Top 10 Bedrijven Die Bijna Alle Merken Bezitten

grote bedrijven

In een gemiddelde supermarkt liggen tientallen duizenden artikelen. De schappen vormen een bonte aaneenschakeling van merken en bijbehorende logo’s. Hoewel het lijkt alsof het om opzichzelfstaande merken gaat, blijkt dat er veel dwarsverbanden bestaan. In dit lijstje hebben we de bedrijven – met de meeste merken – op een rijtje gezet.

10. Nestlé

Nestlé

Dat voedingsmiddelen en kleding heel goed samengaan, dat bewijst Nestlé. Tot dit toonaangevende bedrijf behoren merken zoals Kit-Kat, Nescafe, Nesquik, Butterfinger, Giorgio Armani en Ralph Lauren. Ook verzorgingsproducten – waaronder Maybelline, L’Oreal en Garnier – maken deel uit van het uigebreide portfolio van Nestlé. Het begon allemaal met poedermelk voor baby’s. Dit vernieuwende product werd in 1866 door de Duitser Henri Nestlé op de markt gebracht. Ruim anderhalve eeuw later behoort Nestlé tot de meest winstgevende ondernemingen ter wereld. In 2014 bood deze multinational werk aan meer dan 339.000 mensen. Het hoofdkantoor bevindt zich in Zwitserland.

9. Procter & Gamble

Proctor & Gamble

Net als bij Nestlé gaat ook het ontstaan van Procter & Gamble terug naar de negentiende eeuw. In 1837 besloten kaarsenfabrikant William Procter en zeepzieder James Gamble hun krachten te bundelen. Binnen 20 jaar realiseerde het succesvolle duo een omzet van 1 miljoen dollar. Toen werkten 60 mensen voor het bedrijf. In de daaropvolgende eeuw nam Procter & Gamble de koppositie in als het gaat om de verkoop van baby-, vrouwen- en haarverzorgingsproducten. Én was- en reinigingsmiddelen! Het gaat om merken zoals Swiffer, Febreze, Mr. Cleam, Gillette, Tampax en Head & Shoulders. Recent zijn er merken bijgekomen zoals Hugo Boss en Lacoste.

8. Johnson & Johnson

Johnson & Johnson

De focus van Johnson & Johnson ligt op de farmaceutische industrie. Dit Amerikaanse bedrijf levert wereldwijd – zowel aan toeleveranciers als aan de uiteindelijke consument – medische producten. Dan kun je denken aan merken zoals Listerine, Compeed, Splenda, Neutrogena, Tylenol, Sudafed, OB en Benadryl. Wereldwijd heeft Johnson & Johnson ruim 200 dochterondernemingen. In Nederland treffen we onder meer Mentor Medical Systems in Leiden, JnJ Medical in Amersfoort en JnJ Consumer in Almere aan. Deze ondernemingen staan onder toezicht van het hoofdkwartier in New Jersey.

7. Unilever

Unilever

Aan de basis van het succes van Unilever staat een fusie tussen margarine en zeep! Deze bewering verdient een nadere uitleg: in 1930 gingen de eigenaren van respectievelijk de Britse zeepfabrikant Lever Brothers en het Nederlandse margarinebedrijf Margarine Unie een samenwerking met elkaar aan. Zo kwam een einde aan een jarenlange strijd om dezelfde grondstoffen! Bovendien kon men – zowel op het gebied van productie als ook marketing – grote schaalvoordelen realiseren. Anno 2015 maken de volgende merken deel uit van het merkenportfolio van Unilever: Dove, Axe, Vaseline, Lipton, Slim-Fast, Ben & Jerry’s en Hellmann’s.

6. Mars

Mars

Het concern Mars Incorporated, met het Europese hoofdkwartier in Brussel, is eigendom van de familie Mars. In 1911 begon Frank Mars met het maken van boteroliesnoepjes. Niet veel later kwam hij op het idee om de productie uit te breiden met chocoladerepen. De eerste reep, die van de band afrolde, was de Milky Way. In Europa beter bekend als Mars. Later is de Milky Way – zoals wij deze kennen – ontwikkeld. Verder voert het bedrijf Mars de volgende merken: M&M’s, Twix, Snickers, Skittles, Wrigley en Double Mint. Ook maaltijden, drank en diervoeding zijn opgenomen in het productaanbod.

