Het ei vertegenwoordigt een waarde van ongeveer 12 miljoen dollar en dus In het bezit van een Russische verzamelaar.
5. Lelietjes van Dalen-ei
Dit schitterende roze fabergé-ei op pootjes, is gemaakt van doorschijnend email, diamanten, robijnen, parels, goud, kristal en ivoor beschilderd met waterverf. Vier linten van lelietjes (gemaakt van pareltjes met roze diamantjes) staan op de top van het ei 3 portretjes voorstellende Nicolaas en zijn eerste twee dochters Olga en Tatyana. de portretjes zijn op ivoor geschilderd en met een draai aan de kroon boven de miniatuurtjes klappen zij weer dicht en worden onzichtbaar.
Het ei is nu In het bezit van een Russische miljonair en heeft een waarde van ongeveer 13 miljoen dollar.
4. Het Oranjeboom-ei
In 1911 is dit prachtige ei gemaakt. Het ziet eruit als een traditioneel een achttiende-eeuws oranjeboompje met mechaniek. Door aan een kleine hendel te draaien, vermomd als een vrucht, verborgen tussen de bladeren van de laurierboom, wordt de scharnierende ronde bovenkant geactiveerd van de boom en een gevederde zangvogel stijgt op en klappert met zijn vleugels, draait zijn kop, opent zijn snavel en zingt.
Als je aan één van de vruchtjes draait komt er een zangvogel tevoorschijn die met zijn vleugels klappert, zijn kop draait en zingt, met geopende snavel. Zoals op alle goederen van de tsarenfamilie, legden de revolutionairen in 1917 beslag op dit pronkstuk. Later werd het doorverkocht het heeft een waarde van ongeveer 15 miljoen dollar. Het is nu te zien in het Fabergé museum in Sint-Petersburg.
3. Het kroningsei
Dit ei is voornamelijk goud van kleur en is gebaseerd ook de jurk die de tsarina droeg toen ze gekroond werd. Ook dit was goud en prachtig bewerkt. De keizerlijke tweekoppige adelaar is te zien In de vorm van zwart email en hij draagt een diamant op de borst. Zowel dit motief Als het tralie achtige motief over het hele ei, zijn ontleend aan datzelfde gouden gewaad van de tsarina. Bij dit ei hoort ook een miniatuur versie van de koets die gebruikt was bij de kroning. Het ei is in 1897 gemaakt en is nu naar schatting zo’n 18 miljoen dollar waard
2. Het Rothschild Fabergé-ei
Het Rothschild Fabergé-ei is bijzonder spectaculair van ontwerp en bij de Russen het meest geliefd. Dit roze ei werd vervaardigd in 1902 maar pas in de 21ste eeuw herontdekt. Het is hoofdzakelijk roze van kleur en vervaardigd van goud in combinatie met verschillende soorten diamanten en email. Het bevat een klokje en elk uur komt er een vogel tevoorschijn. Het is tegenwoordig te zien In de Hermitage in Sint-Petersburg, dat het in 2014 in bezit kreeg. Dit ei is, zoals de naam al zegt, niet voor de keizerlijke familie gemaakt maar voor de familie De Rothschild. Het was op dat moment één van de aller kostbaarste Fabergé eieren. Op dit moment heeft het een waarde van ongeveer 25 miljoen dollar.
1. Het derde keizerlijke Fabergé-ei
Dit, allerduurste, Fabergé ei heeft een bewogen geschiedenis meegemaakt. Het werd vervaardigd in 1887 (vandaar de naam derde keizerlijke Fabergé ei) maar ging later verloren. Vele jaren later, in 2014, dook het op, op een vlooienmarkt in Amerika. De koper had er de goudprijs voor betaald maar werd in éen klap miljonair, toen bekend werd dat dit éen van de vermiste Fabergé eieren was. De huidige waarde is rond de 33 miljoen dollar. Het is een met juwelen bezette geel gouden ei op een driepotige standaard. De surprise is in dit geval een klokje In de vorm van een dameshorloge, dat door middel van een scharniertje zichtbaar wordt en rechtop kan staan.