Het Amerikaanse punktrio Green Day werd in 1994 in keer wereldberoemd met hun derde album Dookie. De vrolijke poppunk van de groep leek in eerste instantie geen lange houdbaarheidsdatum te hebben maar inmiddels is de groep twaalf albums verder. Green Day is bovendien uitgegroeid tot een publiekslieveling op grote festivals. Wat zijn de tien beste meebrullers van Green Day?

10. Holiday

‘Holiday’ van het album American Idiot is waarschijnlijk het meest politieke liedje van Green Day. Het doelwit is voornamelijk de toenmalige Amerikaanse president George Bush en de apathie van veel landgenoten die bijvoorbeeld kritiekloos de Irak-oorlog accepteerden. Hier verwijst het refrein met de tekst “This is our lives on holiday” naar. Zoals gewoonlijk omlijst Green Day de boodschap met verraderlijk vrolijke muziek, vol opgewekte kreten en een pakkende melodie.

9. J.A.R.

‘J.A.R.’ was onderdeel van de sessie voor Dookie maar zou het album niet halen. Een afgeronde versie kwam terecht op de soundtrack van de film Angus waarna het een bescheiden hit werd. Geen wonder want het is een bijna perfect liedje in de vroege stijl van de band. Ook is dit weer een typisch Green Day nummer omdat het refrein en de positieve energie bijna doen vergeten dat het een ode is aan een verongelukte vriend. De afkorting staat namelijk voor Jason Andrew Relva, een jeugdvriend van bassist Mike Dirnt die op 18-jarige leeftijd overleed bij een auto-ongeluk.

8. American Idiot

De opnamen voor een nieuw Green Day album werden in 2002 gestolen en zijn nooit teruggevonden. De band moest weer helemaal opnieuw beginnen wat ze vol goede moed deden en uiteindelijk hun ijzersterke comebackalbum American Idiot opleverde. De gelijknamige single geeft een goede samenvatting van het nieuwe Green Day: politiek, kritisch en sarcastisch waarbij het ouderwetse popgevoel nog helemaal intact is.

7. Brain Stew/Jaded

Het probleem met plotseling succes is natuurlijk dat je het moet zien vast te houden. Hoe kon Green Day Dookie opvolgen? De band had in ieder geval geen last van writer’s block: Insomniac volgde een jaar later. Het album zou nooit zo populair worden als zijn voorganger. De onderwerpen zijn duisterder en het geluid zwaarder. Tegelijkertijd doet dit niets af aan Green Day’s talent zoals de dubbele single ‘Brain Stew/Jaded’ bewijst. ‘Brain Stew’ begint met een van hun beste riffs. Opeens gaat het over in Jaded waarbij het tempo flink omhoog wordt geschroefd.

6. Jesus of Suburbia

‘Jesus of Suburbia’ is zonder twijfel het meest ambitieuze nummer van Green Day. Voor een punkband gespecialiseerd in kort liedjes was dit een grote verandering. Bovendien was het onderdeel van het conceptalbum American Idiot, ook een idee wat niet heel punk is. ‘Jesus of Suburbia’ werd door de band bedacht als een ‘Bohemian Rhapsody’ van de toekomst en bestaat uit meerdere delen. Er bestaan verschillende versies van ‘Jesus of Suburbia’ van een verkorte singleversie tot een video van 12-minuten waar een plot met dialogen aan is toegevoegd.

5. When I Come Around

‘When I Come Around’ zou pas de vierde single van Dookie zijn maar groeide uit tot een van de succesvolste nummers van Green Day. Het liedje was geschreven voor de vriendin van zanger Billie Joe Armstrong. ‘When I Come Around’ gaat over de sleur van het leven op tournee en hoe twee geliefden daar mee omgaan. Blijkbaar werkte de boodschap goed want uiteindelijk zouden ze met elkaar trouwen.

4. Longview

https://www.youtube.com/watch?v=Vy5XR-oxCus

De eerste single van Dookie zou Green Day in een klap tot een grote naam maken. Vreemd genoeg is het onderwerp van ‘Longview’ weinig spectaculair, namelijk verveling. Het liedje is niet meer dan een opsomming van een saaie dag in huis rondhangen. Muzikaal is het allesbehalve vervelend dankzij een beroemd geworden basintro en intens refrein.

3. Good Riddance (Time of Your Life)

Nimrod (1997) was een belangrijke stap voor Green Day. Op dit album probeerde ze te breken met hun succesvolle poppunk formule. Een grote rockband moet op een gegeven moment natuurlijk ook akoestische ballads spelen. Zonder de eigen identiteit te verliezen lukte dat met ‘Good Riddance (Time of Your Life)’ dat vrijwel meteen werd gebruikt in televisieseries en is uitgegroeid tot een klassiek afscheidsnummer op afstudeerfeesten.

2. Boulevard of Broken Dreams

Na hun eerste succesperiode leek Green Day in een dalende lijn te zijn geraakt. Daar werd in 2004 met American Idiot een einde aan gemaakt. Met zijn dreinende opbouw en melancholische sfeer zou de single ´Boulevard of Broken Dreams’ uitgroeien tot een van de populairste liedjes van het decennium. Een echte radiohit die vaak is nagedaan zonder dat het origineel natuurlijk wordt benaderd.

1. Basket Case

De single ‘Basket Case’ blijft nog steeds het perfecte Green Day nummer: eenvoudig, vrolijk van opzet maar met een duistere ondertoon. ‘Basket Case’ is gebaseerd op de paniekaanvallen die zanger Billie Joe Armstrong jaren lang achtervolgden. Het beste medicijn? Er een nummer over schrijven. Dankzij de kleurige videoclip waarin de band in een inrichting als een soort therapie het nummer speelt, was het in 1994 niet van MTV af te slaan. Het bijhorende album Dookie zou meer dan 10 miljoen exemplaren verkopen en Green Day was in een klap een popfenomeen.