5. Kellogg’s

Kellogg’s

Als je denkt aan Kellogg’s, dan doemt vast het beeld van een granenveld op. Kellogg’s verkoopt allerlei producten, waarin granen zijn verwerkt. Denk aan merken zoals Froot Loops, Corn Flakes, Rice Krispies en Cheez-It. De geschiedenis van dit bedrijf brengt ons terug naar het jaar 1897. Toen sloegen de broers John Harvey Kellogg en Will Keith Kellogg de handen ineen. Nog geen tien jaar later gingen zij met ruzie uit elkaar! Ze konden het niet eens worden over het al dan niet toevoegen van suiker aan de ontbijtgranen. Will bleek het meest succesvol; zijn bedrijf vormt het fundament onder het huidige Kellogg’s concern.

4. General Mills

General Mills

Waar General Mills in de Verenigde Staten grote bekendheid geniet, zegt de naam ons Nederlanders niet zoveel. De merken – zoals Betty Crocker, Cinnamon Toast Crunch, Pillsbury, Bugles, Cheerios, Lucky Charms en Häagen-Dazs – vinden in Nederland niet zoveel aftrek. Dat is ook het geval bij onze zuiderburen. Hoe dan ook, General Mills doet al jaren leuk mee binnen de Fortune 500. Hiermee samenhangend staat het concern genoteerd aan de beurs van New York. Bij General Mills zijn ruim 28.500 mensen werkzaam.

3. PepsiCo

PepsiCo

Dat er in de Pizza Hut, Taco Bell en KFC alleen Pepsi Cola wordt geserveerd, heeft een reden. De genoemde restaurantketens maken deel uit van het moederbedrijf PepsiCo. Ook merken als Dole, Gatorade, Doritos, Cheetos en Sun Chips varen onder de vlag van PepsiCo. Al met al is sprake van een compleet portfolio; de dranken en zoutjes vullen elkaar prima aan. PepsiCo verkoopt geen producten, maar gezellige momenten! Vermeldenswaardig is dat het bottelen – en de distributie van de dranken – is uitbesteed aan Pepsi Bottling Group. Ook dit bedrijf is beursgenoteerd.

2. Coca-Cola

Coca-Cola

Op positie twee treffen we Coca-Cola aan, de grote concurrent van PepsiCo. Het eerstgenoemde bedrijf onderscheidt zich met een veelheid aan frisdrankmerken. Niet alleen zijn er vele soorten Coca-Cola op de markt, ook merken zoals Vitamin Water, Fanta, Minute Maud, Sprite en Powerade maken deel uit van het concern Coca-Cola. Het merk Fanta is uit nood geboren! Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het voor de Duitse vestiging van Coca-Cola onmogelijk om aan de benodigde ingrediënten te komen. Toen hebben ze een eigen variant ontwikkeld. Nog altijd behoort Fanta tot de hardlopers binnen het assortiment van Coca-Cola.

1. Kraft Foods

Kraft Foods

De belangrijkste productgroepen van Kraft Foods zijn: (diepvries-)maaltijden, drankjes, snacks, toetjes en kaas. Eén van de bekendste merken – die deel uitmaakt van het merkenportfolio van Kraft Foods – is Philadelphia. Ook Planters, Maxwell House, Kraft en Oscar Meyer zijn toonaangevende merken. Overigens kent dit concern een turbulent verleden. Na vele jaren zelfstandig te zijn geweest, werd Kraft Foods in 1988 overgenomen door Philip Morris. Precies 20 jaar later werd Kraft Foods weer een zelfstandig beursgenoteerd bedrijf. Sindsdien laat de omzetontwikkeling een stijgende lijn zien. In 2014 boekte Kraft Foods een winst van 1 miljard dollar.

  1. Anoniem mei 11, 2015
  2. Anoniem mei 11, 2015
  3. Kapotstuk mei 11, 2015
  4. Anoniem mei 11, 2015
  5. Koeienman mei 13, 2015
  6. anoniem januari 22, 2016
   • floris10jaaroudhoogbegaafd januari 23, 2016
  7. Dianthus mei 3, 2017
  8. Piet mei 14, 2017
  9. Karissa oktober 4, 2018
  10. soccervista februari 10, 2020

  Jouw Reactie?