Als ze in het land zijn, kan je er nauwelijks naast kijken. Hippe dansjes, gebruiken of vreemde voorwerpen. Plots zijn ze er om dan weer even snel te verdwijnen. Laten we eens kijken wat precies de grootste rages waren van het afgelopen decennium.
10. Rainbow Loom (2014)
“Loomen” werd in een mum van tijd een ware rage toen het in 2014 op de markt kwam. Het idee ontstond bij een Amerikaanse man die zijn dochters in 2010 armbandjes zag maken met elastiekjes. “Rainbow Loom” zag in 2014 het levenslicht. Het creatieve knutselspel was bestond uit een soort pinbord met gekleurde elastiekjes, haaknaaldjes, pinnetjes en nog andere spullen. Het werd een mondiale hit. Ook nu nog is het een populaire bezigheid onder kinderen.
9. Squishies (2017)
Squishies zijn kleine, zachte stressballetjes gemaakt van polyurethaan schuim. Knijp je erin, dan nemen ze hun oorspronkelijke vorm weer aan. Deze Japanse wezentjes waren trending in 2017, een ware hype. Vaak zijn het schattige, kleurrijke figuurtjes, soms met een geurtje. Je kan ze aan je tas, kettinkje of sleutelhanger hangen. Wel opletten met je nagels want het zachte materiaal zou dan wel eens kunnen scheuren!
8. Pop it
Ook de pop it is een “fidget” of “friemel” voorwerp. Het werd al uitgevonden in 1975 maar werd pas een rage na een video op de sociale netwerksite TikTok in 2020. Het gekleurde siliconen bordje lijkt op een noppenfolie. De opstaande halve bolletjes kan je doordrukken waarbij die een ploffend geluidje maken. Draai je het bordje om, kan je gewoon opnieuw beginnen. Een prima hebbeding tegen stress of om je vingervlugheid te testen.
7. Mannequin Challenge
In het najaar van 2016 ontstond de Mannequin Challenge op een school in de Verenigde Staten. Tijdens het uitvoeren van een bepaalde actie moest je volledig stilstaan zoals een mannequin. Hierbij ging de camera dan van persoon tot persoon waarbij op de achtergrond vaak het liedje “Black Beatles” van Rae Sremmurd weerklonk. Deze “Challenge” werd snel opgepikt, vaak door teamsporters en in erg ingewikkelde poses.
6. Wordfeud

Wordfeud, ontwikkeld door een Noor in 2010, is in feite een aangepast online Scrabble spel. De waarde en het aantal letters verschilt. Er zijn ook meer dubbele en driedubbele woordwaardes op het speelveld en bovendien liggen die niet op een vaste plaats. Je kan tot maximum 30 spelletjes spelen met tegenstanders die het spel zelf met jou in contact brengt. In Nederland is het spel nog steeds opvallend populair.
5. Gangnam Style

21/12/2012: de video bij het liedje “Gangnam Style” van de Zuid- Koreaanse zanger Psy, werd als eerste meer dan een miljard keer bekeken op YouTube. Gangnam verwees daarbij naar een hip stadsdeel in het Zuid-Koreaanse Seoul. Gangnam Style werd vooral dankzij het innoverend dansje een wereldhit. Zelfs wereldleiders probeerden deze dans uit waarbij je moest doen alsof je op een paard zat dat draafde of een zijwaartse galop uitvoerde.
4. Pokémon kaarten

Pokémon, een ruilkaartspel, vierde in 2021 zijn 25ste verjaardag. Tijdens dit jubileumjaar werd het nogmaals een echte rage. Om kaarten te verkrijgen werd zelfs een ramkraak gepleegd op een winkel. Niet enkel jonge kinderen houden ervan. Ook volwassenen kopen de kaarten, uit jeugdsentiment of als investering. Gesloten kaartensets of oude kaarten kunnen veel geld opleveren, alvast tot zolang de rage duurt!
3. Fidget spinner
De fidget of handspinner dateert van 1993 maar werd pas een rage in 2017. Het kleine speeltje geeft bij het draaien een aangenaam trillend gevoel. De spinner grijp je vast vast tussen duim en wijsvinger waarna je het een zetje geeft. Hoe beter de centrale kogellager en hoe zwaarder de gewichtjes in de armen, hoe langer de spinner draait. Ook nu zijn spinners nog populair.
2. Pokémon Go

Pokémon Go dateert uit 2016. Bedoeling was om via de app op je smartphone buiten volop Pokémons te vangen. Dat deed je met een Poké Ball die je met de juiste kracht en op het juiste moment wierp. Beloond werd je met “Combat Power” zodat je eigen Pokémon beter werd. Op bepaalde plekken zorgde het spel voor overlast. Wel bracht het meer mensen aan het wandelen. Ook vandaag kent Pokémon Go nog miljoenen gebruikers.
1. Ice Bucket Challenge

In de zomer van 2014 ontstond de uitdaging om een emmer ijswater over je heen te kieperen. Nadat iemand je “nomineerde”, moest je binnen 24u een filmpje op internet van jouw Ice Bucket Challenge posten. Deed je dit niet, dan moest je een donatie doen, vaak het onderzoek naar de strijd tegen ALS. Deed je het wel, hoefde je niet te doneren en kon je ook mensen nomineren.
Op deze website vind je meer van dit soort top lijstjes.