Banken hebben steeds een zeer belangrijke rol gespeeld in de economie van een land. In essentie komt het erop neer dat een bank geld leent aan particulieren en bedrijven, die daarmee hun projecten financieren. Zo’n lening moet over een langere periode terugbetaald worden met intrest. De bank verzamelt spaargeld en beleggingen van personen en organisaties om de nodige bedragen te kunnen uitlenen.

Vroeger waren het vooral Amerikaanse banken die tot de wereldwijde top 10 behoorden, maar tegenwoordig overheersen Chinese banken de financiële wereld. Inderdaad: in de actuele top 10 van grootste banken ter wereld nemen Chinese banken de vier eerste plaatsen in. Lees hieronder meer over de belangrijkste en grootste financiële instellingen wereldwijd, gerangschikt volgens de totale activa.

10. Crédit Agricole

credit agrigol

Vivida Photo PC / Shutterstock.com

Crédit Agricole is van oorsprong een Franse bank, ontstaan op het einde van de negentiende eeuw als een coöperatieve instelling die de nodige financiële middelen verschafte aan Franse boeren. Tot op de dag van vandaag is Crédit Agricole de grootste coöperatieve bank ter wereld. Ze bestaat uit kleinere lokale en regionale banken. De firma Crédit Agricole S.A. is de overkoepelende organisatie die deze lokale en regionale banken beheert en toezicht houdt over de soepele samenwerking tussen de verschillende eenheden. In de periode 1988-2001 vond er een hervorming plaats, waarbij Crédit Agricole een volledige private organisatie werd. De beurswaarde van Crédit Agricole bedraagt op het ogenblik 29,9 miljard dollar. De bank bezit 2256 miljard dollar als totale activa.

9. BNP Paribas

bnp

Robson90 / Shutterstock.com

BNP Paribas ontstond in het jaar 2000 uit de samensmelting van de banken BNP (Banque Nationale de Paris) en Paribas. BNP Paribas bezit in totaal 2429 miljard dollar aan activa, met een beurswaarde 66 miljard dollar. Het is de belangrijkste bank in Frankrijk en de op een na grootste in Europa. De bank is actief op alle zes continenten. In de Verenigde Staten beheert BNP Paribas de Bank of the West, een belangrijke financiële dienstverlener voor het Midden-Westen van de VS. In Europa is BNP Paribas de eigenaar van het Italiaanse Banca Nazionale del Lavoro en van het Belgische Fortis. De bank heeft naar schatting zo’n 40 miljoen klanten wereldwijd.

8. Bank of America

bank of america

Tero Vesalainen / Shutterstock.com

Na de twee voorgaande Europese banken vinden we op de achtste plaats de Bank of America. Met 2434 miljard dollar aan activa en een beurswaarde van 261 miljard dollar is de Bank of America de op een na grootste financiële instelling in de Verenigde Staten. De Bank of America gaf in de periode voor 2008 veel effecten uit die door hypotheken waren gedekt, waardoor de bank sterk leed onder de financiële crisis van 2008. Tegenwoordig is een derde van de inkomsten afkomstig van financiële diensten aan particulieren, bijvoorbeeld het uitgeven van leningen. De bank heeft ook een vooraanstaande positie op het vlak van investerings- en vermogensbeheer.

7. JPMorgan Chase

JPMorgan Chase

Katherine Welles / Shutterstock.com

JPMorgan Chase ontstond in de jaren 90 van de vorige eeuw uit fusie en overname van verschillende Amerikaanse banken. De geschiedenis van het oudste onderdeel van JPMorgan Chase gaat zelfs terug tot 1799, toen de Bank of the Manhattan Company werd opgericht. De totale activa van de bank bedragen 2687 miljard dollar, met een beurswaarde van 374,1 miljard dollar. Hiermee is JPMorgan de grootste bank in de VS en komt ze op de zevende plaats terecht in deze lijst. Onder de merknaam Chase verstrekt de bank allerlei diensten aan particulieren, bijvoorbeeld het uitgeven van creditcards. Vermogensbeheer wordt uitgevoerd onder de merknaam JPMorgan. In 2017 bedroeg de omzet 99,62 miljard dollar.

6. HSBC

HSBC

Willy Barton / Shutterstock.com

De Britse bank HSBC is de grootste Europese bank die over heel de wereld filialen heeft. HSBC, wat de afkorting is van Hongkong and Shanghai Banking Corporation, ontstond rond 1885 in het Britse Hongkong. De huidige structuur van de bank stamt uit 1991. HSBC is nog steeds erg actief in Azië; ongeveer 50 procent van de omzet is afkomstig uit het Verre Oosten. Met de totale activa van 2715 miljard dollar en de beurswaarde van ongeveer 187 miljard dollar staat HSBC op de zesde plaats in deze rangschikking. In 2019 bedroeg de omzet van HSBC ongeveer 55,4 miljard dollar. HSBC kwam na 2003 negatief in het nieuws door een aantal financiële schandalen en witwaspraktijken.

5. Mitsubishi UFJ Financial Group

Mitsubishi UFJ Financial Group

JHVEPhoto / Shutterstock.com

De grootste financiële organisatie in Japan is de Mitsubishi UFJ Financial Group, afgekort MUFG. De totale activa van MUFG lopen op tot 2892 miljard dollar; de beurswaarde bedraagt 78,4 miljard dollar. De bank biedt financiële diensten aan particulieren, maar is ook erg actief als investeringsbank. De MUFG werd opgericht in 2005, als fusie van de Bank of Tokyo-Mitsubishi en de UFJ Bank.

4. Bank of China

bank of china

testing / Shutterstock.com

De Bank of China (BOC) staat met 3270 miljard dollar aan activa en een beurswaarde van 185 miljard dollar op de vierde plaats in het lijstje van ’s werelds grootste banken. In China is BOC een van de grootste verstrekkers van leningen aan particulieren. De bank werd opgericht in 1905 als de Daqing Hubu Bank. Na de Chinese burgeroorlog in 1949 werd de Daqing Bank opgesplitst, waaruit de Bank of China ontstond. BOC is eigendom van de Chinese staat. De bank heeft vestigingen in 30 verschillende landen en biedt diverse financiële diensten aan, waaronder hypothecaire leningen, spaarrekeningen beleggingen en vermogensbeheer.

3. Agricultural Bank of China

Agricultural Bank of China

ZorroGabriel / Shutterstock.com

De op twee na grootste bank ter wereld, de Agricultural Bank of China (AgBank), bezit 3572 miljard dollar aan activa en een beurswaarde van 182,3 miljard dollar. AgBank ontstond in 1951 uit de fusie van twee andere Chinese banken en kreeg in 1979 haar huidige structuur. De bank telt 320 miljoen klanten, waaronder 2,7 miljoen institutionele klanten. Naast algemene bankdiensten zoals leningen en beleggingen, legt ze zich ook toe op vermogensbeheer. In 2007 kwam AgBank in het nieuws door de grootste ’bankroof’ die ooit in China plaatsvond. Ongeveer 6,7 miljoen dollar bleek verduisterd door de managers van een van de AgBank-filialen.

2. China Construction Bank Corporation

China Construction Bank Corporation

testing / Shutterstock.com

De China Construction Bank Corporation, afgekort CCB, staat op de tweede plaats in de rangschikking van grootste banken wereldwijd. De hoofdzetel van de CCB is gevestigd in Beijing. De bank bezit 13600 filialen in China en een dozijn vestigingen elders in de wereld. Het totale activa van CCB loopt op tot 3653 miljard dollar. De beurswaarde bedraagt 238 miljard dollar. De bank verleent financiële diensten zowel aan particulieren als aan bedrijven: hypothecaire leningen, kredietkaarten, beleggingen en vermogensbeheer. De Bank of America, die in 2005 voor drie miljard aandelen had gekocht van CCB, kon deze zeer winstgevend voor 9,8 miljard dollar verkopen in de periode 2011-2013.

1. Industrial and Commercial Bank of China

Industrial and Commercial Bank of China

Andy Feng / Shutterstock.com

De eer van grootste bank ter wereld gaat op het ogenblik naar de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC). Maar liefst 4324 miljard dollar: dat is de waarde van de totale activa van ICBC. De beurswaarde bereikt een slordige 312 miljard dollar. Als men kijkt naar de totale activa, behoort de bank tot de grootste bedrijven ter wereld. ICBC heeft een aantal buitenlandse vestigingen in Macau, Canada en Turkije. De bank is voor het grootste deel eigendom van de Chinese staat, hoewel er nog enkele kleinere aandeelhouders zijn. In 2016 maakte ICBC een nettowinst van 41 miljard dollar. De bank verleent alle financiële diensten die men van een dergelijke gigant mag verwachten, zowel voor particulieren als voor bedrijven. ICBC houdt zich onder meer bezig met hypothecaire leningen, het uitgeven van kredietkaarten, vermogensbeheer en zogenaamd private equity: investeringen in niet-beursgenoteerde bedrijven.